Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 12.06.2024 e gazete

admin | 12 Haziran 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 12.06.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 12.06.2024 e gazete

HABER METNİ;

İNDİRİMLİ KURBAN SATIŞLARI BAŞLADI

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu  eski narh sistemine dönerek serbest piyasa ekonomisine de düzen vermeye çalışıyor.

Daha önce piyasada 180-190 TL/kg satılan koyunlara 240-250 TL/kg fiyat biçerek fiyatların bir anda yükselmesine neden olan Koyun Keçi birliklerinin aldığı karar geçerliliğini de yitirmiş oldu.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu  sosyal medya hesabından şu duyuruyu yaptı

“Kıymetli Hemşehrilerim,

İlçemizin 3 farklı noktasında kurban satışlarımıza başladık.

Mor toklu: 200 TL/kg

Van Beyazı:210 TL/kg

1. Dumlupınar Mahallesi Yeşilvadi Bulvarı

2. Şahinbey Parkı yanı

3. Akkent Mahallesi 12 nolu cad. (Şahinbey Millet Camii civarı) satış noktalarımızdan alabilirsiniz.

Hayırlı olsun, bayramınız mübarek olsun.”

GAZİKONUT HER 6 AYDA BİR 1000 KONUT TESLİM EDECEK

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 2024 yılı Haziran Ayı Dönem Toplantısı’nın 1’inci Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin başkanlığında toplandı.

Büyükşehir Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıda gündem maddeleri sonrasında yapılan sunumda şehrin konut ihtiyacını karşılamak amacıyla Güneyşehir’de Gazikonut tarafından bin konut için temelin atılacağı ve çalışmalarla her 6 ayda bir bin konut yapılarak anahtar teslimi yapılacağı müjdelendi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, gazi şehirli vatandaşların Gazikonut tarafından yapılan konutlardan memnuniyetini dile getirerek bunun artırılacağını belirtti:

“Güneyşehir’de yakın tarihte, 500 konutu teslim ettik. Hakikaten çok yüksek bir memnuniyet vardı. Hem hız hem kalite bu zor zamanda hızlı bir şekilde bitirmek çok önemliydi. Bitirdik ve teslim ettik.”

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Haz, yaptığı sunumda Güneyşehir ve Kuzeyşehir konut projeleri hakkında ödeme planı ve koşulları hakkında kapsamlı bilgiler vererek şunları söyledi:

 “Beş yıl boyunca her altı ayda bir 1000 konut satışa sunup onu teslim edeceğiz.   Kuzeyşehir ve Güneyşehir olmak üzere şu anda Güneyşehir’de 1000 konut temellerini hazırladık. Yakında başlayacağız. Kaliteli konut yapmak üzere saha çalışmaları gerçekleştirildi. 6 ay sonrada ikinci bin konuta başlayacağız. Burada iyi bir ekip var. Konusunda uzman bir ekip var. En kaliteli, en ucuz en fazla konutu üreteceğimize inanıyoruz. Konutlar teslim edildikten sonra da 3 yıl veya 5 yıl satmama şartı getireceğiz. Mal varlığı olmayan kişilerin konut sahibi olmasını hızlandıracağız.”

 Öte yandan meclis gündem maddelerinin ardından OSB Dülük Tünel projesi, BÜSEM Köprülü Kavşak, Metro projesi ve GAZİRAY tren seti hakkında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan üyelere bilgiler verdi.

*

*

TO, 30 GİRİŞİMCİYİ GELENEKSEL TİCARETTEN E-TİCARETE TAŞIDI

YILDIRIM: Gaziantep’in e-ticarete uyumunu geliştirmek istiyoruz

E TİCARETTE GAZİANTEP SKORUNU YÜKSELTİYOR

Gaziantep e- ticarete uyum endeksi sıralamasında 81 il arasında 11. sırada yer almakta

Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Trendyol iş birliğinde gerçekleştirdiği eğitim programı ile geleneksel ticaret yapan 30 girişimciyi e-ticaret satışlarına başlattı.  Trendyol, girişimcilere satışları 100 bin TL’ye ulaşana kadar sıfır komisyon uygulayacağı program kapsamında 1 yıl boyunca da ücretsiz rehberlik hizmeti sunacak.

GTO Türkiye’nin en büyük online pazaryerlerinden Trendyol ile geleneksel ticaret yapan firmaların e-ticaret yapabilir hale gelmesi amacıyla yaptığı iş birliği çerçevesinde “Uygulamalı E-Ticaret ve E-İhracat Eğitim Programını” hayata geçirdi. 30 girişimcinin yararlanarak e-ticaret yapmaya başladığı programı değerlendiren GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, şunları söyledi:

“Günümüzde bir işletmenin varlığını devam ettirebilmesi için olmazsa olmazlardan biri de dijital dünyaya entegrasyondur. İster mal ister hizmet ticareti yapsın, hedef pazarı yerel, ulusal ya da küresel pazar olsun satış kanallarına online sistemleri de dahil etmesi kaçınılmaz bir hal aldı. Oda olarak biz de bu gerçekten hareketle geleneksel ticaret yapan firmaların e-ticaret yapabilir hale gelmesi amacıyla bir iş birliği geliştirdik. Bu iş birliği çerçevesinde “Uygulamalı E-Ticaret ve E-İhracat Eğitim Programını” başlattık. Programımıza 200’den fazla başvuru aldık. Başvuruları daha önce online ticaret yapmamış firma olması kriteri ile değerlendirip eleme yaptık ve 100’den fazla kişi ile mülakatlar gerçekleştirdik. Trendyol ve GTO uzmanları tarafından gerçekleştirilen mülakatlar neticesinde 30 girişimciyle eğitim programımızı başlattık.”

Eğitim programında katılımcılara online dükkan açmanın ve dükkanı işletmenin tüm adımlarının uygulamalı olarak öğretildiğini belirten Yıldırım, “Daha önce online satış deneyimi olmayan girişimcilerimiz 4 gün süren bu programda alanında uzman eğitmenlerden online dükkan açılışı, dizaynı, ürün sunumu, satış ve pazarlama tekniklerine kadar kapsamlı ve uygulamalı bir eğitim aldılar. 30 girişimci Trendyol pazaryerinde dükkânlarını açarak satışlarına başladı. Satışları 100 bin TL’yi aşana kadar Trendyol komisyon almayacak. Bununla beraber 1 yıl boyunca Trendyol yetkilileri tarafından gerek saha ziyaretleri gerekse sistem üzerinden gerçekleştirilecek bir rehberlik/destek programı sunularak takipleri yapılacak ve satışlarını artırmaları konusunda yardımcı olunacak.” dedi.

Gaziantep’in e-ticarete uyumunu geliştirmek istiyoruz

“Gaziantep olarak üretim ve ihracattaki gücümüzü geleneksel ticarette olduğu gibi e-ticarette de göstermeliyiz.” diyen Yıldırım, şöyle devam etti:

“Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türkiye’de E-Ticaretin Görünümü Raporu” verilerine göre ilimiz e- ticarete uyum endeksi sıralamasında 81 il arasında 11. sırada yer almakta.  İl bazında satışların alışları karşılama oranı, e-GSYH, işletme başına düşen e-ticaret hacmi ve e-ticaret işletme sayısının toplam işletme sayısına olan oranı kriterlerinden oluşan bu endeks illerin e-ticaret uyumunu gösteren skorları belirlemiş. Bu skorlara göre en yüksek skor alan ve dolayısıyla e-ticarete uyumu en yüksek olan ilk 5 il sırasıyla İstanbul, Kayseri, Çorum, İzmir ve Kocaeli iken Gaziantep 43,21 puanla 11.sırada yer almakta. Bu çalışmaya göre; Gaziantep 2023 yılında 25,35 milyar TL satış,  25,53 milyar TL alış gerçekleştirmiş. Satışların alışları karşılama oranı ise yüzde 99,29. E-ticaret yapan firma sayımız 7 bin 85. Bu da Gaziantep’teki toplam işletmelerin yüzde 7,25’i. İşletme başına düşen e-ticaret hacmi ise 3,61 milyon TL. Rekabet gücümüzü yükseltmek için bu alana uyumumuzu geliştirmek zorundayız. Zamanın gerisinde kalamayız. Hedefimiz Gaziantepli işletmelerin e-ticarete uyumunu geliştirerek şehir ekonomisinin ulusal ve uluslararası e-ticaret pastasından daha fazla pay almasını sağlamak. GTO olarak bu alandaki projelerimiz devam edecek.”

0

*

*

İLK BİN İHRACATÇI ARASINDA GAZİANTEP’TEN 59 FİRMA YER ALDI

-GSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ:

-“2023 YILINDA YAŞADIĞIMIZ DEPREM FELAKETİ VE TÜM GÜÇLÜKLERE RAĞMEN TİM İLK BİN LİSTESİNDE YER ALAN FİRMALARIMIZI TEBRİK EDİYOR, BAŞARILARININ DEVAMINI DİLİYORUM”

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep’ten, Türkiye’nin en büyük 1000 ihracatçı listesinde 59 firmanın yer aldığını belirterek, “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ilk 1000 listesinde yer alan bütün firmalarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

2023 yılının zorluklarına işaret eden Adnan Ünverdi, “Geçtiğimiz yıl yaşadığımız deprem felaketi ve tüm güçlüklere rağmen Gazi şehrimiz, TİM tarafından geleneksel olarak düzenlenen ‘Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçı Firması-2023’ araştırmasına göre listede yer alan 59 firma ile üretim ve ihracattaki güç ve direncini bir kez daha göstermiştir. Bu büyük afete rağmen geçtiğimiz yıl şehrimizden 10 milyar doların üzerinde ihracat yapılmıştır. Kent olarak ülkemiz kalkınmasının temel taşı olan üretim, ihracat ve buna bağlı olarak istihdamımızla daha güçlü yarınlar için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

Dün gerçekleştirilen TİM 31. Olağan Genel Kurulunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ihracatçıların döviz gelirini bozdurma zorunluluğuna ilişkin yaptığı açıklamaya değinen Ünverdi, “Her platformda dile getirdiğimiz bir konu olarak; ihracatçılarımızın döviz bozdurma zorunluluğunun yüzde 40’tan yüzde 30’a indirildiğini açıklamalarından dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Tabii ki bunun ihracatçılarımıza olumlu etkileri olacaktır. Ancak Merkez Bankası’nın rezervlerinin arttığı, döviz kurunun stabil olduğu bir süreçte, ihracattan edindiği dövizi yine hammadde alımına kullanan ihracatçılarımızı rahatlatmak adına döviz bozdurma uygulamasının tümüyle kaldırılmasını beklediğimizi de belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı. 

Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında yürütülen ekonomi politikalarının her kesim zorlukları olsa da olumlu işaretlerinin alınmaya başlamasının umut verici olduğunu kaydeden Ünverdi, bu noktada enflasyon ile döviz kuru arasındaki dengenin bozulmasının ihracatçının rekabet gücünü zayıflattığını ve ihracat için dövizde rekabetçi kura ihtiyaç olduğunu belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Kamuda Tasarruf Tedbirleri ve Verimlilik Paketinde, yeşil ve teknolojik üretim vurgusu yapılmasının n ardından dünde Bakan Mehmet Şimşek tarafından karbon ayak izinin vergilendirilmesi konusunun gündeme getirilmesinin, yeşil ve dijital dönüşüm konusunun üretim ve ihracatçılar için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğinin altını çizen Ünverdi, şunları kaydetti:

“Gaziantep Sanayi Odası olarak 2019 yılında başlattığımız sanayide dönüşüm hamlemiz kapsamında üretimlerimizde ve ihracatımızda teknolojiye dayalı olarak katma değeri ve kilogram birim değerlerimizi artırmak, AB Yeşil Mutabakatı çerçevesinde firmalarımızın sınırda karbon düzenlemesine hazırlamak, e-ticaret konusunda büyüyen bu pazarda daha fazla yer almak, yapay zeka adaptasyonu gibi sürdürülebilir sanayi ve sürdürülebilir ihracat hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. GSO-Mesleki Eğitim Merkezimiz yeşil dönüşüm konusunda uluslararası standartlarda karbon ayak izi ölçümü ve bunun raporlandırılmasını sağlayarak firmalarımızı sınırda karbon düzenlemesine hazırlıyor. Gaziantep Model Fabrika ile bu sürece verimlilik, yalın üretim, dijitalleşme gibi konularda teknolojik destek sağlıyor, yeşil ve dijital dönüşümlerini birlikte gerçekleştiriyoruz. Sayın Bakanımızın da işaretlerini verdiği vergisel düzenlemeler ve 2026 yılında uygulanmaya başlanması öngörülen AB Yeşil Mutabakat kriterleri kapsamında uygulanacak olan sınırda karbon vergisinden etkilenmemek için firmalarımızı yeşil üretim ve yeşil ihracata hazırlamak durumundayız. Sürdürülebilir üretim ve ihracat için yeşil ve dijital dönüşümün bir tercih değil, bir zorunluluk olduğu her geçen gün daha da belirginleşiyor.”

*

*

AKINCI, ANTEP FISTIĞI HASADI ÖNCESİ ÜRÜN HIRSIZLIĞI OLAYLARINA KARŞI UYARDI

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, yaklaşan Antep fıstığı hasat sezonu öncesi yaşanabilecek olası hırsızlık olaylarına karşı uyarlarda bulundu.

Akıncı, çiftçinin bir yıllık emeğinin ve alın terinin karşılığı olan ürününün çalınmaması için güvenlik tedbirlerinin daha da artırılmasına yönelik kolluk kuvvetleri nezdinde girişimlerde bulunduklarını açıkladı.

Antep fıstığının Gaziantep’in en önemli tarım ürünlerinin başında geldiğini kaydeden GTB Başkanı Akıncı, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Şehrimizde yaklaşık 1,4 milyon dekar tarım arazisinde Antep Fıstığı üretimi yapılmakta. Binlerce ailemiz doğrudan ve dolaylı olarak geçimini ‘Yeşil Altın’ Antep fıstığından sağlamakta. Üreticisine önemli bir gelir kaynağı oluşturarak, ülke ekonomisine ve istihdama katkı sağlayan Antep fıstığında hasat döneminde yaşanan sorunların başında maalesef ürün hırsızlığı olayları gelmekte. Yerleşim alanlarından uzak fıstık bahçelerinde geceleri güvenliğin tam olarak sağlanamamasından dolayı yaşanan hırsızlık olaylarında çiftçinin bin bir emek ve zahmetle yetiştirdiği ürünü dalından çalınmakta. Bu üzücü durum üreticiyi maddi ve manevi anlamda zor durumda bıraktığı gibi ürün hırsızlığından endişelenen diğer çiftçilerinde erken hasat yapmalarına sebebiyet vermekte. Son yıllarda gerek güvenlik güçlerimizin özverili çalışmaları gerekse de çiftçilerimizin kendi imkanlarıyla aldığı tedbirler sayesinde hırsızlık olaylarında bir düşüş görülse de bu konuda çiftçi mağduriyetlerinin tamamen ortadan kalkması gerekmekte. Bu noktada borsamız 1 Nolu Antep Fıstığı Meslek Komitesinden gelen üye talepleri doğrultusunda hırsızlık olaylarının engellenmesine yönelik çalışmalarımıza sezon öncesinden başladık ve ilgili makamlarımız nezdinde tüm tedbirlerin alınması için girişimlerde bulunduk.”

-GÜVENLİK TEDBİRLERİ-

Antep fıstığında yeni hasat döneminin Gaziantep’te temmuz ayı ortalarından itibaren başlamasının beklendiğini aktaran Akıncı, “Çiftçilerimizin muhtemel hırsızlık olaylarından zarar görmemesi için yaptığımız girişimlerde, ilgili kolluk kuvvetlerimiz tarafından fıstık bahçelerinin yoğun olarak bulunduğu bölgelerde güvenlik önlemlerinin arttırılmasını, gece devriyelerinin sıklaştırılmasını ve kırsal alanlardaki giriş çıkışların sezon boyunca kontrol altında tutulmasını talep ettik. Bunların yanı sıra borsa olarak daha önceki yıllarda güvenlik güçlerimize foto kapan desteği sağlamıştık, bu ve buna benzer teknolojik gözetim ağlarının daha geniş alanlarda yaygınlaştırılmasının caydırıcılık açısından yararlı olacağı kanaatini taşıyoruz” dedi.

-ÇİFTÇİ VE TÜCCARLARA UYARI-

Ürün hırsızlığı olaylarının önüne geçilmesi noktasında üreticilere ve tüccarlara da büyük sorumluklar düştüğünü vurgulayan Akıncı, Antep fıstığı ticareti yapan esnafın şüpheli görülen şahıslardan ürün almamalarını ve bir olumsuzluk durumunda ise Jandarma ve Polisi arayarak ihbarda bulunmalarını istedi.

Ürün hırsızlıklarının önlenmesinde çiftçiler arasında iyi bir iş birliği ve sağlam bir dayanışmanın kurulmasının da önemine dikkat çeken Akıncı, çiftçilerin kendi bahçelerinde aldıkları güvenlik tedbirlerinin yanı sıra ani bir durum karşısında komşu çiftçileri uyarmaları ve muhtarlıklar aracığıyla geniş bir iletişim ağı kurmalarının da güvenlik açısından son derece yararlı olduğunu sözlerine ekledi.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı