Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 07.09.2023 e gazete

admin | 06 Eylül 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 07.09.2023 e gazete

HABER METNİ;

KARAKEÇİLİ ŞENLİĞİNDE BARAK RÜZGARI ESTİ

6 ŞUBATTA DEPREMZEDE HAYRSEVERLERİNE FATMA ŞAHİN TEŞEKKÜR PORTRESİ

Geçtiğimiz gün  Kırıkkale Karakeçili ilçesinde düzenlenen 29.Uluslararası Ertuğrul Gazi Anma Töreni renkli görüntülere sahne oldu.

Gaziantep Nizip Barak Türkmenleri Federasyonu törene yoğun bir şekilde iştirak etti. Karakeçili Derneklerinin 6 Şubatta Gaziantep Nizip Barak Türkmenleri Federasyonu’na depremzedelere dağıtılmak üzere gönderdikleri bağış nedeniyle Federasyon Başkanı Mustafa Aslan dernek başkanlarına birer Türk Bayrağı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in bir takvimi taktim etti.

Gaziantep Nizip Barak Türkmenleri Federasyonu Başkanı Mustafa Aslan  “Kırıkkale Karakeçili ilçesinde düzenlenen 29.Uluslararası Ertuğrul Gazi Anma Töreni ne katılarak 6 Şubat depreminde derneğimize yardımcı olan dernek başkanlarımıza hediyelerini taktım ettik. Yardım severlikleri ve gönül bağlılıklarından dolayı Karakeçili akrabalarımıza dernek başkanlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca teşekkür mahiyetinde ilimizi temsilen Tekirdağ Valisi Mehmet Makas’a  Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’in bir takvim tablosunu hediye ettik” dedi.

0

ŞAHİNBEY BELEDİYESİNDEN 606.300 BOYAMA SETİ

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, okul öncesi eğitime başlayan minik öğrencilere ve ilkokul öğrencilerine 606.300 adet boyama seti dağıtılacağının müjdesini verdi.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazolu öğrencilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Yaptığı projelerle eğitime önemli destekler sunan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, okulların açılmasına sayılı günler kala okul öncesi eğitime başlayan minik öğrencilere ve ilkokul öğrencilerine 606.300 adet boyama seti dağıtılacağının müjdesini verdi.

ÇOCUKLARIMIZIN MUTLU OLMASI BİZİ MUTLU EDER

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, okul öncesi eğitim için, eğitim seti ve boyama seti hediye ettiklerini belirterek; “2023-2024 eğitim öğretim yılının öğretmenlerimize ve öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Geçtiğimiz dönemlerde olduğu gibi bu dönemde okul öncesi eğitime başlayan minik öğrencilere ve ilkokul öğrencilerine 606.300 adet boyama seti dağıtımı gerçekleştirdik. Minik öğrencilerimize ve gençlerimize eğitiminde destek olmaya devam ediyoruz. Bu anlamda onların ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda yeni projeler yapmaya devam edeceğiz. Yeni eğitim öğretim yılımızın öğretmenlerimize, velilerimize ve tüm öğrencilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

0

CHP GAZİANTEP MİLLETVEKİLLERİNDEN GTB’YE ZİYARET

CHP Gaziantep Milletvekilleri Hasan Öztürkmen ve Melih Meriç, Gaziantep Ticaret Borsasını (GTB) ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ve Yönetim Kurulu Üyeleriyle bir araya geldi.

Ziyarette, CHP Milletvekilleri borsanın faaliyetleri, hayata kazandırdığı projeler ve hedefleri hakkında bilgiler alarak, Gaziantep gıda ve tarım sektörünün talep ve önerilerine ilişkin görüş alışverişinde bulundular.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ziyarette yaptığı konuşmada borsanın üyelerine yönelik geçtiğimiz yıllar içerisinde hayata kazandırdığı vizyon projeler ile 2023-2024 hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu.

GTB’nin Türkiye’de sektörlerinde ilkleri ve enleri barından birçok ulusal ölçekli projeyi hizmete kazandırdığını anımsatan Akıncı, “Antep Fıstığı Lisanslı Depo, Et Borsası ve Pilot Ölçekli Antep Fıstığı İşleme Tesisi gibi şehrimiz ve bölgemiz için büyük önem arz eden projeleri üyelerimizin hizmetine sunduk. Şimdiki en büyük hedefimiz ise Hububat Emtia Merkezi’ni Gazi şehrimize kazandırmak. Hububat Emtia Merkezi tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve pazarlanması noktasında şehrimize önemli bir potansiyel sağlayacak” dedi.

Akıncı, ziyarette ayrıca borsanın üyelerine yönelik gerçekleştirdiği faaliyetler ile yöresel ürünlere katma değer sağlayan coğrafi işaret tescil çalışmaları hakkında da bilgiler aktardı.

Akıncı, GTB’nin Gaziantep’in 23 geleneksel ürününe coğrafi işaret tescili aldığını bu alanda Türkiye’de bulunduğu il adına en fazla coğrafi işaret tescil çalışması yapan borsa olduğunu dile getirdi.

CHP Gaziantep Milletvekilleri Hasan Öztürkmen ve Melih Meriç ise Gaziantep ekonomisine kazandırılan projelerden dolayı GTB yönetimini kutlayarak, tarım ve hayvancılık sektörüne yönelik tüm talep ve çalışmalarda borsanın yanında yer alacaklarını ifade ettiler.

Gaziantep ekonomisinin yanı sıra güncel konularında görüşüldüğü ziyarette CHP Milletvekilleri, tarım, hayvancılık ve gıda sektörlerine yönelik sektör temsilcilerinin taleplerine ilişkin bilgiler aldılar.

Ziyarette, GTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Kenan Uygur, Enver Çokay, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Özmen, Arif Korkmaz ve Genel Sekreter Özgür Bayram da hazır bulundu.*

*

DİJİTAL TÜRK LİRASI DEVREYE GİRİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orta Vadeli Program Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Orta Vadeli Program’da uygulayacağımız politika sepetiyle, enflasyon sorununu ülkemizin gündeminden kaldıracağız. Para, maliye ve gelirler politikalarında eşgüdüm içerisinde hareket edilecek, enflasyon ataletini gidermeye yönelik adımlar atacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ilgili bakanlar ve bürokratların katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Orta Vadeli Program’ı (2024-2026) açıkladı.

 “13 YILDIR ARALIKSIZ BÜYÜYORUZ”

Türkiye’nin dünyadaki diğer ülkelerden farklı olarak, küresel sorunlara ilaveten, asrın felaketinin yol açtığı sıkıntılarla da mücadele ettiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle dedi: “Devlet-millet dayanışmasıyla nasıl bugüne kadar nice engelleri aştıysak, aynı başarıyı depremin yaralarını sarmada da sergiliyoruz. Geride bıraktığımız 8 aya dair veriler bu gerçeği açıkça ortaya koyuyor. 2023 yılının ilk yarısında yüzde 3,9 oranında büyüme kaydederek, büyüme performansımızı kesintisiz 12 çeyreğe çıkardık. Yıllık bazda ise 13 yıldır aralıksız büyüyoruz. Çeyreklik büyüme performansı ile Türkiye, OECD üyesi ülkeler içinde pozitif ayrışmıştır. Yine bu dönemde ekonomimizi yıllıklandırılmış olarak ilk kez 1 trilyon doları aşan bir ekonomik büyüklüğe ulaştırmayı başardık. Böylece depremin, iktisadi faaliyetler üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlı kalmasını temin ettik.”

İhracatta da yılın ilk 8 ayında 165 milyar dolar, yıllık bazda da 253,5 milyar doların yakalandığını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Turizmde, önceki seneye göre çok daha iyi bir sezon geçiriyoruz. İstihdamda da hamdolsun herhangi bir kaybımız söz konusu değil. Yılın ilk altı ayında, emekliliğe hak kazanma koşullarına yönelik düzenlemeler ve depremin olumsuz etkilerine rağmen net 220 bin istihdam artışı sağladık” diye konuştu.

“MERKEZ BANKASI REZERVLERİMİZ, 117,3 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNDEKİ GÜÇLÜ SEYRİNİ SÜRDÜRÜYOR”

Dünyada son 60-70 yılın zirvelerine çıkan enflasyonun, doğal olarak Türkiye’nin de sorunu olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Enflasyonla mücadelede başta doğal gaz olmak üzere enerji fiyatlarında hayata geçirdiğimiz sübvansiyonlar ve kira artışlarına tavan fiyatı uygulamamızın yanı sıra birtakım ilave tedbirleri aldık. Fırsatçılara ve açgözlülere yönelik denetimlerimiz artarak devam ediyor. Kimi sektörlerde oluşan fiyat köpüğünün indiğine ve piyasanın dengesini bulmaya başladığına şahit oluyoruz. Merkez Bankası rezervlerimiz, aynı şekilde 117,3 milyar dolar seviyesindeki güçlü seyrini sürdürüyor. Sermaye piyasalarımızın hem arz hem de talep tarafında gelişimi devam ediyor. Hane halkı borçluluğunda ülkemiz, gelişmekte olan ülke ortalamalarına göre oldukça düşük bir riskliliğe sahiptir.”

“BÜTÇE DİSİPLİNİMİZ, DEPREM FELAKETİNE DAHA ETKİN MÜDAHALE ETMEMİZİ SAĞLADI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022’nin millî gelire oranla yüzde 1’lik bütçe açığıyla kapatıldığına işaret ederek, “Bütçe disiplinimiz, deprem felaketine daha etkin müdahale etmemizi sağladı. Karşı karşıya olduğumuz çeşitli zorluklara rağmen, hedeflerimize ulaşma noktasında en küçük bir şüphemiz yoktur. Cumhurbaşkanı Yardımcımız, Strateji ve Bütçe Başkanlığımız ile Hazine ve Maliye Bakanlığımızın koordinasyonunda, katılımcı bir anlayışla hazırlanan Orta Vadeli Program, işte bu mücadelemizde bizlere destek verecektir” diye konuştu.

Orta Vadeli Program’ın aynı zamanda 2024-2026 döneminde Türk ekonomisi için kapsamlı bir yol haritası teşkil edeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Orta Vadeli Program’la, Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun ekonomik perspektifini de yerli ve yabancı yatırımcılarla paylaşmış oluyoruz. İş dünyamızın ve tüm kesimleriyle toplumumuzun destekleriyle Orta Vadeli Program’ın ülkemiz ekonomisine en üst düzeyde katkı sağlamasını diliyorum. Hükûmet olarak, Orta Vadeli Program’a desteğimizin tam olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum” dedi.

Daha güçlü, güvenli ve müreffeh Türkiye hedefi doğrultusunda, ekonomideki ilk yol haritasının Orta Vadeli Program’la ortaya konulduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, programda temel ilkeler, politikalar, hedef ve gösterge niteliğindeki ekonomik büyüklüklerin paylaşıldığını, hiçbir sorunun görmezden gelinmediğini, önceki dönemden farklı olarak yeni programda yapısal dönüşümlere özel bir başlık açıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, temel konuların, bir takvimle programın önemli bir parçasına dönüştürüldüğünü belirtti.

Büyüme ve ticaretten fiyat istikrarı ve finansal istikrara, beşeri sermaye ve istihdamdan yeşil ve dijital dönüşüme, afet yönetiminden kamu maliyesi ile iş ve yatırım ortamına yedi temel alanda öncelikli reform adımlarını belirlediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Program döneminde ekonomik büyümeden kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Yüksek katma değer odaklı yatırımların önünü açarak ve finansmanını kolaylaştırarak, sağlıklı ve kaliteli bir büyüme sağlayacağız. Bununla birlikte sıkı para politikasının da desteğiyle enflasyonu yeniden tek haneye düşürecek, cari işlemler dengesini iyileştireceğiz” diye konuştu.

“YAKLAŞIK 3 TRİLYON LİRA KAYNAK, DEPREM BÖLGESİ İÇİN KULLANILACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Şubat depremlerinin yaralarının en kısa sürede sarılmasının, gündemin ilk sırasında yer aldığını belirterek, şunları kaydetti: “Depremzedelerimizi, sırf oy tercihlerinden dolayı onları kapı dışı eden, onlara hakaretler savuran zihniyetin insafına bırakmamakta kararlıyız. Programın ilk yılında tüm kaynaklarımızı deprem bölgesinin yeniden inşa ve ihyasına göre tahsis ettik. Ek bütçe ile bölgeye 762 milyar lirayı ayırmıştık; 2024 yılında deprem bölgesi için 1 trilyon liralık kaynak ayıracağız. Program döneminin tamamında yaklaşık 3 trilyon lira kaynak, deprem bölgesi için kullanılmış olacaktır. Bu kaynakla; afetzedelerimizin konut ihtiyacını hızla giderirken, zarar gören tarım ve sanayi alanları ile tüm altyapıyı ayağa kaldırmayı hedefliyoruz. Depremin sebep olduğu tahribatı ortadan kaldırırken, dengeli bir ekonomik büyümeyle istihdamı artırmak, enflasyonu tek haneye düşürerek gelir dağılımını iyileştirmek, önceliğimizdir. Bu üç yıllık dönemde, enflasyonla mücadele sürecini destekleyici bir çerçevede ekonomik büyümede dengelenmeyi, yüksek katma değerli özel sektör yatırımlarının öncülüğünde ortalama yüzde 4,5 oranında büyümeyi hedefliyoruz.”

“İŞSİZLİK ORANININ TEK HANELİ RAKAMLARDA GERÇEKLEŞMESİNİ HEDEFLİYORUZ”

Yaşanılan afete ve diğer olumsuz şartlara rağmen, yüzde 3 civarında beklenen dünya ortalamasının üzerinde büyümeye devam edileceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dönem sonunda, tarihimizde ilk kez 1,3 trilyon doları aşan bir ekonomik büyüklük ve 14 bin 855 dolara çıkan fert başına millî gelir ile yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmeyi öngörüyoruz. Program döneminde; para, maliye ve gelirler politikalarını tüm araçlarıyla uygulayarak, enflasyonu artıran yapısal unsurları da ortadan kaldıracağız.

 “CARİ İŞLEMLER AÇIĞININ YÜZDE 4’DEN YÜZDE 2 CİVARINA İNMESİNİ ÖNGÖRÜYORUZ”

Yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı önceleyen politikaların merkezine yeşil ve dijital dönüşümü içeren ikiz dönüşümü koyduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu şekilde, ürün ve hizmetlerin teknolojik kompozisyonunu iyileştirmeyi hedeflediklerini anlattı.

İhracatı 300 milyar doların, turizm gelirlerini ise 70 milyar doların üzerine çıkartarak, mal ve hizmet ihracatı gelirlerinin tarihî seviyelere ulaştırılacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, temel ithalat kalemi olan enerjide, doğal gaz ve petrol arama ile üretimine yönelik atılan hızlı adımların katkısının daha fazla görüleceğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Burada bir şeyin altını çizeyim. Ataşehir’de şu andaki İstanbul Finans Merkezi’ni aynı zamanda bizim enerji hubımız (merkez) hâline getireceğiz. Yani burada doğal gaz da bütün madenler de bunların burada değerlendirmesi yapılacak, dünya buradan bunları takip edecek. Nasıl birçok konuda Londra Borsası varsa Hamburg Borsası varsa işte bizim finans merkezimizin içerisinde aynı zamanda enerji ama enerji derken aklımıza elektrik gelmesin, burası doğal gaz da, maden de enerjinin bütün ürünleri nelerse bunların pazarlamasının yapıldığı bir yer olacak. Yani bu kulelerden bir tanesi bu işin pazarlamasının yapıldığı bir yer hâline gelecek. Bu adımı da inşallah atmak için ilgili arkadaşlarımız, başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız bunun çalışmalarını yaparak süratle bu adımı atacağız. Bütün bunlarla beraber son Soçi ziyaretimde de Sayın Putin ile yaptığımız görüşmede aynı şekilde Trakya doğal gaz hubı olarak yine planlaması içerisinde ayrıca yürüyecek. Üç yıllık dönemin sonunda cari işlemler açığının yüzde 4’ten yüzde 2 civarına inmesini öngörüyoruz. Programdaki iyileşmenin devamıyla ve yapısal dönüşüm sürecinin meyvelerini vermesiyle, ileride cari işlemler fazlasına da ulaşacağız.”

“HAKSIZ KAZANCI ÖNLEMEYE YÖNELİK DÜZENLEME VE DENETİMLERİ UYGULAMAYA KOYACAĞIZ”

Orta Vadeli Program’da uygulanacak politika sepetiyle enflasyon sorununun ülkenin gündeminden kaldırılacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, para, maliye ve gelirler politikalarında eşgüdüm içerisinde hareket edileceğini, enflasyon ataletini gidermeye yönelik adımlar atılacağını söyledi.

Makroihtiyati politikalarda sadeleşmeye gidilerek, ekonomik dengeleri bozucu ve enflasyonu besleyen tüketim artışlarının önleneceğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları paylaştı: “Yatırım-istihdam-üretim ve ihracata dayalı büyüme politikalarıyla fiyat istikrarı odaklı olarak reel sektörü destekleyen finansman imkânı sağlayacağız. Gıda fiyatlarında istikrarı ve arz güvenliğini teminen, stratejik tarım ürünlerinde yeterlilik oranlarını belirleyerek, üretim planlaması yapacağız. Yaş sebze ürünlerinde mevsimselliği en aza indirmek amacıyla Sera Organize Tarım Bölgesi kurulmasına yönelik yatırımları hızlandırıyoruz.

Yeni sera kurulumu ile sera yenileme yatırımlarını daha fazla destekliyoruz. İşte bu Soçi ziyaretimizde çok çok ilginç olan 500 bin ton domates sadece Rusya’ya göndermiş olduk. Aramızdaki bu dayanışmanın nereden nereye vardığını göstermesi bakımından çok önemli. Tüketici aleyhine uygulamalar ile rekabeti sınırlayıcı fiyatlama davranışlarını ve haksız kazancı önlemeye yönelik düzenleme ve denetimleri uygulamaya koyacağız.”

“DİJİTAL TÜRK LİRAMIZLA İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

Konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirerek dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkânının artırılacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni, yenilenebilir ve yerli enerji kaynakları ile arz güvenliğini garanti altına alacak adımların atılmaya devam edileceğini dile getirdi.

Kur Korumalı Mevduat sisteminin görevini yerine getirdiğine ve kur istikrarını sağlamada önemli katkı sağladığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmede bulundu: “Kur Korumalı Mevduatlarımızın, kur istikrarının pekiştiği bir zeminde, Türk lirası mevduatlara dönüşmesinin yolunu açacağız. Merkez Bankamız, yeni şartlara göre güncelleyeceğimiz Yatırım Taahhütlü Avans Kredisiyle para politikasının gerektirdiği duruşundan taviz vermeden yatırımlarımızı destekleyecektir. Program döneminde uzun süredir üzerinde çalıştığımız İstanbul Finans Merkezi projemiz de meyvelerini vermeye başlayacaktır. Finans ve finansla ilgili danışmanlık hizmetlerimizde hizmet ihracatımızı artıracak ve ülkemize döviz girdisi sağlayacağız. Dijital Türk liramızla ilgili çalışmalarımız devam ediyor; bununla ilgili takvimi ayrıca paylaşacağız. Katılım finans sektörümüzün sigortacılık dâhil tüm alanlarıyla gelişmesi ve İstanbul Finans Merkezi projemizde ana unsur olması için destek vereceğiz. Yenilikçi, kapsayıcı ve dinamik katılım finans sektörü için katılım esaslı faaliyet gösteren fintekleri destekleyeceğiz. Katılım finansta İstanbul’umuzu küresel merkezlerden biri hâline getireceğiz. Menkul kıymetlerimizin ihraç süreçlerini dijitalleştirecek ve ihraçlarımızın akıllı sözleşmeler üzerinden gerçekleştirilmesini sağlayacağız.”

Program döneminde başta deprem kaynaklı harcamalar olmak üzere gerekli ihtiyaçlar süratle karşılanırken, ekonomide güvenin ve istikrarın sigortası olarak gördükleri mali disiplini koruyacak ve güçlendireceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, güven ve istikrar kavramlarının kendileri için önemini vurguladı, güven olmadan istikrarın olmayacağına dikkati çekti.

Depremlerin etkisiyle artan bütçe açıklarını dönem sonunda Avrupa Birliği standartlarına uyumlu şekilde yüzde 3’ün altına çekeceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelir, kurumlar ve vergi usul kanunları başta olmak üzere temel vergi kanunlarında yatırımcı dostu, sade, anlaşılır ve adil bir vergi sistemi oluşturmaya yönelik düzenlemeler yapacaklarını söyledi.

“DOĞRUDAN YATIRIMLARI ÜLKEMİZE ÇEKMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Teknolojik imkânlardan azami düzeyde faydalanarak, kayıt dışılıkla her alanda kararlı şekilde mücadele edeceklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Kamu yatırım projelerini gözden geçirerek ekonomiye hızla kazandırılabilecek projelere öncelik vereceğiz. Kamu harcamalarında periyodik gözden geçirmelerle verimsiz harcama programlarını tasfiye ederek, kaynakların öncelikli alanlara tahsisini sağlayacağız. Sosyal yardım sistemimizi, iş gücüne katılıma mani olmayacak şekilde bütünleşik bir yapıda, aile odaklı ve fert başına asgari bir geliri garanti edecek bir çerçevede yeniden kurgulayacağız. Kamu iktisadi teşebbüslerinin üst yönetiminde kurumsal yönetim anlayışını güçlendirerek, piyasa koşullarında daha verimli ve rekabetçi bir biçimde faaliyet göstermelerini temin edeceğiz. Ekonomik büyüme ve ticaret alanında teknolojik altyapımız, beşeri sermaye, girişimcilik, araştırma, yenilikçilik ve tasarım kapasitemiz güçlenecektir. Hedef odaklı ve seçici bir yaklaşımla finansmana erişimi kolaylaştırırken, enflasyonist baskıya yol açabilecek uygulamalardan kaçınacağız. Sanayide yerli üretim ve teknolojik dönüşüme yönelik ürün bazlı yatırım yol haritaları hazırlayacağız. Turizm ve taşımacılık gibi döviz kazandırıcı hizmet ticaretini destekleyeceğiz. Avrupa Birliği ile ticaretimize yeni bir boyut kazandırmak üzere Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Bürokratik ve hukuki öngörülebilirliği güçlendirerek, doğrudan yatırımları ülkemize çekmeyi hedefliyoruz.”

“TİCARET VE FİNANS ALANINDA HUKUKİ SÜREÇLERİ KOLAYLAŞTIRACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyümeye yönelik öngörülen verimlilik artışını, özel kesim yatırımları ve yapısal reformlarla sağlayacaklarını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Özel kesim girişimlerinin önünü daha da açarak yatırım, ticaret ve finans alanında hukuki süreçleri kolaylaştıracağız. Şirket kurma ve tasfiye süreçlerini iyileştirecek, bürokrasinin azaltılması, işlemlerin hızlandırılması ve işlem maliyetlerinin düşürülmesi ile hukuki ve mali süreçlerin iyileştirilmesi için düzenlemeler yapacağız. Bürokratik işlemlerde sadeleşmeye gidecek, şirket ve ticaret sicili işlemlerinde dijital uygulamaları yaygınlaştıracak, yatırımlara ilişkin izin, lisans, ruhsat gibi işlemlerin çevrim içi platforma taşınmasını sağlayacağız. Yargılama süreçlerini etkinleştirecek, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini devreye alacağız. Mal ve hizmet ihracatını etkileyen yönleriyle Avrupa Birliği dijital ekonomi düzenlemeleri doğrultusunda bürokratik işlemler Birlik müktesebatına uyumlu hale getirilecektir.” Yatırımcıların faydalanması için uygun yatırım yerlerini içeren yatırım yeri envanteri oluşturulacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle gençlere meslek edindirici, nitelikli istihdamı ve üretkenliği artırıcı bir yaklaşımla iş gücü potansiyelini azami şekilde kullanacaklarını anlattı.

Türk vergi sistemini karbon fiyatlandırma çerçevesinde gözden geçireceklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, döngüsel ekonomiye geçiş için bütüncül bir “Ulusal Döngüsel Ekonomi Eylem Planı” hazırlayacakları bilgisini paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başarılı sonuçlarını aldıkları sıfır atık uygulamalarını yaygınlaştıracaklarını vurgulayarak, taşımacılık terminalleri, demir yolu ulaştırması ve kent içi ulaşım başta olmak üzere ulaştırma sektöründe düşük karbonlu sisteme geçişi kolaylaştıracaklarını söyledi.

Orman varlığının artırılmasına ve korunmasına, yeni yutak alanların oluşturulmasına devam edeceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada detayını veremediğimiz birçok başlık ve politika ile kalkınma sürecini inşallah daha üst aşamaya taşıyacağız.” dedi.

*

AYINTABA DAİR

MUSULLU CAMİİ

1921 Antep Harbinden hemen sonra Musullu Mahallesinde Musullu Camii. Şimdiki Devlet Hastanesinin tam karşı köşesi, yerinde mağazalar ve katlı otopark var. Camii şimdi yerinde yok ,yıkıldı. Sonradan Dağdelenlerin dükkanı ve yanında tamirci tornacı dükkanları vardı.Resimde görünen iki kişi Şehit Kamil’in dedeleri. Musullu Şafizade diye anılan alim bir ailenin mensupları.

Şehit Kamil de bu aileye mensup idi.

YÜN YIKAMA MEVSİMİ

Oğlan everenler,kız gelin edenler yün yıkama zamanı geldi.

Eşinizi dostunuzu toplayın.Hem sahre hem çalışma olur. Bir kazan dolma pişirin, teştinizi tokacınızı alın, yallah.

Eskiden kızın çeyiz hazırlığında yataklara konacak yün yıkama da oldukça zahmetli bir işti. Su, evlerde bol olmadığı için pınar başı, su kenarına gidilirdi. İmece usulü ile gençler yardımcı olup gelin olacak kıza verilecek yataklar için alınan kirli yünleri gün boyu yıkar, temizler, kuruturlardı. Yemekler yenir, türküler söylenir, çalıp oynanılırdı.

Yün yıkama yerleri Alleben, Nurgana , Ağpınar, Humanız ve şehre yakın yerlerdeki sulardı.

*

LİVAS SİSTEMİ

Livaslar insan emeğiyle oyulmuş yeraltı su kanallarıdır. Mıhçı denilen ustalar külünk ve demir mıhlarla kayayı oyarak, içinde bir insanın rahatlıkla yürüyebileceği genişlikteki bu kanalları oluşturmuşlardır. Livaslar 1/1000 ve 1/ 1500 civarında bir eğime sahiptirler. Livas sisteminde kanal eğiminin müsaade ettiği derinlikte oluşturulan kas-tel veya bağlantılı kuyular vasıtasıyla suya ulaşılabilmektedir. Kastel denilen su alma yapıları, suyun akış kotuna bağlı olarak sayısı 10 ila 40 arasında değişen merdiven basamaklarıyla inilen yer altı tesisleridir. Gazi Şehir’i bir ağ gibi saran livaslar asırlarca etkin olarak kullanılmış ve içerisinden temiz su akmıştır. Bu su kanalları çocuklar için bulunmaz bir oyun alanı olmuş, Antep’in kurtuluş mücadelesinde de, yer altında ulaşım ağı hiz-meti sunmuştur. Bu ulaşım ağı insanların bir araya geldikleri, toplantılar yap-tıkları mekanlara dönüşmüştür.

Kuyu ve livas ikilisi çok yerde birleşir, birbirini tamamlardı.

Kaynak:Hüseyin Sönmezler Gaziantep’te Suyun Öyküsü

Asım Mıhcıoğlu notu : Mıhcı denilen ustalardan en meşhuru benim dedemin dedesi MIHCI ZEKERİYA imiş. Belediye sağolsun unutmamış Ünaldının güney tarafında Ali Baba Türbesinin önündeki caddeye adını vermiş.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı