Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 09.01.2024 e gazete

admin | 09 Ocak 2025 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Ekonomi, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 09.01.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 09.01.2024 e gazete

HABER METNİ;

ŞEHİTKAMİL MİLLİ EĞİTİMDE KAN DEĞİŞİMİ

Şehitkamil İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne ataması gerçekleşen  Mehmet Ali TİRYAKİOĞLU’na  Şehitkamil İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet YAĞCI tarafından devir teslim töreni gerçekleştirildi.

Gerek İl Milli Eğitim Şube müdürü gerekse Şehitkamil ilçe Müdürü görevlerinde iken yüksek performans sağlayan “Gaziantep Okuyor” projesiyle her kesime okuma alışkanlığını sağlamada başarını gözlemlediğimiz Mehmet Yağcı müdürümüze bundan sonraki hayatında mutluluk ve sıhhat diliyoruz.

Görevine başlayan başarılı İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Mehmet Ali TİRYAKİOĞLU’na  yeni görevinde başarılar dileriz

*

*

KİMSEYİ ZORLA GÖNDERMEK GİBİ BİR YANLIŞA DÜŞMEYECEĞİZ

“SURİYELİLERİN EVLERİNE HUZURLA DÖNEBİLMELERİ BİZİM İÇİN İNSANİ BİR GÖREV”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen İdareciler Günü Programı’na katılarak bir konuşma yaptı.

Erdoğan İdareciler Günü Programı’nda yaptığı konuşmada ; “Muhalefet veya ırkçı çevreler ne derse desin, ekonomimize, ticaretimize, üretimimize ve 13 yıllık insani politikamıza zarar verecek yaklaşımlar içinde olmayacağız. Bir defa şunun bilinmesini isterim, Türkiye’nin en kritik seçimlerinde, siyasi geleceğimizi riske atma pahasına sergilediğimiz duruşa kimsenin leke bulaştırmasına müsaade etmeyiz. Sahadaki aksaklıklar, kasıtlar ve hatalar sebebiyle böyle bir durumun yaşanmasına da asla müsamahayla bakmayız. Bu meseleye dair yaklaşımımız açık söylüyorum, sıfır toleranstır. Her insan kendi vatanında kök salar ve elbette orada yaşamak ister.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyelilerin evlerine huzurla dönebilmelerinin kendileri için hem insani bir görev hem de bölgesel istikrar açısından stratejik bir öncelik olduğunu söyledi.

Gönüllü olarak yurtlarına dönmek isteyen Suriyelilere her türlü kolaylığı sağladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, kimseyi zorla göndermek gibi bir yanlışa da düşmeyeceklerinin altını çizdi.

Türkiye’ye katkı yapmak isteyen, ekonomik, sosyal ve kültürel olarak zenginlik katan Suriyelilerin elinden tutmaya devam edeceklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreçte attıkları her adımın hem Suriyelilerin haklarını hem de milletin çıkarlarını koruma hedefine mahsus olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de artık yeni bir yönetimin olduğuna, Suriye’nin geleceğinin bu yönetimin ortaya koyacağı kurucu irade etrafında şekilleneceğine işaret etti.

Suriye ile ilişkilerin karşılıklı saygı ilkesi çerçevesinde sürdürüleceğini, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin sağlanmasında komşuluk hukuku bir gereği olarak üzerlerine düşen tüm sorumlulukları yerine getireceklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, devletin ilgili kurumlarıyla işbirliği içinde bu yeni sürecin başarıyla yönetilmesinde mülki idare amirlerine önemli vazifeler düştüğünü söyledi.

Özellikle sınır bölgelerindeki valilerden çok dikkatli olmalarını, süreci sahiplenmelerini ve adımlarını buna göre atmalarını beklediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Gerek bizleri bu makamlara getiren milletimize hizmet, gerekse bu sürecin incelikle yürütülmesi noktasında hiçbir aksaklığın hiçbir nahoş durumun yaşanmaması için her birinizin özenli davranacağınıza inanıyorum. Ülkemizde ve bölgemizde terörün hiçbir çeşidine yer olmadığını her fırsatta vurguluyoruz. Bir süredir uyguladığımız ‘terörü kaynağında bertaraf etme’ stratejimizin meyvelerini içeride ve dışarıda toplamaya başladık. Şimdi bunu yeni araçlar ve yeni yöntemlerle devam ettiriyoruz. Amacımız ülkemizin sırtına vurulan 40 yıllık o kamburunu ilanihaye ortadan kaldırmaktır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye devrimi ile birlikte hem ülkemizin hem de bölgemizin önünde tarihi bir fırsat penceresi açılmıştır. Devletimizin uhdesinde bulunan her türlü vasıtayı her türlü imkânı kullanarak terörsüz Türkiye idealimizi inşallah gerçekleştireceğiz. Türkiye Yüzyılını kardeşliği kalkınmanın huzurun yüzyılı yapıncaya kadar sizlerle birlikte canla başla çalışacağız” ifadelerini kullandı.

*

MİLLETVEKİLİ DERYA BAKBAK: “DÜNYA HALI SEKTÖRÜNE GAZİANTEP YÖN VERİYOR”

AK Parti Gaziantep Milletvekili Doç. Dr. Derya Bakbak, Carpet and Flooring Expo (CFE) 2025, Uluslararası Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarını ziyaret etti. Fuarda yer alan stantları gezerek, sergilenen ürünleri hakkında bilgi alan Milletvekili Doç. Dr. Derya Bakbak, Gaziantep’in halı sektöründe geldiği noktanın gurur verici olduğunu söyledi.

Fuarın düzenlenmesinde emeği geçen başta Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği ve İstanbul Halı İhracatçıları Birliği olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür eden Milletvekili Derya Bakbak, Türkiye’nin küresel halı pazarının yüzde 20’sine sahip olduğuna dikkat çekti. Halı üretiminde olduğu gibi ticaretinde de Türkiye’nin öncü ülke olduğunu ifade eden Bakbak,   “Milletvekili olmaktan onur duyduğum Gaziantep, halı sektöründe Türkiye’nin taşıyıcı gücü, öncü lokomotifidir. 10 milyar dolarlık ihracatımızla Türkiye’nin ihracatta 6. şehriyiz” dedi.

Milletvekili Bakbak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gaziantep’te mekikli tezgahlarda mağaralarda başlayan üretim, gelişen, yenilenen teknoloji, tasarım ve AR-GE çalışmalarıyla başka bir noktaya taşındı. Bugün artık yenilikçi, inovatif rekabetçi ürünler ile yol alıyoruz. Sadece fabrikalarımızda üretmiyoruz, üniversitelerimizde bu işin tasarımını yapıyor, gençlerimiz tasarım eserleriyle hünerlerini sergiliyor. Geleneksel ile modern tasarımı birleştiren Gaziantep, halıcılıkta piyasaya yön veren bir dünya markası oldu. Bugün organize sanayi bölgelerimizde 370 firmamız gece gündüz halı üretiyor, şehrimizin üretim, yatırım, istihdam gücüne güç katıyor.  Şehrimizin geçen yılki 10 milyar dolarlık ihracat rakamının yüzde 20’si Gaziantep’ten yapılan halı ihracatına ait.

ORTADOĞU’DA ÖNEMLİ FIRSATLAR VAR

Bugün Birleşik Krallık’tan Suudi Arabistan’a, Irak’tan Almanya’ya, Kanada’ya kadar 143 ülkeye halı ihraç ediyoruz. Geçen yıl şehrimizde 632 ihracatçı firmamız tarafından yaklaşık 2 milyar dolarlık halı ihracatı yapıldı.  Gazi Şehrimizin el emeği el emeği halılar, kilimler dünyanın her köşesine seriliyor. Bakın şimdi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu ve liderliğiyle Irak ile iyi düzeyde seyreden ilişkilerimiz var… Yine komşumuz Suriye için yeni bir süreç başladı. Tüm bunlar bizim ticaretimizi, ihracatımızı daha da artırmamız için önemli fırsatlar. Türkiye Yüzyılı’nı Ticaretin Yüzyılı yapmak için önümüz açık. Suriye, Irak gibi Orta Doğu pazarlarına yakın bir noktadayız. Köklü bir ticaret kültürüne sahibiz. Devletimizin teşvik ve destekleri, ihracatçı birliklerimizin desteği, gelişmiş organize sanayi bölgelerimiz, kalifiye yetişmiş insan gücümüzün varlığı, inovasyon, tasarım için Teknoparkımızın bulunması en önemlisi de kurtuluş mücadelesinden gelen 25 Aralık ruhu ile üreten bir şehir olmamız…Tüm bunlar Gaziantep’imizin güçlü yanlarıdır.

Halıcılık konusunda Gaziantep’imizde fabrikalarımızda çalışan emekçilerimizden üretici, ihracatçı firmalarımıza kadar şehrimize ve ülkemizin kalkınmasına sağladıkları katkılar için canı gönülden teşekkür ediyorum. Onların emeği ile Gaziantep, bugün ihracatın parlayan yıldızı olmuştur. Girişimci, vizyoner, yatırımcı ve başarılı iş insanlarımız ile halıcılıkta tarih yazmaya devam edecek, rekorlara imza atacağız.”

İstanbul Fuar Merkezinde düzenlenen CFE Uluslararası Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarına 18 ülkeden 145’i yabancı olmak üzere 600 firma ve firma temsilciliği katılıyor. Fuar 10 Ocak’a kadar açık kalacak.

*

*

FATMA ŞAHİN’DEN JET ÇÖZÜM!

– NİZİP’TE ÖĞRENCİLERİN ULAŞIM TALEBİ HIZLA YANIT BULDU

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Nizip Yerleşkesi’ndeki öğrencilerin yetersiz ulaşımdan oluşan taleplerini karşılıksız bırakmadı, başkanın verdiği talimatla otobüs seferlerine ek seferlerle iyileştirme yapılarak sayı arttırıldı.

Uzun süredir devam eden GAÜN Nizip Yerleşkesi ile Nizip Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Kız ve Erkek Öğrenci Yurdu arasındaki yetersiz toplu taşıma seferlerden mağdur olan öğrenciler için Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı oluşturduğu planlamayla yeni otobüs seferlerini başlattı.

Yapılan iyileştirme ile birlikte görevlendirilen iki otobüs, GAÜN Nizip Yerleşkesi ile Nizip KYK Kız ve Erkek Öğrenci Yurdu arasında yarım saat aralıklarla otobüsler sefer yapacak.

Öğrencilerin talepleri karşısında Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, akşam saatlerinde yurt yöneticileri ve öğrencilerle iletişime geçti. Öğrencilerin istekleri için talimat veren Başkan Şahin sabah saatlerinde sorunları çözüme kavuşturdu.

İlk otobüs seferlerinin başlamasıyla birlikte büyük bir memnuniyet yaşadıklarını belirten, GAÜN Nizip Yerleşkesi’nde Türkçe Öğretmenliği 3’üncü sınıf öğrencisi Kübra Özdemir, “Nizip’te 3 yıldır buradayım. Ulaşımda büyük sıkıntılar yaşıyorduk ve bu sıkıntılar çözüme kavuşmuyordu. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin bu konuda bize yardımcı oldu. Otobüsler faaliyete geçti. Çok serzenişlerimiz vardı, çok sıkıntılar yaşıyorduk. Burası sonuçta bir eğitim kurumu ve bir eğitim şehri. Fatma Şahin’in bize sağladığı destekten dolayı çok gururluyuz. Çok teşekkür ediyoruz, Başkan Şahin’e çok minnettarız” diye konuştu.

Sınıf Öğretmenliği 1’inici sınıf öğrencisi Reyhan Kurt, 4 aydır Nizip’te yaşadığını aktararak, “Yaşadığımız aksaklıklardan dolayı Büyükşehir Belediyesi’ne başvurduk. Dün akşam yurt idaresi ile Başkan Fatma Şahin ile görüşme sağlandı. Görüşme sonucunda hatla birlikte seferler sistemli bir şekilde çalışmaya başladı. Bu konuyla ilgilendikleri için teşekkür ederiz” dedi.

*

*

AYINTAB’A DAİR

ÇAPUT KİLİMLER.

Tasarrufun hayatımızın merkezinde olduğu, henüz tüketim çılgınlığı girdabına girmediğimiz 80’li yıllardan önceki dönemde; ev veya kişisel eşyalarımız parçalanmadan, kullanılmaz hale gelmeden değiştirmemek esastı.

Eskiyen, gözden çıkarılan eşyalar çöpe atılmaz, tekrar bir şekilde işlev kazandırılarak kullanılır hale getirilirdi.

İşte   eşyalardan biri de eskimiş giysilerimizdi.

Hatırlıyorum da çocukluğumda, annem evde eskimiş, tamir edilmez, artık kullanılamaz hale gelmiş kazak, pantolon, gömlek, tişört ne varsa onları bir tarafa ayırır, asla çöpe atmazdı.

O eski giysileri kumaşların cinsine göre tasnif eder, bir parmak kalınlığında makasla keser, şerit haline getirirdi. Bunları uç uca dikerek ekler, sarar, kelep eder, evde bir torba içinde saklardı.

Şerit haline getirilmiş çaputlar, kilim olabilecek miktara ulaşınca  kilimciye götürülür, bedeli karşılığında, farklı büyüklüklerdeki yer açkılarına, sedir örtüsüne, paspaslara dönüştürürdü.

1970’li yıllarda, bugün Kurtuluş Cami’sinin henüz hapishane olarak kullanıldığı günlerde, Eblehan’dan Kozanlı’ya uzanan daracık yol güzergâhı üzerinde, cezaevinin hemen altında, bugün de olduğu gibi yan yana iş yerleri vardı.

Bu dükkânlardan galiba iki tanesi, tek kişinin çalışabileceği büyüklükte kilimci atölyesiydi.

Kilimci ustaları dokumalarının tamamını  insan gücüne dayanan, ahşaptan yapılmış, oturan ustanın belden aşağısı yer seviyesinin altında kalan, mekikli, pedallı tezgâhlarda üretirlerdi.

Bu atölyelerde Antep kilimleri, aba dokunur, bazen de evlerde şerit haline getirilmiş çaputlar; farklı ebatlarda yer açkılarına dönüşürdü.

Şimdilerde ne o tezgâhlar, ne o kilimi işleyen usta, ne de çaputları açkılara dönüştüren esnaf kalmadı maalesef.

Şimdilerde tüketim histerisine tutmuş olan insanoğlu artık sahip olduğu eşyanın eskimesini maalesef beklemiyor. Modası geçti deyip çöpe atıyor, yenisini alıyor.

Şimdi göz gördüğüne aşık, nefsin çektiğine köle!

Şimdilerde kural: istediğini al, hızla tüket, eskimeden at, yenisini al, ardını düşünme!

Bugün evler ihtiyaç fazlası eşyalarla, gardıroplar kullanılmayan giysilerle dolu.

Tüketim çılgınlığı hepimizi eşyanın esiri ederken, pek çok sorununda membaı olmakta.

Bizim geleneksel kültürümüz müsrifliğe, israfa asla müsaade etmezdi.

Unutulan o kültürümüz cebimizin ve çevremizin dostuydu.

O halde bakanlıklar, yerel yönetimler, ilgili esnaf kuruluşları   kilimcilik başta olmak üzere, unutulmaya yüz tutan tüm geleneksel mesleklere sahip çıkmak, onları yaşatmak için çareler aramak, projeler üretmek zorundadırlar.

Bu sayede hem meslekler yaşayacak hem de israf ekonomisinin önüne geçilmiş olacağız.

Yazan:Ibrahim Alisinanoğlu-Gaziantep Miş Miş

Fotoğraf:Çaput dokuyan kilim tezgahı

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı