Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 13.09.2024 e gazete

admin | 13 Eylül 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 13.09.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 13.09.2024 e gazete

HABER METNİ;

GAZİANTEP BİR MEDENİYET KÜLTÜR ŞEHRİDİR

BU KENTTEN MEDENİYET, KÜLTÜR İHRAÇ ETMEK ZORUNDAYIZ

Dün Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin bir kelime kullandı ve bu cümleyi manşetimize taşıdık.

“Roma İle Napoli İle Yarışan Gaziantep’in Dünyaya Söyleyeceği Başka Bir Sözü Var”

Bu cümlenin karşılığı elbette Gaziantep’in bir medeniyet kültür şehri olduğudur.

Bu tartışılmaz bir tanımdır.

Kültür medeniyet şehrini tanıtmak bir marifet ister. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin elbette bu tanıtımda elinden geleni yapıyor. Bu yapılanı da siyasi mecrada tartışma ortamına çekmek son derece yanlış bir harekettir.

Elbette muhalefet sorgulayacak. Ama işin dozunu kaçırmadan. El birliği ile bir tanıtım yapılıyorsa oturup hep beraber her kesimin elini taşın altına koyması gerekir.

Bu tanıtımda elbette yurtdışı tanıtımlar çok önemli.

Biz bu kentten medeniyet, kültür ihraç etmek zorundayız.

Bir başkasının kültürünü içimize alarak değil; kendi geleneksel yapımızı dünyaya tanıtarak bu kenti cazibe merkezi yapmak zorundayız.

Ali sana bir tokat atarsa, sen de Veli’ye bir tokat atarsan bu kentin tadı tuzu kalmaz.

Fatma Şahin’e siyaseten karşı olabilirsiniz ama bu kentin kültürel değerlerini dünyaya taşımak zorundasınız, zorundayız..

ŞAHİN: ROMA İLE NAPOLİ İLE YARIŞAN GAZİANTEP’İN DÜNYAYA SÖYLEYECEĞİ BAŞKA BİR SÖZÜ VAR

-BAŞKAN ŞAHİN, GASTROANTEP İÇİN BASIN MENSUPLARIYLA BİR ARAYA GELDİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen GastroAntep Kültür Yolu Festivali için basın toplantısı düzenlendi.

Eşsiz mutfağı ve kültürüyle Gazi şehir, GastroAntep ile bir kez daha dünya sahnesine çıkıyor. Dünyaca ünlü ödüllü şefler, gastronomi yazarları, sektör temsilcilerinin katılımıyla gastronominin kalbi Gaziantep’te atacak. 14-22 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek GastroAntep Kültür Yolu Festivali’nde etkinlikler, festivalin kentte katkısı, bu yılın özellikleri ve program konusunda basın mensuplarına 25 Aralık Panorama Müzesi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıyla bilgilendirme yapıldı.

 Toplantıya Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, AK Parti Gaziantep Milletvekili İrfan Çelikaslan katıldı.

GastroAntep Kültür Yolu Festivali basın toplantısında “Güvenli ve Dirençli Şehir Gaziantep” sunumu gerçekleştiren Başkan Fatma Şahin; nüfus artışı, su yönetimi, gıda güvenliği için yapılan ve yapılacak yatırımlarla bakanlıklarla ilgili temaslara değindi. Bu yatırımların önemini vurguladı. Güvenli şehir modeli hakkında bilgi veren Şahin başlıklar ve örneklerle çeşitlendirdi. Gaziantep’in dünyada gastronomi alanındaki yeri, Gaziantep mutfağının değerlerinin tanıtımı ve önemi ile coğrafi işaret alanındaki çalışmalara değindi.

ŞAHİN: KÜLTÜR, MEDENİYETİN ÖZÜDÜR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin toplantıda yaptığı konuşmada GastroAntep’in geliştiğini ve büyüdüğünü festivalin büyüklüğünün belli olacağını belirterek, “İnsanın canının malının bize emanet olduğu bir dönemde kültürün ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Kültür aynı zamanda medeniyetin özüdür. Çıkardığımız sofra son üründür. Oysa daha GastroAntep’e başlarken biz ne dedik. Güneşten, doğadan, tarihten gelen lezzet dedik. Kültür yoluna dahil ettik. Kültür yoluna dahil olmamızın ne anlama geldiğini yarınki büyüklükten, genişlemeden çok net bir şekilde göreceksiniz. Artık panel yerlerinin, konser yerlerinin, workshopların ayrıldığı Roma’yla Napoli’yle yarışan Gaziantep’in dünyaya söyleyeceği başka bir söz var diyoruz. O yüzden bu dönemki başlığımızı gastroekonomi diyoruz” diye konuştu.

 ŞAHİN: GASTROEKONOMİ DEDİĞİNİZ ŞEY AİLE EKONOMİSİ

Gastroekonomi’nin ne olduğunu detaylı anlatan Başkan Şahin konuşmasına şu sözlerle devam etti:

 “Gastroekonomi dediğiniz şey aile ekonomisi, kadın kooperatiflerinde çalışan kadının çocuğunun bursunun hiç kimseye ihtiyacı olmadan sağlayabilmesidir. Dedenin toruna nesiller arası geçişi sağlamasıdır. Sözlü tarihin yazılı tarihe dönüşmesi, Kültür A.Ş. tarafından 85 kitaba çevrilmesidir. İşte tam bu noktada sevgili katılımcılar, bilerek söylediğimiz gastroekonomide ikinci başlığımızın da özellikle Osmanlı’nın, Selçuklu’nun, Roma döneminin en güzel hazinelerinden biri herkesin birbirinden öğreneceği geçirgenlik. Gastrobotanik ve beraberindeki gastrosağlık bize yeni bir başlangıcı işaret veriyor.”

 Basın mensuplarına toplantıda GastroAntep hakkına sunum yapan Başkan Fatma Şahin festival başlıklarının ardından sunum ve bilgilendirme sonrası soruları yanıtladı.

*

*

GİBTÜ, TIP EĞİTİMİNE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMIYLA AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN DESTEK ALDI

GİBTÜ uluslararasılaşma hedefiyle yürüttüğü çalışmalar kapsamında Avrupa Birliği (AB) Projelerine ağırlık vermeye devam ediyor. Erasmus+ Yükseköğretimde Stratejik Ortaklık Projesi kapsamında, GİBTÜ Koordinatörlüğünde, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edilen KA220-HED- “Gamification in Medical Education ile Tıp Eğitimine Yenilikçi Yaklaşım” başlıklı proje, Avrupa Birliği’nden önemli bir destek aldı.

Araştırma ve geliştirme alanında önemli adımlar atarak üniversitenin akademik başarısını daha da ileriye taşımayı hedeflediklerini vurgulayan GİBTÜ Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir, “Araştırma geliştirmede öncelikli alanlarda en iyi araştırmacıları ve projeleri çekerek kurumun ve ülkenin uluslararası rekabet gücünü artırmak GİBTÜ’nün en öncelikli hedeflerindendir. Bu stratejik hedef doğrultusunda, öğretim elemanlarının araştırmalarında ve bilimsel faaliyetlerinde uluslararası iş birliklerinin kurulması teşvik ediyoruz. Uluslararası alanda üniversiteler ile iş birliğini önemsiyoruz” dedi.

DEV BÜTÇELİ PROJE

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ayşegül Burçin Yıldırım’ın koordinatörlüğünü üstlendiği ve Dr. Öğr. Üyesi Seçil Eroğlu ile Dr. Öğr. Üyesi Sümeyra Alkış Koçtürk’ün proje ekibinde yer aldığı “Gamification in Medical Education” başlıklı proje, Avrupa Birliği’nden önemli bir destek alarak başarıyla onaylandı. Avrupa Birliği Yükseköğretim alanında işbirliği çerçevesinde, KA220-HED programı kapsamında yer alan proje, tıp eğitimi alanında yenilikçi araştırma ve uygulamaları içeriyor.  250.000 Avro bütçeye sahip olan proje, tıp eğitiminde oyunlaştırma tekniklerinin entegrasyonunu araştırarak, eğitim süreçlerini daha etkili ve ilgi çekici hale getirmeyi amaçlıyor.

PROJENİN ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ AĞI OLDUKÇA GÜÇLÜDÜR

Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ayşegül Burçin Yıldırım’ın koordinatörlüğünü üstlendiği projede Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin yanı sıra, İspanya’dan Malaga Üniversitesi, Slovakya’dan Comenius Üniversitesi, Portekiz’den Porto Üniversitesi ve İtalya’dan Genoa Üniversitesi Tıp Fakülteleri de proje ortakları arasında yer alıyor.

PROJE GİBTÜ’NÜN ULUSLARARASI DÜZEYDEKİ ETKİSİNİ BİR KEZ DAHA ORTAYA KOYDU

Doç. Dr. Ayşegül Burçin Yıldırım, Dr. Öğr. Üyesi Seçil Eroğlu ile Dr. Öğr. Üyesi Sümeyra Alkış Koçtürk’ün yer aldığı proje üniversitemizin tıp eğitimi alanındaki yenilikçi yaklaşımını ve uluslararası düzeydeki etkisini bir kez daha ortaya koydu. Projenin, hem akademik hem de öğrenci odaklı uygulamalarda önemli katkılar sunacağına inanıyoruz.

*

*

MEDICAL POINT GAZİANTEP HASTANESİ

“PROSTAT KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ YÖNTEMLERİNDE UMUT VERİCİ İLERLEMELER VAR!”

Medical Point Hastanesi olarak, hastalarımızın sağlığına odaklanarak, her zaman sağlık hizmetlerinde en iyisini sunma misyonumuzu sürdürüyoruz.

Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biri olmaya devam ediyor. Ancak, son yıllarda yapılan araştırmalar ve gelişmeler, hastalığın erken teşhisi ve tedavisinde umut verici ilerlemeler sağladı.

Gaziantep Medical Point Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Barut, prostat kanserinin erken teşhis ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Üroloji alanında geniş bir deneyime sahip olan Barut, prostat kanserinin erkeklerde sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunu olduğunu ve erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguladı. Prostat kanseri, erkek üreme sisteminin bir parçası olan prostat bezinde oluşan kötü huylu tümörlerle karakterizedir. Gaziantep Medical Point Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Barut, “Prostat kanseri, genellikle yavaş gelişir ve erken aşamalarda belirgin semptomlar göstermeyebilir. Bu nedenle, düzenli tarama ve kontrol testleri, hastalığın erken evrede teşhis edilmesine olanak tanır,” dedi.

Erken teşhis için prostat spesifik antijen (PSA) testi ve dijital rektal muayene gibi yöntemlerin önemine değinen Gaziantep Medical Point Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Barut, “PSA testi, prostat bezinden salgılanan bir protein olan PSA’nın kan düzeylerini ölçer. Yüksek PSA seviyeleri, prostat kanseri riskinin bir göstergesi olabilir. Ancak PSA testi tek başına yeterli olmayabilir, bu yüzden dijital rektal muayene ile birlikte değerlendirilmesi gerekir,” açıklamasında bulundu.

Doç. Dr. Osman Barut, prostat kanserinin tedavi seçeneklerinin hastalığın evresine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değiştiğini belirtti. “Tedavi yöntemleri arasında cerrahi müdahale, radyoterapi, hormon tedavisi ve kemoterapi bulunur. Her hastanın durumu farklı olduğundan, kişiye özel bir tedavi planı oluşturmak önemlidir,” dedi.

Son olarak, prostat kanserine karşı önlem almanın ve sağlık kontrollerini aksatmamanın önemini vurgulayan Gaziantep Medical Point Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Barut, “Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, düzenli egzersiz yapmak ve dengeli beslenmek genel sağlık için önem taşır. Ayrıca, 50 yaşından itibaren erkeklerin düzenli olarak prostat kontrollerini yaptırmalarını öneriyorum,” şeklinde konuştu.

Prostat kanseri hakkında daha fazla bilgi almak ve düzenli sağlık kontrolleri için uzman doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ederiz. Gaziantep Medical Point Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Barut, prostat kanseri ve diğer ürolojik hastalıklar konusunda geniş bir bilgi ve deneyime sahiptir. Hastalarına en güncel ve etkili tedavi yöntemlerini sunmaktadır

*

SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE “GRUP TRİPLE P OLUMLU ANNE-BABALIK PROGRAMI” AÇILDI

– ÇOCUK VE ERGEN RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UZM. PSİKOLOĞU TURAN: “TRİPLE P, EVRENSEL BİR ANNE-BABALIK DESTEK TUTUM ÖNERİSİDİR”

SANKO Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı bünyesinde ebeveyn danışmanlığına yönelik, “Grup Triple P Olumlu Anne-Babalık Programı” açıldı.

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Psikoloğu Gizem Başkılıç Turan, Grup Triple P Programı’nın çocuklarda ve ergenlerde (2-12 yaş) davranışsal ve duygusal problemlerin yaygınlığını azaltmak için geliştirilmiş çok düzeyli bir aile müdahale ve anne-babalık destek tutum önerisi olduğunu söyledi.

Okulların açıldığı bu dönemde rutinlere dönmenin, sirkadiyen ritmi (24 saatte bir tekrarlanan doğal uyku-uyanıklık döngüsü) yakalamanın, kural koymanın ve pozitif sınırları belirlemenin ebeveynler için biraz daha güçleştiğine dikkat çeken Uzm. Psikolog Turan, şöyle devam etti:

“Çocuklarda davranış ve gelişim problemlerini kontrol altına alabilmek, cezalandırıcı ve zorlayıcı anne-babalık tutumlarının kullanılmasını azaltmak, anne-babalık konusunda iletişim becerilerini geliştirmek ve çocuk yetiştirme kaygılarını azaltmak için destekleyici bir öğrenme ortamı son dönemlerde birçok ailenin ihtiyacı haline geldi.

Klinik araştırma programından geliştirilmiş olan Grup Triple P Programı yönetmesi zor olan, asi, talepkar, meydan okuyan, agresif ve genel olarak yıkıcı davranışlara sahip çocukların anne-babalarına yarar sağlamaktadır.

Grup Triple P Programı erken müdahale yöntemi olarak tasarlanmasına rağmen, birçok ülke klinik olarak ciddi davranış problemi, karşıt olma karşı gelme bozukluğu, davranış bozukluğu veya dikkat eksikliği/ hiperaktivite bozukluğu tanısı konan çocuklar için uygulanan müdahale programlarında da başarılı biçimde kullanılmıştır.”

 Programın, evrensel bir anne-babalık destek tutum önerisi olarak sunulabildiğini ifade eden Uzm. Psikolog Turan, ancak çocukları karşı koyan, yıkıcı ve saldırgan davranışlar sergileyen ya da bu tür davranışlar geliştirme riski taşıyan anne-babalar için erken müdahale tutum önerisi olarak da uygulanabildiğini belirtti.

Uzm. Psikolog Turan, Grup Triple P Programı’ndaki beş müdahale düzeyinin tümü anne-babaların çocuklarıyla etkileşimdeki öz-yeterliliklerini araçsal, sosyal ve duygusal bakımdan geliştirmeyi hedeflediğini anlattı.

GRUP TRİPLE P PROGRAMININ TEMEL AMAÇLARI:

Uzm. Psikolog Turan Grup Triple P Programı’nın temel amaçlarını şöyle sıraladı:

“- Çocuklarda sosyal, duygusal ve davranışsal yetkinliği teşvik etme becerilerini artırmak.

– Anne-babaların disiplin uygulamada zorlayıcı ve cezalandırıcı yöntemlere daha az başvurmasını sağlamak.

– Anne-babalığa ilişkin iletişimi iyileştirmek.

– Anne-babaların çocuk yetiştirme kaynaklı stresini azaltmak.

 Güvenli ve ilgi çekici bir ortam sağlamak.”

GRUP TRİPLE P PROGRAMI’NIN TEMEL İLKELERİ:

Uzm. Psikolog Turan Grup Triple P Programı’nın 5 temel ilkesini ise şöyle özetledi:

“- Güvenli ve ilgi çekici bir ortam sağlamak.

– Olumlu bir öğrenme ortamı yaratmak.

– Tutarlı disiplin kullanmak.

– Gerçek beklentilere sahip olmak.

– Anne-baba olarak kendinize zaman ayırmak.”

Grup Triple P Programı’nın ana hatlarıyla, anne-babalık becerilerini ve özgüvenini geliştirmeye yönelik 17 tutum önerisini kapsadığını aktaran Uzm. Psikolog Turan, bu önerileri şöyle sıraladı:

“- Olumlu bir ilişki geliştirme: Zaman geçirme, çocukla konuşma, sevgi gösterme.

– Doğru davranışların teşvik edilmesi: Tamamlayıcı takdir, İlgi, İlgi çekici eğlenceli aktiviteler.

– Yeni beceri ve davranışlar öğretme: İyi örnek olma, rastlantısal öğrenme, sor söyle yap, davranış tabloları.

– Problemli davranışla başa çıkma: Aile içi temel kurallar, amaca yönelik tartışma, planlı görmezden gelme, açık anlaşılır ve sakin talimatlar, duruma uygun yaptırımlar, sessiz zaman, mola.”

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı