Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 09.10.2024 e gazete

admin | 09 Ekim 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Ekonomi, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 09.10.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 09.10.2024 e gazete

HABER METNİ;

NİZİP-KARKAMIŞ ARASI DUBLE YOLUMUZUN YÜZDE 80’Nİ TAMAMLANDI

NİZİP-KARKAMIŞ ARASI DUBLE YOLUNDA SONA GELİNDİ

ALİ ŞAHİN MÜJDEYİ VERDİ

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin Nizip-Karkamiş duble yolunun yüzde 80 kısmının bitirildiğini ve çok kısa bir sürede tamamlanacağını ifade etti. Şahin şu açıklamayı yaptı;

“Nizip-Karakamış arası yapımı aralıksız devam eden duble yol çalışmamızı yerinde ziyaret ederek gelinen son nokta ile ilgili incelemelerde bulunduk.

Nizip ilçemizle Karkamış ilçemizi ve Türkiye ile Suriye’yi bir birine bağlayan ve yüzde 80 lik kısmını tamamladığımız duble yolumuz bölge halkımız, köylülerimiz, çiftçilerimiz için son derece önemli ve stratejik bir hüviyete sahip.

Nizip – Karkamış kavşağından itibaren başlayan yolumuzun 0 ile 29. Km aralığındaki kısmı  bölünmüş  yol olarak binder seviyesinde tamamlanmış durumda olup Karkamış bağlantısının son 1500 metrelik kesiminde ise  toprak işleri devam ediyor.

Yolumuza güvenli bir seyir ve fiziksel konfor sağlayacak son asfalt tabakası olan aşınma tabakasının (5 cm kalınlık) imalatına ise devam ediliyor. Tamamlanan kısımlarında çift yönlü ulaşım servisi sağlanan yolumuzu 2025 Eylül’üne  kadar tamamlayıp tümüyle hizmete alıyor olacağız.

Duble yolumuzun Nizipli ve Karkamışlı hemşehrilerimize şimdiden hayırlar getirmesini diliyor, güvenli be huzurlu seyirler, yolculuklar diliyorum.”

*

*

-“ŞEHRİN EKONOMİSİ” GSO’DA KONUŞULDU

İHRACATTA KARBON VERGİSİ

2026 itibariyle ihracat noktasında karşımıza çıkacak karbon vergisi engelinin önüne geçmeliyiz

Gaziantep’in ekonomisinin değerlendirildiği, ‘’Şehrin Ekonomisi’’ başlıklı panel Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi de panelde yaptığı konuşmasında: “Sürdürülebilirlik ve verimlilik günümüzün en önemli konuları arasında yer almaktadır. İşletmelerimizi israftan kurtararak ve üretim maliyetlerimizi düşürerek rekabet etme gücümüzü artırabiliriz. Bunu gerçekleştirirken bir yandan da yeşil dönüşüme ayak uydurarak 2026 itibariyle ihracat noktasında karşımıza çıkacak karbon vergisi engelinin önüne geçmeliyiz.”dedi.

GAZİANTEP EKONOMİSİ MASAYA YATIRILDI

GSO ev sahipliğinde, Turkuvaz Medya Grubu tarafından düzenlenen programa Gaziantep Valisi Kemal Çeber, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Tuncay Yıldırım, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkan Yardımcısı Mehmet Çıkmaz ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (GAOSB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yaşar Erturhan, Turkuvaz Medya Grubu Tematik Kanallar Reklam Genel Müdürü Sibel Doğru, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ile kurum ve kuruluşların temsilcileri katılırken, Gaziantep’in ekonomisi, ihracatı ve iş dünyasının beklentileri hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.

GAZİANTEP VALİSİ KEMAL ÇEBER

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Gaziantep Valisi Kemal Çeber: ‘’Gaziantep bulunduğu konum ve üretim kapasitesi bakımından yakınında bulunan ülkeler de dahil olmak üzere birçok şehir için cazibe merkezi halindedir. Üretimin, sanayinin, ticaretin merkezi ve birçok konuda ilklerin kentidir. 190’dan fazla ülke ile uluslararası ticaret yapan bir şehir olan Gaziantep, ticaret sanayi ve üretime ilişkin hangi istatistiklere bakarsanız bakın her zaman zirvedeki şehirler içerisinde yer almaktadır. Dünya bankası verilerine göre en rekabetçi 7 şehirden birisidir. Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesi olan Gaziantep OSB’de 1300’ün üzerinde firmada 250 binin üzerinde kişi istihdam edilmektedir. Bu şehir müteşebbis bir ruhla, şartlar ne olursa olsun her türlü zorluğa rağmen hep yeni yatırımlar peşinde koşmaktadır. Bizler de bu şehrin sanayisinin ve sanayicisinin önünü açmak için her zaman gayret gösteriyoruz. Bu vesile ile böyle bir programın Gaziantep’te gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum’’ İfadelerini kullandı.

Turkuvaz Medya Grubu Tematik Kanallar Reklam Genel Müdürü Sibel Doğru da açılış konuşmasında, Gaziantep’in ülkemizin gastronomi, turizm ve sanayi alanlarında parlayan yıldızı olmaya devam ettiğini belirterek, ‘Şehrin Ekonomisi’ programının ilkini, Türkiye ekonomisinde büyük öneme sahip olan Gaziantep’te gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduklarını ve Turkuvaz Medya olarak iş dünyasının her daim yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından A Haber Spikeri Merve Tepe moderatörlüğünde GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkan Yardımcısı Mehmet Çıkmaz ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (GAOSB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yaşar Erturhan’ın konuşmacı olduğu Şehrin Ekonomisi başlıklı panele geçildi.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi de panelde yaptığı konuşmasında: “Sürdürülebilirlik ve verimlilik günümüzün en önemli konuları arasında yer almaktadır. İşletmelerimizi israftan kurtararak ve üretim maliyetlerimizi düşürerek rekabet etme gücümüzü artırabiliriz. Bunu gerçekleştirirken bir yandan da yeşil dönüşüme ayak uydurarak 2026 itibariyle ihracat noktasında karşımıza çıkacak karbon vergisi engelinin önüne geçmeliyiz. Bu konuda Gaziantep Sanayi Odası olarak 2019 yılından bugüne kadar firmalarımızı bilgilendirme noktasında birçok eğitim ve çalışmalar gerçekleştirdik, Türkiye’de karbon ayak izini hesaplayan ve doğrulayan ilk oda ve TÜBİTAK’ın 25 çözüm ortağından birisi olduk’’ dedi.

Krediye ve müşteriye ulaşma noktasında zorluk yaşadıklarına vurgu yapan Adnan Ünverdi: “Orta Vadeli Program bizim için kurtarıcı bir reçete olup sonuna kadar destekliyoruz. Fakat yüksek faiz, krediye ulaşım ve kredi maliyetlerinin yüksek oluşu sanayiciyi olumsuz etkiliyor. En büyük pazarımız olan AB ülkelerindeki ekonomik durgunluk başta olmak üzere, küresel ticaretteki sorunlar karşısında sanayi sektöründe daralmanın etkilerini azaltmak için üreten kesime yönelik krediye ulaşımın bir şekilde kolaylaştırılmasını istiyoruz’’ şeklinde konuştu.

“Yatırımlar konusunda Devlet Planlama Teşkilatı’nın tekrar devreye alınması gerekiyor” diyen Ünverdi, sözlerini şöyle tamamladı “Tarım, eğitim sanayi ve tüm noktalarda bir envanter çerçevesinde planlama yapmalıyız. Sektörel yığılmaların önüne geçmeli ve katma değerli ürünler üretmeliyiz. Deprem sonrasında nitelikli iş gücümüzün farklı şehirlere kayması nedeniyle üretimde yaşadığımız sorunları üniversite-sanayi iş birliği içerisinde çözüme kavuşturabiliriz.’’

GAZİANTEP TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET TUNCAY YILDIRIM

Gaziantep olarak fiziksel depremin yanı sıra finansal anlamda da sarsıntı yaşadıklarını belirten GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım da konuşmasında; ‘’Dünya ekonomisinde daralmanın yaşandığı günümüzde bizler Gaziantep olarak kendi ayaklarımız üzerinde durmaya çalışıyor, her türlü zorluğa rağmen mücadele vermeye devam ediyoruz. Bu noktada devletin vermiş olduğu teşvik ve destekleri artırmasını temenni ediyoruz. Girdi maaliyetlerinin yüksek olduğu günümüzde SGK prim destekleri ve kayıt dışı çalışmanın önüne geçilerek üretimde sürekliğin sağlanmasına katkı sunulmalıdır’’ dedi.

 İhracatın Gaziantep ve ülke ekonomisi noktasında büyük öneme sahip olduğunu söyleyen GAİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Mehmet Çıkmaz da konuşmasında şunları kaydetti: “2000’li yılların başında şehrimizde 600 milyon dolar civarında ihracat gerçekleşirken bugün bu rakam 10 milyar doların üzerinde seyretmektedir. İhracat rakamlarımızın daha da yükselmesi için katma değerli ürünler üretmeli, şehrimizden çıkardığımız markalar ile dünyaya daha etkin şekilde açılmalıyız. Bunun yanı sıra tarım noktasında da verilecek teşvikler ile üretim kapasitesini artırarak söz sahibi olmaya devam etmeliyiz.”

GAZİANTEP ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ (GAOSB) YÖNETİM KURULU BAŞKAN VEKİLİ YAŞAR ERTURHAN

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Yaşar Erturhan, Gaziantep OSB’nin son durumu ve yatırımlar hakkında bilgiler verdi.

Gaziantep OSB’nin 5 bölgesinde, tekstil, plastik, gıda, kimya, metal ve geri dönüşüm gibi birçok sektörde faaliyet gösterildiğinin altını çizerek, “Şu an da 11 milyon metrekare alana sahip 6. bölgemizin de arsa tahsislerini gerçekleştiriyoruz. Burayla birlikte istihdam sayımızı 350 bine ve ihracat rakamlarımızı da 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. OSB’mizde hayata geçirdiğimiz Travmatik Acil Durum Hastanesi, Organize Sanayi Finans ve İş Merkezi (OFSİM), Fırat Su İsale Hattı, Köprülü Kavşak, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Atölye Binası ve Çok Amaçlı Salon ve 4 çarşı gibi projelerimiz ile hem çalışanlarımızın hem de iş verenlerimizin ihtiyaçlarının karşılanması noktasında elimizden gelen çabayı gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

*

**

HKÜ ÖĞRENCİSİ MERT CAN ALTUN, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A ESERİNİ TAKDİM ETTİ

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi SP+distoni tanılı Mert Can Altun, deprem felaketi sonrası bir çocuğun elini tuttuğu duygusal anı ölümsüzleştirdiği eserini, 2024-2025 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile birlikte takdim etti.

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen açılış törenine; HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, HKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gül Rengin Küçükerdoğan, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Latife Özaydın, HKÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema 3’üncü sınıf öğrencisi Mert Can Altun ile birlikte HKÜ’lü akademisyenler ve öğrenciler de katıldı.

Mert Can Altun’un bu önemli anındaki heyecanını paylaşan HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli; “Üniversitemizin İletişim Fakültesi öğrencisi Mert Can Altun’un akademik yıl açılışında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a eserini arz etmesi, hem engellerin aşılması için sürekli çalışan üniversitemiz, hem de engelleri aşabilen tutkulu genç yeteneklerimizin ulusal ve uluslararası alanda tanınırlığı açısından büyük bir gurur kaynağı olmuştur. Mert Can, yapay zeka teknolojilerini sanatsal bir vizyonla birleştirerek, engellerin asla hayallerin önüne geçemeyeceğini bir kez daha hepimize göstermiştir” dedi.

Mert Can Altun, böylesine önemli bir etkinlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eserini arz etmenin kendisi için unutulmaz bir an olduğunu dile getirerek, “Bu an, sadece benim için değil, tüm engelleri aşarak hayallerine ulaşmak isteyen herkese bir ilham kaynağıdır” dedi. Engeline rağmen sanata olan tutkusunu yapay zeka teknolojileriyle birleştirerek çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Altun, eserinin Cumhurbaşkanı tarafından takdir edilmesinin kendisi için büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu ve çalışmalarına daha büyük bir azimle devam edeceğini vurguladı.

Yapay zeka teknolojilerini kullanarak sanatsal çalışmalarını yürüten Mert Can Altun, daha önce Hollanda’nın Lahey şehrinde gerçekleştirilen The Grey Art Space Galerisi’nde “Roots & Soil” (Kökler & Toprak) sergisinde eserleri yayınlanmıştı.

*

*

-TEKNOFEST AKDENİZ’DE EN ÇEVRECİ PROJELER ÖDÜLLENDİRİLDİ

-SANKO HOLDİNG YÜRÜTÜCÜLÜĞÜNDE DÜZENLENEN ÇEVRE VE ENERJİ TEKNOLOJİLERİ YARIŞMASINDA ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

TEKNOFEST’in ana paydaşlarından SANKO Holding’in yürütücülüğünü üstlendiği ‘Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması’nda dereceye giren takımlar ödüllendirildi.

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST Akdeniz kapsamında Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda gerçekleştirilen finaller sonunda dereceye giren takımlar, düzenlenen ödül töreniyle ödüllerine kavuştu.

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu yarışmalarda derece elde öğrencileri tebrik ederek, başarılarının devamını diledi.

İLKOKUL-ORTAOKUL SEVİYESİ BİRİNCİSİ SANKO OKULLARI

SANKO Okulları 8’inci öğrencileri Neva Doktoroğlu ve Kerem Utku Kaleli’nin danışman öğretmenleri Fatih Mehmet Günaydın rehberliğinde hazırladıkları “Otomobil Lastiklerinden Kaynaklanan Mikroplastiklerin Kaynağında Toplanması” projesi, TEKNOFEST Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması’nda Türkiye birincisi oldu.

Denizli Merkezefendi Bilim Sanat Merkezi 4’üncü sınıf öğrencileri Ayşe Küloğlu, Egemen Kocagöz ve Yusuf Arda Balay, danışman öğretmenleri Gürkan Çelik rehberliğinde hazırladıkları “Akıllı Şarj Cihazı” projesiyle “İlkokul-Ortaokul” seviyesinde “İkincilik” ödülünün sahibi oldu.

Denizli Merkezefendi Bilim Sanat Merkezi 6’ncı ve 7’nci sınıf öğrencileri Hüseyin Kurtulmuş, Hasan Utku Bosun, Batuhan Batmazoğlu ve İbrahim Vefa Şenyurt, danışman öğretmenleri Gürkan Çelik rehberliğinde hazırladıkları “Suyu Arıtma” projesiyle “İlkokul-Ortaokul” seviyesinde “üçüncülük” ödülü kazandı.

LİSE KATEGORİSİ BİRİNCİSİ GEBZE TÜBİTAK FEN LİSESİ

Gebze TÜBİTAK Fen Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Elif Berra Demir, öğretmeni Selin Sağdıç danışmanlığında hazırladığı “Fındık Zurufu ve Makroalglerden Döngüsel Ekonomiye Katkı Sağlayacak Gıda Ambalajı Sentezi ve Karakterizasyonu” projesiyle Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması’nda “Türkiye Birinciliği” ödülüne değer görüldü.

İstanbul Anabilim Fen ve Teknoloji Lisesi 11’inci ve 12’nci sınıf öğrencileri İrem Topuz, Bilge Atalay ve Gülünur Ece Akıncılar; danışman öğretmenleri Merve Pınar Tekin rehberliğinde hazırladıkları “İnce Film Kaplamalı Kuantum Nokta ve Gümüş Nanoparçacık Katkılı Solar Hücre Karakterizasyonu” projesiyle “Lise” seviyesinde “İkincilik” ödülünün sahibi oldu.

Kocaeli ENKA Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12’nci sınıf öğrencileri Zeynep Bakırkaya ve Zeynep Doster, danışman öğretmenleri Seden Baykara rehberliğinde hazırladıkları “Gıda Atıklarının Değerlendirilerek Yeşil Sentezle Oluşan Çinko Oksit Biyonanopartiküllerin Tekstil Atık Sularındaki Metilen Mavisini Uzaklaştırması” projesiyle “Lise” seviyesinde “üçüncülük” ödülü kazandı.

ÜNİVERSİTE VE ÜZERİ KATEGORİSİ ÖDÜLLERİ

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Doktora Öğrencisi Gürkan Akarken ve Lisans Öğrencisi Gökçe Kayatepe, Enerji Kaynakları ve Yönetimi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Uğur Cengiz danışmanlığında hazırladıkları “Isı Yalıtımlı ve Kendi Kendini Temizleyen Jeopolimer Levha” projesiyle “Üniversite ve Üzeri” kategorisinde “Birincilik” ödülüne layık görüldü.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Doktora Öğrencisi Semanur Belen, Enerji Kaynakları ve Yönetimi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Uğur Cengiz danışmanlığında hazırladığı “Gemi Yüzeylerinde Yosun Yapışmasını ve Enerji Tüketimini Azaltmak İçin Çevre Dostu Biyolojik Olarak Kirlenmeyen Kaplama Geliştirilmesi” projesiyle “Üniversite ve Üzeri” kategorisinde “İkincilik” ödülüne değer görüldü.

Cerrahpaşa Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Adem Yurtsever, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Öğr. Üyesi Doç. Dr. Hamdi Mıhçıokur, ERÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Doktora Öğrencisi Emine Büşra Çolakoğlu ve Yüksek Lisans Öğrencisi Hatice Elbir’in, ERÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Uyanık danışmanlığında geliştirdiği “Atıksulardan Mikroplastikleri Gidermek İçin Yenilikçi Bir Çözüm – Yer Çekimi ile Çalışan Arıtma Sistemi” projesi “Üniversite ve Üzeri” kategorisinde “Üçüncülük” ödülünün sahibi oldu.

ÖDÜLLERİ CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN TAKDİM ETTİ

Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışmasında Türkiye birincisi olan takımlar ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden alırken, ikincilik ve üçüncülük ödüllerini ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı birlikte takdim etti.

SANKO’DAN TÜRKİYE’NİN MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİNE ÖNEMLİ KATKI

Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması ile toplumda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji verimliliği kültürü oluşturulması, verimlilik ve çevre konularında farkındalığın artırılarak yenilikçi ve teknolojik fikirlerin geliştirilmesi hedefleniyor.

SANKO Holding, toplumun tamamında teknoloji ve bilim konusunda farkındalık oluşturmayı, Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen TEKNOFEST’in bu yıl beşinci kez ana paydaşları arasında yer alarak Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğunda geleceğin teknolojilerini üretecek gençleri desteklemeyi sürdürüyor.

Yarışmanın amacı; endüstriyel işletmelerin uyguladığı enerji verimli ve çevre duyarlı uygulama projelerini ve teknolojileri ortaya çıkararak bilgi ve tecrübelerin paylaşılmasını sağlamak, genel anlamda endüstriyel alanda enerji verimliliğini artırmaktır.

SANKO Holding tarafından çevre temalı hazırlanan Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması’na bu yıl 150 bin 181 takım başvuru yaparken, finale kalan 80 takım (240 öğrenci), TEKNOFEST Akdeniz’de yarıştı.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı