Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 25.03.2024 e gazete

admin | 24 Mart 2025 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Eğitim, Ekonomi, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 25.03.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 25.03.2024 e gazete

HABER METNİ;

HEMŞERİ DERNEKLERİ VE MUHTARLAR BAŞKAN HUZEYFE DURMAZ’IN İFTARINDA BULUŞTU

Gaziantep Kent Konseyi Kent Kültürü Hemşeri Dernekleri ve Muhtarları çalışma Grubu, Musabeyliler  Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Huzeyfe Durmaz’ın gerçekleştirdiği  iftarda bir araya geldi.

Musabeyliler Derneği ve Oğuzboyları Federasyonu Başkanı Huzeyfe Durmaz iftarda yaptığı konuşmada “kentin huzuru ve güvenliğinin sivil Toplum Örgütlerinin bir biriyle dayanışma ve işbirliği içerinde devlet kurum ve kuruluşları ve belediyelerle ortak proje yürütülmesiyle başarıya ulaşılacağını” belirtti. Durmaz “ülkenin ve kentimizin en önemli sorununun gençlerimizin sarmalayan uyuşturucuyla nasıl mücadele ederiz sorunu olup öncelikli konumuz bu olmalı” dedi.

 iftar yemeğine , Musabeyli Belediye Başkanı Mehmet Ölmez  MHP Musabeyli İlçe Başkanı Hasan Polat  STK Temsilcileri Dernek ve Federasyon Başkanları, Türkiye Muhtarlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı , mahalle muhtarları katılım sağladı.

*

*

Gaziantep Heyeti, Çobanbey ve Halep’te önemli temaslarda bulundu

“SURİYE’NİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

AK Parti Gaziantep Milletekvekili Bünyamin Bozgeyik, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu ve Başkan Vekili Mesut Acar, Suriye’nin Çobanbey ve Halep şehrinde siyasi yönetim, STK temsilcileri, kanaat önderleri ve iş dünyasının etmsilcileri ile bir araya geldi.

Gaziantep Milletvekili Bünyamin Bozgeyik, beraberindeki heyetle önce Çobanbey Türmen Meclisi’ni ziyaret etti ve Organize Sanayi Bölgesinde incelemelerde bulundu. Daha sonra Halep’e geçen Gaziantep heyeti, siyasi yönetim başkanı, STK temsilcileri ve iş insanları ile toplantılar yaptı. Halep Valiliği ve Bülbülzade Vakfı’nın Zekeriya Camiinde birlikte düzenlediği iftar programına da katılan Milletvekili Bozgeyik, yaptığı konuşmada, Gaziantep ve Halep’in birbirinden ayrılması mümkün olmayan iki kardeş şehir olduğuna vurgu yaptı. Bozgeyik, “Bizler yüzyıllar boyunca aynı pazarlarda alışveriş yaptık, aynı sokaklarda yürüdük, aynı sofrada ekmeğimizi paylaştık. Sadece coğrafyamız değil, kaderimiz de ortaktır. Bugün burada kurduğumuz iftar sofrası, geçmişte olduğu gibi gelecekte de birliğimizin ve beraberliğimizin en güçlü nişanesi olacaktır” diye konuştu.

Gaziantep ve Halep, tarih boyunca ticaretin, sanatın, ilmin ve dayanışmanın merkezleri olmuş iki büyük şehir olduğunu ifade eden Bozgeyik, şöyle devam etti: “Osmanlı döneminde bu iki şehir, Şam’a ve İstanbul’a uzanan ticaret yollarının ana duraklarıydı. Kültürel mirasımız, müziğimiz, yemeklerimiz ve hatta mimarimiz birbirine benzer. Komşuluk, kardeşlik ve akrabalık bağlarımız, bizleri birbirimize sıkı sıkıya kenetlemiştir. Suriye halkı, 8 Aralık Devrimi’nden sonra büyük bir yeniden inşa sürecine girmiştir. Bu süreçte Türkiye, Suriye halkının yanında olmaya, sizlerle birlikte yol yürümeye devam edecektir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da her fırsatta dile getirdiği gibi, Türkiye mazlumların yanında, dostlarının destekçisidir. Bizler, Halep’in yeniden ayağa kalkması için gereken tüm desteği vermeye devam edeceğiz. Tıpkı geçmişte olduğu gibi, bugün de Gaziantep ve Halep’in el ele vererek, üretimde, ticarette, eğitimde ve kültürde birlikte büyümesi için çalışıyoruz”

KADOOĞLU: FAYDALI BİR ZİYARET OLDU

Aynı zamanda Türkiye İhracatçılar Meclisi Suriye Masası Başkanı olan Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu da, Suriye ziyaretinin son derece verimli geçtiğini söyledi. Komşu ve kardeş ülke Suriye ile ilişkilere sadece ticari açıdan bakmadıklarını ifade eden Başkan Celal Kadooğlu, “Çobanbey ve Halep’te önemli temaslarda bulunduk. Siyasi yönetim, iş dünyası ve STK’ların temsilcileri ile bir araya geldik. Halepli kardeşlerimizle aynı iftar sofrasına oturmanın manenvi hazzını ve mutluluğunu yaşadık. Suriye bizim için sadece ticaret yaptığımız bir ülke değildir. Komşudur, kardeştir. Karşılıklı ilişkilerimizi güçlendirmeye ve Suriyeyi hep birlikte kalkındırmak için çaba göstermeye devam edeceğiz” şeklinde açıklamada bulundu.

*

*

GAZİANTEP İNŞAAT SEKTÖRÜNDEN KENTSEL DÖNÜŞÜM TOPLANTISI

YERİNDE DÖNÜŞÜM DESTEĞİNDEN FAYDALANMAK İSTEYENLERİN 30 HAZİRAN 2025’E KADAR YAPI RUHSATI ALMALARI GEREKİYOR

ÖZGÖZÜKARA: Yapı stokunun yenilenmesi için son tarih 30 Haziran 2025 olan yerinde dönüşüm uygulamlarının dönüşümüne de uyarlansın

Gaziantep Ticaret Odası’nın (GTO) inşaat sektöründe faaliyet gösteren 8 bin raporlama yöneticisi 6 Meslek Komitesi, yerinde dönüşüm ve ayırma dönüşüm konularını ele almak üzere bir araya geldi. Toplantıda genel beklentiler ve çözüm önerileri kayıt altına alındı.

İnşaat sektörü istişare toplantısı; Gaziantep Ticaret Odası “İnşaat Malzemecileri”, “ Mimarlar – Mühendisler – Yapı Denetim Firmaları”, “Yapı İnşaat Uygulamaları – Beton – Metal ve Maden”, “Alt – Üst Yapı İşleri ve Kooperatifler”, “Tesisat ve Hafriyat Hizmetleri Meslek Komitesi” ve “İnşaat Müteahhitleri” Meslek komitelerini seçtikleri ile.

GTO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özgözükara, toplantıda ele alınan verilerle ilgili olarak, yerinde bakım programlarının paketlerinin ve büyümelerinin genişne uyarlanmasının, depreme dayanıklı kentlerin güçlerine katkı sağladığını vurguladı.

Yerinde Dönüşüm, Ekonomik Canlılığı ve Beraberinde Getirdi

Özgözükara, toplantıda özellikle GTO Yapı İnşaat Uygulamaları – Beton – Metal ve Maden Meslek Komitesi tarafından sunulanların sunulduğu dönüşümün değerlendirildiğinin belirtildiğini söyledi:

“Devletimizin yerinde dönüşümü ve belediyelerimizin aldığı kararlarla hayata geçirme uygulamaları, 6 Şubat depreminin ardından yıkılan, orta ve ağır kesintili dönüşüm süreci büyük ölçüde hızlandırdı. Bu süreçte Bakanlığımıza ve belediyelerimize gönülden teşekkür ediyoruz. Yerinde dönüşüm, yalnızca yapımızı stokladığımızı dayanıklı hale getirilemedi, aynı zamanda inşaat ve imalat sektörlerinde ekonomik olmasının da büyük olduğu. Bugün bu Talebimiz karşılık buluyorsa yapı stokumuz hızla yenilenecek

GTO inşaat sektörü meslek komitelerinin yaptığı toplantıda, yerinde dönüşüm desteklerinin 30 Haziran 2025’te sona ereceği da uyarı geldiğinde Özgözükara, sürenin uzatılmasının kritik öneminin belirtildiği şu ifadeleri kullandı:

“Yerinde dönüşüm desteğinden faydalanmak isteyenlerin 30 Haziran 2025’e kadar yapı ruhsatı almaları gerekiyor. Ancak bu sürenin uzatılması, hem yapı sahiplerinin mağduriyet yaşamaması hem de sektörümüz açısından büyük önem taşıması. Bununla birlikte, dönüşüm projelerinde olduğu gibi dönüşüm işlemini de hızlandıracak hızlandırmak atılması gerekiyor. ekonomik canlılık kazandıracaktır.”

Özgözükara, Ticaret Odası olarak bu konuda katkı sağladığınız, imar durumu gösteren bölgesel eylemlerin planlarının değiştiği, “İmarsız bölge ve imarlı bölge için ayrı ayrı eylem planları geliştirilmeli ve dönüşüm süreci hızlandırılması. diye konuştu.

*

ZAYİİ

TC. Kimlik kartımı kaybettim. Hükümsüzdür.SİNEM EREZ

*

RAMAZANDA BAYRAMLIK

KIŞIN NAYLON ÇİZME, YAZIN ÇARIK

Ramazanda bayramlık derdine düşülürdü..!

Ramazan gelince sevinirdik, yeni asbap , ayakkabı alınacak günü beklerdik.

Terzi gömlek dikerken yedek yaka verir. Paltonun içi dişına çevrilir. Kumaş alırken içi dışına çevrilebilir diye konuşulur. Bir adam tarif ederken “boz paltolu hıra bir herif” dersen şaşmaz.

Ağız yediğini istermiş,g.t giydiğini. Bizim ağzımız da g.tümüzde garibandı.

Tumanımız kullanılmış eski pazenden basmadan dikilir ve don lastiği denen yuvarlak bir lastik uçkur evine geçirilirdi.

Kışın naylon çizme, yazın çarık. Çizmenin goncu çopaptan yukarıda olur,ayağına sürter, kıpkırmızı olur, sırım sırım sızlar. Yazın çorapsız çarıkla gezersin, çarığın resmi ayağına çıkar.

Ayakkabı nerdee, Hösüyn Paşa Camı’sının kapısının ağzında bir sandalcı dükkanı vardı, yani deriden yapılmış çarık,her adam alamaz, giyemez.

Ayakkabı bayramda alınır, bayrama kadar giyilmez, yastığın altında beraber yatardık.

“Aman oğlum şunu ye, şunu iç, tamam yavrum, dur yavrum.”

Kulağının tözüne sillemey yiyince gözünden ataş çıkardı.

Yazı yaz gibi, kışı kış gibi yaşardık. Yazın yanar,kışın donardık. Hasta olduğumuzda anamız yaanımıza vickıs çalar, üstüne bir kağıt, yat bakalım.

Asım Mıhcıoğlu

*

*

Kadın terzileri evde çalışırdı, bayramlıkları yetiştirmek için yeni şeertler alırlardı. Annem istediğim süslü elbisenin önce kumaşını Gazilerdeki manifaturacıdan arar bulur , sonra elbisenin üstüne dikilecek kordele, çiçek, su taşı gibi süsleri tuhafiyeciden alır terziye giderdik.

Ablam ne kadar itiraz etsede ikimize aynı model elbise diktirilirdi. Ramazanda dikilen elbise, kurbanda da giyilirdi.

Yazı : Nesrin Tuncel

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı