Hoşgeldiniz  

GAZİANTEP, EN YÜKSEK EYLÜL AYI İHRACAT REKORUNU KIRDI

admin | 05 Ekim 2022 | Ekonomi, Genel, Gündem, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

GAZİANTEP, EN YÜKSEK EYLÜL AYI İHRACAT REKORUNU KIRDI

GAZİANTEP, EN YÜKSEK EYLÜL AYI İHRACAT REKORUNU KIRDI

 Gaziantep Sanayisi son dönemde yaşanan küresel krizlere rağmen sergilediği istikrarlı ihracat performansını Eylül ayında da sürdürmeye devam ediyor. 2022 yılının Eylül ayında Bölge ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %2,6 artışla 1 milyar 121 milyon 366 bin dolar seviyesine geldi. Dış ticarette Bölgenin lokomotifi konumundaki Gaziantep ise Eylül ayını 957 milyon 127 bin dolarlık ihracatla tamamlayarak bir önceki yıla göre %3,7lik artış oranı yakaladı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), son dönemde yaşanan küresel krizlere rağmen sergilediği istikrarlı ihracat performansını Eylül ayında da sürdürmeye devam ediyor. 2022 yılının Eylül ayında Bölge ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %2,6 artışla 1 milyar 121 milyon 366 bin dolar seviyesine geldi. Dış ticarette Bölgenin lokomotifi konumundaki Gaziantep ise Eylül ayını 957 milyon 127 bin dolarlık ihracatla tamamlayarak bir önceki yıla göre %3,7lik artış oranı yakaladı. Hem Bölgemiz hem de Gaziantep için tüm zamanların en yüksek Eylül ayı ihracatçı sayısına ulaştıklarını bildiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “Küresel çapta yaşanan krizler, savaşlar ve dünya ekonomisinin çalkalandığı olumsuz atmosfere rağmen bölgemizdeki ihracatçılar daha fazla üretmek ve büyümek için çalışmaya istikrarla devam ediyorlar. Bugüne kadar hem bölgemiz hem de Gaziantep ihracat rekorları ile gurur kaynağımız olmuştur. Şimdi karşımızdaki tabloda, tüm zorluklara rağmen bölgemiz ihracatçısının gösterdiği istikrar ve mücadele var. Bunu yürekten takdir ediyoruz. Piyasalardaki yavaşlama sadece bizi değil tüm dünyayı etkiliyor. Dünya’nın birçok ülkesinde enflasyon olgusu iyice yerleşmiş durumda. Bununla birlikte resesyon beklentileri günden güne artıyor. Rusya-Ukrayna Savaşı’nda yaşanan yeni gelişmeler enerji maliyetlerini yeniden yukarı yönlü tetikleyebilir. Tüm bu gelişmelere rağmen hem bölgemiz hem de Gaziantep sergilemiş olduğu performansla en yüksek Eylül ayı ihracat değerlerine ulaşmıştır. Bölgemizin ve Gaziantep’imizin ihracatçısını sürdürmüş oldukları çabalardan ötürü tebrik ediyor ve kutluyoruz. Çünkü gerek sağladıkları iş gücü gerekse ihracata yönelik emekleri bizim için en büyük takdir unsurlarındandır. Tüm zorluklara rağmen bu rakamlara ulaşmayı başaran ve rekorlara imza atan ihracatçılarımızı tekrar yürekten kutluyorum.” şeklinde konuştu.

 Bölgeden %7,7 Gaziantep’ten ise %5,7’lik İhracat Artışı

 2022 yılı genelindeki ihracat rakamlarını da paylaşan Kileci, “Ocak-Eylül 2022 döneminde Bölgemiz, geçen yılın aynı dönemine göre %7,7’lik artışla ihracatını 9 milyar 65 milyon 571 bin dolar seviyesine çıkardı. Aynı dönemde Gaziantep de 7 milyar 739 milyon 505 bin dolarlık ihracatıyla geçtiğimiz yıla göre rakamlarını %5,7 oranında artırdı.” ifadelerini kullandı.

Dünyayı etkisi altına alan salgın ve ekonomide bıraktığı olumsuz etkiler henüz bertaraf edilememişken tüm bu sorunların yanı sıra; Rusya’nın Ukrayna saldırısı ile de bilinmezliğe sürüklenen dünya ve ekonomi gündemine karşın Bölge ihracatçısının zorlukların üstesinden azimle gelmeye çalıştığını ifade eden Kileci, “Küresel çapta içinde bulunduğumuz atmosferde yaşanan belirsizlik ve dalgalanmalara rağmen Bölgemiz istikrarını sürdürerek ihracat hedeflerine ulaşmak için emek vermeye devam ediyor. Bu sayede istihdam piyasasını da güçlü tutmayı sürdürüyoruz. Hem dünyanın hem de ülkemizin bu karamsar tablodan bir an önce kurtulmasını temenni ediyorum.” dedi.

 EN ÇOK IRAK, ABD VE SURİYE’YE İHRACAT

Bölge ihracatında en büyük paya sahip ülkeler ve ürün grupları hakkında da bilgi veren GAİB Koordinatör Başkanı Kileci, Ortadoğu ülkelerinin %41,4 payla ilk sırada yer aldığını ifade ederken, AB ülkelerinin %16,6 payla ikinci ve Afrika ülkelerinin de %14,9 payla üçüncü sırada yer aldığını belirtti. 2022’in Ocak-Eylül ayları arasında toplam 194 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kileci; “Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İtalya, Almanya, İran, İsrail, Libya ve Cibuti Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ürün gruplarına baktığımızda ise Bölgemizden makine halıları, pastacılık ürünleri, iplikler, kumaşlar, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, diğer gıda müstahzarları, demir-çelik mamulleri ile ağaç ve orman ürünleri ihraç edildiğini görüyoruz.” dedi.

Ocak-Eylül Döneminde Gaziantep’ten 7 milyar 739 milyon 505 bin dolarlık ihracat

Gaziantep, 2022 yılının başından günümüze, 7 milyar 739 milyon 505 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Gaziantep için ihracatın ithalatı karşılama oranının son 365 günde 120,4% seviyesinde olduğunu belirten GAİB Koordinatör Başkanı Kileci, “Gaziantep, dış ticaret verileriyle bizleri gururlandırırken ihracatta ve sanayide marka bir şehir olma özelliğini sürdürüyor. Hedefimiz en kısa zamanda Gaziantep’i Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren illeri içinde daha da yukarılara taşımak.” değerlendirmesinde bulundu. Kileci, Gaziantep’ten en çok ihraç edilen ürünlerin; Tekstil ve hammaddeleri, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri olduğunu sözlerine ekledi.

Kileci ayrıca; 2022 yılı Eylül ayında GAİB’e bağlı diğer illerden Kahramanmaraş’ın 121,7 milyon dolar, Mardin’in 94,7 milyon dolar, Malatya’nın 46 milyon dolar, Diyarbakır’ın 23,9 milyon dolar Şanlıurfa’nın 22,4 milyon dolar, Kilis’in 12,5 milyon dolar ve Adıyaman’ın 11,9 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiğini kamuoyuna duyurdu.

GAZİANTEP SON ÇEYREĞE 7,7 MİLYAR DOLARLIK İHRACATLA GİRDİ

Yıldırım: Üyelerimizi en güçlü şekilde destekleyeceğiz

Gaziantep eylül ayında 957 milyon 127 bin dolarlık ihracat gerçekleştirerek son çeyreğe rekor bir ihracatla giriş yaptı. Bu veriyle birlikte bir önceki yıla göre %3,6 artış sağlayan Gaziantep, Ocak-Eylül döneminde ise 7,7 milyar dolar ihracata ulaşmayı başardı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, tüm zorlu şartlara rağmen ihracatçı üyelerinin azimle üretmeye, şehri ve ülkesi için değer yaratmaya devam ettiklerini belirterek, “İhracatçı üyelerimizi, iş insanlarımızı ve tüm çalışanlarını yürekten tebrik ediyorum.“ dedi.

GTO üyeleri için hayata geçirdikleri projelerle kent ihracatına katkı sunmaya devam edeceklerini vurgulayan Başkan Yıldırım, açıklamasında şunları söyledi:

“Eylül ayında gerçekleştirdiğimiz 957 milyon dolarlık ihracat ile 9 aylık dönemde 7,7 milyar dolara ulaştık. 2021 Ocak-Eylül dönemine göre %5,5 artan ihracatımız ile kentimizin ihracat potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu ifade etmek isterim. Her fırsatta üyelerimizin sıkıntılarını dile getiriyor, çözüm önerilerimizi ardı ardına sıralıyor, hazırladığımız raporlar ile her kademede girişimlerde bulunuyoruz. Zor günler geçiriyoruz. Bunu herkes biliyor. Üyelerimiz bu zorlu şartlar altında ayakta kalma mücadelesinin yanında durmaksızın da üretime ve istihdama katkı sunuyor. Yani Gaziantepli her ne olursa olsun bahane üretmiyor, değer üretmenin peşinden koşuyor. GTO olarak bize düşen de üyelerimizin bu çabasına destek sağlamaktır. Bahane üretmiyor, üyelerimiz için proje üretiyoruz. Bunun en yakın örneği ise geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğimiz B2B organizasyonudur… 2 gün süren bu önemli organizasyonumuzda 18 farklı ülkeden 38 uluslararası ithalatçı firmayı 150’ye yakın üyemizle buluşturduk. Ve bu 2 günlük süre içerisinde 1200’ü aşkın ikili iş görüşmesinin yapılmasını sağladık. Gönülden inanıyorum ki bu görüşmelerin meyvesini önümüzdeki aylarda, yıllarda fazlasıyla alacağız. İhracat rakamlarımızın gün geçtikçe artışına tanıklık edeceğiz. Üyelerimizi her hal ve şartta desteklemeye devam edeceğiz. Onlar için ürettiğimiz projelerle, yürüttüğümüz faaliyetlerle, düzenlediğimiz organizasyonlar ile bu kente bir şeyler kazandırmaya devam edeceğiz. Sorunlarımızı gür bir sesle dile getirdiğimiz gibi çalışmalarımızla da üyelerimizi en güçlü şekilde destekleyeceğiz.”

GSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ:

-“ GAZİANTEP’İN EYLÜL AYI İHRACATI GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 3,7 ARTIŞLA 957 MİLYON 127 BİN DOLAR OLARAK GERÇEKLEŞTİ”

-“TÜM ZORLUKLARA RAĞMEN GAZİANTEP İHRACATINI ARTIRIYOR”

 Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, eylül ayında Gaziantep’ten yapılan ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 artışla 957 milyon 127 bin dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

 Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ihracat rakamlarını değerlendiren Adnan Ünverdi, ocak-eylül döneminde ise Gaziantep’in ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7 oranında artışla 7 milyar 739 milyon 712 bin dolara ulaştığını, Gaziantep’in hem aylık hem de dönem bazında 6. sırada yer aldığını belirtti.

Başkan Ünverdi, “Küresel koşullar, artan maliyetler ve uluslararası ticaretin zorlaştığı böylesi bir dönemde alın teri ve büyük özveriyle ihracatımızın artmasını sağlayan tüm sanayicilerimiz, ihracatçılarımız ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Rusya-Ukrayna savaşı ve küresel gerilimlerin ekonomileri olumsuz etkilediğini ve buna bağlı olarak uluslararası ticaretin yavaşladığını belirten Ünverdi, “Maalesef tüm dünyada ekonomik koşullar her geçen gün biraz daha ağırlaşıyor.  Ülkemiz ve şehrimizin ihracatının yüzde 50’lilik kısmını yaptığımız AB ülkelerinde ise ciddi bir durgunluk yaşanıyor. Rusya’nın bu bölgelere doğalgazı tümüyle kesmesi ile tedirginlik daha da arttı. Belirsizlik nedeniyle Avrupa bölgesinde insanlar alımlarını asgari düzeye indirdi. Bu sebeple AB pazarındaki daralma karşısında, diğer pazarlarımızı daha da geliştirerek pazar payımızı artırmalı ve alternatif pazarları daha iyi değerlendirmeliyiz. Tabi risklerle birlikte fırsatları da iyi okumamız gereken bir süreç yaşıyoruz. Enerji sıkıntısı nedeniyle AB ülkelerinde üretim de yavaşlayacak ve bu noktada hem şehrimiz hem de ülke olarak AB’ye en yakın ülke olarak öncelikli tedarikçi olabilir” diye konuştu.

 Bu doğrultuda ülkemizdeki enerji maliyetlerinin de makul seviyelerde tutulması gerektiğinin altını çizen Ünverdi, kış aylarıyla birlikte enerjiye olan talebin aratacağını, ülkemiz sanayicilerinin bu süreçte AB pazarında diğer tedarikçi ülkelere karşı rekabet edebilir olabilmesi ve bu darboğazı atlatabilmesi için doğalgaz ve elektrik fiyatlarında önümüzdeki süreçte yüksek artışlar yapılmaması ve sanayicinin de bu tedirginliği artık hissetmemesi gerektiğini ifade etti.

 Açıklamasının son bölümünde Merkez Bankası’nın politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 12’ye çektiğini hatırlatan Ünverdi, bunun reel piyasaya yansımasının öncelikli beklentileri olduğunu belirterek, özellikle özel bankaların krediler konusunda Merkez Bankası’nın izlediği politikalar çerçevesinde kredi faiz oranlarındaki makası azaltmalarını istedi.

Sanayici ve iş yapan kesim için kredilerin ulaşılabilir hale gelmesi gerektiğine vurgu yapan Ünverdi, “Üretici enflasyonunun tüketici enflasyonunun iki katına ulaştığı bir dönemde üretici banka kredilerine ne kadar ulaşabilir, girdi maliyetlerimizi ne kadar azaltabilirsek enflasyonla da o denli mücadele edebiliriz” ifadelerini kullandı.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı