Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 24.06.2024 e gazete

admin | 24 Haziran 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 24.06.2024 e gazete

HABER METNİ;

ÇEPNİ HEKİMLERİ KAHVALTIDA BULUŞTU

Dentavizyon Diş Kliniği Kurucusu ve sahibi Dt. Mustafa KARASU’nun girişimiyle Düztepe Mahallesinde bulunan Gaziantep Çepnileri Derneği binasında Çepni Hekimlerine kahvaltı organizasyonu gerçekleştirildi.

Yapılan açıklamada şu cümlelere yer verildi;

“1510 yılından itibaren Orta Asya Horasan Bölgesinden, Anadolu’ya yerleştirilen uç beyliklerinden olan Çepniler, Gaziantep’te, Yavuzeli, Araban ve Nizip’e bağlı 16 köyde ve yine Gaziantep  merkezde farklı mahallelerde 120 bini aşkın nüfusuyla yaşamlarını devam ettirmekte olan, çağdaş ve aydın bir toplumdur.

Eğitim-öğretime ekmek kadar su kadar önem veren bu toplumun yetiştirmiş olduğu çok sayıda tıp doktoru, diş hekimi, mühendis, öğretmen, avukat vb… eğitimli bireyler bulunmaktadır.

Bugün ki organizasyonda bunun bir örneği niteliğindeydi.”

Gaziantep Çepnilerinin yetiştirdiği 100’ün üzerinde tıp doktorunun bulunması ve ülkemizin her köşesinde görev yapan Çepnili doktorların iyi dilekler sunduğu kahvaltı organizasyonuna Gaziantep’te görev yapan hekimler yoğun bir şekilde katıldı.

İçten ve samimi bir şekilde gerçekleşen bu organizasyonda söz alan dernek başkanı Zülfikar ASLAN tarafından dernekleşmenin önemi, maddi durumu yetersiz olan öğrencilerin okullaştırılması, sosyal hayatta yaşamını devam ettirmekte zorlanan ihtiyaç sahibi ailelere yapılan sosyal yardımları, dernek binasında gönüllü öğretmenler tarafından akademik derslerin yanı sıra bağlama kursu, semah kursu, dil kursu gibi kursların devam ettiğini belirtip, bu etkinliğin hemen akabinde 11 Ağustos 2024 tarihinde Gaziantep Çepnilerinin yaşadığı en büyük köy olan Yavuzeli Sarılar Köyünde çok güzel bir festival gerçekleştireceklerini ve tüm halkımızın ücretsiz gerçekleştirilecek olan bu etkinliğe davet ettiğini belirtti.

Son olarak bugün gerçekleştirilen organizasyonun benzerlerini farklı meslek gruplarıyla da en kısa sürede yapacaklarını söyledikten sonra güzel temenniler ve teşekkür konuşması ile tamamladı.

*

*

*

Ali Ekber Yıldırım

@tarimyazari

TARIMI BİTİRME YASASI MI GELİYOR

TBMM’ye sunulması beklenen yem ve gübreden KDV alınması tarıma  bir darbe daha vuracak.Büyük olasılıkla bu yıl çiftçi toprağına ekin ekemeyecek.

 Yeni vergiler arasında yeme yüzde 10, gübreye yüzde 20 KDV( Katma Değer Vergisi) konulması öngörülüyor.

 Hayvancılığın en önemli girdisi yeme ve bitkisel üretimin en önemli girdilerinden gübredeki KDV çiftçiye yansıtılacak ve çiftçinin maliyetleri artacak.

Girdi maliyetlerinin sürekli artması ve hasatta alınan ürünün fiyatının  maiyet artışlarına rağmen yerinde sayması üstelik yeme ve gübreye KDV nin yüklenmesi çiftçiyi desteklemek yerine iyice üretemez hale getirecek.

*

Gönderi

Yeni gönderileri gör

Sohbet

Önceki dönem Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar

@samiltayyar27

BİRAZ TARLADAN HABER VEREYİM, HEM UYARMIŞ DA OLAYIM.

Önceki dönem Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar sosyal medya hesabında tarımda yaşanan depreme dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı.

“Biraz tarladan haber vereyim, hem uyarmış da olayım.

Çiftçiler çok mutsuz.

Taban fiyatlarına çok öfkeliler.

Geçen yılki fiyatla bugünü karşılaştırıyorlar, girdi maliyetlerini hesaplıyorlar, işin içinden çıkamıyorlar.

Ürün bedelinin 45 gün, ek ödemenin 6 ay sonra yapılacak olması, bir başka dert.

Hasat öncesi tohum için, gübre için kimi bankalara kimi Tarım Kredi’ye borçlandı, çoğu da birbirine kefil oldu.

Alacaklılar kapıya dayandı, ay sonu borç vadeleri bitiyor.

Partilimiz, bir çiftçi dostumuz aradı, benzer şikayetleri sıraladıktan sonra şu öneride bulundu:

‘Fiyat düşük, hiç olmazsa TMO ödemeleri erken yapsın. Para yoksa Tarım Kredi, Ziraat Bankası borçlar ertelesin, çiftçi icralık olmasın.’

Yaşadıkları tüm olumsuzluklara rağmen, tevekkül sahibi bu çiftçilerin sesine kulak vermek lazım.

Bu sesi duymaz, tarlada iz bırakmazsanız, harmanda yüzünüz olmaz.

Bilesiniz.”

*

Mehmet Simsek

@memetsimsek

·

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek:

VERGİDE ADALETİ GÜÇLENDİRECEĞİZ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Yüce meclisimizde yakında görüşülmesi beklenen pakette yer alan doğrudan vergilerin payını artırmaya yönelik düzenlemelerle vergide adaleti güçlendireceğiz” ifadesi ekonomi çevrelerince tartışma konusu oldu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ifade ettiği  bir süredir çalışmaları yürütülen yeni reform paketine Orta Vadeli Program’da yer alan hedefler doğrultusunda taslak son halini aldı.

Paket, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in her fırsatta dile getirdiği, “Hedefimiz vergide adalet ve etkinliği sağlamak için vergilendirilmemiş hiçbir alan bırakmamak.” şeklinde açıklandı.

Palet neleri içeriyor;

1)Çok uluslu şirketlere asgari kurumlar vergisi uygulamasını devreye alacak Bakanlık, doğrudan vergilerin payını artırmak için yerel asgari kurumlar vergisi ve asgari gelir vergisi modelini de getirecek.

2)Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yeni bir bölüm açılarak, çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi (küresel asgari kurumlar vergisi) alınacak.

3)Başta AB ülkeleri olmak üzere 30’dan fazla ülkede yasalaşan küresel asgari kurumlar vergisinde, yıllık konsolide hasılatı 750 milyon avro eşiğini aşan çok uluslu şirketlerin düşük vergileme yapılan ülkelerdeki şube, iştirak ve iş yerleri asgari yüzde 15 kurumlar vergisine tabi tutuluyor.

Bu şirketlerin faaliyette bulunduğu ülkede ödenen kurumlar vergisi yükü yüzde 15’ten aşağıdaysa uygulamayı yasalaştıran ülkeler, ilgili ülkenin almadığı vergi farkını tahsil edebilecek. Asgari kurumlar vergisi uygulamasına geçmeyen ülkeler, vergileme haklarını bir başka ülkeye devretmiş oluyor.

Türkiye’de nihai ana işletmesi yurt dışında bulunan 1024 grup yer alırken bunların ülkede 2 bin 134 işletmesi bulunuyor.

3)Yurt içi asgari kurumlar vergisi; Kurumlar vergisi mükelleflerinin yaklaşık yarısının zarar beyan ettiği ya da hiç matrah bildirmediği halde yüksek cirolarla faaliyetlerini sürdürdüğü belirlendi. Bu konuda AB ve OECD uygulamalarını da inceleyen Bakanlık, mükelleflerin beyanları ile hasılat ve ödeme güçlerinin birbirleriyle kıyaslandığı hibrit bir model hazırladı.

Ödenecek kurumlar vergisi, beyan edilen kazancın indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarının belirli bir oranı ile gelir tablosundaki kazancın belli bir oranı matrah olarak kabul edilerek bulunacak vergiden yüksek olanı esas alınarak belirlenecek.

Ödenen asgari kurumlar vergisi, izleyen 5 hesap döneminde işletmelerin bundan daha yüksek vergi ödemeleri gerektiği dönemlerde, ödenecek vergiden mahsup edilecek.

Bazı istisnalar (iştirak kazançları, emisyon primi kazançları gibi) asgari vergi hesaplamasında kazançtan indirilerek dikkate alınacak.

Yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırım harcaması yapan mükelleflerin hakları korunacak. Yeni işe başlayan mükellefler 3 yıl asgari vergiden muaf olacak.

4)ASGARİ GELİR VERGİSİ DE GELİYOR

Gerçek usulde vergilendirilen ticari, zirai ve serbest meslek kazançlarına da asgari gelir vergisi uygulaması getiriliyor. Gelir vergisi mükelleflerinin önemli bir kısmının zarar beyan ettiği veya beyanları ile hasılatları arasında önemli uyumsuzluklar olduğu görüldü. Bu konuda da yeni bir model kurulacak.

Buna göre, mükelleflerin beyan edecekleri kazanç, gelir ve kazanç bildirimi tablosundaki getirilerinin belirlenecek bir oranından az olamayacak.

Serbest meslek kazancı elde edenlere ise ayrıca bir çıpa planlanıyor. Bu mükelleflerin beyan edileceği kazanç brüt asgari ücretin yıllık tutarının altında olamayacak.

Hasılat üzerinden ödenen asgari vergi farkının izleyen 5 hesap döneminde mahsubuna izin verilecek. Yeni işe başlayanlar 3 yıl asgari vergiden muaf olacak.

5)YİD ve KÖİ projelerine yüzde 30 kurumlar vergisi

Türkiye’nin büyük yatırımlarından elde edilen kazançlara da artırımlı kurumlar vergisi uygulanacak.

Kurumlar vergisi oranı, reel sektör için yüzde 25, banka ve finans kurumlarında yüzde 30, ihracat yapan firmalarda yüzde 20, halka açık şirketlerde yüzde 23, imalatçılarda yüzde 24 olarak uygulanıyor.

Banka ve finans kurumlarında olduğu gibi, yap-işlet-devret (YİD) modeli ile kamu-özel işbirliği (KÖİ) projeleri kapsamında faaliyet gösteren kurumların buralardan elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranının yüzde 25 yerine yüzde 30 olması öneriliyor. Bu düzenlemenin de vergi adaletinin güçlendirilmesine ve dolaysız vergilerin payının artırılmasına katkı sağlaması hedefleniyor.

,*

Gönderi

Yeni gönderileri gör

Sohbet

Cevdet Yılmaz

@_cevdetyilmaz

Diğer yandan Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz ise “Güncel Ekonomik Konular ve Yakın Geleceğe İlişkin Değerlendirme” başlığı altında konuya açıklık getirerek şu açıklamayı yaptı; “Geçen yıl Orta Vadeli Program (OVP) hazırlık sürecinde; çalışan ve işveren kesim temsilcileri ile yaptığımız istişarelerde, üzerinde uzlaşılan önerilerden biri, vergi adaletini güçlendirecek şekilde doğrudan vergilerin payının artırılması olmuştu.

2023 Eylül ayında ilan ettiğimiz OVP’de bu politikayı resmi dokümanımıza dahil ettik ve kamuoyu ile paylaştık.

Bir süredir hazırlıkları yapılan, etki analizleri tamamlandıktan sonra Meclis’imizin takdirine sunulacak olan vergi düzenleme taslakları, esas itibarıyla bu politikayı yansıtmaktadır.

Teknik çalışmalarda doğal olarak çeşitli alternatifler değerlendirilmektedir. Çalışmalar tamamlanıp resmi bir teklif niteliği kazanmadan yapılacak yorumlar, spekülasyondan öteye geçmeyecektir. Bu çerçevede, kaynağı şeffaf olmayan haberlere ve yetkili kişi ve kurumlar dışında yapılan paylaşımlara itibar edilmemelidir.

Etki değerlendirmede temel çerçevemiz; vergide adaleti artırırken enflasyonist yan etki oluşturmamak, gelir dağılımını gözetmek, yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı korumaktır.

Harcama ve gelir tedbirleriyle mali dengelerde sağlanacak iyileşme, Haziran ayı ile başlayacak dezenflasyon dönemini destekleyecek, yıllık bazda trilyon Türk Lirası düzeyinde seyreden deprem harcamaları başta olmak üzere, kamu harcamalarını sağlıklı kaynaklarla finanse etme imkanı sunacaktır. Böylece, kamunun borçlanma ihtiyacı ve faiz giderleri de azaltılmış olacaktır.

Bütçe açığının milli gelire oranı geçen yıl ortalarında 2023 yılı için yüzde 10 civarında tahmin edilirken, aldığımız tedbirler ile gerçekleşme yüzde 5,2 olmuştu. Geçici nitelikte olan deprem harcamaları hariç bütçe açığı oranı ise yüzde 1,6 olarak gerçekleşmişti. 2024 yılı başında milli gelire oranla yüzde 6,4 olarak öngördüğümüz bütçe açığının, yıl sonunda geçen yılki orana yakın düzeylerde gerçekleşmesini bekliyoruz. 2025 yılında ise deprem harcamalarının azaldığı döneme girilecek, bütçe açığımız çok daha düşük seviyelere gerileyecektir.

Bir yandan bütçe açığını azaltırken, diğer yandan dış dengemizi iyileştiriyoruz.

 12 aylık mal ihracatımız 260 milyar doları aşarken, yıl sonunda 60 milyar dolara ulaşmasını hedeflediğimiz turizm geliri başta olmak üzere hizmet ihracatımız artmaya devam ediyor. Geçen yıl milli gelire oranla yüzde 4 olan cari açık için 2024 beklentimiz yüzde 2-2,5 seviyelerinde. Dış finansa erişim imkanı ve döviz kurunda istikrar artarken, döviz ihtiyacımız azalıyor.

Nisan ayında yüzde 8,5’a inen işsizlik oranımız, Aralık 2012 sonrası en düşük seviyede. 2024 ilk çeyrekte yüzde 5,7 olan büyümede, programımız ile uyumlu olarak tüketimin katkısı azalırken, dış talebin pozitif katkı verdiği daha dengeli bir yapı oluşmaktadır.

Dinamik planlama yaklaşımıyla bu yılın Eylül ayında güncelleyeceğimiz OVP’de temel politika çerçevemiz ve yaklaşımımız korunacak, rakamsal değerler ve tahminler ise dünyada ve ülkemizde yaşanan gelişmeler ışığında yeniden şekillendirilecektir. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da teknik çalışmaların yanı sıra, katılımcı bir anlayışla ilgili tüm tarafların görüş ve önerileri değerlendirilecektir.

Büyüme, ihracat ve istihdam artışı sürdürülürken, bütçe açığının ve cari açığın düştüğü, rezervlerin ve risk göstergelerinin iyileştiği sağlam bir zeminde; Haziran ayından başlamak üzere aylık ve yıllık enflasyon oranlarında belirgin düşüş göreceğiz. Temmuz-Eylül döneminde baz etkisinin de katkısıyla enflasyon oranında düşüşün hızlanmasını ve yıl sonunda oranın Merkez Bankası tahminlerine yaklaşmasını bekliyoruz. 2025 yılında yüzde 20’nin altında, 2026’da ise tek haneli enflasyon için kararlı ve koordineli bir şekilde programımızı hayata geçirmeye devam edeceğiz. Para politikalarının yanı sıra, maliye politikaları ve yapısal reformlarla hedeflerimize ulaşacağız.

*

Su verimliliği

https://www.instagram.com/p/C8e74p6t13l/?igsh=MWJhcmtiajF2NmljNg%3D%3D

*

*

AYINTABA DAİR

Evlatlarımıza Kurban Bayramı vasiyetimizdir.

Önce bayram namazı.

Hutbe dinlemeden çıkılmaz.Namaz sonrası caminin içinde tanıdık,tanımadıklarınla bayramlaşırsın.Camiden çıkınca,kapıda tanıdıklarla

-Ooo Hösüyn ammi,Bayram Dayı ,bayramın mibarek ollsun,der ve elini öpersin.Küçüklerin yanaklarından,büyüklerin ellerinden öpersin.Taydaşlarınla öpüşürsün ama öyle keçi toslaşması gibi değil.Örfümüze ananemize uygun olmalı.

Bir gün evvel mezar ziyaretini yaptıysan iyi.Yoksa iş şaşar,gecikirsin.

Kurbanlığı aldın,kasabı ayarladıysan,tamam.

Yallah eve ya da nerede keseceksen oraya.

Evden teşt,amadan,leğen,sepet ne bulduysan getir.Kasaba vekalet ver.Kesebilirsen hiç değilse bıçağı sen at.

Kasaba

-Usta evvel ciğerini ver hele bize, biz başlayalım yavaş yavaş dersin.

Oğlanı ekmeğe salarsın.Hanım piybazı,turpu,tereyi,biberi,ayranı hazır etmiştir.

Hemen ataşı gaymeye başla.Anca yetişir.

Ciğeri doğra,sapla,pişir.Evvel kasaba ve şallaana dürüm et ver.Çoluk,çocuk,eş dost başlasın yemeye.Ne kadar misafir bulursan o kadar iyi.Sen neşelenirsin.

Kasaba

-Usta acı kibar pay et de.

Kelleyi yüzdür.Karnı deş,mumbarı boşalt, kabaca yıka.Mumbarı,kelleyi,ayakları,karnını bir kaba koy.Kasaba

-Eline sağlık ağa de parasını ver sav.Şallaana da az birşey vermeyi unutma..

Derisini,bağırsağını verme,satma da.Ver bir fakire satsın parasını cebine koysun.

Kebap faslı yavaş,yavaş biter.

Gelenlerden başlayarak.Etleri vermeye başla.İçlerine birer parça kuyruk koymayı unutma.Sonra otur,şu Aşe Bacıya,su Deli Ömergile,şu haleplilere de poşetle.Üstlerine adlarını yaz,karıştırırsın.Arabanın arkasına büyük bir leğen koy.İçine payları doldur.

Elini ayağını yıka.Dağıtmaya başla.Gittiğin yerde öyle kapıdan verip te kaçma.Hal,hatır sor.Bir ihtiyaç var mı,hısım akraba ne alemde anla. Dağıtımı bitir eve gel.

Eve ayıracağın eti serin bir yere çangalla as,hava serin,onu ertesi gün ayarlarsın,acelesi yok.

Eve çık,yoruldun ama yüzün güleç olsun.

Banyonu yap çamaşırını,üstünü başını değiştir.Hanım çay demlemiştir.Çayını efendi gibi iç.Biraz mızgan.

Akşama,küçüksen el öpmeye gideceksin,büyüksen el öpmeye gelecekler olur.Şekerini,kolonyanı hazırla.Kurban bayramının birinci günü mühim.Onu hallettin ya ertesi günü artık ramazan bayramı gibi olur,kolay.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı