Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 17.02.2024 e gazete
HABER METNİ;
BURSALI GENÇLERDEN KÖSELER KÖYÜNE KÜTÜPHANE SÜRPRİZİ
Z Doğa Derneği’nin Cumhuriyetin ikinci yüzyılında “Kütüphanesiz okul kalmasın projesi” meyvelerini vermeye başladı. Bursa Akademik Odalar Birliği katkıları ile toplanan binlerce kitap raflara kavuşmak için gün sayıyor.
Gaziantep Devri Alem Para Müzesi kurucusu Esat Kaplan’ın organizasyonunda gerçekleşen çalışma sonucunda Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Sudem Duran başta Köseler Köyü Muhtarı Hüseyin Çelik olmak üzere çok sayıda temsilciyle temaslarda bulundu.
Program kapsamında Gaziantep Büyük Belediye Başkan Vekili Halil Uğur ve Çepniler Derneği Başkanı Zülfikar Aslan ile görüşen Duran yapılan çalışma hakkında değerlendirmede bulundu.
Heyeti makamında ağırlayan Nizip Belediye Başkanı Ali Doğan; ilçemizin en ücra köşesinde dahi gerek gönüllü gençlerimizin özverisi gerekse belediyemizin hizmet odaklı çalışmaları daha fazla görülecek dedi.
Ziyaret programı tamamlayan Duran; “Sayın Nizip Belediye Başkanımız Ali Doğan ile Bursalı gençlerin dostluğu ve işbirliği uzun yıllara dayanıyor. Bir defa daha birlikte çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Uluönder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere emanetini taşımaktan mutluluk duyuyoruz. Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesizdir. Eğer büyük Atatürk’ün cumhuriyeti olmasaydı biz Gaziantep serhatindeki köylere ulaşamazdık. Çepni Türkmenlerinin Köseler köyüne böyle bir kütüphane kurulmasına vesile olan herkese teşekkür ederiz. Elbette tüm bu organizasyonda büyük emeği geçen Esat Kaplan’a gönülden şükranlarımızı sunuyoruz.” Dedi.
Köseler köyünde yapılan toplantı sonucunda CHP Nizip Kadın Kolları Başkanı Fatoş Bükülmez önerisi ile kütüphanenin adı Korkut Küçükcan olarak belirlendi.
Geçtiğimiz yıllarda elim bir hadise sonucu oğlunu kaybeden Yüksek Mimar Kemal Küçükcan toplantı kararı sonucunda gençlere teşekkürlerini iletti.
Gaziantep Devri Alem Para Müzesi kurucusu Esat Kaplan’ ise “Kütüphaneye destek vermek isteyenler Çepniler Derneği ve Devri Alem Para Müzesi’ne kitaplarını teslim edebilirler” dedi.
*
*
*
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin:
“KENTİN RİSK HARİTASINI ÇIKARACAĞIZ”
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şubat 2023 Depremleri Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, maalesef depreme hazırlık konusunda yetersiz kaldıklarını belirterek, “Depremlerdeki can kayıplarına kader deyip geçemeyiz. Hep birlikte şehrimizi depremlere hazırlayacağız” dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi tarafından düzenlenen sempozyumun ikinci gününde açılış konuşmasını Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yaptı. Başkan Şahin, günümüz dünyasında bilginin en büyük güç olduğunu ifade ederek, kentin depreme hazırlanma sürecinin tüm kurum ve kuruluşların katkısı ile gerçekleştirilebileceğini söyledi. Şahin, “Bunu hep birlikte başaracağız. Şehrin risk haritasını çıkaracağız, kümeleşmeyi yapacağız, öncelikleri belirleyeceğiz ve afetlerden en az zararla çıkacağız. Bu sabahtan akşama yapılacak bir iş değil. Bu bir yolculuktur. Bu yolculukta siz mühendis ve mimarlara çok ihtiyacımız var. Sizlerle birlikte yapacağız. Bu konudaki eylem planını oluşturup hayata geçirirsek Türkiye’ye de örnek oluruz” şeklinde konuştu.
KENTSEL ALTYAPI SİSTEMLERİ VE DEPREM
Başkan Şahin’in konuşmasının ardından İMO Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Tansel Önal’ın yönettiği 3. oturumda, “Kentsel Altyapı Sistemlerinde Şubat 2023 Depremleri Etkileri” konusu ele alındı. Prof. Dr. Selçuk Toprak “Depremlere Dirençli Alt Yapı Sistemlerine Bakış”, Hüseyin Sönmezler (GASKİ Genel Müdürü) “Dirençli Kentlerde Sürdürülebilir Su Yönetimi”, Mustafa Demirci (ÇİMKO Hazır Beton Genel Müdürü) “Moloz Atıklarının Ekonomiye Tekrar Kazandırılması”, İnş. Müh. Çağrı Güzel “Güçlendirme İşlerinde Kendiliğinden Yerleşen Betonun Önemi”, Prof. Dr. Abdulkadir Çevik “Depreme Dirençli Kentlerde Ulaşım Altyapısı”, Yük. İnş. Müh. Ümit Özkan “Kahramanmaraş Depremlerinde Prefebrik Yapıların Performansı” konularında birer sunum yaptı.
DEPREM SONRASI KONUT ÜRETİMİ
Yük. Mimar Seyfettin Coşan’ın yönettiği 4. oturumda “6 Şubat Depremi Sonrası Yeniden Yapılanma ve Konut Üretimi” konusu mercek altına alındı. Oturumda, İnş. Müh. İbrahim Apa “Deprem Öncesi ve Sonrasında Özel Sektörün Rolü ve Faaliyetleri”, Bora Kanevetçi (GAİMDER Başkanı) “Yeniden Yapılanma ve Konut Üretimi”, Mustafa Büyükuncu (Mimarlar Odası Gaziantep Şb. Başkanı) “6 Şubat Depremlerinin Planlama Süreçlerine Etkisi ve Yerinde Dönüşüm”, Ali Adıgüzel (KAMİAD Başkanı) “6 Şubat Depremlerinin Kamu Binaları Açısından Değerlendirilmesi” konularını anlattı.
YETKİN MÜHENDİSLİK SİSTEMİ GETİRİLMELİ
Yapılan konuşmalarda, yerinde dönüşümün yetersiz kaldığı, konut açığının toplumun en büyük sorunu olmaya devam ettiği, hedeflenen konut yapımına ulaşmak için özel sektörün de işin içine girmesinin şart olduğuna vurgu yapıldı. Konuşmalarda ayrıca, yetkin mühendislik yasasının çıkarılmasının önemine de dikkat çekilirken, binaların da bir ömrü olduğu, ayrıca binaların belirli aralıklarla muayene edilerek, kullanıma uygun olup olmadığını tespit edilmesinin önemli olduğu üzerinde duruldu.
BİLİRKİŞİ RAPORLARI ÇELİŞKİLERLE DOLU
İki gün süren sempozyum, “Deprem Nedeniyle Cezai Sorumluluklar ve İlliyet Bağı” konulu panelle sona erdi. İMO Yönetim Kurulu 2. Başkanı Selçuk Uluata’nın yöneteceği panelde, Dr. Levent Mazılıgüney “Bilirkişi Sorunları – İlliyet Bağı”, Dr. Gökhan Ölmez ise “Depremden Kaynaklı Olarak Yapı İnşa Sürecinde Görev Alan Meslek Mensuplarının Cezai Sorumluluğunun Değerlendirilmesi” konularını ele alındı. Panelde yapılan konuşmalarda bilirkişi raporlarındaki çelişkiler, yetersizlikler ve mühendislerin mağduriyetine yol açan yanlışlıklar örneklerle açıklandı. Bir mühendisin hazırladığı inşaat projesinin üzerine daha sonra kaçak olarak 3 kat çıkıldığı, imar affı ile binaya ruhsat verildiği, ancak binanın depremde yıkılması dolayısıyla mühendisin 22 yılla yargılandığı örnek anlatılırken, “Maalesef binaya 3 kaçak kat eklenmesine göz yuman, hatta imar affı ile binaya ruhsat veren idarenin sorumluluğu gündeme gelmiyor. Meslektaşlarımız, olay yerine gitmeden, masa başında pakt programlarla hazırlanan yanlışlık ve çelişkilerle dolu bilirkişi raporları ile yargılanırken mağdur ediliyor. Bizler adil yargılama istiyoruz” denildi.
Panel, soru cevap bölümüyle sona erdi. Daha sonra panele katılan konuşmacılara ve sempozyumun gerçekleşmesinde katkı sunan firmalara teşekkür plaketi verildi. Sempozyum toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
*
Millî Eğitim Bakanlığı himayesinde Gaziantep İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından, Şahinbey ilçesi Mavikent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Şehitkâmil ilçesi Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde açılacak olan mesleki ortaokul 5. sınıfları için öğrenci seçmek amacıyla sınav düzenlendi. Yoğun ilgi gören sınava 600 öğrenci başvurdu. 600 başvuru arasından sadece 60 öğrencinin kabul edilecek olması, öğrenciler arasındaki yoğun rekabeti artırıyor. Sınırlı kontenjan nedeniyle, en yetenekli öğrencilerin seçilmesi için iki aşamalı sınav sistemi uygulanıyor.
İki Aşamalı Sınav Sistemi
Sınavın ilk aşaması olan yazılı sınav, 15 Şubat 2025 tarihinde saat 10.00’da gerçekleştirildi. Bu sınav sonucunda, Mavikent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ortaokulunda ilk 60’a giren ve GAİB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ortaokulunda ilk 60’a giren toplam 120 öğrenci ikinci aşamaya geçmeye hak kazanacak.
İkinci aşama olan uygulama sınavı, 22 Şubat 2025 Cumartesi günü saat 10.00’da yapılacak. Bu aşamada öğrencilerin pratik becerileri ve yetenekleri değerlendirilecek. Bu sınavlar, öğrencilerin el becerilerini geliştirmeleri ve yaratıcı düşünme yetilerini ortaya koymaları açısından büyük önem taşıyor.
Meslek Eğitimi Erken Yaşta Başlıyor
Mesleki eğitimin temelleri erken yaşlarda atılıyor. Gaziantep İl Millî Eğitim Müdürlüğü, mesleki becerilerin küçük yaşlardan itibaren kazandırılması amacıyla bu programı hayata geçiriyor. Meslek öğrenmenin ilkokuldan ortaokula geçiş döneminde başlaması, öğrencilerin yeteneklerini erken yaşta keşfetmeleri ve bu alanda uzmanlaşmaları için büyük bir fırsat sunuyor.
Mavikent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret ederek yazılı sınav öncesi öğrencilerin heyecanına ortak olan Gaziantep İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Erdal Kılınç, mesleki eğitime olan yoğun ilgiden memnuniyet duyduklarını belirterek sınavların adil ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirileceğini ifade etti. Ayrıca, erken yaşta meslek eğitiminin önemine dikkat çekerek, bu sayede öğrencilerin gelecekte yetkin ve nitelikli iş gücü olarak yetişeceğini vurguladı.
*
BAŞKAN ŞAHİN CERABLUS’TA EĞİTİMDEN TARIMA BİRÇOK ALANDA İNCELEMELERDE BULUNDU
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz ile birlikte Suriye’nin Cerablus şehrinde bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Başkan Şahin, geçici barınma merkezinde öğrencilerle buluşarak onların eğitim ve kariyer planları üzerine sohbet etti.
Ziyaretin ilk durağı, bölge tarımında üretim için önemli bir proje olan Sera Projesi oldu. Başkan Şahin, proje hakkında detaylı bilgi alırken, hasat konusundaki gelişmeleri de inceledi.
Tarım projelerinin ardından Al Nasr köyünü ziyaret eden Şahin, burada iki aileye misafir oldu. Aile üyeleriyle sıcak bir sohbet gerçekleştiren Şahin, ailenin Türkiye’de yaşadığı sürece dair de bilgiler aldı.
Daha sonra Cerablus’ta Türkiye’nin simgesi haline gelen Millet Bahçesini ziyaret eden Şahin, tamamlanan proje hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Sporun önemine dikkat çeken Başkan Şahin, “Spor Şehri Gaziantep” vizyonu doğrultusunda Cerablus’ta inşası tamamlanan spor tesisini de inceledi. Burada tesisle ilgili teknik bilgi alan Şahin, protokol üyeleriyle birlikte tesisi gezdi.
Programın sonunda, Cerablus İnsani Yardım Koordinasyon Merkezinde bir değerlendirme toplantısı düzenlendi.
*
*
AYINTAB’A DAİR
1880’LERİN FETHİYE EŞEN YÖRESİNDE BİR YÖRÜK EVİ .
Evin önünde bir halı tezgahı, tezgahta kilim koşulu ,yün eğirmede kullanılan çıkrık ve halı tezgahının dibinde duran bir karasaban, modern dünyanın temsilcisi gibi duran iki gaz tenekesi. fotoğrafçıya poz veren evin babası,yüzünü saklamaya çalışan evin hanımı ya da kızı ve tezgahın arkasında yer alan evin oğlu.
Fotoğraf Avusturyalı Wilhem Burger arşivinden alınmıştır.
*
*
ANTEP’E GAZİLİK ÜNVANI VERİLMESİNİN
104. YILDÖNÜMÜ (8 Şubat 1921)
Sayı ve donanım bakımından Türk kuvvetlerinden çok üstün durumda olan Fransızların topçu ateşi altında,
çelikten bir kuşatmanın içine hapsolmuş olan Antep
bu sebeple açlığa mahkum olmuştu.
Ankara’dan beklenen silah ve kuvvet desteğinden umut kesilmişti.
Hasılı aylardır süren mücadelenin artık sonuna gelinmişti.
Şehir içindeki bütün silahlı kuvvetler ile Heyet-i Merkezi üyeleri 1921 yılı Ocak ayının sonunda ve Şubat başında gözyaşları içinde yapılan huruç hareketleri ile şehir dışına çıkmak zorunda kalmıştı.
Şehir düşmek üzereyken 2 Şubat 1921 tarihli Bakanlar Kurulu toplantısında, TBMM’nin Anteplilerin direnişine olan manevi desteğinin bir ifadesi ve takdirinin göstergesi olarak Ayıntab isminin Gazi-Ayıntab’a dönüştürülmesi yani şehre “Gazilik” ünvanı verilmesine dair kanun teklifinin meclise sunulmasına karar verildi.
Dönemin Bakanlar Kurulu Başkanı ve Millî Savunma Bakanı Fevzi Çakmak, 8 Şubat 1921 tarihinde TBMM’nin 147. toplantısında Bakanlar Kurulunda alınan karar mecliste oy birliğiyle ve büyük bir coşkuyla kabul edilmişti.
Anteplilerin, tarafından Gazilik ünvanı ve Gazilik madalyası “ANTEP’İN YARALI GÖĞSÜNE TAKILAN ŞEREF MADALYASI” olarak değerlendirilmiştir.
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Bu internet sitesini kullanarak bu çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş olursunuz. Çerezleri nasıl kullandığımız, sildiğimiz ve engellediğimiz ile ilgili detaylı bilgi için lütfen Çerezler (Cookies) sayfasını okuyunuz.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.