Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 18.09.2024 e gazete

admin | 18 Eylül 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Ekonomi, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 18.09.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 18.09.2024 e gazete

HABER METNI;

GÜNEYDOĞU’NUN 8 AYLIK HUBUBAT İHRACATI 2,2 MİLYAR DOLAR

ORTA DOĞU’NUN TOPLAM İHRACAT İÇİNDEKİ PAYIMIZ YÜZDE 50

Güneydoğu Anadolu’nun en fazla ihracat gerçekleştiren sektörü hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri alanında bölgenin 8 aylık ihracatı 2,2 milyar dolar oldu. Ortalama ihracat birim fiyatlarını yüzde 10,9 oranında artırmayı başaran bölgedeki hububatçılar, miktar olarak geçen yıla göre yüzde 12,4 daha az ürün satış yapmalarına rağmen değer bazında geçen yıl verilerine 67 milyon dolar yaklaştı. Orta Doğu’nun toplam ihracat içindeki payının yüzde 50’yi geçmesinde, Irak pazarında sağlanan yüzde 8’lik artış etkili oldu. Güneydoğu Anadolu bu verilerle hububat alanında Türkiye’nin en fazla ihracat yapan bölgesi olma özelliğini korudu.

 “Sektörel ürün çeşitliliğimiz ihracat gelirlerimizi artırdı”

Küresel gıda fiyatlarındaki gerilemenin özellikle buğday unu ve ayçiçek yağı ihracat fiyatlarında baskı yarattığı bir dönemde, sektörel ürün çeşitliliğinin sağladığı rekabet avantajıyla  ihracat gelirlerini artırdıklarını belirten Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu şunları söyledi:

 “Buğday unu ve ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünleri, sabit beslenme gereksinimi oldukları için buradaki fiyat çekilmelerini sürekli düşünmemek lazım. Bazı aylarda satış fiyatları düşebilir ama bu alanlarda faaliyet gösteren ihracatçılar güçlü bir mali altyapıya sahiptir. Bu ürünlerin ihracatında kullanılan hammadde de büyük oranda ithal girdi olduğu için, firmaların gelir gider tabloları dengelidir. Sektör geneli olarak baktığımızda bu yıl bölgemizde fark yaratan unsurların tatlı bisküvi, gofret ve çikolata gibi satış fiyatı yüksek ürünlerin olduğunu görüyoruz. Hububat sektörünün Türkiye genelindeki ihracat birim fiyatları yüzde 0,4 düşerken, biz ortalama birim fiyatlarda yüzde 10,9 artışla ülke ortalamasından pozitif yönde ayrıştığımız için memnunuz.”

 “Kaliteden ödün veren olursa hemen karşısında oluruz”

Dünyanın en önemli tarım merkezlerinden biri olan Güneydoğu Anadolu’nun, coğrafi bir marka olduğunu ve buradaki üreticilerin kalite anlayışına zarar verecek her türlü girişimle mücadele edeceklerini belirten Kadooğlu şunları ifade etti:

 “Biz mutfağı ve kültürüyle dünyada nam salmış bir bölge olarak, yurt dışındaki alıcılar nezdinde her zaman bir ilgi odağıyız. Herkes dünyada başka bir Gaziantep’in daha olmadığını biliyor. Satın almacılar bölgemizden bir gıda ürünü ithal ettiği zaman Diyarbakır’ın, Mardin’in, Şanlıurfa’nın meşhur ürün kalitesinde olmasını istiyor. Haksız rekabet amacıyla kaliteden ödün veren, bölgedeki büyük üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın özenle yükselttiği Güneydoğu imajını riske atan olursa hemen karşısında oluruz. Bu konuda bir örneği yakın dönemde, hayvan yeminde kullanılmak üzere ithal edilen soyadan elde edilen yağların bazı firmalar tarafından ayçiçek yağına karıştırıldığı iddiaları esnasında yaşadık. Dünyada en fazla rafine ayçiçek yağı ihracatı yapan ülke olarak, bu girişimlerin engellenmesi konusunda kamu yöneticilerimizi uyardık. Bakanlıklarımızla iş birliği içinde kalite odağından taviz vermeden, ihracat gelirlerimizi artırmaya devam edeceğiz.”

*

*

BAŞKAN ŞAHİN, BÜYÜKELÇİ EŞLERİNİ KABUL ETTİ

NE KADAR İNSANI GAZİANTEP’E GETİRİRSEK DÜNYA BARIŞI İÇİN EN BÜYÜK KATKI OLACAK

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i, bir dizi program için şehre gelen Dışişleri Mensupları Eşleri Dayanışma Derneği (DMEDD) üyeleri ziyaret etti.

Bir dizi temaslarda bulunmak için şehre gelen DMEDD üyeleri, Başkan Şahin’i makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında üyeler, Gaziantep’in tarihi, kültürü ve mutfağıyla çok önemli bir yerde olduğunu ifade ettiler. Başkan Fatma Şahin ise şehrin dünyada tanınırlığı için büyükelçi eşleriyle gönül elçisi olarak iş birliği yapabileceklerini söyledi.

ŞAHİN: BİZİM EN DEĞERLİ BEŞERİ SERMAYEMİZ, GÜCÜMÜZSÜNÜZ

Ziyarette konuşan Başkan Fatma Şahin, büyükelçilerin sürdürülebilir başarılarının arkasında hep güçlü kadınlar olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

 “Elçilik makamları ailece temsil edilen makamlar. Büyükelçilerimiz yoğun olduğunda arkayı birilerinin toplaması gerekiyor. Gittiğiniz ülkelerde oranın kültür, sanat, sosyal hayatı gibi birçok alanda o kurumun altyapısı anlamında güçlü destek verilmesi gerekiyor. Parlamentoda görev aldığım alanlarda büyükelçilerimizin eşleriyle çalışma fırsatım oldu. Dışişleri Bakanlığı çok kurumsal çalışıyor. Cumhuriyetimizin en önemli kurumsal altyapısı bu bakanlığın bünyesinde. En akıllı insanlarımızı alıyor bakanlık. Zorlu sınavlardan geçerek bakanlıkta görev alıyorlar. Kadın-erkek eşitliğine inanan ve bunu uygulayan bir bakanlık ve bu çok güzel bir şekilde çalışıyor. Bizim en değerli beşeri sermayemiz, gücümüzsünüz.”

NE KADAR İNSANI BURAYA GETİRİRSEK DÜNYA BARIŞI İÇİN EN BÜYÜK KATKI OLACAK

Derneğin kurulmasının iyi bir fikir olduğunu aktaran ve çalışmaları takdirle takip ettiğini vurgulayan Şahin, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

 “2014 yılında 2 milyonluk şehre başkan oldum. Başkanlığım döneminde göç, salgın ve dünyanın en büyük kara depremini yaşadık. Bunlara rağmen bu şehirde kültür ve sanat konuşuyoruz. Anadolu Arkeoloji Enstitüsü’nü kurduk, altyapısını oluşturduk, bütün tarihi yapılarımızı restore ediyoruz. Mutfağımız şu anda en iyi 9’uncu mutfak. Biz sizlerle birlikte desteğinizle ilk 5’te olmayı hedefliyoruz. 5 antik kentimiz ve 26 kardeş şehrimiz var. 26 hanı restore ettik. Sizlerden çok şey bekliyoruz. Sizler networksünüz, akıl, kalite, vizyon, kapasite, dünyanın vicdanı ve aklısınız. Bizim kültür ve gönül elçisisiniz. Ne kadar insanı buraya getirirsek dünya barışı için en büyük katkıyı sağlamış olacağız. Buranın ne kadar güvenli, kültür ve sanat şehri olduğunu dünyaya iyi anlatmamız gerek. Bu konuda sizlere gerçekten ihtiyacımız var. Ne kadar kişiyi buraya getirirsek, görerek kafalarındaki soru işaretlerinin cevabını alıyorlar. Bunun mekanizmasını sizler biliyorsunuz.”

Dernek üyeleri ise ziyaretin önemine vurgu yaptı. Şehirde kültür, turizm ve tarihi altyapı için yapılan çalışmaların çok güzel olduğunu belirttiler. Şehrin tanıtımı konusunda konuşmalarında iş birliği mesajı verdiler.

*

*

ŞAHİNBEY ENGEL ATLAMA TEŞVİK MÜSABAKALARINA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

GAZİANTEP’TE BİR İLK

Şahinbey Belediyesi ve Türkiye Binicilik Federasyonu’nun işbirliği ile Şahinbey Geleneksel Sporlar Merkezi’nde Engel Atlama Teşvik Müsabakalarına ev sahipliği yaptı.

Daha önce birçok önemli spor organizasyonuna ev sahipliği yapan Şahinbey Belediyesi, Engel Atlama Teşvik Müsabakaları düzenledi. Düzenlenen yarışmada Muhammet Emin Doğan 61.81 saniyeyle birinci olurken Şahinbey Spor Kulübü adına yarışan Mehmet Doğan ise 66.66 saniyelik derecesiyle ikinci oldu. Yarış sonunda dereceye giren sporculara ödüllerini AK Parti Grup Başkanvekili ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, AK Parti Milletvekilleri Ali Şahin, Derya Bakbak, Eyüp Özkeçeci, Mesut Bozatlı, İrfan Çelik Aslan, AK Parti İl Başkanı Fatih Muhaddis Fedaioğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu takdim ederken Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’de programa katılanlar arasındaydı.

140 AT YARIŞTI

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, binicilik sporunu destekleyerek yaygınlaştırmak istediklerini belirterek “Şahinbey Belediyemiz ve Türkiye Binicilik Federasyonu’nun işbirliği Geleneksel Sporlar Merkezimizi ilk defa engel atlama yarışması düzenledik. Türkiye’nin değişik illerinden yarışmacılar katıldı. 140 at burada yarıştı. Bugün 70 yarında 70 at yarışacak. Burada herhangi bir yaş, cinsiyet ayrımı yok. Her yaştan her birey katılabilir. Gaziantep’te bunun ilk olması çok önemli. Bizim sahamız her türlü spora müsait bir sahadır. Bu tarz yarışmaları düzenlemeye devam edeceğiz” dedi.

*

*

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı:

“COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER ZENGİN BİR KÜLTÜRÜN YANSIMASIDIR”

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, coğrafi işaretli ürünlerin sadece birer gıda maddesi veya el emeği ürünler olmadıklarını belirterek, bu ürünlerin aynı zamanda bir kültürün ve tarihin günümüze yansıması olduğunu ifade etti.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde gerçekleştirilen “GastroAntep Kültür Yolu Festivali” kapsamında düzenlenen ‘Gaziantep’in coğrafi işaretlerinin yerel üreticiler, bölge ekonomisi ve kültürü üzerindeki katkıları” konulu panele konuşmacı olarak katıldı.

Moderatörlüğünü Ekonomi Gazetesi Yazarı Faruk Şüyün’ün yaptığı panelde, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, YÜCİTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ve Metro Türkiye Kategori Müdürü Birol Ulaşan, coğrafi işaretli ürünlerin yerel ekonomilere katkıları hakkında değerlendirmelerde bulundular.

Gaziantep’in coğrafi işaretli ürün sayısında Türkiye’de ve dünyada ilk sırada yer aldığını kaydeden GTB Başkanı Akıncı, kentin 106 tescilli ürünle bu alanda rol model oluşturduğunu ifade etti.

Türkiye’nin Gastronomi dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağına girme başarısı gösteren ilk şehrin Gaziantep olduğunu anımsatan Akıncı, kentin bu anlamdan çok zengin ve köklü bir mirasa ev sahipliği yaptığını söyledi.

Borsa olarak yaklaşık 10 yıldır sürdürdükleri çalışmalar kapsamında Gaziantep adına 24 ürünü coğrafi işaretle taçlandırdıklarını vurgulayan Akıncı, bunun yanı sıra Gaziantep’in 5 ürünü için Avrupa Birliği (AB) tesciline, 2 ürünü içinde Türk Patent ve Marka Kurumuna resmi başvuruda bulunduklarını dile getirdi.

-COĞRAFİ İŞARET ÜRÜNÜN KİMLİĞİNİ OLUŞTURUR-

Coğrafi işaretli ürünlerin her şeyden önce yerel üreticiler için bir kimlik ve prestij kaynağı oluşturduğuna dikkat çeken Akıncı, “Coğrafi işaretle tescillenmiş bir ürün, tüketiciler için yüksek kalite ve özgünlük garantisi sunmaktadır. Bu durum ürünlerin değerini artırarak üreticisine ekonomik avantajlar sağlamakta” dedi.

-GASTRONOMİ TURİZMİ VE BÖLGEYE ETKİSİ-

Coğrafi işaretli ürünlerin bölge ekonomisi üzerindeki etkilerine de değinen Akıncı, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bildiğiniz üzere coğrafi işaretli ürünler hem yerel hem de uluslararası pazarlarda büyük bir talep görmekte. Bu durum her şeyden önce geleneksel mutfağımızın da etkisiyle bölgeye daha fazla turist gelmesine katkı sunmakta Gastronomi turizmi açısından coğrafi işaretli ürünlerimizin tanıtımı ve denetimi noktasında maalesef çok istediğimiz noktada değiliz. Bu konuda atmamız gereken çok fazla adım var. Ama ben şuna inanıyorum, sadece tescillemeyle kalmayıp marka değeri kazandırdığımız her bir ürün Gaziantep ve bölge ekonomisi için artı bir kazanç sağlayacaktır. Kültür turizmi ile Gastronomi turizminin harmanlanmasını sağlayacak güçlü bir entegrasyon bölge ekonomisinin gelişimine pozitif katkı sunacaktır.”

-KÜLTÜREL MİRAS-

Coğrafi işaretli ürünleri sadece ekonomik bir değer olarak değil aynı zamanda kültürel bir miras olarak gördüklerini belirten Akıncı,” Bu ürünler var oldukları bölgenin kadim geçmişini yaşatmakta. Tarihin derinliklerinden gelen bu köklü mirasları mutlaka gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor. Birçok ürünümüzde yüzyıllardır süregelen geleneksel üretim metotlarını korumanın ve geleceğe taşımanın tek yolu coğrafi işaretlerden geçmekte. Bu durum kültürel kimliğimizi güçlendirmemize ve toplumsal hafızamızı canlı tutmamıza katkı sağlayacaktır. Coğrafi işaretli ürünler, sadece birer gıda maddesi ve el emeği ürünler değil, aynı zamanda bir kültürün ve tarihîn günümüze de yansımasıdır. Bu ürünlerin coğrafi işaretlerle korunması, Gaziantep’in kültürel zenginliğini yüceltmekte ve bölgenin uluslararası alanda tanınmasına katkı sunmakta” diye konuştu.

Akıncı, panelde ayrıca kaynağını tarımdan alan coğrafi işaretli ürünler hakkında da gelen soruları yanıtladı.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı