Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 21.11.2024 e gazete

admin | 21 Kasım 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Ekonomi, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 21.11.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 21.11.2024 e gazete

HABER METNİ;

DOĞALGAZ KULLANIMI ARTARKEN HAVA KİRLİLİĞ İDE EŞDEĞER ARTIYOR

Hem şehir merkezinde hem de Organize Sanayi hem de Küçük Sanayi Sitesi’nde hızla artan üretim sektörünün negatif yansımaları hava kirliliğini oluşturuyor.

Belirli arazilere gece dökülen plastik artıkları yakılarak bertaraf edilmesi Gaziantep’in yaşamını hava kirliliği ile tehlikeye sokuyor.

SANAYİ ATIKLARINA DİKKAT

*

PLASTİK KİRLİLİĞİ ALARM VERİYOR

Hükümetlerarası Müzakereler Komitesi’nin (INC) çalışmalarında devletler, plastik kirliliğini sona erdirmek için INC-5’e hazırlık yaparken, plastik kirliliği kentimizi harap etmeye, ekosistemleri ve yaban hayatı yok etmeye, iklim değişikliğini tetiklemeye ve soluduğumuz hava, tükettiğimiz gıda ve su yoluyla bedenimize sızmaya devam ediyor.

Küresel plastik üretimi, 2000’den 2019’a ikiye katlanarak yıllık 460 milyon tona ulaşırken Gaziantep’in sanayisinin de yüzde 50 sinden fazlasını plastik sanayi üretimi oluşturuyor.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) verilerine göre iki yılda, yaklaşık 20 milyon ton plastik okyanuslara karıştı. Bugün okyanuslarımızda bulunan beş trilyon plastik parçası dünyanın etrafını 400 kez dolaşmaya yetiyor. Maalesef bugüne kadar üretilen plastiğin yüzde 90’ı geri dönüştürülmedi. Türkiye’de de plastik kirliliği alarm veriyor; Akdeniz’den alınan derin deniz örneklerinin yüzde 92,8’inde plastik var, Akdeniz Havzası’nda her 4 metrekareye 1 plastik atık düşüyor.

Bu tespitler dahilinde özellikle denize yakın üretim tesislerinden deniz kirliliğine yol açan  denize dökülen plastik arıklarının verileri bu şekilse olduğuna göre Gaziantep’teki plastik atıklarının ise  açık arazilerde yakılması sonucu hava kirliği Gaziantep’i tehdit ediyor. Durumun vahametini mutlaka görmemiz gerekiyor.

Gaziantep Valimiz Kemal Çeber , Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkilileri hava kirliliğine yol açan etkenler üzerinde çalışmaya davet ediyoruz.

*

OSBÜK Başkan Yardımcısı ve Gaziantep OSB Başkanı Cengiz Şimşek:

“SANAYİCİNİN REKABET GÜCÜ İKİZ DÖNÜŞÜMLE ARTACAK”

Sanayide Dönüşüm Buluşmalarının üçüncüsü Konya ve İstanbul’un ardından Gaziantep’te gerçekleştirildi.

Turkcell ve Akbank ana sponsorluğu ile Netoloji platin sponsorluğunda, Impacta partnerliğinde düzenlenen Sanayide Dönüşüm Buluşmaları’nın üçüncüsü Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Etkinliğe Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Halil Uğur, Oda ve Borsa başkanları ile çok sayıda iş insanı katıldı.

Sanayide Dönüşüm Buluşmaları etkinliğinin açılışında konuşan OSBÜK Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cengiz Şimşek, dijital ve yeşil dönüşümün önemine dikkat çekti. Başkan Şimşek, “Bizler gelecekte daha yaşanabilir bir dünya ve sürdürülebilir bir sanayi istiyorsak, bunun yolu ikiz dönüşüm dediğimiz dijital ve yeşil dönüşümden geçmektedir. Kısacası ikiz dönüşüm artık bir tercih değil zorunluluktur.

İkiz dönüşümün imalat sanayi için büyük bir fırsat da doğurduğunu ifade eden Şimşek, “Yeşil ve dijital dönüşüm, imalat sanayimizin hem bugünü hem de yarını için kritik bir öneme sahiptir. Gelişen teknoloji, sürdürülebilirlik ve daha pek çok başlık, sanayimizin belki de yeniden bir kurgusunu gerektiriyor.  Sanayimizin geleceğini kurgulamayı da, beraberce ve ortak akılla gerçekleştirmeliyiz. Dünya Bankası verilerine göre Türkiye’nin yeşil enerjiye geçiş sürecinin maliyeti 75 ila 100 milyar dolar arasındadır.

Biz bu büyük dönüşümü, organize sanayi bölgelerimiz açısından bir fırsat olarak görmeli, işletmelerimiz için dönüşümü fırsata çevirmeliyiz. Yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm birlikte çalıştığında, imalat sanayimizin küresel rekabet gücü ciddi şekilde artacaktır. Firmalarımız dijitalleşme ile üretim süreçlerini sürekli olarak iyileştirilebilir, önemli ölçüde maliyet avantajı elde edebilirler. Bizler, İkiz Dönüşümü doğru kurgulayarak yeni pazarlara ve fırsatlarına rakiplerimizden önce ulaşmalıyız.”

OSBÜK olarak ikiz dönüşüm konusunda önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Şimşek, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: OSBÜK olarak, organize sanayi bölgelerimizin bu dönüşümüne katkı sağlamak adına Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Merkezini kurduk. 2023 yılı Aralık ayında kurduğumuz merkez ile 17 başlıkta faaliyet yürüteceğiz. OSB’lerimize rehberlik edecek bu Merkezimizin Stratejik Plan ve Yönetim Sisteminin Kurulması çalışmaları da büyük bir hızla devam ediyor. Merkezimizin çalışmaları kapsamında geçtiğimiz ay, organize sanayi bölgelerimiz ile bir araya geldik. Bu birliktelik bizlere, İkiz Dönüşümde istişare kültürüne dayalı bir vizyon ile yeni başarı öyküleri yazdıracak.

Başkan Şimşek ayrıca, Sanayi Odasının yapmış olduğu üçüz dönüşüme dikkat çekerek “Yeşil Dönüşüm, Dijital Dönüşüm ve Sosyal Dönüşüm” geleceğimiz için önem arz edeceğinden bahsetti.

OSBÜK olarak, organize sanayi bölgelerimizi yürüttüğümüz çalışmalarla ülkemizin karbon nötr hedeflerine en büyük katkıyı vermesini hedefliyoruz. Bugünkü birlikteliğimiz de bu katkının önemli bir parçası olacak. Organize sanayi bölgelerimize, üretime, yatırıma, istihdama ve ihracata, doğru yol haritası sunacak, yenilik kapıları açacak tüm çalışmalarda yer almaya devam edeceğiz. Güçlü diyaloglar ile programımız sanayicilerimize önemli bir birikim olacak.”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Halil Uğur da toplantıda yaptığı konuşmada, Büyükşehir Belediyesi olarak Gaziantep sanayisinin güçlenmesi için her türlü desteği vermeye devam edecekleri mesajını verdi. Başkan Vekili Uğur, her alanda olduğu gibi sanayide de dönüşümün önemine dikkat çekerek, “Dijital dönüşümün Gaziantep sanayisini çok daha ileri bir noktaya taşıyacağına inanıyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

Divan Otel’de gerçekleşen Sanayide Dönüşüm Buluşmaları etkinliğinde ayrıca, Impacta Kurucu Ortağı Başar Ceylan’ın konuşmasının ardından Akbank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Çetin Düz, Sürdürülebilir Finansmanın Önemi ve Finansal İşlemlerde Dijitalizasyon, Turkcell Satış Direktörü Mehmet İlker Oruç,Teknolojinin Rotasında Dönüşümün Anahtarı: Dijital İş Servisleri, Netoloji Yazılım Kanal Satış Müdürü Harun Arman, İş Akış Yönetiminde Verimlilik, Zaman ve Maliyet Üçgeninde Kodsuz Çözümler konusunda birer konuşma yaptı. TEPAV Makroekonomi Çalışmaları Program Direktörü  Dr. Ali Çufadar ise ekonomideki, “Makroekonomik Görünüm – Riskler ve Fırsatlar”ı anlattı.

*

*

TEKKE (Mevlevihane)CAMİÎ ve KÜLLİYESİ

 Gaziantep’te Kozluca mahallesi,Küçük pazar sokağının güneyindedir.Halk arasında Tekke camiî olarak bilinsede resmi kayıtlarda ismi “Mevlevihane camiî olarak geçer. Camiî, hücreler,semahane, yönetim ve mevlevi dervişlerinin oturma odaları, tuvaletler, havuzlar, gelir getiren 20 odalı bir han ve 20 dükkândan oluşan büyük bir külliye ve eserler topluluğudur.

 M.1683 yılında Mustafa Ağa adında bir türkmen ağası tarafından yaptırılmış olup, bir vakfiye ile vakfedilmistir.Külliye’nin üç kapısı olup, Camiî’nin minaresi; altından geçen yol nedeniyle dikkât çekicidir.

  Mevlevihane olarak inşa edilen dört asırlık bina, çok sayıda vakıf eserinin sergilendiği “Gaziantep Mevlevihanesi vakıf müzesi” olarak tanzim edilmiştir. Camiî avlusundan girildiğinde solda yer alan binada Mevlevilik kültürü ile Vakıf kültür varlıklarından seçilen; maden eserleri, el yazması Kuran-ı Kerimler,Türk hat sanatından örnekler bulunmakta olup, avlunun sağında yer alan mekanda ise, tarihi kilim ve halılar teşhir edilmektedir. Yapı, bölgemizin en büyük mevlevihanesi olup, Son mevlevi şeyhi Mustafa Nuri Ocak ve şeyh ailesinin mezarları buradadır.

  ————————

  GAZİANTEP MEVLEVİHANESİ ve MÜZESİ

  “Mevlevihaneler; Mevlevi tarikatına mahsus tekkelere verilen addır.13. yüzyılda Mevlana Celaleddin Rumi ‘nin oğlu Sultan Veled tarafından kurulan, görüşlerinden etkilenen Mevlevi tarikatına mensup Mevlevilerin zikir ve devran ayinleri yaptıkları tekkedir. Mevlevihanelerin en büyüğü, tarikatın merkezi olan Konya’daki Mevlevihaneydi.

  Gaziantep Mevlevihane’si Gaziantep’in Şahinbey ilçesi, Kozluca Mahallesi’nde Kozluca ve Şehit Caddeleri arasında yer almaktadır.1638 yılında inşa edilen Antep Mevlevihane’siyle ilgili pek çok tarihsel kaynak bulunmaktadır. Günümüzde Mevlevihane (Tekke) Camii olarak bilinen Gaziantep Mevlevihane’si Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük Mevlevi tekkelerindendir.

  Semahanenin cümle kapısı üzerindeki Farsça kitabeye göre 1638’de Ayıntab Valisi Mustafa Ağa bin Yusuf Vakfiyesine göre yapının banisi’dir.

  O dönemin kayıtlarına göre bu yapı içinde şeyhin oturması için büyük bir oda, semahane, mescit, dervişler için dokuz oda, bir havuz, bir bahçe bulunan bir hangah yaptırdığı belirtilen vakfiyede Mevlevihane’ye gelir getirmesi amacıyla tekkeni dışında bir bahçe, yirmi dükkân, bir ahır, un kapanı, boyahaneler, han ve buğday arastasını vakfedildiği belirtilmektedir.

  1640 yılında düzenlenen vakfiyesine göre Mustafa Ağa, Mevlevihane’ye Şaban Dedenin oğlu postnişin Mehmet Dedeyle onun soyundan gelenlerin şeyh-mütevelli olarak tayin edilmesi şartını koymuştur. Bu isimler şöyledir;

  İlk şeyh Mehmed b. Şaban Dede’den sonra sırasıyla

  Mehmed (1678-1744),

  Feyzullah (1744-1768),

  Mehmed (1768-1787),

   Mehmed (1787-1794),

  Feyzullah (1794-1846),

   İsmail Hakkı (1846-1883),

  Mehmed Münîb (1883-1905]

  , İsmail Hakkı (1905-1918)

   ve Mustafa Dede (1918-1925).

  Tekkeler kapatıldıktan sonra mevlevîhâneye Vakıflar Genel Müdürlüğü el koymuş, semahane ve selâmlık kısmı cami ve ilkokul (İstiklal İlkokulu) olarak kullanılmış, ana avlusunda önce abdest muslukları, sonra bir şadırvan yaptırılmıştır.

  1675’te sadece semahane varken cuma hutbelerinin de okunmasına başlanmasıyla cami düzenine geçilmiş ve bundan sonraki kayıtlarda Mevlevihane Camii adı kullanılmıştır. 1901 ve 1903 yıllarında çıkan iki büyük arasta yangınında mevlevihaneye ait han ve dükkânlar yandığından postnişin Mehmet Münib Efendi kendi parasından 130.000 kuruş harcamak suretiyle Buğday Hanı’nı, Tahmis Kahvehanesini, bir süpürgeci odasıyla otuz üç dükkanı yeniden yaptırarak mevlevihaneye vakfetmiştir.

  Günümüzde Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi olarak kullanılmaktadır.

  KAYNAKLAR:

  Nusret Çam, Türk Kültür Varlıkları Envanteri-Gaziantep 27, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara 2006

​​

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı