Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 18.07.2024 e gazete

admin | 18 Temmuz 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 18.07.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 18.07.2024 e gazete

HABER METNİ;

BAŞKASINA AİT POS CİHAZI KULLANANLARA, BAŞKASININ IBAN’INI KULLANANLARA AĞIR CEZALAR GELİYOR

VERGİ PAKETİ MECLİSE SUNULDU

Vergide adaleti ve etkinliği artıracak ilk paket TBMM’ye sunuldu.

Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek:, kayıt dışılığı önleyecek, vergide etkinlik, adalet ve verimliliği sağlayacak düzenlemeleri , vergi güvenliğini önceliklendirdiklerini ve istisnaların kaldırılmasını içeren taslağa son şeklini verdiklerini ve vergide adaleti ve etkinliği artıracak ilk paket Meclis’in takdirine sunulduğunu söyledi.

 Tüm tarafların taleplerine yönelik de düzenlemelere gittiklerini ifade eden Şimşek, “Taslağımız, dar gelirli vatandaşa yönelik hükümler içermemesine karşın bu şekilde itham edildiğimiz yönlere çekildi. Pakette, vergi adaletinin güçlendirilmesi, sermayeye yönelik vergi uygulamaları getirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması için düzenleme önerileri bulunuyor. Çalışmalarımızı, Türkiye’de vergilendirilmemiş alan bırakılmaması amacıyla yürütmeye devam edeceğiz. Kayıt dışılıkla kararlı mücadele ve gönüllü uyumu artıracak, bu yolla mali disiplini güçlendirecek adımlar atacağız” diye konuştu.

ÇOK ULUSLU ŞİRKETLERE ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ GELİYOR

Teklife göre;  yıllık konsolide hasılatı 750 milyon euro eşiğini aşan çok uluslu şirketlerin düşük vergileme yapılan ülkelerdeki şube, iştirak ve iş yerlerinin asgari yüzde 15 kurumlar vergisine tabi tutulmasına yönelik yeni bir vergileme sistemi oluşturulacak. OECD’nin kurallarına uyumlu hazırlanan model, çok uluslu şirketlerin kazançlarının her hal ve takdirde yüzde 15 vergi yükü taşımasını amaçlıyor. Asgari kurumlar vergisi uygulamasına geçmeyen ülkeler, vergileme haklarını bir başka ülkeye devretmiş oluyor. Türkiye’de nihai ana işletmesi yurt dışında bulunan 1024 grup bulunurken, bunların ülkede 2 bin 134 işletmesi yer alıyor.

Teklife göre;  kurumlar vergisi mükelleflerinin hesaplayacakları kurumlar vergisinin tespitine yönelik vergi güvenlik müessesi getiriliyor. Mükelleflerin ödeyecekleri kurumlar vergisi, beyan ettikleri kazancın indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarının yüzde 10’undan aşağı olamayacak. Yeni işe başlayanlardan 3 yıl asgari vergi alınmayacak, mevcut yatırım teşvik belgesi olan mükelleflerin hakları korunacak, bazı istisna kazançlar kapsam dışında bırakılacak. Mikro ve küçük işletmelerin teknoloji geliştirme bölgeleri kazanç istisnası ile AR-GE ve tasarım indirimleri kapsam dışında olacak.

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİNE KURUMLAR VERGİSİ GELİYOR

Teklif ile Türkiye’deki büyük yatırımlardan elde edilen kazançlara da artırımlı kurumlar vergisi uygulanacak. Yap-işlet-devret modeli ile kamu işbirliği projeleri kapsamında faaliyet gösteren kurumların bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı yüzde 25 yerine yüzde 30 olacak. Ayrıca mevcut uygulamada yatırım fon ve ortaklıklarının kazançlarının tamamı kurumlar vergisinden istisna tutuluyor. Bu istisna kar dağıtım şartına bağlanıyor. Teklif ile istisna kazancın yüzde 50’si ortaklara dağıtıldığında kar paylarını alanlardan gelir ve kurumlar vergisi alınacak.

SERBEST BÖLGELERDE VERGİ İSTİSNASINA SINIRLAMA GELİYOR

Mevcut uygulamada serbest bölgelerdeki üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançların tamamı, üretilen ürünlerin yurt içine ya da yurt dışına satılıp satılmadığına bakılmaksızın kurumlar vergisinden istisna. Ancak bu istisna artık sadece ihracat gelirleri ile sınırlandırılacak. Böylece yurt içine yapılan satışlardan elde edilen kazançlardan vergi alınacak.

Teklif ile yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulamasının yanı sıra, vergi güvenliğini sağlamak amacıyla ticari kazanç elde eden gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükelleflerine yapılan bazı ödemelere gelir ve kurumlar vergisi kesintisi getiriliyor. Kapsama alınacak ödemeler Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenecek. Hasılat ile beyan arasındaki fark izaha davet nedeni olacak. Ayrıca, serbest meslek kazancı ve ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükelleflerinin yılın belirli zamanlarında hasılatları tespit edilecek, beyanları ile tespit edilen hasılatları arasında uyumsuzluk olanlar izaha davet edilecek.

BAŞKASINA AİT POS CİHAZI KULLANANLARA, BAŞKASININ IBAN’INI KULLANANLARA AĞIR CEZALAR GELİYOR

Teklif ile cezalarda etkinliğin artırılması için düzenlemeler de yer alıyor. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları artıyor. Başkasına ait pos cihazı kullananlara, başkasının IBAN’ını kullananlara ağır cezalar geliyor. Ödemeleri başkalarının hesabına yapılan havaleler ile kabul edenlere ve hesaplarını başkalarına kullandıranlara ceza uygulanacak. Ayrıca kayıt dışı faaliyetlere artırımlı vergi ziyaı cezası uygulanacak. Kayıt dışı faaliyette bulunanlara uygulanacak vergi ziyaı cezası; verginin 1 katı olarak kesilecek cezalarda 1,5 kat, verginin 3 katı olarak kesilecek cezalarda 4,5 kat kesilecek.

Mevcut durumda mükellefler haklarında yazılan raporlar üzerine kaçakçılık cezası olmadığı sürece uzlaşma isteyebiliyor. Teklif ile uzlaşmanın konusu ceza ile sınırlandırılıyor. Vergi asılları için uzlaşma istenilemeyecek.

“2025 yılı başında devreye alacağımız Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile akaryakıt tüketimi dijital olarak takip edilecek.

Ticari taşıtlarda zorunlu, bireysel taşıtlarda ilk etapta isteğe bağlı olacak sistemle akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybının önlenmesi ve kayıt dışılığın azaltılması sağlanacak.

Hedefimiz genel vergi oranlarını artırmadan, kayıt dışılığı azaltmak ve harcama kesintileriyle birlikte mali disiplinimizi daha da güçlendirmektir.

Vergide adalet ve etkinliği artıracak çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

*

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle AK Parti Gaziantep İl Başkanlığı’na atanan Fatih Muhaddis Fedaioğlu’nun yönetimi belli oluyor.

Atamasının ardından hızlı bir şekilde listesini oluşturmak için kollarını sıvayan İl Başkanı Fatih Muhaddis Fedaioğlu’nun yönetimine girmek isteyen 932 kişi resmi başvurusunu gerçekleştirdi.

İl Başkanı Fedaioğlu, başvuru sürecinin sona ermesiyle birlikte yönetiminde yer almak ve partiye hizmet etmek için başvuru yapan toplumun bütün kesimlerinden, genç ve kadın kadrosundan geniş yoğun katılımın olduğu dava arkadaşlarıyla istişarelerde bulunuyor.

YÖNETİM MESAİSİ YOĞUN!

Başkan Fedaioğlu, 50 kişilik asil ve 25 kişilik yedek üyeden oluşacak yönetimi için müracaatta bulunan kişiler ile bire bir görüşerek yoğun mesai harcıyor.

Yönetimi belirleme sürecinde yoğun bir tempoda çalıştıklarını dile getiren İl Başkanı Fedaioğlu konuya ilişkin gerçekleştirdiği açıklamada, “Partimize teveccüh oldukça fazla… Bu kutlu davada, Gaziantep’imize ve ülkemize hizmet etmek üzere bir araya gelmiş, enerjisi yüksek, deneyimli ve vizyoner bir ekiple yola çıkmaya hazırlanıyoruz. Kararlılık ve azimle çalışarak, Gaziantep’imize ve ülkemize en iyi hizmeti sunmak için tüm gayretimizi göstereceğiz. Hep birlikte, büyük ve güçlü Türkiye hedefimize doğru emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu doğrultuda partimize hizmet etmek ve Gaziantep’i Türkiye yüzyılına yakışır şekilde hazırlamak için el birliğiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz” cümlelerine yer verdi.

*

FATMA ŞAHİN’DEN GELECEĞİN ŞAMPİYONALARINA MORAL ZİYARETİ

– BÜYÜKŞEHİR’İN YAZ SPOR OKULLARINA REKOR BAŞVURU!

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Yaz Spor Oyunları ve Eğitim Merkezleri’nde yoğun bir katılımla devam eden eğitim programlarını ziyaret etti. İlk dönemde 11 farklı branşta 28 merkezde 340 antrenörün gözetiminde 18 bin 544 kişiye eğitim veren merkezler, ikinci dönem için 25 bin 100 ön kayıtla rekor bir başvuru aldı.

Başkan Şahin, Hasan Celal Güzel Millet Bahçesi’ndeki futbol sahasında düzenlenen etkinlikte 15 Temmuz Milli Birlik Günü dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda başarı elde eden sporculara madalya takdim ederek, geleceğin şampiyonalarını motive etti. Sporcuların heyecanını paylaşarak, futbol, basketbol, voleybol, yüzme, karate, tekvando, floor curling, jimnastik, masa tenisi, tenis ve okçuluk branşlarında gerçekleştirilen çalışmaları yerinde inceledi ve teknik ekipten detaylı bilgi aldı.

Yaz Spor Oyunları ve Eğitim Merkezleri’nin 1-27 Temmuz 2024 tarihleri arasındaki ilk döneminde, 11 farklı branşta 28 eğitim merkezinde 340 antrenörün gözetiminde 18 bin 544 kişiye eğitim veren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 29 Temmuz-24 Ağustos 2024 tarihlerini kapsayacak ikinci dönem için ise 25 bin 100 ön kayıt alarak rekor bir başvuru sayısına ulaştı.

ŞAHİN: GAZİANTEP, GELECEĞİN ŞAMPİYONLARINI YETİŞTİRİYOR

Başkan Şahin, program esnasında yaptığı konuşmada Spor Şehri Gaziantep’in bugün ve geleceğin şampiyonlarını yetiştirdiğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

 “Spora ve sporcuya olan desteğimiz artarak devam ediyor. Modern tesislerimiz ve ekipmanlarımız, sporcularımızın hizmetinde. Hocalarımız, şampiyonlarımızın başarısı için özveriyle çalışıyor. Spor Şehri Gaziantep’te bugün ve geleceğin şampiyonlarını yetiştirmeye kararlıyız. Yeni yüzyılda, yaz okullarımızda yüz bin evladımıza eğitim vereceğiz. Çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bize güvenip evlatlarını emanet eden tüm anne ve babalara minnettarım. Tüm sporcularımıza başarılı, sağlıklı ve eğlenceli bir yaz dönemi diliyorum.”

0

0

*

PAMYAĞ VALİ KEMAL ÇEBER’İ AĞIRLADI

Başkan Mehmet Özyurt;

“Dünya Pazarlarından Daha Fazla Pay Almayı Hedefliyoruz”

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Türkiye’nin bitkisel yağ sektöründeki en önemli kuruluşlarından birisi olan Pamyağ’ı  ziyaret ederek firmanın üretim ve ihracatıyla ilgili olarak Pamyağ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt’tan bilgi alarak ülke ekonomisine katkı sağlayan Özyurt’u kutladı.

Yatırımları, istihdam ve üretiminin yanı sıra ihracatıyla da ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan Pamyağ’ı ziyaret eden Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Pamyağ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt’tan yağ sektörüyle ilgili bilgiler aldı. İç ve dış pazarların en önemli markalarını bünyesinde barındıran Pamyağ’ın yatırımları, istihdam, üretim ve ihracatıyla ilgili Vali Çeber’e bilgiler veren Başkan Mehmet Özyurt Pamyağ’ın aynı zamanda İSO 500 sıralamasında yer alan Gaziantepli firmalar arasında da yer aldığını ifade ederek “Pamyağ Gıda ve Kimya San. Tic. Ltd. Şti.; 1996 yılında kurulmuş olup, faaliyetine pamuk çiğidinden ham pamuk yağı ve pamuk küspesi üretimi ile başlamıştır. 1998 yılında ise rafine tesisini kurarak, nötralize pamuk yağı ve yemeklik rafine yağı imalatına da başlamıştır. Bu tarihten itibaren kendi markaları olan Belkıs ve Karam Yağ’la  ile yemeklik rafine yağ sektöründe yerini almıştır. Elbette en büyük hedefimiz dünya pazarlarında ki pazar payımızı artırmak ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamaktır” dedi.

Vali Kemal Çeber’de böyle modern bir üretim tesisinin bölgede yer almasının gerek Gaziantep gerekse Güneydoğu Anadolu Bölgesi için büyük önem taşıdığına dikkat çekerek çalışmalarından dolayı Pamyağ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt’u kutladı. Karşılıklı görüş alışverişinin ardından Gaziantep Valisi Kemal Çeber Pamyağ tesislerinde incelemeler yaptı.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı