Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 18.11.2024 e gazete

admin | 18 Kasım 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 18.11.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 18.11.2024 e gazete

HABER METNİ;

GÜNEYDOĞU’NUN 10 AYLIK HUBUBAT İHRACATI 2,8 MİLYAR DOLAR

Güneydoğu Anadolu’nun en fazla ihracat gerçekleştiren sektörü hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri alanında bölgenin 10 aylık ihracat geliri 2,8 milyar dolar oldu. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaklaşık 1 milyon ton daha az temel gıda ihracı gerçekleştirilen bölgede, miktar bazındaki yüzde 22,2 azalmaya karşın ortalama ihracat birim fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle ihracat gelirlerindeki düşüş yüzde 7,5 seviyesinde kaldı. Aylık bazda verilerle; Ekim’de bölgeden 76,7 bin ton makarna, 31,4 bin ton ayçiçek yağı, 13 bin tonun üzerinde tatlı bisküvi ve gofret ile çikolata ve kakao içeren ürün ihraç edildi. Bölge Ekim ayında toplam hububat ihracatından 291 milyon dolar kazandı.

 “Dubai Çikolatası fenomeni, tüm işletmeler için iyi bir örnek”

Miktar bazındaki azalışta buğday unu ihracatındaki gerilemenin etkili olduğunu belirten Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, bölgenin ortalama ihracat birim fiyatlarındaki yükselişin yüzde 19’a yaklaştığını belirterek şunları söyledi:

 “10 aylık süreçte toplam ihracatımızın 120 bin tona yaklaşığı tatlı bisküvi ve gofret ile çikolata ve kakao içeren ürünlerin bölgemize toplam getirisi 430 milyon doları buldu. Bu ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatları şu sıralar 3,5 ila 4 dolar arasında değişiyor ve maddi getirisi yıldan yıla daha da artıyor. Biz, hızlı tüketime uygun bu raf ürünlerinin imalatında yıldız markalara ev sahipliği yapan ve bu ürünlerden yılda 500 milyon dolara yakın ihracat geliri elde eden bir bölgeyiz. Fakat bölgenin bu değerlerinin yaratıcı pazarlama çalışmalarıyla daha fazla tanıtılması, dünyadaki tüketici trendlerine uygun şekilde öne çıkarılması gerekir. Son dönemde yaşanan Dubai Çikolatası fenomeni, tüm işletmeler için iyi bir örnek. Hem çikolata hem de fıstık hem de fıstıktan yapılan mamullerin üretiminde güçlü ve rekabet gücü yüksek bir şehir olan Gaziantep, dünyadaki bu yükselişe çok önceden yön verebilirdi. Bundan sonraki süreçte katma değerli ürün sayımızı artırabilir ve bunları sosyal medya gibi yeni nesil iletişim kanallarını da kullanarak yurt dışındaki tüketicilere daha iyi tanıtabilirsek, tüm dünya Gaziantep’i konuşur.”

 “ÇİFTÇİYE YENİ TEŞVİK VE DESTEKLER VERİMLİLİĞİ ARTIRIR”

 Bu yıl yağışlardaki azalmaya bağlı olarak hububat ekimlerinde aksamalar yaşandığını ve bu durumun üreticilerin tarımsal verimliliğe yönelik endişeleri artırdığını belirten Kadooğlu şunları ifade etti:

“Güneydoğu’daki yağışlar, Ekim’de geçen yılın yüzde 80 altında gerçekleşti. Ekimler için hayati öneme sahip mevsimsel yağışlar, Kasım itibarıyla da artmamış durumda. Hububat ekimlerini olumsuz etkileyen kuraklık, gelecek yılın mahsulüne dair soru işaretleri doğuruyor. Tarımsal üretimde su tasarrufu sağlayan modern sistemler kurabilmek için çiftçimiz yeni teşvik ve krediler bekliyor. Bu yıl 35. yaşını kutlayan GAP projesi, bölgemizdeki tarım arazilerinin suya kavuşması konusunda bugüne kadar büyük katkılarda bulundu. Devletimiz bölgedeki illerinin kalkınması için çok değerli projeler geliştirdi. Küresel iklim değişikliğine bağlı sorunların çözümünde çiftçiye yönelik yeni destekler, bugüne kadar yapılan yatırımların verimliliğine de katkı sağlayacaktır.”

*

*

GSO GAZİANTEP’İN YILDIZLARI ÖDÜL TÖRENİ

 TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ (TOBB) BAŞKANI M. RİFAT HİSARCIKLIOĞLU

“TÜRKİYE’NİN GURUR DUYDUĞU İLLERDEN BİRİSİ GAZİANTEP”

-TÜRKİYE’NİN 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU ARASINA GİREN SANKO’NUN 4 ŞİRKETİ ÖDÜLLENDİRİLDİ

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından düzenlenen Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreninde Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına giren 4 SANKO şirketine başarı plaketi takdim edildi.

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Şehitkamil Sanat Merkezi’nde düzenlenen törendeki konuşmalarında, Gaziantep ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmaların ardından, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye’nin 500 büyük ve ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu arasına giren GSO üyesi firmalara ödül verildi.

GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu ile Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, ödül alan firma temsilcilerine ödülleri protokol üyeleriyle birlikte sundu.

Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasındaki ÇİMKO Çimento’nun ödülünü Gaziantep Valisi Kemal Çeber, ÇİMKO Çimento CEO’su Dr. Önder Kırca’ya takdim etti.

Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasındaki SANKO Enerji’nin ödülü SANKO Holding Yönetim Kurulu Üyesi Yiğitcan Konukoğlu’na, SANKO Tekstil’in ödülü ise SANKO Tekstil Genel Müdürü Gökhan Aydın’a, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından sunuldu.

Süper Film Ambalaj’ın ödülünü ise Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, Süper Film Ambalaj Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Özer’e takdim etti.

İstanbul Sanayi Odası tarafından, şirketlerin 2023 yılı üretimden net satışlar baz alınarak yapılan araştırmaya göre, ÇİMKO Çimento ve Beton 115’inci, SANKO Tekstil İşletmeleri 174’üncü, SANKO Enerji 259’uncu, Süper Film Ambalaj ise 365’inci sırada yer almıştı.

*

GSO GAZİANTEP’İN YILDIZLARI ÖDÜL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından sanayicilerin başarılarını taçlandırmak amacıyla; “Üçüz Dönüşüm” (Yeşil Dönüşüm, Dijital Dönüşüm ve Sosyal Dönüşüm) farkındalığı temasıyla “Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreni” gerçekleştirildi.

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan Gaziantep firmalarının ödüllendirildiği Gaziantep’in Yıldızları-2024 Ödül Töreni, Şehitkamil Sanat Merkezi’nde (ŞSM) gerçekleştirildi.

Ödül törenine, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dünya Odalar Federasyonu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Derya Bakbak, Bünyamin Bozgeyik, CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, DEVA Partisi Gaziantep Milletvekili Ertuğrul Kaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Bek, Oğuzeli Belediye Başkanı Bekir Öztekin, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Yusuf Kaya, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir, Dışişleri Bakanlığı Gaziantep Temsilcisi Hakkı Emre Yunt, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Halil Şen, İl Emniyet Müdürü Celal Özcan, Oğuzeli Belediye Başkanı Bekir Öztekin, Önceki Dönem Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, GSO Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi ile Yönetim Kurulu Üyeleri, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Meclis Başkanı Mehmet Hilmi Teymur, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Fikret Kileci, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cengiz Şimşek, TOBB Gaziantep Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayşen Ahi, siyasi partilerin il başkanları, kurum temsilcileri, sanayiciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende, Gaziantep Valiliği tarafından hazırlanan, söz ve bestesi kendisine ait olan Gaziantep 100. Yıl Marşını Soprano Ceylan Balcı seslendirdi.

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, ödül törenindeki açılış konuşmasına, özverili çalışmalarından dolayı Gaziantepli sanayicileri tebrik ederek başladı. Gaziantep’in sanayisi, üretimi, ihracatı ve istihdamı ile fark oluşturmaya devam ettiğini ifade eden Çeber, “Gaziantep, ülke ekonomisinde ve ihracatta 6. sırada yer almaktadır. Fakat Gaziantep’in bulunduğu coğrafi konum, şehrimizin ilk 6’da olmasını çok daha anlamlı bir hale getiriyor. Sırf bu açıdan bile bakıldığında Gaziantepli sanayicilerin ülkemize kattığı değer bir kez daha anlaşılıyor. Önümüzdeki 20 yıl zarfında bu bölge Gaziantep merkezli olarak Türkiye’nin yeni Marmara Bölgesi olacak ve buna yürekten inanıyorum. Gaziantep kazanan, kazandıran ve kazandığını da hayır yoluyla harcayan bir kent. Bugün burada ödüle layık görülen tüm firmalarımızı yürekten kutluyor, Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanımız Sayın Adil Sani Konukoğlu ve Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Adnan Ünverdi’yi bu güzel organizasyon için tebrik ediyorum” dedi.

Ödül törenindeki konuşmasında, bir asır önce milli mücadelenin sancaktarı olan Gaziantep’in bugün, girişimcileriyle, sanayicileriyle, sadece Türkiye’nin değil, bölgenin yıldızı haline geldiğini ifade eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Gaziantep, başarılarıyla tüm bu coğrafyanın rol modeli ve ilham kaynağı oldu. Küresel pazarlardaki sıkıntılara rağmen ihracat hacmini her sene 10 milyar doların üzerinde tutmayı başardı. Gaziantep yılmadan çalışıyor, üretiyor ve ürettiklerini 180’den fazla ülkeye ihraç ediyor” diye konuştu.

Gaziantep Sanayi Odası’nın dijital ve yeşil dönüşüme uyum sağlamak yönünde başlattığı çalışmaları da takdirle takip ettiklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

 “Gaziantep Sanayi Odamız, sanayimizi bu değişme hazırlayan programlar ve projeler üretiyor. Gaziantep’e değer katan hizmetlerde bulunuyor, hayata geçirdiği projeleriyle, Gaziantep’i adeta geleceğe taşıyor. Bu vizyon sadece Gaziantep’i değil, tüm Türkiye’yi dönüştüren bir ilham kaynağı oluyor. Onların çalışmalarıyla Gaziantep, dünyada da söz sahibi bir şehir olma yolunda hızla ilerliyor. Sanayide dönüşüm hamlesiyle, Model Fabrikasıyla, teknoloji geliştirme merkeziyle ve Mesleki Eğitim tesisiyle, şehrimize hem nitelikli insan, hem de yüksek teknoloji ve yüksek katma değer kazandırıyor. Kurduğu İhracat Akademisiyle Gaziantep’ten yeni ihracatçılar çıkmasını sağlıyor. Gaziantep’i takip eden değil, takip edilen, örnek alınan bir şehir haline getiriyor. Öte yandan Odamız aynı zamanda akredite Odadır. Yani sizlere, Avrupa standartlarında, 5 yıldızlı hizmet sunduğunu belgelemiştir. Ortaya koydukları bu doğru ve değerli vizyon için Meclis Başkanım Sayın Adil Sani Konukoğlu, Yönetim Kurulu Başkanım Sayın Adnan Ünverdi, Değerli Meclisi ve Yönetim Kurulu’nu tebrik ederek canlı gönülden kutluyorum. Karşılaştıkları türlü sıkıntılara rağmen, özveriyle çalışmayı sürdüren, üreten, yatırım ve ihracat yapan Gaziantep’in tüm müteşebbisleri en büyük övgüyü hak ediyor. Zorluklara rağmen yılmadan çalışan siz değerli sanayicilerimiz, ülkemizin yarınlarına umutla bakmamızı sağlıyor. Bugün burada ödüllerini alan sanayicilerimizin başarıları, ülkemizin ekonomik gücünün teminatıdır.”

Ödül törenindeki konuşmasına, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşümün yanında özellikle sosyal dönüşümü de ön plana çıkaran Gaziantep Sanayi Odası’nı kutlayarak başlayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Kalkınma da, demokrasi de artık yerelde başlıyor. Önemli olan insanın ülkesine ve vatanına faydalı olması ve değer katmasıdır. Gaziantep Sanayi Odası’nın bu konuyu tema olarak belirlemesi çok kıymetli bir çalışmadır. Gazi şehrimizin kurumları olarak, birlik ve beraberlik içerisinde yenilikçi anlayışla çalışmalarımızı sürdürerek kentimiz ve ülkemizi daha ileri noktalara taşıyacağız. Gaziantep Sanayi Odası’nın geleceğe yönelik yaşanabilir bir dünya için yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve sosyal dönüşümü kapsayan ‘Üçüz Dönüşüm’ anlayışını destekliyor, daha fazla üretim ve ihracat için değişim ve dönüşüm elzem diyoruz. Ödül alan tüm firmalarımızı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Ayrıca bu güzel organizasyon için Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanımız Sayın Adil Sani Konukoğlu ve Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Adnan Ünverdi’nin nezdinde tüm GSO ailesine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi ise, “Asla pes etmeyen, üretmekten vazgeçmeyen, Antep savunmasında olduğu gibi destek gelemiyorsa kendi imkanlarıyla seferber olmasını bilen bu kadim şehir olarak ülkemize en büyük katkıyı sağlamaktan, ülkemize güç katmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

2020 yılında başlayan pandemi, ardından Rusya-Ukrayna savaşı, Ortadoğu’daki savaş hali, Avrupa ekonomisindeki durgunluk ve ülkemiz ekonomik koşullarından tüm iş dünyası olarak etkilendiklerini ifade eden Ünverdi, “Kent genelinde 5200’ün üzerinde imalatçı firma faaliyet gösteriyor ve toplamda 432 bin kişi istihdam ediliyor. 160 alanda binlerce çeşit üretim yapıyoruz. Marmara Havzası nasıl ki bir üretim havzası ise; bölgemiz de Gaziantep’in liderliğinde bir üretim havzası haline gelmiştir. Bölgemizin tek sanayi odası olan Gaziantep Sanayi Odası da bu süreçte etkin bir rol üstlenmiştir. Yenilikçi bir bakış açısıyla şehrimiz sanayisini geleceğe taşımak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Sanayi 4.0, yeşil üretim, dijitalleşme, yapay zeka, insan verimliliği, üretimde verimlilik, yüksek teknolojiye geçiş, katma değerli üretim, e-ticaret ve e-ihracat odaklı çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Ünverdi, “Bundan sonraki çalışmalarımızda; yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ile birlikte “insan ve toplumsal dönüşümü” içine alan “üçüz dönüşüm” temasıyla daha geniş kapsamda çalışmalarımızı güçlendirecek ve yön vereceğiz. Birleşmiş Milletler’in 17 sürdürülebilir kalkınma hedefi çerçevesinde en önemli başlıklardan olan insanı ve doğayı merkeze alarak topyekün kalkınma bizim çalışmalarımızda öncelik olmaya devam edecek. Üretim ve faaliyetlerimizde toplumsal faydayı gözeterek rekabette çok daha güçlü hale geleceğiz. Sosyal dönüşümü yakaladığımızda, nitelikli insanla gelişim, değişim ve dönüşümde sürdürülebilirliği de sağlamış olacağız” ifadelerini kullandı.

Ünverdi, “Çıktığımız bu yolda sayın valimiz, sayın büyükşehir belediye başkanımız, sayın rektörlerimiz, kurum ve kuruluşlarımızın değerli başkanları ile iş birliği içerisinde şehrimizi yarınlara hazırlamaya devam edeceğiz” dedi ve ekledi: “Her zaman yanımızda olan, her sorunumuzda ulaşabildiğimiz değerli TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Sayın valimize, milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza, rektörlerimize, tüm başkanlarımıza, müdürlerimize, kurum ve kuruluşlarımızın temsilcilerine, başarılarıyla bu özel günü yaşamamıza vesile olan sanayicilerimize ve tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyorum.”

*

*

ÇEİS 60. KURULUŞ YILINI KUTLADI

Çimentonun Yenilikçi Kullanımları Ödüllendirildi

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası’nın (ÇEİS) 60. kuruluş yılını kutladığı organizasyonda, çimentonun estetik ve yenilikçi kullanımını teşvik etmek için düzenlediği Yapı Tasarım Yarışması’nın ödülleri sahiplerini buldu.

Çimento sektörünün köklü kuruluşu Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) “Geleceğe Sağlam Adımlarla” mottosuyla 60 yıldır; hukuk ve endüstri ilişkileri, iş sağlığı ve güvenliği, eğitim, araştırma/istatistik ve mesleki yeterlilik alanındaki proje ve faaliyetleri ile üyelerinin çalışma hayatının gelişimine katkı sunmaktadır.

ÇEİS’in 60. Kuruluş Yıldönümü ve ÇEİS Yapı Tasarım Yarışması 2023’ün Ödül Töreni için Ankara’da düzenlenen etkinliğe, ÇEİS Yönetim Kurulu ve üye Fabrikaların Genel Müdürleri ile sektöre emek veren değerli paydaşlar, Yapı Tasarım Yarışması’nın jüri üyeleri ve ödül alan yarışmacıları katılmıştır. 14 Kasım 2024 tarihinde Anıtkabir ziyaretiyle başlayan program, Yapı Tasarım Yarışması 2023 sergisi ve ödül töreni ile devam etmiş ve 60. Yıl Kutlama Yemeği ile sona ermiştir.

ÇEİS’in 60. Kuruluş yılı için açıklamalarda bulunan ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu; “Sendikamızın sektöre kattığı değer ve vizyon, aynı zamanda ülkemizin gelişimi için de büyük önem taşıyor. Bu bilinçle 60 yıllık tecrübemizi daha güçlü bir şekilde geleceğe aktarmak ve sektörümüzü geleceğe hazırlamak için çok kıymetli adımlar atıyoruz.

Çimento sektörünün Ülkemizdeki 110 yıllık tarihinin 60 yılına tanıklık etmiş olan ÇEİS, sektörün gelişimi ve refahı için çaba sarf eden, projeler geliştiren, sektöre ciddi anlamda yol gösteren bir kurum olmuştur. Üyelerine sağladığı eşsiz eğitim ve gelişim imkanları, belgeli işgücünün temini ve nitelikli gençleri sektöre çekme çabaları, sektörde tesis ettiği sosyal diyalog köprüsü ve geliştirdiği katma değeri yüksek projelerle üstlendiği görevi layığıyla yerine getirmiş ve getirmeye de devam etmektedir.” dedi.

Ödül Töreninde Toplam 14 Ödül Dağıtıldı

2023 yılında, “Kamusal Alanda Bir Arada” teması ile kamusal fayda sağlayacak tasarımların ön plana çıkmasını hedefleyen yarışmaya, öğrenci ve profesyonel kategorilerinde toplam 139 proje başvurdu.

Ödüllerin sahiplerini bulduğu gecede, profesyonel kategoride Kürşad Keçeci, Resul Ekrem Zengin, Doğukan Cengiz; 58 projenin arasından sunduğu yenilikçi yaklaşım ile jürinin en beğendiği proje olan ÇARK projesi ile birincilik ipini göğüsledi. Kategorinin ikincilik ödülü, Yadigar Esin Esen’in Açık Meclis projesinin olurken, kategorinin üçüncülük ödülü Bahadır Asım’ın SYMBIOSIS projesine verildi. DERZ, Kaleydoskop, Kamusal Alanda Akupunktur ve Sustainable Dissolve projeleri ise kategorinin Eşdeğer Mansiyon ödüllerini almaya hak kazandı.

Öğrenci kategorisinde ise Sude Turan, Kayra Suner ve Tugay Tuncay Can’ın, Harmoni projesi birincilik ödülüne layık görüldü. İkincilik ödülünün sahibi, (Con)Create projesiyle Khusniddin Khakimov, Berkay Aksu ve Abyan Muhammad Fikri’nin oldu. Kategorinin üçüncülük ödülü, Muhammed Esad Gündoğdu, Berrenur Yalçın ve Senay Özsaydı’nın Midsommar isimli projesine gitti. Öte yandan, AlgCrete, Esnek Beton, Orantes ve Pulse projeleri Eşdeğer Mansiyon ödüllerinin sahibi oldu.

Ödül töreninde Yarışma süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu; “Çimento ve beton becerikli ellerde çok estetik, yenilikçi ve sıra dışı formlara evrilebiliyor. Böylelikle hayatımızı ciddi anlamda kolaylaştırabiliyor. Biz de ÇEİS olarak üçüncü dönemini tamamladığımız yarışma ile geleceğe yön verecek çevreci, güçlü ve yenilikçi tasarımları yarışmacılarla birlikte keşfetmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda 2023 yılı yarışmamızda ödüle layık görülen projelerin sahiplerini huzurlarınızda bir kez daha gönülden tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum. Jüri Üyelerimize de yarışma boyunca verdikleri kıymetli katkılar için teşekkür ediyorum.” dedi.

*

*

EN HIZLI, EN DOĞRU ÖLÇÜMLEME YAPARAK İLERLEYEN ŞEHİR BİZİZ

COP29’DA GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR’İN ÇEVRE PROJELERİ ANLATILDI

– ŞAHİN: EN HIZLI, EN DOĞRU ÖLÇÜMLEME YAPARAK İLERLEYEN ŞEHİR BİZİZ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29’uncu Taraflar Konferansı’nda (COP29), Gazi şehirde Büyükşehir Belediyesi’nin başarılı çevre yatırımlarını anlattı.

Panelde yaptığı sunumda Şahin, Gaziantep’in 2011 yılından itibaren proje ve yatırımlara her yıl üstüne koyarak hız verdiğini ifade ederek, “En hızlı, en doğru ölçümleme yaparak ilerleyen şehir biziz” diye konuştu.

İklim değişikliği, sera gazı salınımı ve küresel ısınma konuları çerçevesinde 169 ülkeden katılımcının yer aldığı COP29 devam ediyor. Çevre ve iklim üzerine konuşmaların yapıldığı, dünya çapında en önemli organizasyonlardan biri olarak görülen COP29’da Başkan Fatma Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin çevre ve yeşil enerji yatırımlarını katıldığı panelde anlattı.

Başkan Fatma Şahin, COP29’da panelde yaptığı sunumda katılımcı ve izleyicilere Gazi şehrin, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile beraber şehirdeki kamu ve özel sektörle iş birliği konusuna değindi. Panelin devamında Başkan Şahin, son 10 yılda OECD Şampiyon Şehir ile EBRD Yeşil Şehir başarılarının sürecini aktarırken, çevre konusunda projeleri, tamamlanan tesisleri, ulusal ve uluslararası alanda takdir toplayan başarılı yatırımlarını anlattı.

Sunumda Şahin ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin güneş enerji santrali projeleri ile Oğuzeli Biyogaz Tesisi başta olmak üzere yeşil enerji tesislerinin özellikleri ve işleyiş modelleri hakkında bilgi verdi. Çevrenin korunması ve iklim değişikliği konusunda yapılan çalışmaların yarattığı olumlu etkileri konuştu. Panelde sunumu sonrası Başkan Şahin, izleyicilerin merak ettiği konularda soruları yanıtladı.

 ŞAHİN: SÖYLEM, FİKİR VE EYLEM BİRLİĞİNİ SAĞLADIĞI ZAMAN GAZİANTEP’TE YAŞANAN MODEL OLUŞUYOR

Panelde sunumu öncesi konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması sonrası yönetimde yaşanan değişim ve atılımların yerel yönetimler üzerinde yarattığı olumlu etkiye değinerek şunları söyledi: “Kalkınma, demokrasi yerelde başlıyor. Bu bir devlet duruşu. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çok hızlı bir şekilde Paris Anlaşması imzalandı. Uygulama çok mühim. Şehrimizi bu kapsamda nasıl hazırlıyorsunuz, gelecek için ne vaat ediyor, bu anlamda bakmak gerek. Gaziantep OECD Şampiyon Şehri. Bu kapsayıcılık ve katılımcılığı gösteriyor. Kimseyi geride bırakmadan ilerlemeyi hedefliyor. EBRD’nin yeşil şehriyiz. Önce ölçümlemelere başladık. Master planları hazırladık. Liderlikle beraber yerel yönetim, sivil toplum, özel sektör, söylem birliği, fikir ve eylem birliğini sağladığı zaman Gaziantep’te yaşanan model oluşuyor. 2011’den itibaren 2023’e kadar her bir yıl üzerine koyarak ilerledik. En hızlı, en doğru ölçümleme yaparak giden şehir biziz. Çünkü gözümüzü kapatmıyoruz. Biliyoruz ki 2026 yılında ihracat yapması için özel sektörün yeşil sertifika alması lazım. Gaziantep göç alan bir şehir. Havasını, suyunu, toprağını korumamız lazım.”

*

AYINTAB’A DAİR

Antep Mevlevîhanesi’nin ilk kurucusu ve vâkıfı Antep âyanından Yusuf oğlu Mustafa Ağa’dır. Mustafa Ağa, Mevlevîhane için bir vakfiye düzenleterek bunu 23 Nisan 1640 tarihinde Antep Mahkemesi’nde tescil ettirdi. Bu vakfiyenin Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi’nde[22] iki adet sureti bulunmaktadır. Belgenin ayrıca Mevlana Müzesi Arşivi ile Gaziantep Şeriye Sicilleri’nde kayıtlı birer sureti vardır. Ancak aslının akıbeti bilinmemektedir.[23]

Vakfiyenin ilk bölümünde vakfın ve Mevlevîhane’nin kurucusu olan Mustafa Ağa için dua edilmektedir. Ayrıca Antep Mevlevîlerinin kendi gittikleri yolun gereğini yapan yani sema yapan, haftanın belirli günlerinde Mesnevi okuyan, ilim irfan sahibi insanlar oldukları belirtilmektedir. Öte yandan vakfiye son derece edebî bir üslupla yazılmıştır. Vakfiye’de geçen “Âli Feridûn-u cihan-ı mânevî/ Pesbûd burhân kardeş Mesnevî” beyti örneğinde de görüldüğü gibi güzel, hikmetli ve içinde yüce anlamlar taşıyan sözler söylemek bu tarikata mensup şeyhlerin genel özelliğiydi. Öyle ki bu sözlerden etkilenerek tekkeye bağlanan devlet görevlileri vardır. Hatta gündelik hayatı tamamen bırakarak dervişliğe geçenler, bunun için memurluktan ayrılanlar olabiliyordu. Bu kişilerden biri olan Antep’in ileri gelenlerinden Mustafa Ağa bin Yusuf mahkemede, kurmuş olduğu vakfa mütevelli tayin ettiği Seyyid Şeyh Mehmet Efendi bin Şaban Dede’nin huzurunda, “Mevlânâ Celaleddin-i Rumî’nin tarikat-ı aliyyelerine bağlanmakla, gereksiz kavgayı bırakıp zikr-i ilahiye yöneldiğini, abâ ve külâhı taç ve kürke tercih ettiğini…” ifade etmektedir.[24]

Vakfın Gelir Kaynakları

Mustafa Ağa, yaptırdığı Mevlevîhane’nin vakfiyesinde gelir ve giderlerini belirledi. Buna göre Mevlevîhane’nin giderleri için Mustafa Ağa’nın vakfettiği mallar şunlardır:[25]

Bahçe: Meyveli ve meyvesiz ağaçlarla bir havuzdan oluşmaktaydı.[26]

İki adet boyahane: Genel olarak bu bölgede yer alan Halep, Antep, Maraş gibi yerler önemli tekstil merkezleriydi. Hatta Urfa, Harput, Siverek ve Antep’teki tekstil üretimi devletin Anadolu, Rum gibi diğer vilayetlerinden daha fazlaydı.[27] Bu da tekstilin yan kolu olarak çalışan iş yerlerini önemli hâle getirmekteydi. Tekstil ürünlerinin boyandığı boyahaneler iyi gelir getiren iş yerleriydi. Antep’te XVI. yüzyılda üç boyahane varken[28] bu sayının daha sonraki dönemlerde daha da arttığı ve boyacı esnafının şehrin ekonomisinde önemli bir unsur hâline geldiği anlaşılmaktadır.[29]

Etrafı duvarlarla çevrili bir un kapanı* ve bu kapan içinde yer alan 20 dükkân: Konuyla ilgili olarak verilen fermana göre, kapanda satılan beher deve yükünden iki batman* un, katır ve merkep yükünden de birer batman kira alınmaktadır.

Nuh Ağazade adlı kişiden satın alınan ve belgede sınırları belirtilerek “ahur yeri” olarak ifade edilen arsa üzerinde inşa edilen 20 odalı han.

Arasta Meydanı: Padişah Fermanı gereğince Antep’e getirilen ve bu meydanda satılan arpa, buğday gibi hububatın beher deve yükünden yarım tümen*, katır ve merkep yükünden birer kırat* kira alınmaktadır.

Vakfın Giderleri ve Görevliler

Vâkıf, kurduğu vakıfla ilgili düzenlemeler yaparak bunları vakfın vakfiyesine kaydettirerek sicile geçirirdi. Bundan sonra vakıfla ilgili tüm işler bu vakfiyeye göre yapılırdı. Mustafa Ağa’da yaptırmış olduğu Mevlevîhane için vakfettiği gelir kaynaklarının her sene mütevelli eliyle kiraya verilmesini şart koşarak vakıf görevlileri ve yapılacak harcamaları şu şekilde belirledi:[30]

Vakıf Görevlileri

Mütevelli ve Şeyh

Vâkıf Mustafa Ağa, Antep Mevlevîhanesi’ne vakfettiği malların tescil işlemlerini yürütmesi için Seyyid Şaban Dede oğlu Şeyh Mehmet Efendi’yi mütevelli tayin etti. Tescil işlemlerinin tamamlanmasından sonra vakfın şeyhliği de Seyyid Mehmet Efendi’ye verildi. Vakfın mütevellilik ve şeyhlik görevi, Seyyid Mehmet Efendi’nin vefatı durumunda ise “evlâd-ı evlâd-ı evlâd-ı zükûrunun sinen ekber ve erşedine”, yani erkek evlâdının en büyüğüne[31], erkek evladının nesli kesilmesi hâlinde ise kız evladının en büyük erkek evladına geçecektir. Seyyid Mehmet Efendi’nin nesli devam ettikçe Konya (Asitâne-i Mevlâna)’daki bulunan Çelebi Efendi Hazretleri’nin bu duruma müdahale etmemesi, ancak Seyyid Mehmet Efendi’nin hem erkek hem de kız tarafından nesli kesilmesi hâlinde devletin diğer vilayetlerinde bulunan Mevlevîhanelerde olduğu gibi Çelebi Efendi Hazretleri tarafından belirlenen bir şeyh günde 20 akçe karşılığında vakfa mütevelli ve şeyh atanmaya mezun kılınıp paranın geri kalanının Müslüman fakirlere harcanması şart koşuldu.[32]Vakfın diğer görevlileri şunlardı:[33]

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı