Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 08.10.2024 e gazete

admin | 08 Ekim 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Ekonomi, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 08.10.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 08.10.2024 e gazete

HABER METNİ;

TİTİZ “HALKIMIZIN İLK SESİ OLDUK”

Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve  Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Titiz,  mahalle muhtarlarıyla birlikte, GGC Başkanı Meral Ay’ı ziyaret etti.  Kent  gündemi  ve  muhtarların sorunlarının konuşulduğu ziyarette, kadın muhtar ile kadın yönetici sayısının artırılması konusunda ortak görüş bildirdiler. Genel Başkan Yardımcısı Titiz ”Her zaman halkımızın ilk sesi olduk, olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuşurken GGC Başkanı Ay’da “Muhtarlar mahallelerin sesidir, gözüdür, kulağıdır. Biz de olabildiğince onların seslerini daha gür duyurmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

 Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve  Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Titiz,  mahalle muhtarlarıyla birlikte, GGC Başkanı Meral Ay ve Yönetim Kuruluna “Hayırlı olsun” ziyaretinde bulundu.

AY:  MUHTARLAR MAHALLELERİN SESİDİR, GÖZÜDÜR, KULAĞIDIR.

Ziyarette konuşan Gaziantep Gazeteciler Cemiyet Başkanı Meral Ay,  muhtarların mahallelerde önemli görevler üstlendiğini söyledi. Ay “Muhtarlar mahallelerin sesidir, gözüdür, kulağıdır. Biz de olabildiğince onların seslerini daha gür duyurmaya çalışıyoruz. Gazeteciler Cemiyeti olarak her zaman muhtarlarımızın yanındayız. Onları önemsiyoruz. 2024 yılında muhtarlar artık olmamalı deseler de Muhtarlar çok önemli bir sorumluluğu yerine getiriyorlar. Muhtarlar mahallede kim mazlum, kim yoksul, kimin  ne  sıkıntısı var hepsini biliyorlar. Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti olarak, muhtarlarla ilgili bize düşen ne varsa elimizden geleni yapmaya,  sizlerin sesi olmaya hazırız. Ayrıca Gaziantep Gazeteciler Cemiyetinin ilk kadın başkanı olarak seslenmek istiyorum; bize ulaşan, ulaşabilen tüm kadın muhtarlarımızın özellikle onların sesi olmaya, güçlü bir ses vermeye hazırız. Biz her konuda onların yanındayız. Gaziantep’te kadın muhtarların sayısının artmasını canı gönülden istiyoruz” dedi.

 TİTİZ: KADIN MUHTARLAR SAYISI ARTMALI

Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı- Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Titiz,  mahalle halkının sıkıntılarını yetkililere duyurmada  köprü vazifesi gördeklerini belirterek, muhtar sayısının artmasını istediklerini söyledi.

Titiz ”Merhum Dedemiz Ökkeş Titiz gibi bir atom karınca olamayız. Ama onun bıraktığı izden yürürsek  yeterlidir. Muhtarlık camiası müessesini bir tık daha  yukarı kaldırabilirsek ne mutlu bize. Bir eser bırakmak istiyoruz. Bu alanda sizleri de  ben tekrar kutluyorum. Mütevazı olmaya gerek yok İkimiz de ilklerin başkanıyız. Bir kadın olarak Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti tarihinde bir ilki başardınız. Bu konuda sizleri gerçekten kutluyoruz. Bunların böyle artışını  canı gönülden istiyoruz. Biz isterdik ki muhtar camiasında da kadın sayısı biraz daha artsın. Biz sizlerden ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’den güç ve destek alıyoruz. Basın camiası muhtarımızın yanında, bundan hiç şüphemiz yok. Bizler de basının yanındayız her zaman. Halkımızın hep ilk sesi olduk. Halkımızdan aldığımız teveccüh ve güçle gerek belediye, gerek kamu kurumları, gerek devletimizle beraber var gücümüzle milletimizin emrindeyiz. Halkımızın sesi olmayan her zaman var olduk, var olmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda sizlerden tekrardan ekibim ve şahsım adına kutluyorum” diye konuştu..

*

*

BAŞKAN ŞAHİN, YAPIMINDA SONA GELİNEN ARABAN SARIMSAK İŞLEME-PAKETLEME TESİSİ’Nİ ZİYARET ETTİ

– ŞAHİN: TÜRKİYE’YE ÖRNEK BİR ÇALIŞMA OLACAK

 SARIMSAK TESİSİ ARABANA HAYAT VERECEK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği, Araban Belediyesi ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde, AB Coğrafi İşaretli Araban sarımsağının değerinin artırılması amacıyla yapımında sona gelinen Araban Sarımsak İşleme-Paketleme Tesisi’ni Başkan Şahin ziyaret etti. Başkan Şahin, tesisin amacı ve işletilmesi konusunda Türkiye’ye örnek bir çalışma olacağını belirtti.

Kalitesi, özgünlüğü ve yüksek değer oranlarıyla Araban ekonomisinin önemli bir ürünü olan Araban sarımsağının değerlenmesi ve dünyaya tanıtılması için tesisleşme çalışmaları devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından başlatılan ve Araban ilçesinde kurulan proje kapsamında yapımı tamamlanmak üzere olan Araban Sarımsak İşleme-Paketleme Tesisi’ni Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ziyaret etti. Tesisin son durumu hakkında bilgi alan Başkan Şahin, yürütülen çalışmaları inceledi.

Araban’ın dünyaya açılmaya hazırlanan sarımsağının katma değerinin artırılması amacıyla kurulan tesiste, sarımsağın tanelenmesi, tozu, körü, sos, kahvaltılık ve destekleyici gıda tableti olarak üretimi yapılacak ve paketleme gerçekleştirilecek. Tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte çiftçinin kârı artarken ilçe ekonomisine de katkı sağlanacak. Ayrıca, tesiste kadın kooperatifleriyle iş birliği yapılarak 35 kadına iş imkânı sağlanacak.

ŞAHİN: ARABAN’IN TARIMA DAYALI EKONOMİSİYLE ÇOK ÖNEMLİ BİR GÜCÜ VAR

Ziyaret sonrası açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Araban ilçesinin her geçen gün daha da büyüyüp geliştiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

 “Araban çok güzel bir şekilde ilerliyor, büyüyor, gelişiyor. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde biz de ekip olarak, bugün hem belediye başkanımız hem de bütün yönetim olarak buradayız. Bu bir ekip işi. Bu ekip işinde Araban’ın tarıma dayalı ekonomisiyle çok önemli bir gücü var. Tarıma dayalı bu güçte en önemli ürün sarımsak. Daha önce biz Araban sarımsağını hiç konuşmuyorduk. Araban sarımsağında biz AB Coğrafi İşareti’ni aldık. Bu olağanüstü bir iş. GAP ile daha önce bir proje yapmıştık. Elbette sarımsak çok kıymetli. Şu günlerde tam bir antibiyotik ve şifa ama makineleşme gerekiyor. Bunun için de uygun proje yapılması gerekiyordu. Daire başkanlığımız projesini hazırladı.”

ÇİFTÇİ RAHATLAYINCA ARABAN EKONOMİSİ GELİŞİYOR VE BU ŞİFA BÜTÜN DÜNYAYA DAĞILIYOR

Açıklamasının devamında, AB Coğrafi İşaretli Araban sarımsağının tanıtımı ve yayılması için satışlarının artmasının önemini vurgulayan Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:

 “Makinelerimiz geldi ama uygun şartlarda hizmete alınması çok önemliydi. Öneriler doğrultusunda mekanın çalışması tamamlandı. Önümüzdeki hafta makineler geldiğinde, kadın kooperatifimizle birlikte 35 kız kardeşimizle burada sarımsak üretiminde olağanüstü bir çalışma yapacağız. Bu, Türkiye’de örnek bir çalışma olacak. Sarımsağı doğrudan satarken çiftçimizin cebinde istediğimiz kâr kalmıyor, ama makineleştirip toza ve tablete dönüştürdüğümüzde birim kâr oranı artıyor ve bu da çiftçimizin cebini rahatlatıyor. Çiftçi rahatlayınca Araban ekonomisi gelişiyor ve bu şifa bütün dünyaya dağılıyor. Bizi de çok heyecanlandıran bir çalışma.”

ÖZDEMİR: BAŞKAN FATMA ŞAHİN’İN ÖNDERLİĞİ VE DESTEKLERİYLE İLERLİYORUZ

Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir ise tesis hakkında konuşarak, “Başkan Fatma Şahin’in önderliği ve destekleriyle ilerliyoruz. Biz çalışmaları yönetiyor ve devam ettiriyoruz ama Büyükşehir Belediyemizin desteği devam ediyor. Önümüzdeki hafta makineler de gelecek. Önümüzdeki sezon içerisinde 35 kadınımızı bu tesiste istihdam edeceğiz. Burada bin ile bin 250 ton arasında sarımsak işlenecek. Sarımsağın tanelenmesi, tozu, körü ve sos kahvaltılık üretimi yapılırken, destekleyici gıda olarak da sarımsak tablet üretilecek.” diye konuştu.

AK Parti Gaziantep İl Başkanı Fatih Muhaddis Fedaioğlu ve Araban İlçe Başkanı Seydi Vakkas Ömeroğlu ise ziyarette, tesis için Başkan Şahin ve emeği geçenlere teşekkür etti.

*

*

PAMUK, TARIM VE GIDA SANAYİ İÇİN STRATEJİK ÜRÜN

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, ‘7 Ekim Dünya Pamuk Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, pamuğun sadece bir tarım ürünü değil; birçok sektörü besleyen, istihdam yaratan ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen önemli bir tarımsal kaynak olduğunu ifade etti.

Tekstil ve gıda sektörleri başta olmak üzere birçok endüstrinin temel hammadde kaynağını pamuğun oluşturduğuna işaret eden Akıncı, dünya ekonomisinde önemli bir rol oynayan pamuğun üretiminin daha fazla teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, 7 Ekim Dünya Pamuk Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’de pamuk üretiminin sanayi sektörü üzerindeki etkileri ve üretici beklentilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Pamuğun tarım ve sanayi sektörlerinde stratejik öneme sahip eşsiz bir tarım ürünü olduğunu kaydeden Akıncı, geniş kullanım alanları ve yüksek katma değeri ile hem ekonomik kalkınmayı destekleyen hem de sürdürülebilir tarımın vazgeçilmez bir parçası haline gelen pamuğun önemli bir gelir kaynağı oluşturduğunu söyledi.

Pamuğun, tekstil sektöründen gıda üretimine, sağlık ürünlerinden çevre dostu çözümlere kadar birçok alanda kritik rol oynadığına işaret eden Akıncı, şunları dile getirdi:

” Yerli üretimin artırılması ve dışa bağımlılığın azaltılması amacıyla pamuk üreticilerinin desteklenmesi ve üretime daha fazla teşvik edilmesi önem arz etmekte. Pamuk ülkemizde ‘Tahıllar ve diğer Bitkisel Ürünler’ grubunda buğdaydan sonra ikinci en büyük hasılaya sahip ürün. Ülkemiz, dünya pamuk üretiminde yıllara göre bazen 6’ncı bazen ise 7’nci sırada yer almakta. Pamukta en fazla üretim ise Güneydoğu Anadolu Bölgesinde gerçekleştirilmekte. Geleneksel ürünlerimiz arasında yer alan pamuk gerek tarımsal üretimimizdeki konumu gerekse de sağladığı katma değerden dolayı, tarım ve sanayi sektörümüz için stratejik önem taşımakta” dedi.

*

*

GAİB RESPONSIBLE PROGRAMINI TANITTI

T.C. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinasyonu, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri ev sahipliğinde “Responsible® Tanıtım Programı” GAİB Binasında düzenlendi.

İhracatçı firmaların Yeşil Mutabakata uyum sağlamalarına yönelik olarak T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından işletmelerin ihtiyaç duydukları sürdürülebilirlik mevcut durum analizi, yol haritasının belirlenmesi ve projelerin izlenmesi, doğrulaması aşamalarından oluşan Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği-Responsible® Programı GAİB binasında tanıtıldı. Etkinlikte ayrıca, Kamu Gözetim Kurumu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin sürdürülebilirlik alanında yaptığı çalışmalar hakkında önemli bilgilere yer verildi.

Açılış konuşmalarında GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret KİLECİ, ihracatçı firmaların sürdürülebilirlik konusuna önem vermeleri gerektiğine vurgu yaparak, Yeşil Mutabakat sürecinin uluslararası rekabetçilik için sunduğu fırsatları anlattı. Kileci “Sürdürülebilirlik konusunu üretim modellerimizin temeline koymamız hem ticari açıdan hem de insanî açıdan büyük önem arz ediyor. Firmalarımızın yeşil dönüşüme tam uyumu için kamu kesiminin de birçok hazırlığı ve desteği mevcut. Açıklanan yeni destek programları ile Bakanlıklarımızın bu konuya verdiği önemi görmüş olduk. Bundan sonra yapılması gereken bu destek mekanizmalarını doğru kullanmak ve hedeflerimize ulaşmak.” dedi.

Etkinlik, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri Daire Başkanı Zeynep Domaniç, KGK Uzman Yardımcısı Esra Arıkan ve TİM Uzman Yardımcısı Çağrı Köse’nin sunumları ile devam ederken, katılımcıların yoğun ilgisiyle süren program soru cevap kısmının ardından son buldu.

*

BAŞKAN FEDAİOĞLU, “FİLİSTİN, TÜM İNSANLIĞIN VİCDAN DAVASIDIR”

AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı tarafından 7 Ekim 2023 ve sonraki süreçte İsrail’in başta Gazze olmak üzere bölgemizde gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerinin ve katliamların unutulmamasını sağlamak ve katledilen masumları anmak amacıyla 81 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen basın açıklamasında konuşan AK Parti Gaziantep İl Başkanı Fatih Muhaddis Fedaioğlu, “Filistin halkının maruz kaldığı zulmü bir kez daha güçlü bir şekilde kabul etmediğimiz ve Filistin davasını savunmaya devam edeceğimizi tüm dünyaya bir kez daha ilan ediyoruz” dedi.

AK Parti Gaziantep İl Başkanı Fatih Muhaddis Fedaioğlu, İsrail’in Filistin’e yönelik başlattığı insanlık dışı saldırının birinci yılında 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda il-ilçeler üç kademe teşkilat mensupları ile birlikte basın mensupları ile buluştu. Düzenlenen basın açıklamasının ardından sergi alanı gezildi.  

“İSRAİL, BÜYÜK BİR İNSANLIK SUÇUNA İMZA ATMIŞTIR”

 ‘İsrail, Gazze Şeridi’ne yönelik başlattığı saldırılar ile Filistinli savunmasız sivilleri hedef almış, uluslararası hukuku hiçe sayarak büyük bir insanlık suçuna imza atmıştır’ diyen Başkan Fedaioğlu, “İsrail, işlediği soykırım suçunun üzerini örtmek için de 7 Ekim’i bahane etmektedir. Bu noktada çok önemli bir gerçeğin altını çizmek istiyoruz: 7 Ekim’i meselenin sanki sıfır noktasıymış gibi ele alan bir yaklaşımı kesinlikle kabul etmiyoruz. 7 Ekim esasında İsrail katliam ve soykırım makinasının hız ve şiddetinin daha da artmasıdır. Bir yılın içinde 17 binden fazla çocuk, 11 binden fazla kadın olmak üzere 42 binden fazla masum Filistinli sivil İsrail’in acımasız ve insanlık dışı saldırılarında şehit düştü” şeklinde konuştu.

“İSRAİL DURDURULMALIDIR! NETANYAHU HESAP VERMELİDİR”

Başkan Fedaioğlu, “Hiçbir şey 7 Ekim’de başlamadı! Süre giden soykırıma 7 Ekim sebep olmadı! 77 yıllık bir işgal, zulüm ve katliam tarihinden bahsediyoruz. Topraklarından edilmiş hakları ve malları gasp edilmiş; öldürülmüş; katliama uğramış milyonlardan bahsediyoruz. Böyle bir gasp ve hırsızlığın üstüne kurularak, uluslararası hamilerinden yüz bulup günümüze kadar gelen bu suç şebekesinden zaten ne hak ne hukuk ne de adalet beklenebilir. Diğer taraftan, uluslararası hiçbir kurum bu insanlık dışı durumun durdurulması için yeterli, çaba sarf etmemiş, insan haklarını ağzından düşürmeyen bazı Batılı devletler maalesef ki İsrail’i kınama cesareti bile gösterememiştir. Bugün hala uluslararası toplum gereken adımları atmaktan, uluslararası hukuku işletmekten son derece uzaktır. İsrail, bölgenin ortasına Batılı güçlerce bırakılmış bir bomba misali on yıllardır bölgede istikrarsızlık ve kaos kaynağı olmayı sürdürmektedir. İsrail, kurulduğu günden bu yana, Batı’nın çifte standardını, iki yüzlülüğünü ve ikircikli tavrını gösteren bir örnek olmuştu. 7 Ekim’den bu yana da acizlik, zayıflık ve sefaletini de göstermiş oldu. Bugün bu katliama ses çıkarmayan hiçbir devletin kendini ciddi bir devlet olarak görme hakkı yoktur. Yine bugün bu soykırıma itiraz edemeyen hiçbir ülkenin insanlığa söyleyecek tek bir sözü kalmamıştır. İsrail 1930’ların Nazi Almanyası’ndan farksızdır. Tıpkı Nazi Almanyası gibi soykırımcı, saplantılı ve ırkçı bir ideolojiye sahiptir. Yine tıpkı Nazi Almanyası gibi saldırgan, şımarık, küstah davranışlar sergilemektedir. İsrail bugün Ortadoğu’da etrafına bulaşan ve tüm bölgenin düzen ve istikrarını tehdit eden bir yapıdır. Nazi Almanyası’nın durdurulmamasının dünyanın başına açtığı dertleri tarihten biliyoruz. Bugün de İsrail durdurulmadığı takdirde tüm bölgeyi ateşe atana kadar devam edecektir. Bu nedenle tüm gücümüzle haykırıyoruz: İsrail durdurulmalıdır! Netanyahu hesap vermelidir” ifadelerini kullandı.

“TEK BİR CEPHEDE BİRLEŞMEYE DAVET EDİYORUZ”

Devam eden bu vahşet karşısında ortak bir adım atamayan İslam dünyasının içinde bulunduğu durumdan da dersler çıkarması gerektiğini belirten Başkan Fedaioğlu, “Bu anlamda güçlü bir Türkiye’nin daha adil bir dünya ve daha etkin bir İslam dünyası için ne kadar elzem olduğunu bir kez daha görüyoruz. Türkiye olarak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Filistin’in haklı davasını her zaman ve her platformda savunduk; savunmaya da devam edeceğiz. Türkiye, yalnızca diplomatik yollarla değil, aynı zamanda insani yardımlar ve kalkınma projeleriyle de Filistin halkının yanında olmuştur. Filistin’e yapılan insani yardımların büyük çoğunluğu bugün ülkemiz tarafından yapılmaktadır. Konuyu insani boyutlarının yanı sıra stratejik boyutlarıyla da en ince ayrıntılarına kadar ele alıyoruz. İsrail saldırganlığının ülkemize de yönelebileceği riskini tüm bölge ülkeleri gibi biz de görüyoruz. Vadedilmiş topraklar safsatasının içine ülkemiz topraklarını da katan bu suç şebekesinin planlarının farkındayız. Stratejik tüm hazırlıklarını yapan bir ülkenin özgüvenini taşıyoruz. Fakat aynı zamanda toplumsal istikrarın da hayati olduğunu bildiğimizden iç cepheyi güçlü tutmak için vatandaşlarımızı ülkemizin karşılaşabileceği uluslararası tehditler konusunda siyasi ve ideolojik tutumlarından bağımsız olarak tek bir cephede birleşmeye davet ediyoruz. Bu nedenle Cumhurbaşkanımızın yıllardır tekrar ettiği “bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep beraber Türkiye olacağız” şiarını bir ahitleşme olarak görüyoruz” ” açıklamalarında bulundu.

“İNSAN HAKLARI İHLALLERİNE KARŞI MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEKTİR”

Fedaioğlu, “Bu anlamda güçlü bir Türkiye’nin ve siyasi iradenin öneminin hem bölgemiz hem de insanlık için ne denli hayati olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. Filistin davasına sahip çıkan Cumhurbaşkanımızın küresel çeteler ve onların yerli işbirlikçileri tarafından yıllardır neden hedef alındığını bugünlerde yeniden idrak ediyoruz. Filistin, sadece bir coğrafi bölge ya da bir halkın mücadelesi değildir; Filistin, tüm insanlığın vicdan davasıdır. Filistin’in bağımsızlık mücadelesi, aynı zamanda evrensel insan hakları mücadelesidir. İsrail’in işgal politikalarına, Filistin halkına uyguladığı zulme ve insan hakları ihlallerine karşı mücadelemiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde devam edecektir. Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur” cümleleri ile açıklamasını noktaladı.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı