GAZİANTEP MİLLETVEKİLİ NEJAT KOÇER: YAPILANDIRMA MECLİS’TE
Gaziantep Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü Nejat Koçer, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları, daha önce hiç yapılandırılmayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçlarını da içeren, vergi dairesine ödenmesi gereken tüm borçların yapılandırılmasını düzenleyen kanun teklifinin bugün TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlanacagını bildirdi.
Milletvekili Koçer, “Kesinleşmiş alacakların yeniden yapılandırılması ile ihtilaflı alacakların tasfiyesini ve matrah ve vergi artırımının yanında işletme kayıtlarının düzeltilmesini de içeren teklifte deprem bölgesi için ilave düzenlemeler yapılacak.” dedi.
KDV’den MTV’ye TÜM BORÇLARA YAPILANDIRMA
Koçer yaptığı açıklamada “Rekabet Kurulu, EPDK, SPK gibi kurulların idari cezalarının da dahil olduğu teklif; Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV), Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), damga vergisi ile harçlar, öğrenim ve katkı kredisi alacakları, doğrudan gelir desteği ödemelerinden geri alınması gereken alacaklar, emlak vergisi, çevre ve temizlik vergisi gibi belediyelere olan borçlar,sigorta primi, Genel Sağlık Sigortası primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, ödeme imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, Bağ-Kur sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklar gibi SGK’ya olan borçlar , gümrük vergisi, askerlik, seçim, trafik, nüfus, karayolu taşıma, otoyollar ve köprülerden ihlalli geçiş gibi idari para cezalarının tamamını kapsıyor.” dedi.
İKİ BİN TL’Yİ GEÇMEYEN BORÇLAR SİLİNECEK
Matrah artırımının 2018-2021 dönemini kapsadığını ve şirket kayıtlarının düzeltilmesi imkanını da içerdiğini belirten Koçer, kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasından önceki borçların yapılandırılacağını ifade ederek, 31 Aralık 2022 öncesindeki 2 bin liranın altındaki vergi borçları tahsil edilmeyecek.” dedi.
DÖRT YILDA ÖDENECEK
Koçer “Yeni yapılandırmada ödeme vadesi 48 aya çıkarılacak. 48 ay vadeyi seçenlerin her ay taksit ödemesi olacak. Aynı takvim yılında üç ay gecikmiş borç ihlal sayılmayacak. Yapılandırmanın devam edebilmesi için, ilk iki taksitinin tam ve süresinde ödenmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
KREDİ KARTIYLA ÖDEME İMKANI
Borçların, kredi kartıyla peşin ya da taksitle ödenmesi imkanı sağlanacağını belirten Koçer, peşin ödemede borç anaparasına eklenen yurtiçi ÜFE tutarının yüzde 90’ından vazgeçileceğini, artırılan matrahların vergisinin peşin ödenmesi halinde vergi aslında yüzde 10 indirim sağlanacağını, ayrıca idari para cezalarının aslından yüzde 25 indirim yapılacağını da belirtti.
ÖĞRENCİ KREDİ FAİZLERİ SİLİNECEK
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu’na eklenecek geçici madde ile geri ödemesi başlamış veya takip için vergi dairesine bildirilmiş öğrenim ve katkı kredilerinden vadesi geldiği halde ödenmemiş bulunanların asıllarını vade tarihleriyle son değişikliğin yapıldığı 7420 sayılı kanunun yayım tarihi olan 9 Kasım 2022 tarihi dahil olmak üzere gecikme zammı, yurt içi ÜFE tutarı, katsayı tutarı gibi alacaklar da silinecek.
2,5 MİLYON SÜRÜCÜYE MÜJDE
Koçer, “Teklifle, sürücülerin ceza puanlarının belirli şartlarda silinmek suretiyle kişilerin tekrar ehliyet almalarının sağlanacağını belirterek “5 ila 95 puan cezası olan kişilerin cezalarını sıfırlanacak. Alkollü ve uyuşturucuyla araç kullanan, drift yapan ve ölümlü kazaya sebebiyet verenler hariç olmak üzere 2,5 milyona yakın vatandaşımızın ehliyetinin belirli bir süre alıkonulması sonlanmış olacak.” dedi.
DEPREMZEDELERE VERGİ MUAFİYETİ
Koçer “11 ilimizi etkileyen deprem felaketine yönelik düzenlemeler de bu teklifte yer alacak. Depremzede vatandaşlarımız Veraset ve İntikal Vergisi’nden muaf olacak. Vergi mevzuatı konusunda mağduriyetleri varsa giderilecek. Ayrıca deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza araç muayenelerini yaptırmaları için 8 Mayıs 2023’e kadar süre tanınacak.
Yapılandırılma için tanınacak başvuru süresi, 30 Nisan’dan 31 Mayıs 2023’e uzatılacak.” dedi.
Teklifin TBMM Genel Kurulunda görüşüldükten sonra Resmî Gazete yayımlanmasının ardından yürürlüğe gireceğini kaydeden Koçer “Her zaman milletimizin yanında yer alan devletimiz, afetlerde olduğu gibi yaşanan tüm olumsuzluklarda görülen lüzum ile vatandaşlarımızın istek ve taleplerini göz önünde bulundurarak gereken tedbirleri almakta, yüce meclisimiz ihtiyaç duyulan kanunları çıkartmaktadır. ” dedi.