Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cumartesi 05.10.2024 e gazete

admin | 04 Ekim 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Ekonomi, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cumartesi 05.10.2024 e gazete

1)Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cumartesi 05.10.2024 e gazete

HABER METNİ;

KENT KONSEYİ HEMŞERİ DERNEKLERİ VE MUHTARLARI BİR ARAYA GETİRDİ

HUZEYFE DURMAZ VE AHMET TİTİZ YENİ ÇALIŞMA GRUBUNU OLUŞTURDU

Kent Konseyi Hemşeri Dernekleri ve Mahalle Muhtarları Çalışma Grubu Başkanlığına Hemşeri Derneklerini temsilen Huzeyfe Durmaz, Muhtarları temsilen Başkan yardımcısı Ahmet Titiz seçildi.

6 Dönem Gaziantep Kent Konseyi  Başkanı Erdem Güzelbey  başkanlığında Hemşeri Dernekleri ve Mahalle Muhtarları Çalışma Grubu ilk seçimli toplantısı Hemşeri Dernekleri Başkanları ve Mahalle Muhtarlarının katılımıyla gerçekleşti.

Divan başkanlığını Erdem Güzelbey, Yürütme Kurulu üyeleri Dr. Mehmet berk ve Aslı Ölçal yaptı.

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Erdem Güzelbey 6. Seçimli  toplantısında yaptığı konuşmasında “Hemşeri Dernekleri ve muhtarlıklarımızı

ilk defa bir araya gelerek şehrimizin sorunlarını çözme noktasında hemşeri dernekleri ve muhtarlıklarımızı birleştirdik hayırlı ve uğurlu olsun. Kentimizin başlıca önemli sorunları olan Temizlik, Sağlık, Okul , Park alanları ,ulaşım, Güvenlik ve Mobesa, Suriyeli mültecilerin yoğunluğu, çözümünü hızlı bir şekilde yapılmasına sizlerin destekleriyle etki sağlamaktır.” dedi.

Çalışma Grubu olarak tek aday olan Hemşeri Derneklerini temsilen Huzeyfe Durmaz Başkan olarak seçildi. Muhtarları temsilen Başkan yardımcısı Ahmet Titiz seçilirken Sekreterliğe Yeter Eyyupoğlu, diğer başkan yardımcılıklarına ise   Ali Avcı, Metin Çelik, Gül Yıldız Bozgeyik seçildiler.

*

ORTADOĞU İSRAİL SAVAŞI İHRACATI ŞİMDİDEN ETKİLEMEYE BAŞLADI

GSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ EYLÜL AYI İHRACAT RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, ilk 9 ayda Gaziantep’ten geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 oranında artışla 7 milyar 321 milyon 610 bin dolarlık ihracat yapıldığını söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Adnan Ünverdi, eylül ayında Gaziantep’ten 841 milyon 942 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirterek, Gaziantep’in aylık ve dönem ihracatında 6. sırada yer aldığını kaydetti.

Ünverdi, “Özveriyle çalışarak şehrimiz ve ülkemize katma değer sağlayan tüm sanayicilerimize, ihracatçılarımıza, çalışanlarımıza ve emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Açıklamasında, Avrupa’da yaşanan ekonomik yavaşlama ve AB pazarındaki daralmaya işaret eden Ünverdi, bu sebeple Afrika başta olmak üzere farklı pazarlarla sepetin çeşitlendirilmesine ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek, “Maalesef en büyük pazarımız olan Avrupa’da ciddi bir durgunluk yaşanıyor. Bunla birlikte ülkemizin etrafına baktığımızda, bölge ülkelerinde çok büyük sorunlar söz konusu. Böylesi bir dönemde mevcut pazarlarımızı genişletmek, yeni pazarlara ulaşmak ve alternatif pazarlardaki ağırlığımızı artırmak ihracatımızın devamlılığına imkan sağlayacaktır. Kamu tarafından da hedef pazarlarımızda rakiplerimiz karşısında rekabetçi olabilmemiz için kur politikasının yeniden gözden geçirilmesi ve daha rekabetçi hale gelmesi, maliyetlerin arttığı bir dönemde ihracatçıya lojistik desteği sağlanması, Eximbank, KGF ve benzeri destek enstrümanları aracılığıyla sağlanması öngörülen uygun şartlara sahip finansman olanaklarına erişmekte halen devam eden sorunların giderilmesi bu sürecin aşılmasına katkıda bulunacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

*

YILDIRIM:REKABET GÜCÜMÜZ GİDEREK AZALIYOR

GAZİANTEP İHRACATI EYLÜLDE DE DÜŞTÜ

Gaziantep Ticaret odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım ihracattaki riskleri sıralayarak artan maliyetler, finansmana erişim sorunları, yatay seyreden döviz kurları gibi faktörler nedeniyle rekabet gücü giderek azalıyor. Bunun yanı sıra Orta Doğu’da tansiyonun bir hayli yüksek olduğu bu dönemde, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik sıkıntılar dış talebi daha da azaltabilir” dedi.

Son aylarda düşüş eğilimi gösteren Gaziantep ihracatı eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,9 düşerek 841 milyon 941 bin dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren 6. İli Gaziantep, Ocak-Eylül döneminde ise 7,3 milyar Dolar’a ulaştı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan eylül ayı ihracat rakamlarına ilişkin bir değerlendirme yapan Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, “Açıklanan verilere göre Gaziantep’imizin eylül ayı ihracatı 841 milyon 941 bin $ olarak gerçekleşti. Maalesef ihracattaki düşüşümüz devam ediyor. Bir önceki yılın aynı ayına göre %3,9 düşen ihracatımız Ocak-Eylül döneminde ise 7,3 milyar $ oldu. Binbir zahmet ve emekle kent ve ülke ekonomisine katkı sağlayan tüm ihracatçı üyelerimiz, iş insanlarımız ve çalışanlarına şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Yıldırım: Rekabet gücümüz giderek azalıyor

GTO üyelerinin sorunlarını hazırladıkları kapsamlı raporlarla ele aldıklarını söyleyen ve Orta Doğu’da yükselen tansiyonun, Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik sorunların dış talebi daha da azaltabileceğine değinen Başkan Yıldırım, şöyle devam etti:

“Hazırladığımız tüm raporlarda, bulunduğumuz tüm platformlarda dile getirdiğimiz gibi ihracatçı üyelerimizin artan maliyetleri, finansmana erişim sorunları, yatay seyreden döviz kurları gibi faktörler nedeniyle rekabet gücü giderek azalıyor. Bunun yanı sıra Orta Doğu’da tansiyonun bir hayli yüksek olduğu bu dönemde, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik sıkıntılar dış talebi daha da azaltabilir. Dolayısıyla ihracatçılarımızın, iş insanlarımızın elini güçlendirebilmek için atılması gereken adımlar belli. GTO olarak tüm çözüm önerilerimizi çalmadık kapı bırakmayarak karar vericilerimize aktardık. Gerekli önlemlerin en hızlı şekilde alınacağını umut ediyorum.”

*

KİLECİ:EYLÜL’DE GÜNEYDOĞU’DAN 1 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), yaptığı yazılı açıklamayla Eylül ayı ihracat rakamlarını kamuoyuyla paylaştı. Eylülde bölgenin ihracatı 999 milyon 833 bin dolar olurken, en çok ihracat yapan 6. Şehir olan Gaziantep’in ihracatı ise 841 milyon dolar 942 bin dolar olarak gerçekleşti.

Eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, ihracatta tam olarak toparlanmanın henüz sağlanmadığına dikkat çekerek: “İhracat rakamlarımız geçtiğimiz yılki seviyelerini sürdürüyor. Esasen arzu ettiğimiz hedeflerin gerisindeyiz. Bizim asıl hedefimiz önce 2022 seviyesine ulaşmak sonrasında da rakamlarımızı daha ileriye taşımak. Bugün geldiğimiz noktada ihracatımız az da olsa üst üste 4. ayda da geriledi. Mevcut ekonomik koşullar altında zorlandığımız süreçler oluyor. Bu zorlukları aşmak için Kamu-STK-Özel Sektör hepsi birden yoğun gayret sarf ediyor. Biz de GAİB olarak çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. İhracatçılarımızın sorunlarının çözülmesi ve beklentilerinin karşılanmasını umuyoruz. Artan işçilik maliyetleri ve yüksek seyreden finansman maliyetleri karşısında elimiz günden güne zayıflıyor.” dedi.

GAİB’in paylaştığı verilere göre, bölge ihracatı Eylül ayında %3,5 azalırken, Gaziantep’in ihracatı ise %3,9 azalış gösterdi. Bölgedeki diğer şehirlerden ise eylül ayında gerçekleştirilen ihracat tutarları şu şekilde: Kahramanmaraş 91,9 milyon dolar(%0,25 azalış), Mardin 91,5 milyon dolar (%9,0 azalış), Malatya 45,7 milyon dolar (%22,7 artış), Şanlıurfa 26,7 milyon dolar (%9,5 azalış), Diyarbakır 23,1 milyon dolar (%25,8 artış), Kilis 9,9 milyon dolar (%12,7 artış), Adıyaman 6,8 milyon dolar (%40,5 artış).

Bölgeden en fazla ihracat yapılan ülkeler Irak, ABD, Suriye, İngiltere, Almanya, İtalya, Suudi Arabistan, Libya, İran ve Cibuti olurken, en fazla ihracat yapılan ürünler ise makina halıları, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, kumaşlar, iplikler, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, diğer gıda müstahzarları, ağaç ve orman ürünleri ile demir çelik mamulleri oldu.

Eğitimlerimiz ve Tasarım Yarışmalarımız Devam Ediyor

Birlik faaliyetlerine de değinen Başkan Kileci “Yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerle yoğun bir takvimi sürdürüyoruz. Tüm Birliklerimiz eylül ayı içinde yurt dışı faaliyetlerde bulundular. Tekstil Birliğimiz Almanya’da Munich Fabric fuarına katıldı. Hububat ve Kuru Meyve Birliklerimiz Moskova’da düzenlenen World Food fuarına stantlı katılım sağladılar. Yine Hububat Birliğimiz Panama ve Venezuela’ya, Halı Birliğimiz ise İngiltere’ye heyet düzenledi. Üyelerimizi yeni pazarlara taşımak için bu faaliyetleri çok önemsiyoruz. Aynı zamanda eğitim faaliyetlerimizi de Eylül ayında sürdürdük.”

Ekim ayında da faaliyetlerin artarak devam edeceğini belirten Kileci “4 Ekim’de Doku Kumaş Tasarım Yarışmamızın finalini Birlik binamızda gerçekleştireceğiz. Tasarlayın Dokuyalım Yarışmamızın hazırlıklarını sürdürüyoruz. 7 Ekim’de Ticaret Bakanlığı Yeşil Dönüşüm Desteği-Responsible Semineri, 8 Ekim’de Afrika’ya İhracat Fırsatları Semineri, 23 Ekim’de SLCP Belgesi Bilgilendirme Seminerini gerçekleştireceğiz. Ekim’de eğitimlerimiz ve tasarım yarışmalarımız devam edecek.” dedi.

*

*

BİR ŞEHİRDE AYDINLATMANIN SIRRI

ŞEHİRDE ÖZEL AYDINLATMA PROJELERİ GELİŞTİRİLMELİDİR.

Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan kent aydınlatmalarının yetersiz olduğunu ifade ederek daha iyi aydınlatma sırrını bir öneriyle açıkladı.

Arıkan açıklamasında şu ifadelere yer verdi;”Estetik ve teknik açıdan başarılı bir aydınlatma, bir şehri hak ettiği değere ulaştırır ve kent kimliğinin tanıtımında önemli bir rol oynar. Peki, bu nasıl başarılabilir?

Her şehrin kendine özgü tarihi dokusu, eğlence mekanları, parkları, yoğun trafiğe sahip caddeleri, tali sokakları, dikey yapılı ve yatay yapılı bölgeleri, köprüleri, yerel çarşıları, sahil, nehir veya göl kıyıları gibi farklı alanları vardır. Bu alanların bitki örtüsü, yapılaşma yoğunluğu gibi faktörler göz önünde bulundurularak, özel aydınlatma projeleri geliştirilmelidir.

Bu bakış açısı ile Gaziantep’in aydınlatmasına baktığımızda, bazı ana yollar, şehir içi tünelleri ve parkların yeterince aydınlatılmadığını, bazı yerlerde gereğinden fazla, bazı yerlerde ise yetersiz aydınlatma olduğunu görüyoruz. Özellikle şehir giriş yollarında, mevsimsel değişikliklere bağlı olarak görüş mesafelerinin değişmesi nedeniyle aydınlatma sorunları yaşanmaktadır.

Şehrimizde daha iyi bir aydınlatma için, Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi koordinasyonunda, Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Mimarlar Odası’nın katkıları ile bir aydınlatma çalıştayı düzenlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalıştayda, şehrin özel yerlerinin doğru aydınlatılmasıyla hem can ve mal güvenliği sağlanacak, hem de şehrin görsel kimliği güçlendirilecektir. Çalıştay sonuçlarının ilgili kurumlarla paylaşılması ve uygulamaya geçirilmesi, şehrin aydınlatma sorunlarının çözümünde önemli bir adım olacaktır.”

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı