Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 07.10.2024 e gazete

admin | 07 Ekim 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Ekonomi, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 07.10.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 07.10.2024 e gazete

HABER METNİ;

EĞİTİMDE ŞİDDET NE ZAMAN SON BULACAK?

Gaziantep’teki Eğitim Sendikaları Dr.Sadık Ahmet İlkokulu öğretmenlerinden Ercan Kereci bir şahıs tarafından okulunda yapılan menfur saldırıyı bir basın açıklamasıyla kınadılar.

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Gök yaptığı açıklamada şu cümlelere yer verdi; “Biz eğitimciler olarak, birçok konuda eylem, etkinlik yapıyor ve sesimizi yükseltiyoruz. Bazen ekonomik, bazen toplumsal bazen de sosyal sorunlara dikkat çekiyoruz. Fakat bugün burada, adeta sıradan bir hal alan, eğitimciye şiddet mevzusunun ülkemiz için çok daha önemli bir sorun olduğunu ifade etmek, genelde eğitim çalışanlarını özelde öğretmenleri değersizleştiren, meslektaşlarımızın adeta hayatına kasteden saldırıları kınamak ve protesto etmek için toplandık.

30 Eylül 2024 Pazartesi okul çıkışında Dr. Sadık Ahmet İlkokulu Öğretmenlerimizden ERCAN KERECİ kardeşimiz eski bir velisi tarafından vahşi bir saldırıya uğramıştır.

Üzülerek ifade ediyorum ki, bugün şiddet toplumsal bir sorun haline gelmiştir. Aklını ve duygularını yönetemeyenler şiddeti seçiyor, gerekli tepki verilmediği, failler bedelini ödemediği için de şiddet sıradan bir olaymış gibi toplum tarafından kanıksanıyor. Mağdur bazen sağlık çalışanı, bazen öğretmen, bazen kadın, bazen de çocuk oluyor.

Biz Eğitim-Bir-Sen olarak bugüne kadar şiddetin her türlüsünün karşısında olduk ve olmaya devam edeceğiz.

Toplumsal sorun haline gelen konularda mutlaka toplumsal tavırlar alınmalı ve ortak çözümler üretilmelidir. Tavır bazen meslektaşlarından, bazen sivil toplum örgütlerinden, halktan, bazen de yetkililerden gelmelidir.

Bu bağlamda bütün yetkililere sesleniyoruz; Toplumda öğretmenin itibarı aşınırsa, herkesin itibarı aşınır. Öğretmene saygısızlık olursa anneye de babaya da saygısızlık olur. Öğretmen felakete uğrarsa toplum felakete uğrar.

Başta Milli Eğitim Bakanımız olmak üzere bu konuda tüm yetkilileri ve halkımızı duyarlı davranmaya davet ediyoruz.

Bugün yaşadığımız sorunlar geçmişte belirlenen eğitim politikalarının doğal sonucu olduğu gibi, bugün uyguladığımız politikalar da geleceğin sorunlarını ya da çözümlerini belirleyecektir.

Toplumsal kalkınma da çürüme de eğitimden geçmektedir.

Hz. Ali “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum”  demiştir. Bizler, mum misali kendini tüketip etrafa aydınlık vermeye çalışan öğretmenler olarak, kimseden kırk yıl köle olmasını beklemiyoruz.

Fakat bir hususun altını çizmek isteriz. O da şudur ki; eğitim sadece öğretmenlerin sorunu değildir. Toplumda çürümeler başlamışsa bunun tek sorumlusunun öğretmenler olmadığını bütün kamuoyu bilmelidir. Çocuğun eğitiminde başta anne, baba, olmak üzere bütün yetişkinlerin payı vardır. “Bir çocuğun eğitiminden bütün mahalle, bütün şehir hatta tüm ülke sorumludur.” Herkes bu bilinçle hareket etmelidir. Velinin, öğrenci yakınının veya herhangi bir vatandaşın utanmadan, sıkılmadan öğretmeni hedef aldığı ve şiddet uyguladığı bir ortamda kimsenin şikâyet etme hakkı kalmaz.

Bu bağlamda TBMM’de görüşülecek olan Öğretmenlik Meslek Kanununa Eğitimciye Yönelik Şiddeti önleyecek caydırıcı maddeler eklenmesi hususundaki talebimizi yeniliyor ve yetkililerden sadece eğitimcilerin değil tüm ülkenin menfaati için çözüm beklediğimiz bu hususta ivedi adım atmalarını talep ediyoruz.

Öğretmene uygulanan şiddet topluma uygulanmış demektir şuuruyla tüm kamuoyunu da duyarlı davranmaya davet ediyoruz.

*

*

VALİ ÇEBER, ANTEP FISTIĞI LİSANSLI DEPODA İNCELEMELERDE BULUNDU

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Halil Şen ve  İl Emniyet Müdürü Celâl Özcan ile birlikte, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) tarafından İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) destekleriyle hizmete kazandırılan, Antep Fıstığı Lisanslı Deposu’nda incelemelerde bulundu.

Türkiye’nin ilk Antep Fıstığı Lisanslı Deposu olma özelliği taşıyan tesiste, laboratuvar ve depolama alanlarında incelemelerde bulunan Vali Çeber’e, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, İKA Genel Sekreteri Ahmet Paksu, GTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Enver Çokay ve Yönetim Kurulu Üyesi Arif Korkmaz eşlik etti.

-VALİ KEMAL ÇEBER-

Gaziantep Valisi Çeber incelemeler sonrası yaptığı değerlendirmede, Antep Fıstığı Lisanslı Depo’nun modern teknolojisiyle sektöre sağladığı katkıları yerinde gözlemleme fırsatı bulduğunu söyledi.

Tesisin sadece bir depolama alanı olmanın ötesinde, fıstık üreticilerine devlet garantisi güvencesi sunduğunu kaydeden Vali Çeber, “Lisanslı depo, üreticilerimize yüksek kaliteli ürün muhafazası ve güvenli depolama imkânı sağlamakta. Böylece üreticilerimizin  ürünlerini daha uzun süre ve doğru koşullarda saklayabilmelerine olanak tanımakta. Bu durum üreticilerimiz adına hem zarar riskini en aza indiriyor hem de ürünün değerinin korunmasını sağlıyor” dedi.

-GTB BAŞKANI MEHMET AKINCI-

Deponun ürün alım süreçleri ve sağladığı çeşitli avantajlar hakkında açıklamalarda bulunan GTB Başkanı Akıncı, lisanslı deponun fıstık üreticilerine sağlıklı ve güvenli depoculuk hizmetinin yanı sıra çeşitli devlet desteklerini bir arada sunduğunu söyledi.

Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en önemli tarım ürünlerinin başında Antep fıstığının geldiğini kaydeden Akıncı, ‘Yeşil Altın’ olarak tabir edilen Antep fıstığının bölgede 10 binlerce ailenin geçim kaynağını oluşturduğunu ifade etti.

Antep fıstığının son yıllarda katma değeri yüksek endüstriyel bir ürün haline dönüştüğünü vurgulayan Akıncı, bu güçlü dönüşümün hem yerel ekonomiye hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sunduğunu dile getirdi.

Antep fıstığında üretimin her geçen yıl arttığına ve buna paralel olarak rekoltenin de artış  gösterdiğine işaret eden Akıncı, dünyanın en büyük üç büyük fıstık üreticisinden biri olan Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda toplam rekolte bakımından İran ve Amerika’yı yakalamasını beklediklerini kaydetti.

Antep fıstığını geleceğe daha güçlü adımlarla taşımak amacıyla  2021 yılında Antep Fıstığı Lisanslı Depoyu hizmete açtıklarını anımsatan Akıncı, “Lisanslı depoyu fıstığın geleceğine yapılmış altın bir yatırım olarak değerlendirmekteyiz. Fıstığın geleneksel yöntemler yerine modern teknolojiler kullanılarak güvenli ve sağlıklı bir şekilde depolanmasınıı sağlayan tesisimiz aynı zamanda ürünü işleyen firmalarımıza istenilen miktar, standart ve kalitede ürün temini sağlamakta” dedi.

Antep Fıstığı Lisanslı Deponun fiziki 10 bin ton depolama kapasitesine sahip olduğunu belirten Akıncı, tesisin muhafaza ettiği fıstık miktarıyla piyasada bir nevi regülasyon görevi üstlendiğini de vurguladı.

Lisanslı deponun öneminin bu seneki  fıstık hasadı döneminde çok daha iyi anlaşıldığına dikkat çeken Akıncı, “Bu yıl var yılı olması nedeniyle Antep fıstığı rekoltesinde belirgin bir artış yaşandı. Arz yığılmasının yaşandığı bu dönemde fiyatların düşmesini engellemek ve ürünün hak ettiği değer üzerinden satılmasına katkı sunmak amacıyla Gaziantep Büyükşehir ve Şahinbey Belediyelerimiz üreticilerimizden fıstık alımları yapılarak bu ürünleri depomuzda muhafaza altına alındı. Bunun yanı sıra yine birçok çiftçimizde ürününü lisanslı depomuzda değerlendirmekte” dedi.

Antep Fıstığı Lisanslı Depoya sadece kuru kırmızı kabuklu, kırmızı kavlak ve boz kavlak Antep fıstıklarının kabul edildiğini kaydeden Akıncı, deponun genel işleyişi hakkında ise şu bilgileri paylaştı:

“Antep fıstığını tesisimize getiren üretici öncelikle şunu bilmeli, hububat lisanslı depolarının aksine ürünler burada kesinlikle birbirine karıştırılmamakta. Çiftçi hangi ürünü teslim ettiyse çıkarken de yine kendi ürününü almakta. Lisanslı depoya ürün getirmek için önceden bir randevu almaya ve kayıt yaptırmaya gerek bulunmamakta. Depoya getirilen tüm ürünler öncelikle temizlik işlemine tabii tutulmakta akabinde de laboratuvarımızda analiz edilerek sınıflandırılmakta.  Kalitesi belirlenen fıstıklar daha sonra barkodlanarak çuvallar içerisinde dikey demir kafeslerde muhafaza altına alınmakta. İsteyen çiftçimiz ürününü Türkiye Ürün İhtisas Borsası aracılığıyla elektronik ortamda satışını yapabildiği gibi isteyen çiftçimizde ürününü tekrar depomuzdan geri alabilmekte.”

-İKA GENEL SEKRETERİ AHMET PAKSU-

İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Paksu ise  Türkiye’nin ilk lisanslı Antep fıstığı deposunun Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında desteklendiğini söyledi.

Projeyle beraber 200 milyonluk bir yatırım hacmi oluştuğuna dikkat çeken Paksu, “10 bin ton kapasiteli Türkiye’nin en modern ve en büyük lisanslı deposu ile Yeşil Altın’ın hem ömrü uzayacak hem de değerinde satılacak” şeklinde konuştu.

*

1,9 milyon TL para ödüllü

Doku Kumaş Tasarım Yarışması

Ödülleri sahiplerini buldu

Genç tasarımcıları Türk tekstil sektörüne kazandırmak için Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından düzenlenen toplam 1.9 milyon TL ödüllü “Doku Kumaş Tasarım Yarışması”nın finali Gaziantep’te gerçekleştirildi.

GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci ‘’Türkiye’de tekstil bizim için en önemli ve lokomotif sektörlerden biri. İçinde bulunduğumuz konjonktürde işlerimizde bazı zorluklarla karşılaşıyoruz. Eski yaptıklarımızdan vazgeçip yeni şeyler yapmamız lazım. Bunun da bir numaralı yolu tasarımdan geçiyor. Sürdürülebilirlikten ve dijitalleşmeden geçiyor. Dolayısıyla ben bu yarışmaları çok önemsiyorum. Değişen dünya düzenine ayak uydurmamız gerekiyor’’ dedi

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonu ve Ticaret Bakanlığı desteğiyle katma değerli tekstil ihracatına katkı sağlamak amacıyla bu yıl dördüncüsü düzenlenen ‘’Doku Kumaş Tasarım Yarışması’’ ödülleri Gaziantep’te sahiplerini buldu. GAİB Hizmet Binası’ndaki törene Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, milletvekilleri, çok sayıda Birlik, Oda Başkanı, Bakanlık ve Kamu Kurumu temsilcileri katıldı.  

Dokuma, örme ve baskı olmak üzere 3 kategoride düzenlenen ve toplam 1.9 milyon TL para ödülü dağıtılan törende konuşan GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci ‘’Türkiye’de tekstil bizim için en önemli ve lokomotif sektörlerden biri. İçinde bulunduğumuz konjonktürde işler maalesef hiç iyiye gitmiyor. Burada yapmamız gereken çok akıllıca işler var. Eski yaptıklarımızdan vazgeçip yeni şeyler yapmamız lazım. Bunun da bir numaralı yolu tasarımdan geçiyor. Sürdürülebilirlikten ve dijitalleşmeden geçiyor. Dolayısıyla ben bu yarışmaları çok önemsiyorum. Değişen dünya düzenine ayak uydurmamız gerekiyor. Biz artık üçüncü dünya ülkesi değiliz, olmamalıyız da. Burada bir üst sınıfa geçebilmemiz için bu yenilikleri yapmamız gerekiyor. Minimum zararla bu işten çıkıp yeni sisteme dönüşebilmemiz lazım. Bugün belli bedelleri ödemezsek yarın çok geç olabilir’’ dedi.

Gençlerle ve değişimle başarılı olabiliriz

TİM Başkanı Mustafa Gültepe ise ‘’Tekstil, 33 milyar doların üzerinde bir ihracatı sahiplenmiş, 1 milyon kişinin üzerinde bir istihdama kavuşmuş, ihracatı Türkiye’ye öğretmiş geleneksel sektörlerin başında geliyor. Katma değer diyoruz, bu yarışmalar bu yüzden düzenleniyor. Tasarımla, tasarımcılarımızla, gençlerimizle, yeniliklerle dünyadaki değişime ayak uydurduğumuz sürece başarılı olabiliriz. Özellikle gençlerimize dokunarak kilogram başına 1.5 dolar olan ihracatı üç dolar üzerine çıkarmalıyız. 33 milyar dolar olan ihracatı bizim en kısa zamanda 50, 60’lara çıkarmamız lazım. Sektörde bu potansiyel var’’ diye konuştu.

Yurt dışında eğitim fırsatı

Tekstil ve moda tasarımı öğrenci ve mezunlarının özgün tasarımları ile katılabildiği Doku Kumaş Tasarım Yarışması, önceki yıllarda olduğu gibi dokuma, örme ve baskı olmak üzere 3 ayrı kategoride düzenlendi. 30 tasarımcının katıldığı ve 120 tasarımın finalde yarıştığı Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nda Sürdürülebilirlik Özel Ödülü de yer aldı. Dokuma’da Emir Nur Sakar; Örme’de Gizem Akyol, Baskı’da Sümeyye Bulut birinci olarak 300 bin TL’lik para ödülü almaya hak kazandılar. İkincilere 200 bin TL ve üçüncülere de 100 bin TL para ödülünün verildiği yarışmada 150 bin TL tutarındaki “Sürdürülebilirlik Özel Ödülü’’ ise Tuğçe Kelemci’nin oldu. Her kategorinin birincileri Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacak olan değerlendirme sonunda uygun görülmeleri halinde 1 yıl süre ile uluslararası düzeyde kabul görmüş yurtdışındaki tasarım okullarında eğitim görme imkânına sahip olacak.

DOKUMA

1.      Emir Nur Sakar

2.      Büşra Çeltikçi

3.      Zeynep Lara Köroğlu

ÖRME

1.      Gizem Akyol

2.      Zeynep Özmen

3.      Sena Köroğlu

BASKI

1.      Sümeyye Bulut

2.      Tuğba Kahyeoğlu

3.      Elif Demirağ

Sürdürülebilirlik Özel Ödülü: Tuğçe Kelemci

*

Celal Ersoy’a GKV’de Hüzünlü Anma Töreni

Geçtiğimiz günlerde geçirdiği rahatsızlık sonucu vefat eden Celal Ersoy Kurucularından birisi olduğu Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okullarında düzenlenen bir törenle anıldı. Düzenlenen anma törenine GKV Mütevelli ve Yönetim Kurulu Başkanı Nüket Ersoy, GKV Mütevelli ve Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra öğrencilerde katıldı.

Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okullarında düzenlenen törenle okulun kurucularından birisi olan ve GKV Mütevelli ve Yönetim Kurulu Başkanı Nüket Ersoy’un eşi Celal Ersoy gözyaşlarıyla anıldı. Düzenlenen anma törenine GKV Mütevelli ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra kurum idarecileri öğretmen ve öğrenciler katıldı. Celal Ersoy’un bir asırlık yaşamı boyunca Gaziantep ve ülkeye gerek sanayi gerekse eğitim alanında birçok kazanım sağladığına dikkat çeken GKV Özel Okulları Genel Müdürü Fevzi Gürsel anma töreninde yaptığı konuşmasında “Bugün kelimelerle ifade edilemeyecek kadar yoğun bir hüzün ve burukluk içinde sizlere hoş geldiniz diyor, Tüm Gazianteplilere ama özellikle acı kaybı en derinden yaşayan GKV ailesine baş sağlığı diliyorum. Gaziantep’in en güzide simalarından biri olan, sanayici, eğitim gönüllüsü, iyiliksever merhum Yusuf Celalettin Ersoy’u anmak, onun aziz hatırasına minnet ve şükran hislerimizi sunmak üzere manevi huzurda toplanmış bulunuyoruz. Celal Ersoy, Gaziantep Kolej Vakfının kurucusu olan Merhum Cemil Alevli’nin Gaziantep’in eğitimi için bir kıvılcım gibi başlattığı fedakârlık hareketinin bir eğitim meşalesi olması yolunda 61 yıldır değerli eşi Sayın Nüket Ersoy birlikte büyük bir özveri ile çalışmış ve Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okullarının bugünkü hâline gelmesinde tarifi imkânsız rol oynamıştır. Celal Ersoy, eğitim seferberliğinde bizlerin yolunu aydınlatan bir ışık kaynağı olmaya devam edecek, GKV’nin eğitim gönüllüleri olarak bizler onun izinden gitmeyi ve onu örnek almayı bir onur sayacağız. Ve biz inanıyoruz ki bizler Gaziantep Kolej Vakfını başarıdan başarıya taşıdıkça Celal Bey bizleri uzaktan izleyecek ve huzur içinde uyuyacaktır. Celal Ersoy’un, kurucumuz Cemil Alevli ve Sayın Nüket Ersoy gibi GKV’den asla maddi bir beklentisi olmamış, tam tersi onlar bu seçkin eğitim kuruluşunun devam edebilmesi için her zaman kendi maddi imkânlarını seferber etmiş, okullarımız için sayısız fedakârlıklarda bulunmuştur” dedi.  Celal Ersoy’un yaşam öyküsünün anlatıldığı belgeselin ardından öğrenciler tarafından Celal Ersoy’un yaşamından kesitler anlatıldı. Anma töreninin sonunda GKV Mütevelli ve Yönetim Kurulu Başkanı Nüket Ersoy töreni hazırlayan idareci öğretmen ve öğrencilere teşekkür etti.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı