Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 20.09.2024 e gazete

admin | 20 Eylül 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Ekonomi, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 20.09.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 20.09.2024 e gazete

HABER METNİ

Fatma Şahin BM Yerel ve Bölgesel Yönetimler Danışma Grubu Toplantısı’nda konuştu:

BM SAVAŞLAR DURSUN DİYE KURULDU

FAKAT DÜNYANIN HER TARAFINDA SAVAŞLAR DEVAM EDİYOR

Birleşmiş Milletler Yerel ve Bölgesel Yönetimler Danışma Grubu Toplantısı’nda konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin dünyadaki savaşlara ve ölen çocuklar konusuna değinerek Yerel ve Bölgesel Yönetimler Danışma Grubu Toplantısı’nda hiçbir konuşmacının Gazze’deki katliam konusuna değinmediğini önceliğin Gazze olması gerektiğine işaret etti.

Şahin BM Genel Sekreteri António Guterres’in davetiyle katıldığı toplantıda “Herkes konuştu ama tek konuşmacı bile Gazze diyemedi. Çünkü gündemleri Gazze değil, iklim kriziydi” ifadelerini kullandı.

Şahin açıklamasında şu cümlelere yer verdi;

Çünkü çocuklar öldürülürken başka şey konuşulmaz.

22 bini çocuk 40 bin insanı katleden, 90 bin insanı yaralayan, 2 milyondan fazla insanı evsiz bırakan İsrail’in rahatlığı, soğukkanlılığı işte bu toplu sessizlikten geliyor!

Genel Kurul boyunca çeşitli toplantı ve temaslarla burada olacak ve DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR diyen Sn. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, her platformda gerçekleri dile getirmeye devam edeceğiz.

Son olarak, toplantıyı bitiren final cümlelerinde, konuşmamızdaki Gazze vurgumuz için bize özel olarak teşekkür eden Sn. Genel Sekretere de teşekkür ediyorum.”

Şahin ayrıca Gaziantep’te savaş nedeniyle koruma altına alınan Suriyelilerin sorunlarına da dikkat çekerek

“Bugün cesaretli duruşu için dünyadaki ölen her çocuğun üzerimizdeki vebali adına Gaziantep’e gelerek incelemelerde bulunan BM Genel Sekreteri António Guterres’e çok özel teşekkür ediyorum. Birleşmiş Milletler savaşlar dursun diye kuruldu, fakat dünyanın her tarafında savaşlar devam ediyor. Çatışma bölgesinden gelen bir başkan olarak beni çok dikkatli dinlemenizi bir anne bir baba olarak özel olarak istirham ediyorum. Kalıcılığın ve kapsayıcılığın mutlaka tesis edilmesi ama Birleşmiş Milletlerle ilgili en büyük endişe veren bir eleştiri “yanlızca konuşuyor” diyorlar. Bunu bir eyleme sistematik bir modele dönüştürülmesi bunun için António Guterres’in açılış konuşmasında söylediği kısmı ve Paris Belediye Başkanının söylediği kısmı çok önemsiyorum. Artık eylem zamanı. Çünkü BM den özel statünün yerel be bölgesel için derhal hayata geçirilmesini istiyoruz.

Bölgeden size vereceğim bilgi olarak söylemek istiyorum ki; 2 milyonluk Gaziantep’te 15 yıldır 500 mülteci ile beraber yaşıyoruz. Artık onlar bizden onurlu ve güvenli bir şekilde ülkelerine geri dönmek istiyorlar. Onurlu bir geri dönüşün mutlak desteklenmesi saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın dünya 5 den büyüktür, daha adaletli BM in bir eylem politikasına dönüştürülmesini istiyoruz. Şu anda biz konuşurken Gazze’de 10 dakikada bir çocuk vefat ediyor,öldürülüyor. Çocuklar açlık ve susuzlukla mücadele ediyor. Biz buradan gerekli dersi çıkarsaydık Gazze’deki çocuklar öldürülmeyecekti. Konya Belediye Başkanımızın söylediği gibi barış kalpte başlar .O yüzden Hz.Mevlana’nın, Gaziantep modelinin Sevgiyi, kardeşliği barışı getirmesini geleceğin zirvesine barış ve gelecek adına çocuklarımıza bırakacak sevgi ve iyiliğin kazandığı bir dünyayı inşa etmesini diliyorum.”

*

*

GAZİANTEP SEBZE KURUTMALIKLARI DÜNYA MUTFAKLARINDA

KURUTMALIKLAR KÜLTÜREL MİRASA ÖNCÜLÜK EDİYOR

UNESCO Gastronomi Kenti Gaziantep’in geleneksel yemeklerinin vazgeçilmezi sebze kurutmalıkları, dünya mutfaklarının tercihi haline geldi. Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, kış ayları için imece usulü ile hazırlanan sebze kurutmalıklarının hem kültürel miras hem de ekonomik değer açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Geleneksel Türk mutfağında sebze kurutmalıklarının vazgeçilmez bir yerinin bulunduğunu kaydeden Akıncı, yaz aylarında taze sebzelerin içlerinin temizlenerek güneş altında kurutulması ile hazırlanan bu ürünlerin artık çeşitli ülke mutfaklarında lezzetleri ve besleyici özellikleriyle ön plana çıktığını ifade etti.

EVRENSEL DEĞER

Biber, patlıcan, kabak ve acur gibi sebze kuruluklarının iç ve dış pazarlarda son yıllarda daha fazla rağbet görmeye başladığını belirten Akıncı, “Eskiden sadece kışın evlerde tüketilmek üzere komşular arasında imece usulü hazırlanan sebze kurutmalıkları artık eşsiz lezzetleriyle evrensel bir değer haline dönüştü. Lezzetiyle ön plana çıkan Gaziantep kurutmalıklarına Türklerin yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkelerinin yanı sıra dünyanın farklı coğrafyalarındaki ülkelerden de talep gelmekte. Yerel ekonomiyi destekleyen, dünya mutfaklarına lezzet veren Gaziantep kurutmalıkları aynı zamanda zengin bir kültürel mirasın yaşatılmasına da katkı sunmakta. Hazırlanışının zorluğundan dolayı yardımlaşmayı gerektiren kurutmalık üretimi toplumsal bağıda güçlendirmekte” diye konuştu.

Günümüzde kurutmalık üretiminin sebzeye katma değer katan bir iş kolu haline dönüştüğünü aktaran Akıncı, bu durumun mevsimlik işçi istihdamına da katkı sağladığını dile getirdi.

COĞRAFİ AVANTAJ

Gaziantep’in coğrafi konumunun sebze kurutmalıklarının kalitesinde belirleyici rol üstlendiğine vurgu yapan Akıncı, “Gaziantep kurutmalıklarını benzerlerinden ayıran en önemli faktör, kentin coğrafi konumundan kaynaklanmakta. Yaz aylarında 40 dereceyi aşan sıcaklıklar ve düşük nem oranı, kurutmalıklar için son derece elverişli bir ortam sağlamakta. Bu koşullar, Gaziantep kurutmalıklarının doğallığını ve lezzetini, uygun saklama koşullarında daha uzun süre korumasına imkân tanımakta” dedi.

BORSADA İŞLEM HACMİ

Gaziantep Ticaret Borsasında işlem gören kurutmalık ürünlerle ilgili de bilgiler veren Akıncı, 2023 yılında borsada ortalama 17 milyon TL tutarında yaklaşık 15 milyon adet patlıcan, biber, kabak ve acur gibi çeşitli sebze kuruluklarının işlem gördüğünü açıkladı.

Akıncı, hediyelik veya evlere özel yapılmasından dolayı kayıt altına alınamayan sebze kurutmalıkları da göz önüne alındığında bu rakamın çok daha üst noktalarda olduğunu söyledi.

COĞRAFİ İŞARET

GTB Başkanı Akıncı kentin asırlık lezzetleri arasında yer alan sebze kurutmalıkları için borsa olarak coğrafi işaret tescil çalışmaları da yürüttüklerini anımsatarak, şu ana kadar Antep Dolmalık Biber Kurusu, Antep Haylan Kabağı Kurusu ve Antep Kuruluk Patlıcanına Gaziantep adına coğrafi işaret tescili aldıklarını sözlerine ekledi.

*

*

Güçyetmez TMMOB’a bağlı odaları bir araya getirdi! Birlik ve berberlik mesajı verildi!

“Aydınlık yarınlar için TMMOB var ! Biz varız !

“Geleceğimizin karartılmasına sessiz kalmayacağız”

 TMMOB’a bağlı Odaların başkan ve temsilcileri 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’nde bir araya geldi. TMMOB Gaziantep 19.Dönem İl Koordinasyon Kurulunun Dayanışma Günü toplantısına TMMOB’a bağlı odaların başkan ve temsilcileri katıldı. Toplantıda, önceki dönemlerde TMMOB İKK Sekreteri olarak görev yapanlara teşekkür plaketleri verildi. Dayanışma gününde birlik ve beraberlik vurgusu yapıldı.

TMMOB İKK Sekreteri Burkay Güçyetmez, 19 Eylül 1979 tarihinde hak kayıpları ve ücret adaletsizliklerini protesto etmek için 100 bine yakın mühendis, mimar ve şehir plancısının katılımı ile gerçekleşen iş bırakma eyleminin yıldönümünün, “TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü” olarak kutlandığını belirterek, “Meslektaşlarımız 45 yıl önce zorlu yaşam koşullarına, mesleklerinin itibarsızlaştırılmasına karşı büyük bir mücadele verdi. Aradan 45 yıl geçmesine rağmen ne yazık ki, koşullarımız gün geçtikçe daha da kötüleşiyor. Buna artık dur demek istiyoruz” dedi.

TMMOB İKK Sekreteri Güçyetmez, açıklamasında, mühendis, mimar ve şehir plancılarının her geçen gün kötüleşen çalışma şartlarına dikkat çekti. Güçyetmez, “Ülkemizde yaşanan ekonomik krizin tüm faturası meslektaşlarımıza, emeği ile geçinen toplumsal kesimlere kesilmektedir. Kamusal yatırımlar ortadan kaldırılıyor, rant ve kar hırsı bilimsel bilginin önünde tutuluyor, Cumhuriyet’in tüm ilerici değerleri ve birikimi piyasacılıkla talan ediliyor. Yıllardır uygulana gelen rant eksenli politika ve uygulamalar ülkemizi ve geleceğimizi adım adım yok edip, biz mühendis, mimar ve şehir plancıları da zorlu bir yaşam mücadelesine sürüklüyor” dedi.

MESLEĞİMİZ DEĞERSİZLEŞTİRİLİYOR

Güçyetmez, şöyle devam etti: “Bugün hala, işsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunları ülkemizde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının öncelikli sorunları olmaya devam etmektedir. Bir dönemin en gözde mesleklerinden olan mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı sistematik olarak değersizleştiriliyor. Aldığımız ücretler bizleri açlığa mahkum ediyor. Bu düzen hem meslektaşlarımıza hem halkımıza nefes almayı bile çok görür hale geldi. Kamu kurumlarında çalışan meslektaşlarımız düşük ücret, kadro sorunu, özlük haklarının ihlal edilmesi, düşük ek göstergeler gibi birçok sorun ile yüz yüze kalıyor. Güvencesiz-sözleşmeli istihdam modellerine yönelme, atamalarda liyakatin ortadan kalkması ve nihayet hukuksuz-keyfi ihraçlar gibi nedenlerle kamudaki teknik personelin iş yükü ve iş riski de giderek artıyor.

İŞSİZLİK EN ÖNEMLİ SORUN

Özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın tamamına yakını yatırımların durması, projelerin iptal edilmesi, reel sektörün tıkanması gibi sorunlardan doğrudan etkileniyor. Mühendis, mimar ve şehir plancılarının büyük çoğunluğu asgari ücrete çalışıyor. İş bulamayanlar, meslek dışı alanlarda garsonluk, tezgâhtarlık gibi işlerde çalışmaya mecbur kalıyor. Staj sorunu nedeniyle işe girişlerde ve tecrübe süreçlerinde daha yolun başında çalışma hayatı tıkanıyor. Yurtdışına göç eden her meslektaşımız da gelecek umudumuzdan bir kayıp oluyor. Ülkesinin geleceği, bilim ve teknik için hiç çekinmeden elini taşın altına koymuş emekli meslektaşlarımız ise neredeyse açlığa terk edilmiş durumda.

BİLİMDEN VE DEMOKRASİDEN YANA OLAN TMMOB VAR

Yaşanan büyük felaketler mesleğimizin ve meslektaşlarımızın toplumsal önemini sayısız kere gösterdi. Çok açıktır ki; mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki hak ve çıkarlarını korumak aslında tüm toplumun geleceğini korumak demektir. Bizler bu anlayışla, mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkarken, ülkemizin ve toplumumuzun ortak geleceğine de sahip çıkıyoruz. Bu bilinç ve sorumlulukla hareket ediyor, tarihimizin her döneminde olduğu gibi bugün de bu sorumluluğu almaktan, ülkemiz ve halkımız için taşın altına elimizi koymaktan çekinmiyoruz. Bunun için çok çalışıyoruz. ‘Dayanışma Günü’ olarak ilan ettiğimiz bu önemli günde herkes duysun, herkes bilsin ki; Bu ülkede bilim ve tekniği esas alan, kamu çıkarını savunan, eşitlik, özgürlük ve demokrasiden yana tavır koymaya çalışan, başka bir geleceğin tahayyülünü umudunda taşıyan TMMOB var! Biz varız!

SESSİZ KALMAYACAĞIZ

Meslek alanlarımızı, meslektaşlarımızı ve ülkemizin geleceğini teslim almaya çalışan hiçbir zor ve baskıya karşı sessiz kalmayacağız. Dün ne yaptıysak bugün de iyiden ve güzelden yana olanı, umutlu ve aydınlık olanı seçeceğiz. 45 yıl önce üretimden gelen gücüyle tarihin akışına müdahale eden meslektaşlarımızın izinde, mesleğimizin ve ülkemizin geleceği için durmaksızın mücadele edeceğiz.”

TMMOB’DAN BİRLİK VE BERABERLİK TABLOSU

Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’nde bir araya gelen TMMOB’a bağlı odaların başkan ve temsilcileri birlik ve beraberlik görüntüsü verdi. Toplantıda, TMMOB İKK Sekreterliği görevini geçmiş dönemlerde yapan; Mehmet ÇETE, Ali PERİ, Karaca BOZGEYİK, M.Beyhan ÖLÇER, Metehan GÜNDÜZ, B.Sıtkı SEVEROĞLU, Abdülkadir DENİZ, Aykut KOCALAR ve Aslı TEZEL’e TMMOB İKK adına 19.Dönem Sekreteri Burkay GÜÇYETMEZ tarafından teşekkür plaketi verilirken, önümüzdeki dönemde kentin ve ülkenin sorunlarına karşı daha etkin bir çalışma içinde olunacağı vurgulandı. TMMOB İKK Sekreteri Burkay Güçyetmez, “Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu olarak Mesleki birikimlerimizi toplum yararına kullanmaya, kamunun ve ülkenin çıkarlarının gözetilmesinde; yurdun doğal kaynaklarının, çevre ve tarihi değerlerin ve kültürel mirasın korunmasında, tarımsal üretimin artırılmasında, kentimiz ve ülkemiz için gerekli gördüğümüz tüm girişim ve etkinliklerde bulunmaya devam edeceğiz. TMMOB İKK olarak tüm üyelerimizin 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Gününü kutluyoruz’’ dedi.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı