Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 03.10.2024 e gazete

admin | 03 Ekim 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Ekonomi, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 03.10.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 03.10.2024 e gazete

HABER METNİ;

İMO Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez:

“Kaçak yapı stokları büyük risk taşıyor”

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, Gaziantep’in özellikle eski mahallelerinin büyük bölümünün kaçak yapılaşma ile oluştuğunu belirtirken, kaçak yapı stoklarının büyük riskler taşıdığını söyledi.

Son zamanlarda kaçak yapıların alım-satımları ile ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını belirten İMO Şube Başkanı Güçyetmez, vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için satın aldıkları konutların imar durumlarını ilgili belediye ve kuruluşlardan araştırmalarını istedi. Güçyetmez, “Mesela, tapuda arsa olarak gözüken bir alanın üzerine fiili olarak 4 kat çıkılmış. Yani kaçak olarak 4 daire yapılmış. Resmiyette gözükmeyen bu daireler satılıyor. Vatandaş konut alıyor ama kendisine arsadan pay veriliyor. Yani o arsa üzerinde 4 daire varsa kendisine arsanın 1/4’ü oranında tapu veriliyor. Herhangi bir mağduriyet yaşamaması için bu gibi durumlarda dikkat etmek gerek. Resmi kurumların da bu tür satışlara onay vermemesi hem mağduriyetlerin hem de kaçak yapılaşmanın önüne geçecektir” dedi.

Ülkemizdeki yapı stokunun önemli bir kısmının sağlıksız, yasadışı, ruhsatsız ya da yalnızca inşaat ruhsatı olan, oturma izni için gerekli olan proje gerekleri dışında kaçak unsurlar taşıyan bir niteliğe sahip olduğu ifade eden Başkan Güçyetmez, “Kentlerimiz, yetersiz altyapıları ve kaçak yapı stokları ile büyük riskler oluşturmaktadırlar. Yerleşme ve kentleşme politikaları kentlerimize hızlı göç sürecinin yaşandığı yıllardan bu yana, kapsamlı-bütüncül ve şehirciliği-planlamayı odağına koyan bir kentleşme politikası oluşturulup uygulanamadığından, bugün bir çok kent ve kent parçası önemli sorun ve açmazlarla yüklü bir nitelik taşır hale gelmiştir. Böylesi bir kentleşme politikası eksikliği, bir boyutuyla kente ve kent mekanına bakış açısıyla ilgili sorunlar taşımakta, diğer boyutuyla da kentleşme ve planlama politikalarının uygulanmasında büyük önem taşıyan belediyelere ait sorun ve yetersizlikleri beraberinde getirmektedir” diye konuştu.

AFLAR, KAÇAK YAPILAŞMAYI ÖZENDİRİYOR

Başkan Güçyetmez şöyle devam etti: “Kent mekanına rant elde etmenin bir aracı olarak yaklaşılması, piyasanın kısa vadeli özel çıkarlarına hizmet edecek bir kentleşme modeli uygulanması; kamu arazilerinin ve genel hizmet alanlarının elden çıkarılmasını, af süreçleriyle birlikte kaçak yapılaşmanın özendirilmesini, kaçak yapılaşmış alanların dönüşümünde de yeni niteliksiz ve riskli yapılar yaratılmasını ve afet açısından riskli yerleşmelerin oluşmasını desteklemiştir. Bu afet risklerini göz ardı etmesi yanında, kentsel sorunları da içinden çıkılmaz hale getiren rant eksenli kentleşme politikası, doğal ve kültürel mirasın önemli ölçüde kaybedilmesine yol açmış, değerli tarım alanları, orman, su havzaları, sel yatakları, dolgu ve kıyı alanları, zemin durumundan sakıncalı alanların yapılaşma baskısı altında kalmasına neden olmuştur.

Toplumun yararına hizmet eden, bölgesel gelişmelerin dengeli gerçekleşmesini sağlayan, yaşam kalitesini arttıran, korunması gerekli alanları bu yönden güvence altına alan kararlar getiren, afet zararlarını azaltan, kaçak yapıların ve gecekonduların oluşumunu engelleyen, oluşmuş olanların sağlıklı ve nitelikli dönüşümünü sağlayarak uzun vadeli kalıcı çözümler getiren fiziksel planlamaya gerekli önem verilmemiş, planlama reddedilmiştir. Bu sürecin en temel sorunu ve sonucu olarak; sağlıksız, niteliksiz ve güvenliksiz yapılara yönelik imar afları getirilmiş, ıslah imar planları ile ranta yönelik yoğun yapılaşmaya yol açılmıştır

Bireysel bir davranış biçimi olmaktan çıkıp toplumsal bir hastalık haline gelen kaçak yapılaşma sorununu aşabilmek için öncelikle kamu bilinci düzeyinin yükseltilmesi gerektiği açıktır. İmar ve planlama sürecinden beklenenlerin, rant elde etmek bağlamına oturduğu bir yapıda, sermayenin ikincil dolaşımı olarak ifade edilen emlak pazarı, kentteki rant ve spekülasyon süreçlerinin tetikleyicisi olmaktan kurtulamayacaktır.”

*

*

BAKAN YUMAKLI “ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NİN  VERDİĞİ DESTEKELER BİZLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

GAZİANTEP SUYA HASRET; BAKAN YUMAKLI SU MÜJDESİNİ VERDİ

 ŞAHİNBEY’İN TARIMSAL DESTEKLERİ REKOLTEYİ ARTTIRIYOR

ŞAHİNBEY’DE REKOLTE ARTIŞI

Şahinbey Belediyesi’nin çiftçilere vermiş olduğu 4.000 tonluk arpa, buğday ve gübre desteği Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımları ile geçtiğimiz gün başladı.

Ardından Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in mazot desteği dağıtımı da tüm kenti kapsayarak başlayacak.

Türkiye tarımda geriye gitmesine rağmen Şahinbey ilçe Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi katkıları çiftçinin yüzünü güldürüyor. Bu destekler diğer belediyelerinde ilgisini çekmeye devam ediyor.

Çiftçilere yönelik desteğini artırarak sürdüren Şahinbey Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla çiftçilere 4 bin ton sertifikalı buğday, arpa tohumu ve gübre dağıtımına başladı. Çiftçilere 18.506.400 kg sertifikalı tohum ve 19.059.600 kg kimyevi gübre desteğinde bulunan Şahinbey Belediyesi desteklerini artırarak sürdürmeye devam ediyor.

Gaziantep’in su ve sulama projelerinin bir an önce bitirilmesi için gerekeni yapacaklarını belirten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Gıda arz güvenliği dediğimiz konu bütün dünyada devletlerin bir numaralı gündem maddesi oldu. Eğer siz gıda konusunda, gıda arz güvenliği konusunda problem yaşayan bir ülkeyseniz; bu sizin için bir milli güvenlik meselesidir. Gübre konusunda son 22 yılda Gaziantepli üreticilerimize 89 milyar liralık gübre desteği verdik. Şahinbey Belediyemiz, Büyükşehir Belediyemizle birlikte özellikle tarımsal üretim konusunda çok ciddi desteklerde bulunuyorlar. Bizim desteklerimizin yanında, her türlü tarımsal faaliyette onların da bizlerle beraber ortak hareket etmesi bizim açımızdan çok önemli. Çünkü birlikten kuvvet doğar. Belediyelerimizin fıstık alımı konusundaki destekleri, gayretleri ve özellikle de bu dönemde ihtiyaç olunan durumda ellerini taşın altına koymaları sebebiyle ben kendilerine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Çiftçilere verilen desteklerin artarak devam ettiğini ifade eden Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Şahinbey Belediyesi olarak, 8 yıldan beri çiftçimizin ihtiyacı olan arpa, buğday, mercimek, slajlık mısır ve tohum desteklerimizi sürdürüyoruz. Bugüne kadar arpa ve buğday desteğinde 118 bin 500 tonu, gübre desteğinde ise 20 bin tonu geçtik. Bu sayede hem çiftçi sayımız yüzde 50 arttı hem de ekili alanımız 80 bin dekardan 300 bin dekara çıktı. Şahinbey’de ekilmeyen alan yok. Şu ana kadar 43 bin 555 ton yem dağıtımı gerçekleştirdik. İsteyene 16 koyun ve bir koç, isteyene ise iki gebe inek vererek çiftçilerimizin kendi geçimlerini sağlamasını sağladık. Domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun ve karpuz fidesi dağıtmaya devam ediyoruz. Şu ana kadar 43 milyonun üzerinde fide dağıtımı gerçekleştirdik. Meralarımızı gübreledik. 2 bin arılı-kovan dağıtımı gerçekleştirdik. Süt sağım makineleri verdik, çizme dağıtımı gerçekleştirdik. Çiftimizin ihtiyacı olan ne varsa bakanlığımızın desteklerinin yanı sıra Büyükşehir Belediyesi ve Şahinbey Belediyesi olarak her zaman çiftçimizin yanındayız, desteklerimize devam ediyoruz’’ ifadelerine yer verdi.

*

*

*

ERDEMOĞLU HOLDİNG’İN YAPTIRDIĞI ESERLER İÇİN TOPLU TEMEL ATMA VE AÇILIŞ TÖRENİ YAPILDI.

ERDEMOĞLU HOLDİNG EĞİTİM DESTEĞİ DEVAM EDİYOR

-TÖRENE MİLLİ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN KATILDI.

Erdemoğlu Ailesinin yaptırdığı eserlerin toplu temel atma ve yaptırılan okul ile lojmanların açılışına Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve bürokratlar ile vatandaşlar katıldı. Toplu temel atma töreninde bir konuşma yapan Bakan Tekin yaptırılan ve temeli atılan eserler için Erdemoğlu ailesine teşekkür etti.

Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Erdemoğlu Ailesi tarafından yaptırılan Servi Erdemoğlu Anaokulu, Mehmet Erdemoğlu İlkokulu, Adıyaman Üniversitesi Ali Erdemoğlu Fakülte Lojmanı ve Adıyaman Üniversitesi Ali Erdemoğlu Besni Meslek Yüksek Okulu açılışları yapıldı. Besni ilçesi İbrahim Erdemoğlu Öğretmen Evi, Besni İlçesi Ali Erdemoğlu Jandarma Lojmanı, Besni İlçesi İbrahim Erdemoğlu Emniyet Lojmanı, Adıyaman Üniversitesi Merkez Kampüsü Ali Erdemoğlu Fakülte lojmanı, Adıyaman Üniversitesi Merkez Kampüsü İbrahim Erdemoğlu Fakülte Lojmanı ve Tut İlçesi Mehmet Erdemoğlu Kütüphane ile Konferans salonu temel atma töreni canlı bağlantı ile gerçekleştirildi. Törene Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adıyaman Valisi Dr. Osman Varol, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş, Milletvekilleri, bürokratlar, İlçe Belediye başkanları, Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, Merinos Halı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erdemoğlu, Erdemoğlu ailesi ile vatandaşlar katıldılar. Açılış konuşmasını yapan Erdemoğlu holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu “ Erdemoğlu ailesi olarak babamız Mehmet Erdemoğlu’nun ilkeleri doğrultusunda sosyal sorumluluk projelerimize aralıksız devam ediyoruz. Başta eğitim olmak üzere ive ülkemizin ihtiyacı olan her alanda eserler yapmaya ve halkımızın hizmetine sunmaya kararlıyız. Yaptığımız eserlerin yanı sıra Besni ilçemizin bütün köylerine internet ağı sağladık. Sekiz on iki yaş aralığındaki çocuklarımız için bilim setleri dağıtmaya başladık. Bizler doğup büyüdüğümüz bu topraklardan Aziz Sancar gibi bilim insanları yetişmesini istiyoruz. Biz eserleri yapıp devletimize teslim ediyoruz. Bundan sonra görev sizlere düşmektedir. Örnek olarak söylemek gerekirse Besni İlçemizde yaptırdığımız Ali Erdemoğlu Fen Lisemiz bu yıl bölgenin en başarılı okulu olmuştur. Bizim dileğimiz tüm okullarımızda bu başarının sağlanmasıdır. Bir Çin atasözün de şöyle denilmektedir. Bir yılı düşünüyorsanız buğday ekiniz, on yılı düşünüyorsanız ağaç dikiniz, eğer yüz yılı düşünüyorsanız insan yetiştirin. Biz önümüzdeki yüz yılı düşünüyoruz” dedi.

Milli Eğim Bakanı Yusuf Tekin toplu açılış ve temel atma töreninde Erdemoğlu Ailesine teşekkür ederek sözlerine başladı. Bakan Tekin “ Burada birçok şeyden çok etkilendim. Birincisi Merhum Mehmet Erdemoğlu’nun ilkeleri. Mehmet Amca yıllar önce bu günü anlatmış, çözüm önerilerini sunmuş. İbrahim Erdemoğlu’nun söylediği gibi siz okulları yaptınız artık bundan sonrası bizim işimiz. Bakanlık olarak bizler üzerimize düşün görevi yapacağımıza söz veriyorum” dedi.

Daha Sonra canlı yayın ile toplu açılışlar ve temel atma törenleri gerçekleştirildi. Adıyaman Üniversitesi Ali Erdemoğlu Meslek Yüksek Okulu önünde yapılan törenle okul eğitim ve öğretime açıldı. Katılımcıların Meslek Yüksek Okulunu gezmesiyle tören sona erdi.

*

*

GİBTÜ 2024-2025 AKADEMİK GENEL KURUL TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

GİBTÜ, GLOBAL ÜNİVERSİTE OLMA YOLUNDA İLERLİYOR

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ), uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda önemli ilerlemeler kaydederek global bir üniversite olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. 2024-2025 Akademik Genel Kurul Toplantısı’nda açıklanan veriler, üniversitenin bu süreçteki başarılarını gözler önüne serdi. GİBTÜ, çok dilli eğitim anlayışı ve artan uluslararası öğrenci sayısıyla dünya çapında dikkat çekici bir eğitim kurumu haline geldi.

GİBTÜ Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir, üniversitenin sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde de söz sahibi olmayı hedeflediğini belirtti. “Uluslararasılaşma bizim için sadece bir hedef değil, aynı zamanda varoluş biçimimizdir. Dünya genelindeki işbirlikleriyle küresel bir bilim ve eğitim merkezi olma yolunda kararlılıkla ilerliyoruz. Farklı kültürleri, bilgileri ve deneyimleri bir araya getirerek global bir perspektif kazanmayı amaçlıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Küresel Düzeyde Rekabet Edebilir Öğrenciler Yetiştiriliyor

Prof. Dr. Şehmus Demir’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, GİBTÜ’nün 2024-2025 akademik yılı itibarıyla 29 farklı ülkeden 534 uluslararası öğrenciye ev sahipliği yaptığı açıklandı. Bu artış, üniversitenin dünya çapında bir eğitim merkezi olma hedefini daha da pekiştiriyor. Üniversitenin çok dilli eğitim imkânları da dikkat çekici. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi tamamen İngilizce eğitim verirken, İslami İlimler Fakültesi’nde yüzde 100 Arapça ve yüzde 30 Arapça seçenekleri sunuluyor. Ayrıca Yabancı Diller Yüksekokulu’nda İngilizce ve Arapça hazırlık programlarıyla öğrencilere küresel rekabet gücü kazandırılması hedefleniyor.

Eğitim Kalitesini Uluslararası Akreditasyonlarla Güçlendireceğiz

Toplantıda konuşan Rektör Demir, kaliteyi bir tercih değil, zorunluluk olarak gördüklerini vurguladı. “Uluslararasılaşma sadece bir hedef değil, bizim varoluş biçimimizdir,” diyerek, GİBTÜ’nün global bilim ve eğitim merkezi olma vizyonunu yineledi. Üniversitenin, farklı kültürleri ve bilgileri bir araya getirerek, bilgi paylaşımını teşvik eden bir yapıya sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, üniversitenin eğitim kalitesini uluslararası akreditasyonlarla güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.

GİBTÜ’den 36 Seçmeli Ders

Rektör Demir, GİBTÜ’nün eğitim anlayışında yenilikçi adımlar atarak, 2024-2025 akademik yılı itibarıyla Üniversite Ortak Seçmeli Ders Havuzu’nu oluşturduğunu açıkladı. Bu sistem ile öğrencilere disiplinler arası bir eğitim sunulacak. İslami İlimler, Mühendislik ve Tıp gibi farklı alanlardan toplam 36 seçmeli ders, dört dönem boyunca fakültelerin birinci sınıf öğrencilerine sunulacak. Bu derslerden toplamda 1063 öğrencinin faydalanacağı açıklandı.

Dünya Çapında Prestijli Bir Eğitim ve Araştırma Merkezi

Toplantının sonunda Rektör Demir, her bir akademik personelin katkısının bu süreçte çok değerli olduğunu vurguladı. Üniversitenin, yalnızca Türkiye’de değil, dünya çapında prestijli bir eğitim ve araştırma merkezi olma yolunda ilerlediğini belirtti. “Amacımız, öğrencilerimize ve akademisyenlerimize daha fazla ülke ve üniversite seçeneği sunmak. Hocalarımızın uzmanlık alanları dünya ile entegre olsun, evrensel bilgiye erişim sağlayarak toplumsal katkı oluşturalım. Akademi, yalnızca bireysel çıkarlar için değil, topluma hizmet etmek için var olmalıdır,” diyerek, akademik camianın sorumluluklarını bir kez daha hatırlattı.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı