Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 15.10.2024 e gazete

admin | 14 Ekim 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 15.10.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 15.10.2024 e gazete

HABER METNİ;

İKİ YILLIK HUSUMET BARIŞLA NOKTALANDI

Gaziantep’te yaşayan Şemsiki Aşireti ve Buriki Aşireti arasında yaklaşık 2 yıl süren husumet barış töreniyle sona ererek tatlıya bağlandı.

Şemsiki Aşireti ve Buriki Aşireti’nin önde gelen kanat önderleri ve aile büyükleri daha önce yaşanan menfur bir olay üzerine yaşanan husumeti bir araya gelerek sona erdirdiler. Vanlılar Kültür ve Dayanışma Derneğinin organize ettiği barış töreninde aileler birbiriyle barışarak Kuranı Kerim tilaveti sonunda  dua ettiler.

 Şemsiki Aşireti Sami Yiğit ve  Buriki Aşireti Mirza Kurşunoğlu Ailelerinin Bir Araya Geldiği “Barışma Toplantısı” na vesile olan Vanlılar Kültür ve Dayanışma Dernek Başkanı Süleyman Demir , “Yiğit ve Kurşunoğlu ailelerinin husumetini sona erdirerek barış ortamının sağlanması onurunu yaşıyoruz. Bir daha böyle olayların yaşanmaması konusunda dualarımızla barışımızı sağladık” dedi.

*

*

FATMA ŞAHİN: ŞEHRİ AKILLI, DİRENÇLİ VE YEŞİL ŞEHİR YAPACAĞIZ, BU KONUDA KARARLIYIZ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 14 Ekim Dünya Büyükşehirler Günü’nde yaptığı konuşmada, şehrin stratejik planlamaya ihtiyacı olduğunu belirterek, “Şehri akıllı, dirençli ve yeşil şehir yapacağız. Bu konuda kesinlikle kararlıyız” dedi.

“Adil Geçişe Liderlik Etmek” temasıyla düzenlenen programda, daha yeşil ve dirençli şehirlerin inşası temel gündem olarak belirlendi. Gaziantep’in yeşil dönüşüm yolculuğu; yeşil bir ufuk, yeşil istihdam ve güçlü toplumlar alt başlıklarıyla şekillendi.

Başkan Fatma Şahin, adaletin her şeyin başı olduğunu vurgulayarak, “’İşi ehline ver, adil davran’ diyen bir medeniyetten geliyoruz. Adaletin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bilim ve akıl yolumuzu aydınlatıyor. Bu başlıklar Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı en büyük manevi miraslardır. Bizim gibi yöneticilerin sürekli bilimsel yaklaşması çok mühim” dedi.

ŞAHİN: AKILLI ŞEHİR OLMAK İÇİN YALINLAŞMAK GEREKİYOR

Sorun çözme kapasitesini artırarak başarıyı kaçınılmaz kılmanın önemine değinen Başkan Şahin, “İşimiz hem çok kolay hem de çok zor. Akıllı şehir olmak için yalınlaşmak gerekiyor. Biz şehrimizden sorumluyuz. Şehrimize odaklanmalıyız. Her birimizin kendi sorumluluk alanını doğru şekilde yönetmesi, verimlilik ve koordinasyon ile bu şehri yöneterek Gaziantep’i; bilim, spor, kültür, sanat gibi alanlarda öne çıkarması şart” diye konuştu.

Şahin, şehrin stratejik planlamaya ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Kent Konseyi ile birlikte yerel yönetimlerin stratejik planlamayı hızlı bir şekilde yapılandırması lazım. Şehri akıllı, dirençli ve yeşil şehir yapacağız. Bu konuda kesinlikle kararlıyız. Dirençli şehir konusunda diğer bölgelere göre daha hızlı hareket ettik. Planlama çok mühim” ifadelerini kullandı.

ÇEBER: DÜNYA BÜYÜKŞEHİRLER GÜNÜ GİDEREK ÖNEM KAZANIYOR

Gaziantep Valisi Kemal Çeber ise, Dünya Büyükşehirler Günü’nün giderek daha büyük önem kazandığını vurgulayarak, “İnsan hayatında olduğu gibi dünyada da bir dizi dönüşümler ve gelişmeler oluyor. Doğan, yaşayan, büyüyen, gelişen bazen de ölen şehirler de oluyor. Büyükşehirler giderek öne çıkıyor. Türkiye’de 1980 sonrası süreçle beraber nüfusun yüzde 85’ten fazlası şehirlerde yaşıyor. Bu payın büyük bir kısmı da büyük şehirlerde. Artık, 2050 vizyonunda da 2 milyar insanın büyük şehirlerde yaşayacağı öngörülüyor. Bu öngörü üzerinden büyük şehirlerin stratejik planlarını yapıp çalışmalarını hazırlaması önemli” şeklinde konuştu.

GÜZELBEY: ADİL GEÇİŞ İÇİN DİRENÇLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİR OLMAK GEREKİYOR

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Erdem Güzelbey, Dünya Büyükşehirler Günü için yaptığı değerlendirmede, “Dünya, özellikle adil geçiş dediğimiz sistem değişimi içerisinde yeni bazı paradigmalar üzerinden konuşmaya başlamalı. Adil geçiş için dirençli ve sürdürülebilir şehir olmak gerekiyor” dedi.

Güzelbey, Gaziantep’in hidrojenli otobüs girişimiyle Türkiye’de yerel düzeyde örnek teşkil ettiğini belirterek, “Gaziantep’teki bu gibi çalışmaları artırmak ve daha görünür kılmak için yerel yönetimlerle güç birliği kurarak ilerlemek istiyoruz” diye konuştu.

*

*

*

BÜYÜKŞEHİR’DEN ÇİFTÇİLERE ÜZÜM SIKMA MAKİNESİ VE SERA PROJESİ DESTEĞİ!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, çiftçilere yönelik önemli projelerle tarıma katkı sağlamaya devam ediyor. Ekim Ayı Belediye Meclis Toplantısı’nda, çiftçilere hem teknolojik hem de maddi destek sunacak iki önemli proje meclis gündemine taşındı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ekim Ayı Dönem Toplantısı’nın Birinci Birleşimi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Mecliste, toplamda 76 gündem maddesi meclis üyelerinin oylamasına sunuldu.

Bu kapsamda Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, 250 çiftçiye üzüm sıkma makinesi dağıtılması ve depremzede 30 kadın üretici için sera kurulması projeleri öne çıktı.

250 ÇİFTÇİYE ÜZÜM SIKMA MAKİNASI VERİLECEK

Gaziantep’in geleneksel tarım ürünlerinden olan üzüm, artık daha hijyenik koşullarda işlenebilecek. Meclis gündeminde yer alan maddeye göre, 250 çiftçiye evlerinde kullanmaları için üzüm sıkma makineleri verilecek. Bu makinelerle, üzümün şire haline getirilmesi işlemi eski usuldeki uygunsuz ortamlar yerine daha temiz ve modern yöntemlerle yapılacak. Proje, Büyükşehir ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde yürütülecek.

Bu proje kapsamında GAP İdaresi’nden yüzde 90 hibe desteği alınırken, geri kalan yüzde 10’luk kısmın yüzde 5’i Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak. Kalan yüzde 5’lik kısım ise çiftçiden karşılanacak. Böylece çiftçiler, yüksek maliyetlerle karşılaşmadan modern üretim yöntemlerine kavuşacak.

DEPREMZEDE KADINLARA SERA KURULACAK

Depremden etkilenen çiftçi kadınlar için ise 30 adet sera kurulması kararlaştırıldı. Sera projesi kapsamında üretici kadınlara tarımsal destek sağlanarak, üretimlerini sürdürebilmeleri hedefleniyor. Bu projede de yine GAP İdaresi yüzde 90 hibe desteği sağlayacak. Geri kalan yüzde 10’luk maliyetin yarısı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından, diğer yarısı ise çiftçiler tarafından karşılanacak. Proje, Büyükşehir ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde yürütülecek.

İHTİYAÇ SAHİPLERİ İÇİN SU FATURALARINDA İNDİRİM!

Toplantıda ayrıca, 65 yaş ve üzeri dul, yetim ve ihtiyaç sahibi vatandaşların su faturalarında indirim yapılması kararı alındı. Bu madde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfı ile iş birliği içinde yürütülecek. İlgili madde kapsamında Başkan Fatma Şahin, vatandaşların yaşam kalitelerini artırmayı ve su giderlerine destek olmayı hedeflediklerini söyledi.

*

*

YENİŞEHİRLİOĞLU’NDAN ŞAHİNBEY MİLLET KÜTÜPHANESİNE TAM NOT

Şahinbey Belediyesi tarafından 8’incisi düzenlenen “Şahinbey Kitap Günleri” temalı kitap fuarına katılan AK Parti Grup Başkanvekili ve yazar Bahadır Yenişehirlioğlu Şahinbey Belediyesi tarafından yaptırılan Şahinbey Millet Kütüphanesine tam not verdi.

Şahinbey Belediyesi tarafından şehre kazandırılan Türkiye’nin en büyük ikinci kütüphanesi olan Şahinbey Millet Kütüphanesi’ni Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ile birlikte gezen AK Parti Grup Başkanvekili ve yazar Bahadır Yenişehirlioğlu öğrencilerle sohbet ederek onlara tavsiyelerde bulundu.

KÜTÜPHANE HER YAŞA HİTAP EDİYOR

Şahinbey Millet Kütüphanesi’nin içerik olarak zengin bir kütüphane olduğunu ifade eden AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu “Şahinbey Millet Kütüphanesi içerik olarak çok zengin olduğu gibi toplumun her kesimine hitap eden bilgi zenginliğine sahip; Türkiye’nin en büyük ikinci kütüphanesi. Görme engelli ve işitme engelli kardeşlerimiz için ayrı bölümler yapılmış. Anaokulundan, Üniversite akademik seviyeye kadar alanlar oluşturulmuş. Bu alanlar aynı zamanda muhteşem bir mimari ile birleştirilmiş. Fiziki şartlarda estetiklik ve sunulan hizmet açısından muhteşem olmuş. Herhangi bir kütüphaneye bağlanmak istiyorsanız internet bağlantısı var. Keşke genç olsaydım ve Şahinbey’de yaşıyor olsaydım. Bu kütüphanedeki havayı teneffüs etmek başka bir enerji. Bizim zamanımızda böyle imkânlar yoktu. Bu kadar devasa eserleri kısa sürede tamamlayarak şehre kazandıran Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’nu tebrik ediyorum” dedi.

*

*

AYINTAB’A DAİR

KAYIP TÜRKLERİN İZİNDE (2)

Rusya Federasyonuna bağlı özerk Çuvaşistan Cumhuriyetinde bugün 3. Günümüz.

Çuvaş Türklerini daha fazla tanımaya çalışıyoruz.

Anadolu da misafire bir şey ikram ederken

“ Hele buyur, tuz ekmek olsun “ diye,

yemesi için israr edilir

Burada ise, misafir akordiyon eşliğinde çalan müzik ve söylenen şarkılar ile karşılanıp; tepsi içinde ortasında tuz olan ekmek ikram ediliyor.

Misafirin ekmekten bir parça koparıp yemesi, karşılamadan memnun olduğu anlamına gelirken;

ekmekten parça koparmaması ise, memnun olmadığı anlamına gelirmiş

Başkent Cheboksary de, Volga nehri kenarında, müthiş güzel bir müze gezdik, “ Çuvaşistan Ulusal Müzesi “

Karasabanla yapılan tarımdan, modern yaşama;

Çuvaş Türklerinin kılık kıyafetine kadar herşeyi bu müzede sergilemişler

Çuvaş kadınları, bekar ise ve evlenmek istiyorsa ; saçından örgülü bir huzmeyi açıkta bırakırmış

Eğer evli ise saçı, örtü ile kapanırmış

Ancak bu bilgileri müze de görebilirsiniz

Normal hayatta artık pek rastlanmıyor.

Belki köylerde halen bu gelenek varmış.

Çubuksaray veya şimdiki söylenen adıyla Başkent Cheboksary de, alışılmış bir taksi düzenine de rastlamadık. Uygulama üzerinden taksi çağırabiliyorsunuz .

Şehirlerarası yolculuk ta ise  “Bla Bla Car” yani paylaşımlı taksi uygulamasının yaygın oluşu beni çok şaşırttı.

Ör : Buradan Tataristan’ın Başkenti Kazan’a gitmek istiyorsanız, Bla Bla Car a internetten talep gönderiyorsunuz

Bir anda size onlarca cevap geliyor

Bineceğiniz taksinin, markası modeli, şoförün adı, yaşı ve de ; daha evvel bu taksiyi kullanan müşterilerin verdiği puanlara kadar, herşey

Tabii ödeyeceğiniz ücret

Dünyanın her yerinde , Türkiye’den gelip, Dönerci dükkanı açan bir Türk’e rastlarsınız

Ben Rovaniemi de bile Marmaris Restorant adında berbat bir Türk Lokantasına rastlamıştım. Taa Kuzey Kutup dairesinde.

Burası daha keşfedilmemiş bir yer

Cheboksary de 8-10 tane Türkiye’den gelen Türk varmış . Onlarda evlilik nedeniyle gelip, yerleşmişler. 

Bizi bir an bile yalnız bırakmayan, Kadir bey Konyalı. Selçuk Üniversitesinde okurken, aynı Üniversite de okuyan Çuvaş Türk’ü Tatyana hanım ile evlenip; Çuvaşistan’a yerleşmiş.

En büyüğü 21 yaşında olan ve çok güzel Türkçe konuşan 3 te çocukları var

Kadir bey, buranın ünlü bir Kuyumcusu

Altta görülen sarı kırmızı Çuvaşistan Bayrağı ise, Hayat Ağacını simgeliyor

Çuvaşistan dan çok güzel ve unutulmaz anılar yaşadık.

Yarın , Kayıp Türkler Diyarından görüşmek üzere…

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı