Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 05.11.2024 e gazete

admin | 05 Kasım 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 05.11.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 05.11.2024 e gazete

HABER METNİ;

GSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ EKİM AYI İHRACAT RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ

İÇ PİYASADA NAKİT AKIŞININ DURDUĞU BU SÜREÇTE, İHRACATIN ÖNEMİNE İŞARE EDEN GSO BAŞKANI ÜNVERDİ:

 KREDİ MALİYETLERİ  KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, ekim ayında Gaziantep’ten geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2 oranında artışla 905 milyon 859 bin dolarlık ihracat yapıldığını söyledi.

Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ekim ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Adnan Ünverdi, ocak-ekim döneminde ise Gaziantep’ten geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4’lük artışla 8 milyar 220 milyon 275 bin dolarlık ihracata ulaşıldığını kaydetti.

Gaziantep’in hem aylık hem dönem ihracatında en fazla ihracat yapan 6. İl olduğunu ifade eden Ünverdi, uluslararası ticarette yaşanan aksaklıklar ve ekonomik durgunluğa rağmen mücadelesini sürdüren sanayici, ihracatçı, çalışan ve emeğiyle bu rakamlara ulaşılmasını sağlayan herkese teşekkür etti.

Dün açıklanan ve imalat sanayinin öncü göstergelerinden olan İSO İmalat PMI ekim ayı sonuçlarına işaret eden Ünverdi, ekim ayında İmalat PMI verisinin 45,8’e yükselerek daralma hızında bir yavaşlamaya işaret ettiğini ancak, sınır olan 50 seviyesinin altında kaldığı için daralmanın sürdüğünü ifade etti.

Bu göstergeler ışığında dış pazardaki yavaşlamanın da sürece etkilerine vurgu yapan Ünverdi, şunları kaydetti: “Gıda sektörü dışında bizim de Gaziantep olarak en fazla üretime sahip olduğumuz giyim, tekstil, deri ürünleri gibi alanlar daralan sektörler arasında yer alıyor. Büyüme, istihdam ve ihracatımızın temelini oluşturan ve ülkemize döviz girdisi sağlayan imalat sektörünü; iç talepteki azalma doğrultusunda devam eden dezenflasyon sürecinde dış pazar destekleri ile daha güçlü kılacak adımlara ihtiyaç duyuyoruz. İç piyasada nakit akışının durduğu bu süreçte, ihracatta ne kadar güçlü olursak ticaret zincirinde ve istihdamda sürdürülebilirliği de sağlamış oluruz. Her platformda dile getirdiğimiz kredi maliyetleri konusu burada kritik önem taşıyor. Üretimin devamlılığı ve ihracatımızı yukarıya taşıyabilmemiz için ticari kredilerde maliyetlerin makul seviyelere gelmesi ve daha ulaşılabilir olması gerekiyor.”

Ünverdi, yaz dönemde Gaziantep’ten yapılan ihracatta aylık bazda yaşanan azalışın da ekim ayı itibarı ile yeniden artıya geçtiğini belirterek, küresel pazardaki olumsuzluklar ve iç piyasa koşullarına rağmen Gaziantep olarak yıl sonunda 10 milyar doların üzerinde ihracata ulaşmış olacaklarını sözlerine ekledi.

0

0

GAZİANTEPLİ HALICILAR SUUDİ BAKAN AL-KASSABİ’YLE GÖRÜŞTÜ

 İHRACATTA UMUDUMUZ SUUDİ ARABİSTAN

Gaziantepli Halı İhracatçıları İstanbul’da gerçekleştirilen bir toplantıda Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Dr. Majid bin Abdullah Al-Kassabi ile bir araya gelerek sektörleriyle ilgili sorunları dile getirdi. Türkiye’nin en fazla halı ihracatı gerçekleştirdiği ülkeler arasında ikinci sırada yer alan Suudi Arabistan’ın halı ithalatında uyguladığı yüksek vergi ve diğer sorunların masaya yatırıldığı toplantıdan Gaziantepli Halıcılar umutlu.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcıları Adem Beğendi ve Bekir Şahan, Ticaret Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat ve Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Dr. Majid bin Abdullah Al-Kassabi ile bir araya gelerek Suudi Arabistan’ın halı sektöründe ülkemize uyguladığı %15’lik verginin düşürülmesi yönündeki  taleplerini dile getirerek, iki ülke arasında ticarette yaşanan sorunları aktararak iki ülke arasında ki ticaret hacmimizin artırılması yönünde karşılıklı görüş alışverişinde bulundular. Türkiye’den en fazla halı ihracatı gerçekleştirilen ülkeler arasında ikinci sırayı alan ve 2024 yılının on  aylık sürecinde Güneydoğu’dan toplam 172 milyon dolarlık, Türkiye genelinden ise 239 milyon dolarlık halı ihracatı gerçekleştirilen Suudi Arabistan’ın Türkiye’den ithal edilen halılara yönelik uyguladığı %15’lik verginin bu ülkede ki rekabeti zora soktuğunu ifade eden Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcıları Adem Beğendi ve Bekir Şahan “Suudi Arabistan bir çok sektör için olduğu gibi halı sektörü içinde büyük ve önemli bir Pazar. Ancak bize uygulanan %15’lik gümrük vergisi bu ülkede ki rekabet şansımızı azaltırken rakip ülkelerin vergisiz geçişi sektörümüzü zora sokmaktadır. Bu konuda Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat’ın büyük destekleriyle İstanbul’da Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Dr. Majid bin Abdullah Al-Kassabi’le Ticaret Bakanımızın da katılımıyla bir görüşme gerçekleştirerek taleplerimizi ilettik. Suudi Bakan bu konuda bizlere gerekli desteği vereceğini ve verginin minimum seviyeye çekilmesi için gerekli çabayı göstereceğini, dile getirdiğimiz diğer sorunlarımızın çözümü için de ilgili bakanlıklarla temas kuracağını ifade etti. Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat’a sektörümüze verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki süreçte bu görüşmelerin olumlu yansımalarının sektörümüzü daha da güçlendireceğine inanıyoruz” dediler.

Suudi Arabistan Halı Sektörü İçin Büyük Önem Taşıyor

Ortadoğu ülkeleri içerisinde en büyük Pazar konumunda olan Suudi Arabistan pazarına Gaziantepli halıcılar 2024 yılının on aylık sürecinde toplam 172 milyon dolarlık ihracata imza atan Gaziantepli halıcılar son on iki ayda ise bu ülkeye yönelik 203 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türkiye genelinden ise son 12 ayda toplam 280 milyon dolarlık halı ihracatı yapılırken 2024 yılının on aylık sürecinde ise Türkiye genelinden 239 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Suudi Arabistan bu potansiyeliyle Türkiye’den halı ithalatı gerçekleştiren ülkeler arasında Amerika’nın ardından ikinci sırada yer alıyor.

*

*

EKİM AYINDA BÖLGEDEN 1,1 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), Ekim ayı ihracat verilerini açıkladı. Bölgenin toplam ihracatı 1 milyar 77 milyon 606 bin dolar olarak kaydedilirken, geçen yılın aynı dönemine göre %4,6 oranında bir azalış yaşandı.

GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci ihracat rakamlarını değerlendirirken dünyanın büyük bir değişim ve dönüşüm içerisinde olduğunu, ihracatçıların da bu dönüşüme ayak uydurma gayretinde olduklarını vurgulayarak ‘’Pandemi süreciyle başlayan değişim, bizlere doğru bildiklerimizin yanlış olabileceğini gösterdi. Aynı zamanda süreç içerisinde hiçbir kaynağın sonsuz olmadığını öğrendik. Dünyanın her yerinde olan bu değişim dalgası bizleri de etkisi altına aldı. İhracatçılarımız en temelinde bu değişime ayak uydurmanın çabası içerisinde. Çünkü biz biliyoruz ki er ya da geç bu dönüşüm sağlanacak. Yeni dünyaya ayak uyduramayanlar sistem içerisinde yok olacaklar. Cumhuriyet Bayramının hafta içine denk gelmiş olması ile rakamlarımızda bir miktar azalma yaşansa da ihracatçılarımız 1,1 milyar dolar ihracata imza atmış oldu. Bugün bu rakamlara baktığımızda görüyoruz ki ihracatçılarımız tüm zorluklara rağmen üretmeye ve gelişmeye devam ediyor.’’ dedi.

Ekim ayında Gaziantep’in ihracatı 905 milyon 858 bin dolar olarak gerçekleşti. Yılın sonuna yaklaşırken, ilk on ayda bölgeden %1,0 artışla toplam 9,6 milyar dolar ihracat kaydedildi. Gaziantep ise bu dönemde %0,4 artışla 8,2 milyar dolar ihracat yaptı. Bölgedeki diğer illerin Ekim ayı ihracat değerleri ise şöyle: Mardin 104,2 milyon dolar, Kahramanmaraş 98,3 milyon dolar, Malatya 45,0 milyon dolar, Şanlıurfa 31,1 milyon dolar, Diyarbakır 20,4 milyon dolar, Kilis 9,3 milyon dolar ve Adıyaman 4,1 milyon dolar.

En Büyük İnovasyon Kaynakların Doğru Kullanılmasıdır

Kileci, Ekim ayında gerçekleştirdikleri önemli faaliyetlere de değinerek, ‘’Ekim ayında faaliyetlerimize hız kesmeden devam ettik. Ülkemizin birçok yerinden genç arkadaşımızın harika tasarımlarına sahne olan, Doku Kumaş Tasarım Yarışmamızın finalini gerçekleştirdik. Halı İhracatçıları Birliğimizin düzenlediği Tasarlayın Dokuyalım Makine Halısı Tasarım Yarışmasıyla gençlerimizin neler başardığını bir kez daha gördük. SIAL Paris Fuarında Hububat Birliğimizin de iştirakleriyle Türkiye Gıda İhracatçıları olarak stant açtık. Hem Hububat Birliğimiz hem de Kuru Meyve Birliğimiz stant açan üyelerimizi ziyaret ederek istişarelerde bulundu. Tex-Stain Tekstilde Sürdürülebilirlik URGE Projesi kapsamında firmalarımızla bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunduk. Bunların yanı sıra birçok online ve yüz yüze eğitim gerçekleştirdik. Biz biliyoruz ki; ne kadar faaliyet yaparsak, ihracatçılarımızla bir araya gelme kendimizi ifade etme fırsatı bulursak o kadar gelişecek ve dönüşüme birlikte ayak uydurabileceğiz. Hep birlikte, ’çağı takip etmemiz gerek’ sözünün ötesine geçmeliyiz. Çağın direkt içinde olmalıyız, dünyadaki en büyük inovasyonun, kaynakların doğru kullanılması olduğunu ve doğru işi, doğru kişinin, doğru zamanda yapması gerektiğini unutmamalıyız. Bu yüzden her zaman daha ileriye ulaşmak için ihracatçılarımıza destek olmaya ve faaliyetlerimizi artırmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

*

*

NİZİP TİCARET ODASI’NDAN BAŞARIYA ATILAN ADIMLAR

NTO’DAN ÇOCUKLARA AYAKKABI DESTEĞİ

Nizip Ticaret Odası (NTO), 2005 yılından bu yana geleneksel hale getirdiği eğitim yardımlarını bu yıl da sürdürerek, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı için ihtiyaç sahibi öğrencilere ayakkabı desteğini sağladı. Nizip İlçe Milli Eğitim Müdürü Cengiz Gündeş,TOBB Yönetim Kurulu üyesi ve GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, NTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt, NTO Meclis Başkanı Bekir Karabacak NTO Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri,NTB Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerinin de katılımıyla gerçekleşen temsili dağıtım töreni, Zübeyde Fidan Sayın Ortaokulu ve İlkokulu’nda düzenlendi.

Eğitimin toplumların ilerlemesi için vazgeçilmez bir güç olduğunu vurgulayan Nizip İlçe Milli Eğitim Müdürü Cengiz Gündeş, törende yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “NTO, her yıl olduğu gibi bu yıl da sosyal sorumluluk bilinciyle okullarımız tarafından belirlenen öğrencilerimize ayakkabı yardımı yapıyor. Her zamanki gibi Nizip Ticaret Odası her konuda sağladığı desteği eğitimde de sağlamaktadır. Okullarımızın bilgi yarışmaları olsun etkinlikler olsun ev sahipliği ve öncülük yapmaktadır. Bundan dolayı eğitime gönülden bağlı olan NTO yönetimine, tüm üyelerine ve özellikle öğrencilerimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum.” Dedi.

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Tuncay Yıldırım, NTO’nun ihtiyaç sahibi öğrencilere sağladığı ayakkabı desteğinin önemine değinerek şunları söyledi:’’Nizip Ticaret Odası’nın bu anlamlı desteği, öğrencilerimizin eğitim hayatlarına bir nebze de olsa katkı sağlayacak ve onların yanında olduğumuzu hissettirecek. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak ve çocuklarımızın en temel ihtiyaçlarını karşılamak, toplum olarak hepimizin ortak görevi olmalıdır. NTO’nun bu anlamlı yardımında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.’’ Dedi.

Nizip Ticaret Odası (NTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt, eğitime verilen desteğin toplumun geleceğine yapılan bir yatırım olduğunu belirtti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından sağlanan katkıyla, NTO’nun bu yıl yardım ağını daha da genişlettiğini ifade eden Özyurt, şunları söyledi: “NTO olarak 2020 yılı eğitim yardımları kapsamında 60 öğrencimize tablet hediye  ettik; 2005-2024 yılları arasında ise toplam 30.250 çift ayakkabı dağıtarak öğrencilerimize destek sağladık ve sağlamaya devam ediyoruz. Çocuklarımızın kış mevsimini sağlıklı ve sıcak geçirebilmeleri için ayakkabı desteği sunuyoruz. Bu yılda 500 çift olarak planlanan yardım miktarını, yönetim kurulumuzun destekleri ile 800 çifte çıkardık. Tüm öğrencilerimizin, uzattığımız bu yardım eli sayesinde umut dolu bir geleceğe adım atmalarını diliyoruz. Yardım süreçlerimiz tamamen şeffaf olup, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün belirlediği ihtiyaç sahibi öğrencilerimize ulaştırılmaktadır.’’  Konuşmasını şu sözlerle bitiren NTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt: ’’NTO olarak lobicilik çalışmalarımız kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Sayın RifatHisarcıklıoğlu’nun  destekleri ile yapılan ve 2024-2025 yılı eğitim öğretime açılmaya hazırlanan “Nizip TOBB Ortaokulumuzu’’ GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım ile ziyaret ettik. Katılımlarından dolayı GTO Yönetim Kurulu Başkanımıza Teşekkür Ediyoruz ”Dedi.

NTO Meclis Başkanı Bekir Karabacak, eğitime verdiği desteği artırarak sürdüreceklerini de şu sözlerle vurguladı: “Bizler için eğitim, bir ülkenin yarınlarını inşa eden en güçlü temel taşlardan biridir. NTO olarak, gençlerimizin eğitim yolculuklarında yanlarında olmaktan gurur duyuyoruz. TOBB’nin desteğiyle başlayan bu sürecin her aşamasında elimizi taşın altına koyuyor ve geleceğimize yapılan bu yatırımı yürekten destekliyoruz. Eğitime katkı sunmamızda bizlerden desteğini esirgemeyen TOBB’un, Nizip İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve öğrencilerimizin gelişimine emek veren tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyorum.”Dedi.

*

*

MODERNLEŞME VE KIŞ HAZIRLIKLARI

Gaziantep’te havalar soğumaya, yaz meyve ve sebzeleri tezgahlardan çekilmeye başladı.

Bir yaz süren kış hazırlıkları da bitmek üzere.

Şimdilerde kış hazırlıkları denilince; Antep pendiri, patlıcan, biber, kabak kurutmalıkları, domates biber salçası, birkaç baharat çeşidi geliyor akılara.

Oysa eskiden öyle miydi ki?

Bizim için kış hazırlıkları; kış boyunca bulamayacağımız, bulsak bile temin etmekte zorlanacağımız tüm temel gıda ürünlerini kapsardı.

Kış hazırlıkları iklimin, bitki örtüsünün ve coğrafyanın bize bir dayatmasıydı.

Kış hazıklıkları;” kışın ne yiyeceğiz?” derdine düşmemekti.

Dün her aile için külfet, bir o kadar da hayati önem taşıyan kış hazırlıklarının, bugünlerde kimseyi çok da kaygılandırdığını sanmıyorum.

İnsanoğlu dün esiri olduğu doğanın, iklimin şimdilerde sahip olduğu teknolojiyle efendisi!

Eskisi gibi öyle bulgur kaynatan, şire batıran, kavurma kavuran kalmadı.

Çuvallar dolusu soğan patates alan, kilolarca bulgur simit, pirinç saklayan da yok.

Aradığınız her şeyi çarşının pazarın tezgahında, market raflarında, ya da bir telefon mesafesinde parmak uçlarınızda!

Teknolojinin efendisi insanoğlu, artık her türlü ürüne her yerde yetişebilmekte, ürettiğini de dünyanın öteki ucuna rahatlıkla ulaştırabilmekte.

Parayı bastırıyor, istediğimizi istediğimiz yerden temin edebiliyoruz.

Modernleştik…Modernleşirken de dün beslenmemizin temel taşlarını oluşturan kış hazırlıklarının pek çoğunu hayatımızdan çıkarırken, alışkanlıklarımız değişti…

Hazırlamayı unuttuk, hazır olanı satın aldık,

Toptancılığımız perakendeciliğe dönüştü!

Dünkü beslenme alışkanlığımızda yöresellik ağır basarken, şimdilerde küresellik hâkim.

Dün aile içinde mutfağın tek hâkimi olan, pişirdiği yemeklerle harikalar yaratan kadın…

Bugün “çalışan kadın” olarak mutfakta zaman harcamak istemiyor.

Buna paralel olarak da ekşili köfte, yuvalama, Çerkez pilavı, dolma gibi meşakkatli, geleneksel ev yemeği yapan annelerimizin sayısı da giderek azalmakta.

Annelerin mutfakta kalma süresi kısaldıkça, çocukların geleneksel beslenme alışkanlıkları da değişmekte.

Artık üreten birey, üreten toplum olmaktan çok; tüketen birey, tüketen toplum olma yolundayız.

Bu da ister istemez mutfaklarımıza yansıyor.

Soframız geleneksellikten uzaklaşırken, sofra kültürümüz de kaybolmakta.

Hız çağındayız!

Artık kısa sürede yemek yapmak, kısa zamanda yemeğe ulaşmak ve de  kısa sürede önüne geleni yemek esas.

Hızla büyüyen ve nüfusları artan kentlerde yemekte seçici olmaktan çok bize tavsiye edilen, reklamlarda telkin edilenleri tercih ediyoruz.

Sofra; bireyin ve toplumun maddi, manevi tüm zenginliklerinin sergilendiği yerdir.

Yemek de medeniyetimizin ve kültürümüzün damakta ve dimağa yaşatılmasıdır

Korkarım birkaç yıl sonra Kış hazırlıklarımız da anılarda kalacak, unutulan kültür hazinelerimiz olarak anılacak.

Yazan.Ibrahim Alisinanoğlu-Gaziantep Miş Miş

Fotoğraf:İ.Alisinanoğlu-Sucuk yapan adam 2019

*

*

PEKMEZ İLE İLGİLİ DEYİM VE ATASÖZLERİMİZ

Gittiğin Antep, yediğin pekmez

Sinek pekmezciyi tanır.

Armudu sapıyla, üzümü çöpüyle, pekmezi küpüyle

Zengin helvasını baldan pişirir, züğürt derman için pekmez bulamaz.

Pekmez gibi malın olsun, Antakya’dan sinek gelir

Ağzına şirin  bulaşanın, gözü pekmez tuluğundadır.

Önce baldın pekmez oldun, şimdi para etmez oldun

Balcıya pekmez satılmaz

Pekmezi küpten, kadını kökten al

Kavutu olan pekmeze katar, aklı olan ise Öğüt tutar

Nenem pekmez kaynatır dedem kıçın oynatır.

Allah bir peygamber hak, pekmez kara yoğurt ak

Katranı kaynatmakla olur mu pekmez, cibilliyetini sevdiğim cibilliyetine çeker.

Ibrahim Alisinanoğlu

Fotorğaf:İ.Alisinanoğlu-2020 Pekmez kaynatanlar.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı