ARIKAN: İHMALLERİN GETİRDİĞİ ACI SONUÇLARI YAŞIYORUZ
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan Bolu’da yaşanan ve 76 kişinin öldüğü yangın felaketiyle ilgili bir açıklama yaptı.
Arıkan genel anlamda yangın güvenliğiyle ilgili teknik güvenlik tedbirlerinin ne aşamada olduğunun mutlaka bilinmesi gerektiğinin altını çizerek şu görüşlere yer verdi;
“Bolu’daki yangında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, kederli ailelerine sabır ve başsağlığı diliyoruz. Çok çok üzgünüz.
Yaşanan bu acı olay, yangın güvenliği konusundaki eksikliklerin ve bilinçsizliklerin bir kez daha gözler önüne serildiğini gösteriyor. İhmallerin acı sonuçlarını yaşıyoruz. Artık bu konuda toplumsal bilinçlenmeyi artırmak ve tam teşekküllü önlemler almak zorundayız.
Yangının nedenine ilişkin çalışmalar devam ediyor. Bu tespitlerin ardından elbette detaylı değerlendirmeler yapılacaktır. Ancak genel anlamda yangın güvenliğiyle ilgili aşağıdaki sorulara yanıt aramamız gerekiyor. Ama ne yazık ki birçok işletmenin bu sorulara vereceği cevapların hayır veya yetersiz olduğunu gözlemliyoruz.
Yangın Söndürme ve Algılama Sistemleri: Yapılarda yangın söndürme ve yangın algılama sistemleri kurulmuş mu? Çalışır durumda mı? Yangın söndürme cihazları faal, yeterli sayıda ve uygun nitelikte mi?
Yangın Kapıları ve Merdivenleri: İtfaiyenin kolayca ulaşabileceği yangın kapıları ve yangın merdivenleri standartlara uygun mu? İtfaiye araçlarının geçişine engel oluşturmayacak mesafeler sağlanmış mı?
Acil Çıkışlar: Acil çıkış kapılarının sayısı ve yerleri yeterli mi? Kapılar dışa açılıyor mu? Üzerlerinde hiçbir şekilde kilit bulunmadığından emin olunuyor mu?
Eğitim ve Tatbikat: İş yerlerinde çalışanlara düzenli olarak yangın eğitimi veriliyor ve tatbikat yapılıyor mu?
Önceki Yangınlar: İşletmede daha önce yangın çıktı mı? Eğer çıktıysa, sebebi neydi ve bu sebep ortadan kaldırıldı mı? Yangın raporları incelendi mi?
Acil Durum Planı: İşletmede bir acil durum planı var mı? Plan, gerçekçi ve işletmeye uygun mu, yoksa sadece bir kopyala-yapıştır uygulaması mı?
Yangın Söndürme Sistemleri: Yangın söndürücü hidrofor ve pompa sistemleri binanın dışında ve yangından etkilenmeyecek bir mesafede mi? Bu sistemleri çalıştıracak jeneratörler ve kesintisiz güç kaynakları güvenli bir şekilde konumlandırılmış mı? Periyodik kontrolleri yapılıyor mu?
Elektrik Sistemleri: Elektrik iç tesisat kontrolü, topraklama tesisatı kontrolü ve termal kamera ile yük dağılım analizleri düzenli olarak gerçekleştiriliyor mu?
Yangın Sistem Projeleri: Tüm yangın sistemlerine ilişkin projeler mevcut ve standartlara uygun mu?
Bu sorular, sadece birer kontrol listesi değil, aynı zamanda can güvenliğini sağlamanın temel taşlarıdır. Herkesin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi, benzer trajedilerin yaşanmasını önlemek adına hayati önem taşıyor.”