Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 19.12.2024 e gazete
HABER METNİ;
HALEP’İ GAZİANTEP’TEN AYIRAMAZSINIZ
BİZİM TARİHİ BİRLİKTELİKLERİMİZDİR
AK Parti Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül TMMM’de bütçe görüşmelerinde söz alarak Suriye’de devrik Başkan Beşir Esat’ın ülkeyi terk etmesinden sonra Suriye’nin yeniden yapılanmasına yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Gül Suriye ile Türkiye’nin sosyal kültürel yapı olarak birbirine benzediğini belirterek şu açıklamayı yaptı;
Orada Türkmeniyle, Arabıyla, Kürdüyle hepimiz aynı coğrafyanın kardeş çocuklarıyız.
Türkiye asırlardır bu bölgeye adaleti, huzuru, güveni, istikrarı getirmiş kadim bir gelenekten gelmektedir.
O yüzden Şam’ın sokaklarında da MİT başkanımız vardır.
Emevi Camii’nde de olacak.
Ülkemizin Suriye’yle ilgili politikalarını anlayamayanlar var ve bunu biz üzüntüyle görüyoruz.
İktidara talip olan bir ana muhalefetin milletimiz tarafından hatta Suriye politikasında ne yapacak, hatta diğer politikalarda ne yapacak diye izler bakar. Bugün eminim bütün milletimiz şunu söylüyor. İyi başımızda Recep Tayyip Erdoğan var. Bu altılı masa olsaydı Türkiye’nin hali ne olurdu diye değerlendiriyor. Bakın Esat ile daha başbakanın eşi bile temas kuramazken Esat ile temas kuralım diyen bir vizyondan yoksun muhalefet var. Onun için 22 yıldır iktidardayız”
*
*
*
“DEPREM BÖLGESİNİN KALICI REFAHINA E-TİCARETLE DESTEK SAĞLIYORUZ”
Hepsiburada, Gaziantep Ticaret Odası iş birliğiyle deprem bölgesindeki iş ortaklarıyla buluştu
● E-ticaret ile işini büyütmek isteyenler KOBİ’lere ve girişimcilere sunduğu uygulamaları ve fırsatları “Hepsiburada İş Ortağım Buluşmaları” ile duyuran Hepsiburada, bu kez deprem bölgesindeki iş ortaklarıyla Gaziantep’te bir araya geldi.
● Gaziantep Ticaret Odası iş birliği ile gerçekleşen buluşmada, deprem bölgesinden yeni iş ortaklarına tanınan faydalar tanıtılırken ayrıca Gaziantep Ticaret Odası ile girişimci kadınları ve kadın kooperatiflerini desteklemek amacıyla bir protokol imzalandı.
Hepsiburada, “İş Ortağım Buluşmaları” etkinliklerinden bir diğerini deprem bölgesindeki iş ortaklarıyla bir araya gelmek üzere Gaziantep’te gerçekleştirdi. 6 Şubat depremlerinin ardından, afetten etkilenen 11 ilde e-ticaret ile kalıcı refahı tesis etmek için iki yıl sürecek Deprem Bölgesine Ticaret ve Teknoloji Gücü programını başlatan Hepsiburada, bu kez de Gaziantep’te çevre illerden gelen KOBİ, esnaf, girişimci kadın ve kadın kooperatiflerine işlerini e-ticarette büyütmelerini sağlayacak çözüm ve fırsatları tanıttı.
Etkinlik sırasında ayrıca Hepsiburada ve Gaziantep Ticaret Odası arasında bir iş birliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında Gaziantep Ticaret Odası’nın UNHCR (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) ile hayata geçirdiği “Gaziantep’te Kadın Kooperatifleri ve Kadın Girişimcileri Güçlendirme” projesi kapsamında üretime başlayan kadınların ürünleri Hepsiburada ile e-ticarete kazandırılarak tüm Türkiye’ye ulaştırılıyor. Hepsiburada Gaziantepli girişimci kadınları desteklemek için Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü programı kapsamında 1 milyon TL’ye kadar yüzde 50 komisyon indirimi, 500 ad. ücretsiz ürün fotoğrafı çekimi, 6 ay ücretsiz kargo, hediye HepsiAd reklam bakiyesi destekleri ve daha pek çok avantaj sunuyor. 25’e yakın Gaziantepli girişimci kadın ve kadın kooperatifinin 150’ye yakın ürününe Hepsiburada’da açılan Gaga Store mağazasından ulaşılabiliyor.
YILDIRIM: Hepsiburada ile projemizin başarısına yeni bir boyut kazandırdık
Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım GTO’nun ödüllü projesi Hepsiburada’nın Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü Programı desteğiyle e-ticarete taşıdıklarına vurgu yaparak şu değerlendirmelerde bulundu: “Gaziantep Ticaret Odası olarak, kadınların ekonomik hayatta daha güçlü bir şekilde yer almasını sağlayacak her projeyi destekliyoruz. İşte bu anlayışla hayata geçirdiğimiz “Kadın Kooperatifleri ve Kadın Girişimcilerin Desteklenmesi Projesi” bizim için yalnızca bir proje değil; aynı zamanda bir umut ve değişim yolculuğudur. UNHCR iş birliğinde 2022 yılında başlattığımız bu proje ile 200’den fazla kadına kapasite geliştirme eğitimleri, girişimcilik ve iş geliştirme destekleri sağladık. 15 yeni ürün geliştirdik, 7 patent başvurusunda bulunduk ve depremden etkilenen kadın kooperatiflerine 1 milyon 100 bin TL değerinde destek sunduk. Bu projenin en gurur verici başarılarından biri ise Dünya Odalar Federasyonu tarafından düzenlenen 13. Dünya Odalar Yarışması’nda, cinsiyet eşitliği kategorisinde dünya birincisi olmamızdır. Proje başarılarımızın en somut örneklerinden biri de GAGA Store’dur. Odamızın kurduğu Gaziantep Gastronomi Akademisi bünyesinde, kadınlarımızın ürettikleri ürünleri tüketiciyle buluşturan bir mağaza açtık. Bugün ise projemizin bu başarı hikâyesine yeni bir boyut kazandırıyoruz. Hepsiburada’nın Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü Programı desteğiyle GAGA Store’u e-ticarete taşıyoruz.
Hedefimiz daha fazla Gaziantepli girişimci kadını e-ticaretle buluşturmak
Hepsiburada ile gerçekleştirilen işbirliğinin sadece sadece GAGA Store çatısı altındaki kadınları kapmadığını tüm Gaziantepli kadın girişimciler için olduğunu belirterek şunları ifade etti: “Gaziantep, kadınlarıyla var olan bir şehir. Bu şehir, 25 Aralık’ta 103’üncü yıl dönümünü kutlayacağımız Antep Savunmasındaki Yirik Fatma’nın cesaretiyle yoğrulmuş, mücevherlerini satıp kutnu atölyesi kuran Gaziantep Ticaret Odası’na kayıtlı ilk kadın tüccar Fehime Ünver’in girişimci ruhuyla inşa edilmiş bir şehirdir. Bu köklü miras, bugün de üreten, cesur ve ilham veren kadınlarımızla geleceğe taşınıyor. Hedefimiz Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü programından daha fazla kadının faydalanması, daha fazla Gaziantepli kadının e-ticaretle buluşması. Bunun için önümüzdeki süreçte Odamız ve Hepsiburada’nın özel çalışmalar yapacağının müjdesini vermek isterim.
“Deprem bölgesinin kalıcı refahına e-ticaretle destek sağlıyoruz”
Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Ender Özgün ise şunları söyledi: “Hepsiburada olarak, kargodan ödeme ve vadelendirme çözümlerine, reklam ve pazarlama desteğine uçtan uca sunduğumuz çözümlerle ticareti dijitaleştiriyoruz. Ekosistemimizi oluşturan tedarikçilerimiz, iş ortaklarımız, çalışanlarımız ve müşterilerimizle birlikte, ekonomiye ve topluma katma değer sağlayan çözümler sunmaya odaklanıyoruz. Deprem bölgesindeki çalışmalarımız da bölgedeki ticaretin yeniden canlanmasına ve yerel ekonominin desteklenmesine yönelik bir yaklaşımı benimsiyor. Depremin hemen ardından başlattığımız “Deprem Bölgesine Ticaret ve Teknoloji Gücü Programı” kapsamında, işletmelerimizin dijitalleşme sürecine katkıda bulunarak e-ticaret üzerinden ticaretlerini sürdürebilmelerini sağladık ve sağlamaya devam ediyoruz. Depremden etkilenen çok sayıda işletme, programımız ve bölgede açtığımız E-ticaret İhtisas Merkezlerimiz aracılığıyla e-ticaret kabiliyetlerini artırdı, yeni müşterilere ulaştı ve satış hacimlerini artırma olanağı buldu.”
“Deprem Bölgesine Ticaret ve Teknoloji Gücü” ile 21 ayda 8,7 milyar TL’lik ticaret hacmi
Ender Özgün, “24 yıl önce Türkiye’de ticaretin dijitalleşmesine öncülük etme vizyonuyla yola çıktık.” derken, şöyle devam etti: “İş ortaklarımızla el ele işimizi büyütmek, teknolojik ve lojistik gücümüzle işlerine katkıda bulunmak ve Türkiye’yi birlikte güçlendirmek bizim için büyük bir mutluluk. Bu hedef doğrultusunda, Hepsiburada İş Ortağım platformu ile iş ortaklarımıza anahtar teslim e-ticaret çözümleri sunuyoruz. Yeni iş ortaklarımıza özel olarak, işlerini büyütebilmeleri için ilk 3 ay boyunca komisyonlarda %50 indirim fırsatı tanıyoruz. Böylece daha avantajlı bir başlangıç yapmalarını sağlıyoruz.”
Hepsiburada’nın sağladığı hız ve kolaylığa da dikkat çeken Özgün, şunları ekledi: “İş ortaklarımız ürünlerini yalnızca 2 saat içinde satışa açarak hızla satışa başlayabiliyor. Ayrıca, hem yeni hem de mevcut iş ortaklarımız geniş pazarlama ve reklam ağı desteğimizle satışlarını 4 kat artırma fırsatına sahip olurken, operasyonlarını haftada yalnızca bir fatura ile kolaylaştırabiliyorlar. Bunun yanı sıra, kredi ve erken ödeme seçenekleriyle finansman desteği sunarak nakit akışlarını daha verimli yönetmelerine destek oluyoruz.”
Deprem bölgesinde sürdürülen sosyal sorumluluk projelerine de değinen Özgün, “2023 yılının Mart ayında başlattığımız ‘Deprem Bölgesine Ticaret ve Teknoloji Gücü Programı’ ile KOBİ’lere ve esnaflara destek sağlamaya devam ediyoruz. Programın 21 aylık sonuçlarına göre, bölgede Hepsiburada ile e-ticaret yapan işletmelerin ticaret hacmi 8,7 milyar TL’ye ulaştı. Bu program sayesinde 115 bin kişiye istihdam sağlarken, 460 bin kişinin geçimini destekleyerek bölgedeki kalıcı refaha katkıda bulunmayı hedefliyoruz.” dedi.
Kadınların üretkenliği teknolojiyle buluşuyor
Türkiye’de kadın girişimcileri destekleyen ilk e-ticaret platformu olduklarına dikkat çeken Özgün, “2017 yılında başlattığımız ve aralıksız devam ettiğimiz ‘Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü’ programıyla bugüne kadar 60 bin girişimci kadını ve 280 kadın kooperatifini e-ticarete kazandırdık. Hepsiburada’da e-ticaret yapan kadınların 4 binden fazlası deprem bölgesinden. Bugün Hepsiburada’daki her 4 aktif satıcıdan 1’i kadın. Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü programıyla kadınların üretkenliğini teknolojiyle buluşturuyor, sürdürülebilir kalkınmayı destekliyoruz. Yakın zamanda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile imzaladığımız ‘Türkiye’nin Girişimci Kadınları Protokolü’ ile de bu alandaki çalışmalarımıza bir yenisini ekledik. Bu protokolle, kamu-özel sektör iş birliği konusunda da sektöre örnek bir uygulamayı hayata geçirmiş olduk. Girişimci kadınların yaratıcılığı ve azminin eseri olan 60 milyona yakın ürünü Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırıyoruz” diye konuştu.
“Girişimci Kadınlar E-ticaretle Sınırları Aşıyor” panelinde ilham veren hikayeler paylaşıldı
“Girişimci Kadınlar E-ticaretle Sınırları Aşıyor” panelinde The Good Wild Kurucu Ortağı Dilara Koçak, Bone Sante Kurucusu Nezihe Filiz Toker ve Tinytrek Kurucusu Duygu Karaca Gaziantepli girişimci kadınlar ve kadın kooperatifleriyle ilham verici hikayelerini ve tecrübelerini paylaştı. Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü programıyla Hepsiburada’da e-ticarete başlayan üç başarılı girişimci kadın, karşılaştıkları zorlukları ve e-ticaretin kadınlara girişimlerini büyütmek için sunduğu avantajları anlattı.
2’nci oturumda ise “Hepsiburada ile Deprem Bölgesinde Uçtan Uca E-ticaret” konuşuldu.
*
*
10. PENTEX FUARI TÖRENLE AÇILDI
10. PENTEX Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı’nın açılış töreni kent protokolünün katılımıyla gerçekleştirildi.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Penye Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) ve Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) destekleri ile Akort Fuarcılık tarafından organize edilen 10. PENTEX Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı kapılarını açtı.
Yaklaşık 20 bin profesyonel ziyaretçinin ağırlanmasının hedeflendiği fuar 18-21 Aralık 2024 tarihlerinde (4 gün) saat 10:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
GAZİANTEP VALİSİ KEMAL ÇEBER
Gaziantep Valisi Kemal Çeber açılış töreninde yaptığı konuşmasında, tekstil ve hazır giyim sektörünün halihazırda yaşadığı sorunlara rağmen ülke ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında yer aldığını söyledi.
Birlik ve beraberlikle, özveriyle aşılamayacak sorunun olmadığını ifade eden Çeber, “Biz güçlü bir ülkeyiz, güçlü bir milletimiz. Birlik ve beraberlik içerisinde üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir zorluk yok. Örneğin 6 Şubat’ta şehrimizi de büyük çapta etkileyen deprem felaketinin altından kalkabilen bir milletiz biz. Bu ülkenin büyük bir potansiyeli var. Her zaman devletimize, milletimize ve kıymetli iş insanlarımıza güveniyoruz. İş dünyamız ve sanayicilerimiz de kendilerine güvendikten sonra tüm sorunların üstesinden geleceğimize inanıyorum. Tam da bu noktada PENTEX gibi fuar ve organizasyonlar da hem firmalarımıza hem de sektöre güç kattığı için büyük önem taşımaktadır. Fuarın hayırlı olmasını diliyor, Gaziantep Sanayi Odası ve AKORT Fuarcılık başta olmak üzere emek verip katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
GSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ
Sanayi ve ticaret kenti Gaziantep’in her koşulda üretim, ihracat ve istihdamını sürdürdüğünü dile getiren GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi de ‘’Fuarlarımız, uluslararası ticarette yaşanan sorunlar ve iç piyasadaki daralma karşısında firmalarımızın yeni pazarlara açılmasına, üretimlerini tanıtmasına ve yenilikleri takip etmelerine imkan sağlamaktadır. Penye ve hazır giyim sektörleri şehrimizin de geçmişten bugüne vazgeçilmez sektörlerinin başında gelmekte olup, sağladığı istihdam ve katma değerle öne çıkmaktadır. 190 ülkeye yıllık 10 milyar doların üzerinde ihracat yapan şehrimizin ihracatında hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün de önemli payı bulunmaktadır’’ ifadelerini kullandı.
Ünverdi, ‘’Sektörümüz çok güçlü bir potansiyele sahip olup sorunları da yok değildir” dedi ve ekledi: “Öncelikle şehrimizde faaliyet gösteren firmalarımız muhtelif bölgelerde dağınık bir yapıya sahiptir. Buna bağlı sektörümüzün olarak atölye bulmakta ve istihdam konusunda sıkıntıları olduğunu biliyoruz. Talep halinde, kuruluş çalışmaları devam eden Şahinbey-Polateli Organize Sanayi Bölgesi’nden sektörümüze yer konusunda planlama yapabileceğimizi de belirtmek istiyorum.”
Üreticilerin elini rahatlatacak şekilde girdi maliyetlerinin düşürülmesi, sektörün teşvik edilmesi ve özellikle uygun koşullarda krediye ulaşılabilirliğin sağlanmasının öncelikli beklentileri arasında yer aldığını söyleyen Ünverdi, ‘’Sektör olarak en başta üretimlerimizde katma değeri artırmamız ve markalaşarak fiyatta rekabeti aşmamız gerekiyor. Ar-Ge, inovasyon, moda ve tasarım gibi konularda kendimizi daha da geliştirmek durumundayız. E-ticaret ve e-ihracatta firmalarımız muhakkak olmalılar. Dünyada dijital pazar hızla büyüyor ve biz bunu iyi değerlendirmeliyiz. Bu doğrultuda PENTEX fuarımız gerek alım heyetleri gerekse diğer firmalarımız için önemli iş bağlantıları kurma fırsatı sunuyor’’ diye konuştu.
GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN VEKİLİ VE GSO YÖNETİM KURULU ÜYESİ HAKAN ASLANSOY
Tekstil sektörünün Türkiye’nin lokomotif sektörlerinin başında geldiğini, tarihi geçmişiyle şehrimiz üretimlerinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve GSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Aslansoy konuşmasında şunları dile getirdi: ‘’Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü emek yoğun bir iş oluşuyla çalışma hayatına ve kent ekonomimize çok büyük katkılarda bulunmaktadır. Ekonominin belirleyici unsur olduğu ve artık şehirlerin birbiriyle rekabet ettiği bir dünyada sektörlerimizin gelişmesi ve yeniliklere ayak uydurması için atılacak her adım çok değerlidir. Bu sebeple fuarlarımızın önemi daha da artmıştır. Sanayisi, ticareti, gastronomisi ve şehircilik anlayışıyla öne çıkan şehrimizin fuarlarıyla da markalaşması hepimizin ortak hedefi haline gelmiştir. Her fuar şehrimizin tanıtımı ve ticaretine de katkı sağlamaktadır. Bizler de gerek altyapı gerek üstyapı çalışmalarıyla insanımız ve üreticilerimiz için en iyisini yapmak ve en iyi koşulları oluşturmak için çalışıyoruz.’’
MODA VE HAZIR GİYİM FEDERASYONU YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSEYİN ÖZTÜRK
Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk de tekstil ve hazır giyim sektörünün bugün birtakım sorunlarla karşı karşıya kaldığını ifade ederek, “Tüm sorunlara ve zorluklara rağmen firmalarımız çalışmaya, üretmeye devam ediyorlar. Birleşerek, daha çok çalışarak ve katma değeri yüksek ürünler üreterek çok daha rekabetçi noktaya gelebiliriz. Bu noktada da marka olan ülkelerle rekabet edebilmek için markalaşmaya yoğunlaşmamız lazım. Hedeflerimize bu yolla ulaşabiliriz. PENTEX Fuarımız da bu yolculukta firmalarımıza ve sektöre değer katan bir fuar olarak ön plana çıkıyor. Fuarımızın hayırlı olmasını diliyor, emeği olan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
PENKON YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET KURT
Tekstil ve konfeksiyon sektörü geldiği noktayı göstermek ve geleceğe dair iş birliklerini güçlendirmek adına PENTEX fuarının çok önemli bir fırsat olduğunu dile getiren PENKON Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kurt da konuşmasında, “Bu fuar boyunca yapılacak görüşmeler ve iş bağlantıları, sektörümüzün geleceği için çok önemli adımlara vesile olacak. Her bir katılımcı firma, her bir destekçi kurum, bu büyük başarının bir parçasıdır. Bu noktada Gaziantep Sanayi Odası’na, Moda Hazır Giyim Federasyonu’na ve AKORT Fuarcılık’a verdikleri destekler için teşekkür ediyorum’’ şeklinde konuştu.
AKORT FUARCILIK YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜLYA AKKAYA
Penye Tekstil ve Teknolojileri Fuarı’nın sadece yeni ürünlerin ve teknolojilerin tanıtıldığı bir platform değil, aynı zamanda sektör paydaşlarını bir araya getiren, bilgi ve tecrübelerin paylaşıldığı çok önemli bir buluşma noktası olduğunu ifade eden AKORT Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Akkaya da konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Gaziantep gibi sanayi ve ticaretin kalbinin attığı bir şehirde, tekstil ve konfeksiyon sektörüne yön veren bir etkinlikte sizlerle bir arada olmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyorum. Bu fuar, hem Gaziantep’in hem de tüm Türkiye’nin tekstil sektöründeki vizyonunu bir adım daha ileriye taşıma hedefinin somut bir göstergesidir. Gaziantep olarak, tekstil ve konfeksiyonun geleceğine yön verecek büyük potansiyele sahibiz. Bugün burada atılacak her adım, bu potansiyeli daha da öne çıkaracak ve şehrimizi sektörün parlayan yıldızı haline getirecektir. Bu anlamda fuarımızın hayata geçirilmesinde sağladıkları destekler için Gaziantep Sanayi Odası ve PENKON Penye Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği’ne teşekkürlerimi sunuyorum.”
KİMLER KATILDI
Fuarın açılış törenine Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve GSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Aslansoy, GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başar Küçükparmak, Dışişleri Bakanlığı Gaziantep Temsilcisi Büyükelçi Hakkı Emre Yunt, Irak Gaziantep Başkonsolosu Thoalfıqar Tawfıq Humoud, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gaziantep Başkonsolosu Kerem İzmen, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, PENKON Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kurt, AKORT Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Akkaya, GSO Genel Sekreteri Yusuf İzzettin İymen, kurum müdürleri, sanayiciler, iş insanları ve davetliler katıldı.
FUAR HAKKINDA
Çocuk giyim, erkek giyim, yan sanayi, penye, tekstil, kumaş, konfeksiyon, yan sanayi üreticilerinin ve derneklerin ürünlerini sergilendiği 10. PENTEX Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı’nda Gaziantepli firmaların yanı sıra İstanbul, Mersin, Kilis, Kahramanmaraş, Konya ve Adana illerinden 270 marka ile 80 katılımcı firma yer alıyor.
*
*
AYINTAB’A DAİR
YERLİ MALI HAFTASININ HATIRLATTIKLARI
Kurtuluş savaşının ardından Anadolu harap, Türk milleti yorgun ve bitap düşmüştü.
Ülkede yetiştirilen bir kısım tarım ürünleri dışında hiçbir sınai malın üretimi yok gibiydi.
Sermaye yoktu, teknoloji yoktu, fabrika yoktu, kalifiye eleman yoktu; Üretim yoktu!
Ülkede iğneden ipliğe tüketilen her şey yabancı menşeiliydi.
Bu malların çok azı yasal yollardan ülkeye girerken…
Tuz, toz ve kesme şeker, gaz yağı, gaz ocağı, gaz ocağı başı, gaz ocağı iğnesi, iskambil kâğıdı, tüfek, barut, kibrit, tütün, rakı, şarap, konyak, ispirto, kahke bezi, Amerikan bezi, Japon keteni, patiska, battaniye, ipekli kumaş, pamuklu kumaş, ceket, yorgan yüzü, masa örtüsü, kösele, çeşitli renklerde boncuklar, dikiş iğnesi, iplik, bakır kaplar, inek, koyun, keçi, gümüş mecidiye, altın, çivi, otomobil lastiği dahil pek çok mal kaçak yollardan ülkeye sokulmakta, alıcı bulmaktaydı.
Kaçakçılık öylesine yaygındı ki önemli bir iş kolu haline gelirken, ülke ekonomisini baltalamaktaydı.
İşte bu ortamda, Atatürk önderliğinde; “17 Şubat-4 Mart 1923” tarihleri arasında “İzmir İktisat Kongresi “yapılmış… Çökmüş olan ülke ekonomisini ayağa kaldırmak için bir dizi kararlar alınmıştı.
Ardından da “Milli iktisat ve tasarruf cemiyeti” kurulmuş…
Cemiyetin faaliyetlerini desteklemek için de her yıl 12-18 Aralık’ta; “Tasarruf ve Yerli Malı Haftası” etkinlikleriyle;
Ülkenin ve ülke insanlarının sahip oldukları öz kaynakları tanımalarını sağlamak, bunları en uygun ve akılcı bir şekilde kullanılmasını teşvik etmek, tasarruf fikrini aşılayıp, yaygınlaştırarak, milli servetin artırımına katkı sağlayacak çalışmalar başlatılmıştı.
Yerli Malı Haftası Türk Milletinin topyekûn ekonomik bağımsızlığı için yeniden ayağa kalkması, milli uyanış hareketiydi.
Yerli malı üretmek ve yerli malı tüketmek için millet seferber olurken; tasarruf etmek, israftan uzak durmak esastı.
Biz, Yerli Mallı haftalarına daha mektepliyken iştirak eden, hayatını o öğretiler çerçevesinde yaşayan bir nesiliz.
O neslin hayatı tasarruf etmekle, ölçülü yaşamakla, elinde olanla yetinmekle geçti.
Onlar yamalı pantolonlardan, tamirli pabuçlardan hiç utanmadılar.
Eşyaları kullanılamaz hale gelmeden yerine yenisini almadılar.
Kap kacak eskiyince kalaylandı, eşya kırılınca onarıldı.
Ekmek çöpe atılmadı, artık yemek dökülmedi.
İsraf haram, tasarruf etmek hayatımızın bir parçasıydı.
Yerli malı bizim için sömürge olmaktan kurtulmaktı.
Yerli malı denilince ; ülkede tüten fabrika bacaları, çalışan, alın teri döken insanlar gelirdi aklımıza.
Yerli malı denilince yurt dışına satılan mallarımız gelirdi aklımıza.
Yerli malı denince varlıklı insanlar, gülümseyen çocuklar, huzurlu toplum gelirdi aklımıza.
Yerli malı kalkınma demekti! Yerli malı kendi kendimize yetmekti!
El aleme muhtaç olmamaktı.
Şimdi fabrikalarımız var… Atölyelerimizden makine sesleri yükselmekte.
Tükettiğimiz pek çok şeyi kendimiz üretebilmekteyiz.
Şu sıralar kimsenin yerli malı haftasını kutlamak gibi bir derdi olmadığı gibi, yerli malı tercih etmek, kullanmak gibi hassasiyeti de kalmadı!
Elbette kendimizde olmayanı dışarıdan satın alacağız.
Ancak müsriflik derecesinde tüketmek histerisine kapılmış insanlarımız; özenti, gösteriş, lüks yaşamak, marka takıntılarıyla ithal malları tercih ederken, farkında olmadan hem kendimiz kaybetmekte hem de ülkenin sermayesini dışarı aktarmakta, ülkenin maddi kayıplarına neden olmaktalar.
Bu da kendi elimizle sömürüye teslim olmak değil de nedir?
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Bu internet sitesini kullanarak bu çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş olursunuz. Çerezleri nasıl kullandığımız, sildiğimiz ve engellediğimiz ile ilgili detaylı bilgi için lütfen Çerezler (Cookies) sayfasını okuyunuz.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.