Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 17.09.2024 e gazete

admin | 17 Eylül 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Ekonomi, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 17.09.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 17.09.2024 e gazete

HABER METNİ;

KONUKOĞLU KARMA EKONOMİYE GEÇİŞİ Mİ ÖNERİYOR

A PARA CANLI YAYINI

-SANKO HOLDİNG ONURSAL BAŞKANI ABDULKADİR KONUKOĞLU:

-“SERBEST PİYASANIN DA BİR SINIRI OLMALI, HERKES KAFASINA GÖRE ZAM YAPMAMALI”

-“BU YIL 300 MİLYON DOLARA YAKIN YATIRIM YAPTIK”

-“SANAYİCİLERİMİZ TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜME AYAK UYDURMALI”

SANKO Holding Onursal Başkanı, ASCE GYO Kurucusu ve Hakim Ortağı Abdulkadir Konukoğlu, A Para canlı yayınında Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner’in konuğu oldu.

Abdulkadir Konukoğlu, fahiş fiyat konusunun üzerine gidilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Fiyat artışlarının ciddi anlamda kontrol altına alınması gerekiyor. Serbest piyasanın da bir sınırı olmalı, herkes kafasına göre zam yapmamalı” dedi.

Özellikle Pandemi  ve 6 Şubat depreminde yaşanan ekonomik dalgalanmalarda piyasanın çok etkilendiği bir ortamı da eleştiren Konukoğlu serbest piyasa ekonomisine etkin denetim mekanizmasının oluşturulması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Son dönemde maliyetlerin bazı ülkelere göre çok yükseldiğini belirten eden Konukoğlu, “Maliyetlerin yüksekliği bazı tesislerde kapasite düşürüldü, bu da müşteri kaybına yol açtı. İşçi de geçinemiyor. Ortada kazanan yok. Dengeyi nasıl bulacağımızı bilmiyoruz. İhracat yapabilmemiz için maliyetlerin yükselmemesi lazım” ifadelerini kullandı.

Fahiş fiyat konusunun toplum için büyük sorun olduğunu, fiyat artışlarının kontrol altına alınması gerektiğini ifade eden Konukoğlu, “Bir sistem ile her şeye kar marjı eklenmeli. Herkes alış ve satış fiyatını şeffaf şekilde ortaya koymalı, aksi takdirde bunun önüne geçilemeyecek. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek gayet iyi çalışıyor ama yeni formüller de üretmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Hükümetin uyguladığı Orta Vadeli Programın (OVP) aksamadan devam etmesi gerektiğine vurgu yapan Konukoğlu, “Merkez Bankası bu yıl 3-5 puan da olsa faiz indirimine gidecektir. 2025’te faizler inecektir ama dolar kurunun da yükselmesi lazım. Çünkü ihracatçı zorda. 2025’in altıncı ayına kadar ekonomi yatay seyreder, sonrasında çıkışa geçecektir” değerlendirmesini yaptı.

SANKO HOLDİNG’İN 2024 YATIRIMLARI 300 MİLYON DOLARA YAKLAŞTI

“Herkes her şeyi yapıyor. Yatırım konusunda planlamaya ihtiyaç var” diye Konukoğlu, şunları kaydetti:

“Babam rahmetli Sani Bey, ‘Çok para kazanan sektör çabuk çöker’ derdi. Çağın ruhuna ayak uydurup yeniliği keşfetmek gerekir. Makinasını yenilemeyen fabrika patronun yeniler. Çağa ayak uydurup yeniliğe yatırım yapmazsanız ileriye gidemezsiniz.

Holding bünyesinde yaklaşık 14 bin kişiye, aile şirketlerimizle birlikte ise 13 sektörde 17 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Bazı sektörlerde kapasite artışı yapıyoruz. Bazı sektörlerde kar ederken bazı sektörler zarar ediyor. Yatırımlarımıza ara vermedik.

Bu yıl tekstilde 65 milyon, enerjide 90 milyon, ambalajda 50 milyon, çimentoda 40 milyon, limanda ise       35 milyon dolar olmak üzere 290 milyon dolarlık yatırımı tamamlayacağız. 2025 yeni yatırımların devreye alındığı yıl olacak.”

Holding’de beşinci kuşak ile çalıştıklarını anımsatan Konukoğlu, “Yeni kuşak bizden daha iyi geliyor” diyerek mutluluğunu dile getirdi.

DEPREMDE TÜM İMKANLARIMIZI SEFERBER ETTİK

6 Şubat depremlerinin etkisinin Gaziantep ve bölgede devam ettiğini anlatan Konukoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Devletimiz depremin yaralarını sarmak için hala mücadele ediyor. Sanayici de çok etkilendi. Gaziantep iyi toparladı. Tamamen toparlanması bir iki yıl alacak. Depremde kendi çalışanlarımız dahil 1.500 dolayında konteyner yaptık. 900 milyon TL üzerinde yardım yaptık. Bu günleri de aşacağız.

SANKO Üniversitesi Hastanesi başta olmak üzere bütün imkanlarımızı seferber ettik. Hastaneye gelen hastalarımızdan ücret almadık. Pandemide de imkanlarımızı seferber etmiştik. Bir şehir bir günde ayağa kalkmaz. Sabırlı olmalıyız. Herkesin acısı var. Bu acılara dayanmak çok zor ama el birliğiyle bu yaraları saracağız.”

MESLEKİ EĞİTİM VURGUSU VE GENÇLERE ÖNERİLER

Mesleki eğitime yönelim konusunda genel sorun yaşandığına dikkat çeken Konukoğlu, “Mesleki eğitime de önem vermeliyiz. Esnafın çırak bulamadığı bir dönemi yaşıyoruz. Üniversitelerin de pratiğe yönelmesi gerekiyor” dedi.

Gençlere, yeni iş kuracaklara ve sanayicilere seslenen Konukoğlu, şöyle devam etti:

 “Maalesef gençlerimiz işe başlar başlamaz maaşı soruyor. Bu yaklaşımı doğru bulmuyorum. Önce çalışma hayatına adım atın, çalışın, çabalayın, hak etmek için yol alın. Hemen yüksek maaş ve üst görev olmaz. Çıraklığı kabul etmeyen müdür olamaz. Mütevazı olsunlar. Mütevazilik her zaman kazandırır.

Sanayiciler teknolojide geri kalırsa maliyet yükseliyor. Sanayicilerimiz bunu iyi ayarlayıp teknolojik dönüşüme ayak uydurmalı. Çalışanlarımızı ve işletmelerimizi çağın değişim ve dönüşümüne hazırlamalıyız. Aksi takdirde işletmelerimizi geleceğe taşıyamayız.”

YATIRIMCILAR SABIRLI OLMALI

ASCE GYO’nun ortaklarına da önerilerde bulunan Konukoğlu, “Yatırımcılar biraz sabretsin. Şirket değer kazanıyor. Şirketin net değeri 17 milyar TL, ortakların alıp satmaması lazım. Uzun süreli tutmak gerekiyor. Günlük düşünmeyle bu işler olmaz. Uzun vadeli düşünmek gerekiyor. Genç nesilde çabuk zengin olayım anlayışı var. Alıp satan her zaman zarar eder. Uzun vadeli yatırımcı olmalıyız” uyarısını yaptı.

ASCE GYO’DA PROJELER TAMAMLANIYOR

Geçen yıl halka arz olan ASCE  31 Mart 2024 tarihi itibarıyla özkaynak toplamının 17 milyar TL’ye ulaştığını anımsatan Konukoğlu, şirketin borcunun yok denecek düzeyde olduğunu, kredi borcunun da olmadığını bildirdi.

Ankara ASCE Zenıth projesinin tamamlandığını, proje inşaat alanının 94 bin 865 metrekare, brüt satılabilir alanının ise 46 bin 203 metrekare olduğunun altını çizdi.

Konukoğlu, iskanı alınan projenin 2 milyar 491 milyon TL değerindeki 107 adet bağımsız bölümünün ASCE’nin olduğuna vurgu yaptı.

Önümüzdeki ay tamamlanacak Gaziantep Karanfil Konutlarının şirket mülkiyetindeki 8 bin 221 metrekare arsa üzerinde 21 bin 657 metrekare inşaat alanı geliştirilerek uygulandığını belirten Konukoğlu, projenin konut niteliğinde 83 bağımsız bölümden oluştuğunu söyledi.

*

GASTROANTEP’TE ÜNLÜ ŞEFLER KONUŞTU:

 FATMA ŞAHİN BİR GASTRONOMİ AŞIĞI

– ŞEF SOMER SİVRİOĞLU: GAZİANTEP ÇOK ŞANSLI FATMA ŞAHİN GİBİ BİR GASTRONOMİ AŞIĞI BAŞKAN’IN ELİNDE OLDUĞU İÇİN

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen GastroANTEP Kültür Yolu Festivali, gastronomi profesyonelleri ve ünlü şeflerin katılımıyla düzenlenen söyleşilerle devam ediyor.

Söyleşilere katılan Somer Sivrioğlu yaptığı teşekkür konuşmasında “Fatma Hanım’ın özellikle bizim sektörümüze, gastronomiye sağladığı katkılar önemli. Gaziantep çok şanslı Fatma Şahin gibi bir gastronomi aşığı başkanın elinde olduğu için” dedi.

Festivalin ikinci gününde gastronomi dünyasının önemli isimlerinin katılımıyla bu yıl “GastroANTEP Festivali’nde Ekonomi Konuşuluyor” temasıyla söyleşiler ve panellerle sürüyor. Festivaller Parkı’nda yapılan söyleşilerde, geleneksel lezzetler ve yerel mutfakların günümüz dünyasında gelişimi ve geleceği üzerine konuşuldu. Söyleşilerde şef ve TV programcısı Arda Türkmen, milyonların severek takip ettiği MasterChef’in jüri üyelerinden Mehmet Yalçınkaya ve Somer Sivrioğlu şefler, deneyimlerini, gözlemlerini ve görüşlerini Sözen Group CEO’su Gökmen Sözen moderatörlüğünde izleyicilerle paylaştı.

ŞEFLER TECRÜBELERİNİ VE FİKİRLERİNİ PAYLAŞTI

 “Geleneksel Lezzetlerin Küresel Pazar ve Trendler Üzerindeki Etkisi” başlıklı söyleşide, Şef Mehmet Yalçınkaya geleneksel yemeklerin nasıl küresel çapta tanıtıldığını, bu yemeklerin uluslararası pazarlarda nasıl kabul gördüğünü ve tanınan markalar veya restoranlar aracılığıyla nasıl yayıldığını anlattı. Söyleşinin Türkiye’nin gastronomi alanında dünyada durumu, ülkedeki restoranlar ve fiyatlar, yemek sektörünün geleceği, yapılan yanlışlar ve doğrular, esnaf lokantaları, Türk mutfağının özellikleri, dünyadan yaygınlığı, yerel ürünlerin ulaşılabilirliğine ve inovasyonu aktardı.

Dünyada Türk mutfağının yaygınlığı konusunda yorum yapan Şef Yalçınkaya, bakış açısına göre sıralama konusunda eksiklikler üzerinde durarak ürün envanteri ve eğitim konusunda çalışmaların artması gerektiğini aktardı. Gastronomi öğrencileri için farklı çeşitlerde faaliyet gösteren restoranlarda çalışmaları ve gelişim konusuna dikkat çekti.

Festival alanında düzenlenen bir diğer söyleşide ise Şef Arda Türkmen, “Yemek Programlarının Yerel Mutfakların Gelişimine Etkisi & Yeni Reçetelerin Kullanım Alanlarında Gelişimi” konusunda fikir ve tecrübelerini aktardı. Türkmen, yemek programlarının yerel mutfakları nasıl tanıttığını, bu mutfakların ulusal ve uluslararası alanda daha fazla tanınmasını nasıl sağladığını anlattı. Kültürel bilinç çerçevesinde, yerel yemeklerin kültürel mirasın bir parçası olarak nasıl takdir edildiği ve korunduğu, yemek programlarının izleyicilere yerel mutfakları tanıtmada etkili olduğu belirtildi. Kendi televizyon programından örnekler veren Türkmen, programın başarısını ve değişen formatları aktardı.

ŞEF SİVRİOĞLU: MÜSEM GİBİ KURUMLAR HER ŞEHİRDE OLMALI

Bir diğer söyleşide ise güçlü yurtdışı deneyimi ile ön plana çıkan Şef Somer Sivrioğlu, “Geleceğin Mutfağı’nda Yerel Ürünlerin Önemi” konusunda konuştu. Gaziantep ve Anadolu coğrafyasının yerel ürün çeşitliliğine değinerek, modern gastronominin geleceğinde geleneksel ürünlerin yaratacağı etkileri, yerel ürünlerin nasıl entegre edildiğini, yerel tatların global mutfaklarda nasıl yer bulduğunu ve yeni reçetelerde nasıl kullanıldığını açıkladı. Türkiye’nin mutfağını özellikle Gaziantep’in geleceğe entegre edilmesine değinen Şef Sivrioğlu, az üründen çok iyi yemek yapmayı öğrenmiş bir kültüre sahip olunduğunu vurguladı. Konuşmasında ayrıca sıfır atık, Türk mutfağının sürdürülebilirliği ve gelecek yönünden sahip olduğu temaları konuşmasında işledi. Konuşmasının son bölümünde ise MÜSEM Akademi’ye değinen Sivrioğlu, her şehirde açılması gerektiğini vurguladı.

ŞAHİN: SOMER ŞEF’İN SÖYLEDİĞİ HER BİR CÜMLEDEN PROJE ÇIKIYOR

Ünlü şeflerin söyleşileri takip eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, programların sonunda yaptığı teşekkür konuşmasında “Somer Şef’in söylediği her bir cümleden proje çıkıyor. Ben uygulamacıyım. Kardeş şehirlerle staj programları başlatma. Yerel çeşitliliği arttırmak için Haydi Tarladan Sofraya Projesi’ni güçlendirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

*

GSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ:

-“GAZİANTEP SANAYİ, TİCARET, TURİZM VE GASTRONOMİSİ İLE MARKA BİR ŞEHİR KONUMUNDA”

“GASTROANTEP, YÖRESEL LEZZETLERİMİZİN, KÜLTÜRÜMÜZÜN VE DOLAYISIYLA ŞEHRİMİZİN TANITILMASI NOKTASINDA BÜYÜK ÖNEME SAHİP”

 Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen GastoAntep Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleştirilen “Gaziantep’in Coğrafi İşaretlerinin Yerel Üreticiler, Bölge Ekonomisi ve Kültürü Üzerindeki Katkıları” konulu panele konuşmacı olarak katıldı.

Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yazarı Faruk Şüyün’ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde konuşan GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep’i dünyaya açan ve bu yıl 6’ncısı düzenlenen GastroAntep Kültür Yolu Festivali’nin şehre büyük katkılar sunduğunu ifade etti.

Gaziantep’in tarihi İpekyolu üzerinde, geçmişten bugüne önemli bir buluşma noktası olduğunu kaydeden Ünverdi, “Şehrimiz, her daim farklı kültürel zenginlikleri bünyesinde barındırmış, ticaret merkezi olmuş ve mutfak kültürüyle dünyaca bilinen kadim bir şehirdir. Bugün de sanayi, ticaret, turizm ve gastronomisi ile her yıl tüm dünyadan ziyaretçi ağırlayan marka bir şehir konumunda” dedi.

Konuşmasında, yerele ait değerler olan coğrafi işaretli ürünlerin önemine vurgu yapan Ünverdi, ‘’Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından gastronomi dalında Yaratıcı Şehirler Ağı’na alınan ilk şehir Gaziantep ve dünyada ülkesinin ismiyle değil, şehrinin ismiyle anılan tek mutfakta Gaziantep mutfağıdır. Tabi geçmişten bize kalan ve çocuklarımızın emaneti olan kültürel mirası korumak, gelecek nesillere aktarmak bizler için bir ödev ve sorumluluktur” diye konuştu.

Gaziantep’in coğrafi tescilli ürünleri hakkında bilgi paylaşımında bulunan Ünverdi, şunları kaydetti:

 “Gaziantep Sanayi Odamız 2003 yılında başlattığı marka ve patent tescili sürecinde Antep Baklavası’nı hem ülkemizde hem de AB’de tescil ettirdi. Antep Baklavası, AB tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü olurken, Gaziantep Sanayi Odamız da AB tarafından ilk defa bir Türk ürününe tescil alma başarısını göstermiştir. Odamız Gaziantep’in en önemli lezzetlerinden birisi olan Antep Katmeri için de 2015 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TPE) coğrafi işaret başvurusunda bulunmuş 2017 yılında tescil etmiştir. Bunun yanında Antep Kutnu Kumaşını da korumak ve gelecek nesillere aktarmak adına gerçekleştirdiğimiz coğrafi işaret başvurusu, Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından 2016 yılında onaylanmış ve tescillenmiştir. Gaziantep, 106 coğrafi işaretli ürün ve bir geleneksel ürün ile zengin bir coğrafi işaret envanterine sahiptir. Şehrimizin Antep Baklavası ve Araban Sarımsağı olmak üzere AB coğrafi işareti tescilli alan 2 ürünü bulunmaktadır. Kentimizin fıstıklı-cevizli sakız helvası, fıstıklı dondurması ve sarımsak turşusunun da aralarında olduğu 7 coğrafi ürününe ilişkin de başvuru süreci devam etmektedir. Yöresel lezzetlerimizin, kültürümüzün ve dolayısıyla şehrimizin tüm dünyaya tanıtıldığı GastroAntep Kültür Yolu Festivali’nin bir kez daha şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı