Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 14.10.2024 e gazete

admin | 14 Ekim 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 14.10.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 14.10.2024 e gazete

HABER METNİ;

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NİN 8. KİTAP FUARI KAPILARINI AÇTI

“ŞAHİNBEY KİTAP GÜNLERİ”NE YOĞUN İLGİ

Şahinbey Belediyesi tarafından 8’incisi düzenlenen “Şahinbey Kitap Günleri” temalı kitap fuarı kapılarını açtı.

Şahinbey Belediyesi tarafından Gaziantep Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi,  Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen 8. Şahinbey Kitap Günleri fuarı açılışı vatandaşların ve öğrencilerin yoğun katılımı ile gerçekleşti. 12-20 Ekim tarihlerinde Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde ‘“Şahinbey Kitap Günleri”  temasıyla düzenlenen 8. Kitap Günleri Fuarı’nda 170 yayınevi ve 131 seçkin yazar kitap dostları ile buluşacak.

AK Parti Grup Başkanvekili ve yazar Bahadır Yenişehirlioğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun önemli hizmetler yaptığına dikkati çekerek “Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’na teşekkür ediyorum. Türkiye’nin birçok ilini dolaşan birisi olarak, bir İlçe Belediyesi’nin ve Belediye Başkanının böylesi yüksek kalibreli ve önemli eserleri ortaya koymuş olması beni şaşırtıyor ve gururlandırıyor. Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi başlı başına bir değer. Türkiye’nin birçok yerinde böyle kültür merkezleri bulamıyoruz. Şahinbey Belediyesi tarafından yapılan kütüphane Türkiye’nin en önemli kütüphanelerinden. Hem teknik hem de kitap açısından kolay yapılacak eserler değil bunlar. Yine Şahinbey Belediyemiz tarafından Türkiye’nin en büyük ikinci camisi olan Şahinbey Millet Camisi yapılmış ve bana göre Cumhuriyet tarihinde yapılmış en güzel cami. Yapanlardan ve emeği geçenlerden Allah razı olsun. Daha öne geldiğimde bir tünel yapımını görmüştüm ve Ulaştırma Bakanlığımızın yaptığını sandım ama değerli Belediye Başkanımız bunu kendimiz yaptırıyoruz dedi. O zaman şok geçirmiştim. Sayın Cumhurbaşkanımızda değişik vesilelerle çeşitli ortamlarda Şahinbey Belediye Başkanımızdan övgüyle bahsediyor. Çünkü burada yaptığınız işler inanılmaz. Bundan dolayı size teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, kendisinin de kitap okumayı çok sevdiğini belirterek,  “Benim kitap konusundaki hassasiyeti mi herkes bilir. Ben de kitap okumayı çok severim. Şahinbey Belediyesine böyle bir fuar yaptıkları için teşekkür ediyorum. Bu tür etkinliklerin devam etmesi için biz de elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız” diye konuştu.

16 MİLYONUN ÜZERİNDE KİTAP DAĞITTIK

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu gençleri ve çocukları kitap okumaya teşvik etmek istediklerini belirterek, “Sekizincisini düzenlediğimiz kitap fuarımız 12-20 Ekim tarihleri arasında 9 gün boyunca devam edecek. Dinimizin ilk emri oku. Bizim de Şahinbey Belediyesi olarak Gaziantep Valiliği, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, İslam Bilim Teknoloji Üniversitesi ve Milli Eğitim Müdürlüğümüz iş birliğinde 8’incisini düzenlediğimiz kitap fuarımıza 170 yayın evi ve 131 yazarımız katılıyor. Yazarlarla okurlarımızı buluşturacağız. Böylelikle kitap okumayı çocuklarımıza daha çok sevdireceğiz. Şahinbey Belediyesi olarak 16 milyonun üzerinde kitap dağıttık ve dağıtmaya devam edeceğiz. Kitap okuma yarışmaları düzenliyoruz ve her okulun 1’nci, 2’nci ve 3’üncülerini Umre’ye gönderiyoruz. Amacımız gençlerimizi daha çok kitap okumaya teşvik etmek” dedi.

BİNLERCE ÖĞRENCİ KİTAPLA BULUŞUYOR

Kitap fuarlarıyla öğrencilerin kitap okumayı daha çok sevdiğini belirten Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Erdal Kılınç “Okumanın ilk emir olduğu, küçük Buhara olarak bilinen şehrimizin yeniden kitaplarla buluştuğu çok güzel bir fuarda bir araya gelmekten eğitim camiası adına çok mutluyuz. 8. Düzenlenen kitap fuarımızda binlerce öğrencimiz kitapla ve yazarlarıyla buluşuyor. Öğrencilerimiz bu tür fuarlarla okumanın sevdirilmesi noktasında çok önemli yol kat ediyorlar. Bu güzel çalışmalarından dolayı Şahinbey Belediyemize ve Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’na 750 bin öğrencimiz ve yaklaşık 35 bin öğretmenimiz adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

ÇOK ÖNEMLİ BİR ORGANİZASYON

Kitap okumanın önemine vurgu yapan Gaziantep Futbol Kulübü Teknik Direktörü Selçuk İnan ise “Çok önemli bir organizasyon. Gençlerimizi ve çocuklarımızı kitap okumaya teşvik etmek çok önemli. Onları okumaya teşvik etmek beni gururlandırdı ve çok mutlu oldum. Bu ülkenin okuyan insanlara ihtiyacı var” dedi.

8. Kitap Günleri Fuarı açılış programına AK Parti Grup Başkanvekili ve yazar Bahadır Yenişehirlioğlu, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Şahinbey ilçesi Kaymakamı Mehmet Emin Taşçı, AK Parti İl Başkanı Fatih Muhaddis Fedaioğlu  Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Erdal Kılınç protokol üyeleri, Gaziantep Futbol Kulübü Kulüp Başkanı Memik Yılmaz, Teknik Direktör Selçuk İnan, futbolcular ve öğrenciler katıldı.

*

BAŞKAN ŞAHİN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE SIRBİSTAN’DA

27. KARDEŞ ŞEHRİMİZ BELGRAD OLDU

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde yer aldığı heyet ile Sırbistan Cumhuriyeti’nin başkenti Belgrad ile kardeş şehir protokolü imzaladı. Bu imzalarla Gaziantep’in 27’nci kardeş şehri Belgrad oldu.

Kültürel etkileşim, tecrübe paylaşımı ve iş birlikleri için önemli bir adım olan kardeş şehir protokolleri, Gaziantep’in dünyada tanınırlığını artırarak kente katkı sağlamaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sırbistan Cumhuriyeti ziyaretine katılan heyette yer alan Başkan Fatma Şahin, Belgrad’da Başkanlık Sarayı’nda yapılan törenle Gaziantep’in 27’nci kardeş şehri Belgrad ile iş birliği anlaşmasını imzaladı.

BİRÇOK BAŞLIKTA İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK

Belgrad Belediye Başkanı Aleksandar Šapić ile yapılan protokolle, kültür, sanat, mimari ve turizm gibi alanlarda pek çok ortak noktaya sahip iki şehir arasında, başta ekonomi ve turizm olmak üzere iş birliklerinin yürütülmesi hedefleniyor. Belgrad ve Gaziantep arasında ekonomi, sanayi, kültür, sanat, spor, şehircilik, çevre koruma, iklim değişikliği ve enerji alanlarında yakın ilişkiler kurulması amaçlanıyor.

 BİRİMLER ARASI TECRÜBE PAYLAŞIMI OLACAK

Belediyeler arasında yürütülecek çalışmalarla, hayvanat bahçeleri ve botanik bahçeleri arasında iş birliği yapılacak ve tecrübe aktarımı sağlanacak. Düzenlenecek kültür, turizm ve sportif faaliyetlere karşılıklı katılım ile destek verilecek. Kültürel varlıkların ve tarihi mirasın korunmasına yönelik iş birlikleri ile müzelerde ortak çalışmalar yürütülecek. Ayrıca iki şehrin bilişim, teknoloji ve sanayi kurum ve kuruluşları arasında da iş birliği faaliyetleri gerçekleştirilecek.

*

ŞEHİTKAMİL’DE DİYABETLE MÜCADELEDE FARKINDALIK ETKİNLİĞİ YAPILDI

ŞEHİTKAMİL BELEDİYESİ VE 25 ARALIK DEVLET HASTANESİ’NDEN DİYABETE KARŞI

  Toplum sağlığına büyük önem veren Şehitkamil Belediyesi, her yaştan bireyi bilgilendirmek ve diyabet hastalığına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla kapsamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Şehitkamil Belediyesi ile 25 Aralık Devlet Hastanesi’nin iş birliğinde düzenlenen etkinlikte, diyabet hastalığında dikkat çekilerek farkındalık oluşturuldu.

Şehitkamil Belediyesi, diyabet gibi ciddi hastalıklarla mücadelede farkındalık yaratmaya ve vatandaşları bilinçlendirmeye yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Diyabet hastalığında son yıllarda yaşanan artışla birlikte toplum genelinde bu kronik hastalığın önlenmesi ve yönetimi konusundaki bilinçlendirme faaliyetleri daha da önem kazandı.

ÇAMLITEPE SOSYAL TESİSİ’NDE YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞEN ETKİNLİK

Şehitkamil Belediyesinin ev sahipliğinde Çamlıtepe Sosyal Tesisi’nde düzenlenen programa yoğun katılım oldu. 25 Aralık Devlet Hastanesi bünyesinde hayata geçirilen ve halk arasında büyük ilgi gören “Diyabet Okulu” projesi kapsamında düzenlenen bu etkinlikte, uzman bir ekip katılımcıları bilgilendirdi. Katılımcılar, uzmanların verdikleri bilgilere büyük ilgi gösterirken, hastalıkla mücadelede erken teşhisin ve doğru yaşam tarzı değişikliklerinin ne kadar önemli olduğuna dair önemli farkındalık kazandı.

GENİŞ KAPSAMLI BİLGİLENDİRMELER YAPILDI

25 Aralık Devlet Hastanesi Başhekimi Mehmet Emin Türk öncülüğünde İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Baytak, Diyabet Eğitim Hemşireleri Yeliz Ülker ve Şadiye Arıkan ile Diyetisyenler Bahar Işık, Kevser Kartal ve Nalan Övün’den oluşan ekip, diyabet hastalığının tanımı, çeşitleri ve hastalığın yönetimi hakkında katılımcılara ayrıntılı sunumlar yaptı. Ayrıca, diyabet ile bağlantılı obezite, hipertansiyon ve pre diyabet (gizli şeker) konularında da geniş kapsamlı bilgilendirmeler gerçekleştirildi.

ÜCRETSİZ KAN ŞEKERİ TARAMASI VE VÜCUT KİTLE ENDEKSİ ÖLÇÜMÜ

Program boyunca diyabetin yanı sıra sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı önerilerine dair detaylı bilgilendirmeler de yapıldı. Bilgilendirme oturumlarının ardından katılımcılar, ücretsiz kan şekeri taraması ve vücut kitle endeksi ölçümünden yararlandı. Ölçüm sonuçlarına göre kişilere, bireysel danışmanlık yapıldı ve gerekli görülen katılımcılar uygun sağlık kuruluşlarına yönlendirildi.

BU TÜR PROJELERİ KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ

Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, vatandaşların sağlıklarını koruma ve iyileştirme konusunda bu tür etkinliklere verdikleri önemin altını çizerken, topluma daha fazla ulaşabilmek için çalışmaların hız kesmeden sürdürüleceğini söyledi. Başkan Umut Yılmaz, “Vatandaşlarımızın sağlığı her şeyden önemli. Diyabet gibi kronik hastalıklarla mücadelede farkındalığı artırarak, daha sağlıklı bir toplum oluşturmak için bu tür projeleri kararlılıkla sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

ŞEHİTKAMİL’İN FARKLI SOSYAL TESİSLERİNDE DEVAM EDECEK

Şehitkamil Belediyesi ve 25 Aralık Devlet Hastanesi’nin ortak yürüttüğü “Diyabet Okulu” projesi, ilçenin farklı noktalarında bulunan sosyal tesislerde devam edecek.

Etkinliğe, CHP Gaziantep Kadın Kolları Başkanı Fatma Müge Düşün de katıldı. Sağlık konusunda toplumsal farkındalık çalışmalarına destek verdiğini belirten Düşün, bu tür etkinliklerin halk sağlığının korunması açısından son derece değerli olduğunu vurguladı.

*

MEDİCAL POİNT’DEN  MEME KANSERİ FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

Meme kanseri, dünya genelinde kadınlarda en sık teşhis edilen kanser türüdür. Erkeklerde de çok az sıklıkla görülebilen bir kanserdir. Meme kanseri erken evrelerde belirti vermeyebilir, bu nedenle kadınların vücutlarını tanıması ve herhangi bir değişiklikte dikkatli olmaları son derece önemlidir.

Meme kanserinin olası belirtileri arasında şunlar yer alır:

Memede veya koltuk altında hissedilen kitle veya sertlik

Meme cildinde görülen kızarıklık veya şişlik

Memede boyut veya şekil değişiklikleri

Meme başında kanlı veya iltihaplı akıntı

Memede çökme veya asimetri

Bu tür belirtilerden biri veya daha fazlası fark edilirse, bir sağlık kuruluşuna başvurmak ve muayene olmak erken teşhis ve tedavi açısından son derece önemlidir.

Erken Teşhis ve Tarama Yöntemleri;

Meme kanserinin tedavisinde en etkili yöntemlerden biri erken teşhiste yatmaktadır. Bu nedenle, düzenli kontroller ve tarama testleri büyük önem taşımaktadır. 40 yaşından itibaren her kadının yıllık mamografi çektirmesi önerilmektedir. Ayrıca, kendi kendine meme muayenesi yapmak, erken belirtileri fark etmek için etkili bir yöntemdir. Kendi kendine muayene için en uygun zaman, adet dönemi sonrası günlerdir. Bu dönemde memelerinizi muayene ederek kitle veya değişiklikleri gözlemleyebilirsiniz. Herhangi bir anormallik hissettiğinizde, zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Tedavi Seçenekleri;

Medical Point Gaziantep Hastanesi, meme kanseri tanısı almış hastalar için kapsamlı bir tedavi yelpazesi sunmaktadır. Tedavi seçenekleri, hastanın kanser evresine, genel sağlık durumuna ve bireysel tercihlerine göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak sunulan tedavi yöntemleri arasında şunlar bulunmaktadır:

Cerrahi Müdahale: Tümörün çıkarılması veya memenin kısmi/ tamamen alınması.

Kemoterapi: Kanser hücrelerini öldürmek veya büyümesini durdurmak amacıyla kullanılan ilaç tedavisi.

Radyoterapi: Hedeflenen bölgeye yüksek enerjili ışınlar uygulanarak kanser hücrelerinin yok edilmesi.

Hormon Tedavisi: Hormon reseptör pozitif kanserlerde hormon düzeylerini dengelemek için uygulanan tedavi.

Hastanemiz, her hastaya özel bir tedavi planı oluşturarak en iyi sonuçları elde etmeyi hedeflemektedir.

Psikolojik Destek ve Rehabilitasyon

Meme kanseri tanısı almak, hastalar için duygusal olarak zorlu bir süreçtir. Bu nedenle, Medical Point Gaziantep Hastanesi olarak psikolojik destek hizmetlerimize büyük önem vermekteyiz. Uzman psikologlarımız, hastalarımıza bu zorlu süreçte rehberlik ederek stres yönetimi ve duygusal destek sunmaktadır. Süreçte tüm imkanlarımızla hastalarımıza destek olmaktayız.

Medical Point Gaziantep Hastanesi Genel Cerrahi Ekibi:

“Sağlığınız için gerekli önlemleri almayı ve düzenli kontrollerinizi ihmal etmemeyi unutmayın. Erken tanı hayat kurtarır! Medical Point Gaziantep Hastanesi olarak, alanında uzman ekibimizle sizlere en iyi hizmeti sunmak için buradayız. Sağlığınızla ilgili her türlü bilgi ve destek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Meme kanseriyle mücadelede en önemli unsurlardan biri, toplumda farkındalığı artırmak ve erken tanıyı teşvik etmektir. Sağlıklı günler dileriz.

*

*

AYINTAB’A DAİR

  Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini tamamladıktan sonra dünya turuna çıkan adeta bir gezginci gibi her gittiği yeri bizlerle paylaşan Dr.Asım Güzelbey bu kez dünyada çeşitli yerlerde yerleşik Türkleri inceledi ve son durumlarını sosyal medya hesabından bizimle paylaştı.

KAYIP TÜRKLER

KAYIP TÜRKLER DİYARI ÇUBUKSARAY’DAN

Yıllar önce TV de bir belgesel izlemiştim

“ Kayıp Türkler “ isimli .

Hep görmek istediğim yerlerdi buralar.

Bugün, Kayıp Türkler diyarı’nın ilki olan,

Çuvaşistan’ın Başşehri Çubuksaray’dayım ( Cheboksary veya Rusçası Şupaşkar)

İstanbuldan 5 saatlik uçak + 3 saat otobüs yolculuğu ile az kimsenin bildiği bir yere , maceraperest arkadaşım Ergün Yetkin ile beraber geldik.

Burası, Çuvaş Türklerinin yaşadığı bir yer

Çuvaşistan’ın nüfusu 2 milyon, Başşehri ise 500 bin nüfusa sahip olan ,Volga nehri kıyısında kurulu olan Çubuksaray

Bırada ki Türklerin özelliği ise, Hristiyan ve Ortadoks olmaları

Ancak konuştuğumuz buranın yerlileri, kendilerini Çuvaş Türk’ü olarak isimlendiriyor ve Türk olmaktan da gurur duyuyorlar.

Uzay’a ilk giden Astronotlardan biris olan Nikolayev de , Çuvaş Türk’ü imiş .

Ancak o zaman ki yönetim zorla bir Rus bilim kadını ile evlendirmiş.

Çuvaşlar, önceleri Şaman inancına sahipmiş

1530-1584 yılları arasında yaşayan ve

Korkunç İvan olarakta bilinen

Rus Çarı 4.İVAN zamanında zorla Hristiyanlığı ve Ortadoks mezhebini kabul etmişler

Sovyet döneminde bu şehire giriş çıkış özel izinle yapılırmış.

Çünkü burada gizli Kimyasal ürünler üreten fabrikalar varmış

Bu nedenle de , bilinmeyen bir şehir imiş.

Şehirde ki temizliğe ve düzene hayran olmamak elde değil

Ancak bu kadar sakinlik de , iyi mi bilemedim.

Burada ki insanlar, Antalya’yı çok iyi biliyorlar

ve Antalya’da tatil yapma hayali kuruyorlar

Enteresan olan ise , Rusya  ile yaşanan uçak krizine kadar da Antalya ile kardeş şehir ilişkileri varmış.

Ne yazık kı ,Uçak krizi sonrası tek taraflı olarak iptal etmişler

Tıpkı Gaziantep’ Belediyesinin de, tek taraflı olarak Hollanda’nın Nijmegen ile olan Kardeş Şehir protokolunu tek taraflı iptal ettiği gibi.

Oysa Hükümetler sonra barışır ama Halklar kaybeder

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı