Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 10.09.2024 e gazete

admin | 10 Eylül 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 10.09.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 10.09.2024 e gazete

HABER METNI;

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE “KENTLER VE TIP TARİHİ: GAZİANTEP SAĞLIK TARİHİ” SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ

-REKTÖR PROF. DR. DAĞLI: “BU ANLAMLI SEMPOZYUM ZİNCİRİNİN ŞEHRİMİZDE BAŞLAMASI BİZLER İÇİN GURUR KAYNAĞIDIR”

 Hem düşmanla, hem açlıkla, hem de salgın hastalıklarla bir anda savaşan Antepliye bu tarihi vesikaları sunmam benim için onurdur diyen Gaziantep Kent Konseyi Onursal Başkanı Op. Dr. Samet Bayrak Antep harbinin kolay kazanılmadığını söyledi.

Türk Tıp Tarihi Kurumu’nun “Kentler ve Tıp Tarihi” başlıklı sempozyum serisinin ilki SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Türk Tıp Tarihi Kurumu iş birliği ile Gaziantep’te SANKO Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, programda yaptığı konuşmada “Bu anlamlı sempozyum zincirinin şehrimizde başlaması bizler için gurur kaynağıdır” dedi.

Prof. Dr. Dağlı, Anteplilerin tüm yokluklara rağmen düşmana karşı verdiği üstün mücadele sonucunda kazanılan zaferin hem Türk milletine hem de tüm dünyaya örnek ve ilham kaynağı olduğunu vurguladı.

 “Bu şehir, savunma sırasında nüfusunun üçte birini şehit verdi” diyen Prof. Dr. Dağlı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “Bu topraklar kolay kazanılmadı. Ödenen bedeller, verilen hizmetler çok büyük. Şanlı tarihimize, bu topraklara ve Cumhuriyetimize bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sahip çıkmak ayrıca tarihimizi genç nesillere anlatmak boynumuzun borcudur.

SANKO Üniversitesi olarak sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Tam 10 yıldır yetiştirdiğimiz sağlık profesyonellerinin yanı sıra kadim şehrimizi bu alanda daha da ileri seviyeye taşıyabilmek amacıyla büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Ben Gaziantep’in sağlık tarihi içerisinde üniversitemizin de önemli bir yer alacağına yürekten inanıyorum. Sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, verimli ve güzel bir toplantı olmasını diliyorum.”

GAZİANTEP’E HİZMET ETMEK BENİM İÇİN ONURDUR

ANTEP HARBİ KOLAY KAZANILMADI

Antep Harbi konusunda araştırmaları bulunan Gaziantep Kent Konseyi Onursal Başkanı Op. Dr. Samet Bayrak da Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin kent arşivinde yer alan belgelerle 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılda Gaziantep’te sağlık tarihini anlattı.

O dönemdeki salgın hastalıklara da değinen Op. Dr. Bayrak, şunları kaydetti:

 “Antep Harbi kolay kazanılmadı. Bir Gaziantep aşığı olarak bu şehre hizmet etmek benim için onurdur. Ne mutlu Gaziantepli olana ne mutlu Türk’üm diyene. Vatan ve bayrak uğruna canlarını feda eden şehitlerimiz ile gazi olup sonsuzluğa göç edenlere ve Antep Harbinde gecesini gündüzüne katıp bıkmadan, usanmadan hizmet veren tüm sağlık personeline Allah’tan rahmet diliyorum.”

TIP TARİHİ TOPLANTILARI MÜTEVAZI TOPLANTILARDIR

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Murat Akkın ise 30 yılı aşkın süredir Türk Tıp Tarihi Kurumu’nun üyesi olduğu için gurur duyduğunu belirterek, “Üniversitemiz kurulduğu günden beri Gaziantep sağlık tarihi ile ilgili bilimsel toplantı organize etme hayalimiz hep vardı” dedi.

Tıp tarihi toplantılarının genellikle mütevazı toplantılar ve meslek üyelerinin gönüllü yürüttüğü bir organizasyon olduğunu anımsatan Prof. Dr. Akkın, Türk Tıp Tarihi Kurumu’nun kentlerin sağlık ve tıp tarihine yönelik yapmayı planladığı çalışmanın ilkinin SANKO Üniversitesi’nde gerçekleştirilmesinin büyük anlam taşıdığını dile getirdi.

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak sempozyuma ev sahipliği yapmaktan onur ve gurur duyduklarını ifade eden Prof. Dr. Akkın, “Sempozyumun düzenlenmesine emek verip katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

GAZİANTEP HER ZAMAN ÖRNEK GÖSTERİLEN BİR ŞEHİR

Türk Tarihi Kurumu ve SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi ortaklığında düzenlenen Gaziantep sağlık tarihi toplantısında bulunmaktan dolayı mutluluğunu dile getiren Türk Tıp Tarihi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gülten Dinç ise tarih ve doğa kokan Gaziantep’in, gastronomisi ve sanayisi ile Türkiye’de her zaman örnek gösterilen bir şehir olduğunu ifade etti.

Sempozyumun geleneksel toplantılar dizisine dönüşmesi için çalışmalarını sürdüreceklerinin altını çizen Prof. Dr. Dinç, sempozyumun Gaziantep’te yapılmasını öneren ve bu konuda büyük çabaları olan SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Murat Akkın başta olmak üzere destek veren herkese ve onursal başkanlığı üstlenen SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı’ya teşekkür etti.

Cumhuriyet öncesi Gaziantep sağlık tarihinin anlatıldığı sempozyumun oturum başkanlığını SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı ve Türk Tıp Tarihi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gülten Dinç’in üstlendiği ilk oturumda; Gaziantep Kent Konseyi Onursal Başkanı Op. Dr. Samet Bayrak “Antep Harbinde ve Öncesinde Sağlık Hizmetleri”, Gazikültür A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar “Antep Harbinde Dr. Mecit Bey’in Hastane Kayıt Defteri”, Emekli Dr. Öğr. Üyesi Celal Pekdoğan “Antep Harbinde Ateşkes Sonrası Kızılay’ın Yaptığı Yardımlar”, İstanbul Altınbaş Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Gülkızılca Yürür “Antep Amerikan Hastanesi, Hastaneye Bağlı Tıp Okulu ve Gaziantep Kentine Etkileri” ve Gaziantep Kent Arşivi ve Araştırma Merkezi El Yazması ve Nadir Eserler Uzmanı Dr. Özgür Kazcı “19. yüzyılda Antep’te Salgın Hastalıklar” başlıklı sunum yaptı.

Oturum başkanlığını SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Murat Akkın ile İstanbul Ticaret Üniversitesi Prof. Dr. Oya Dağlar Macar’ın yaptığı ikinci oturumunda da cumhuriyet sonrası Gaziantep sağlık tarihi anlatıldı. Gaziantep Kent Konseyi Onursal Başkanı Op. Dr. Samet Bayrak “Cumhuriyet’in Kuruluş Yıllarında Gaziantep’te Trahom ile Mücadele”, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Balat “Dr. Hayri Meriç’in Kayıt Defterinden 1949 Yılında Gaziantep Memleket Hastanesinde Yapılan Ürolojik Ameliyatlar ve Sonuçları”, SANKO Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Metin Bayram “Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesinin Kuruluş Dönemi Anıları”, SANKO Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Yusuf Ziya Yıldırım “20. Yüzyılın Son Çeyreğinde Gaziantep’te Sağlık Hizmetleri” ve Türk Tıp Tarihi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gülten Dinç “Uğur Barlas’ın Gaziantep Sağlık Tarihine Katkıları” konularına ilişkin önemli bilgiler içiren sunum gerçekleştirdi.

Üçüncü oturumda ise Gaziantep’ten yetişmiş, hayatını kaybeden 12 hekimi tanıyan akademisyen ve aile yakınları hekimlerin Gaziantep sağlığı ve kültürüne sundukları özverili çalışmaları anlatırken duygusal anlar yaşandı.

SANKO Üniversitesi Hastanesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ve sunuculuğunu Ortak Dersler Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Didem Karayakupoğlu’nun yaptığı sempozyumun ilk gününde katılımcılar, Op. Dr. Samet Bayrak’ın “Antep Harbinde Sağlık Hizmetleri” konulu fotoğraf sergisini görme, ikinci gününde ise düzenlenen sosyal program ile Gaziantep’i tanıma fırsatı buldular.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Kent Konseyi ve Gazikültür A.Ş.’nin katkılarıyla düzenlenen sempozyuma, alanında uzman akademisyenler büyük ilgi gösterdi.

*

*

Halit Acar Başkanlığındaki DEİK Heyetinden Necef’e Önemli Ziyaret

BÖLGEYE YÖNELİK TİCARET HACMİNİN ARTACAĞINA İNANIYORUZ

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere DEİK Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı ve  Yönetim Kurulu Üyesi Halit Acar Başkanlığında Necef’e giden heyet görüşmelerini tamamlayarak ülkemize döndü. Ziyaretin verimli geçtiğini ifade eden Başkan Halit Acar önümüzdeki süreçte bölgeye yönelik ticaret hacminin artacağına inandıklarını belirtti.

DEİK Türkiye-Irak İş Konseyi, Irak’ın Necef kentine resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret, Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı ve DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Halit Acar’ın Başkanlığında gerçekleştirildi. Temasların başarılı geçtiğini ifade eden DEİK Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Halit Acar “ DEİK Heyetimiz, Necef Başkonsolosu Cafer Olcay Karakaş ile bir araya gelerek, Alevi Atebesi Yatırım Komisyonu ve Necef Ticaret Odası ile kapsamlı toplantılar ve ikili iş görüşmeleri gerçekleştirerek, Türkiye ile Irak arasındaki ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla çeşitli iş ve yatırım fırsatlarını ele aldı. Heyetimizin en önemli amaçlarından birisi, alanlarında yetkin ve güvenilir firmalarımızın Alevi Atebesi Yatırım Birimi yetkilileriyle temaslar kurması ve karşılıklı ticaretin geliştirilerek arttırılmasıydı. Bu temaslar neticesinde gelecekte şirketlerimizle Atebe ve bölgedeki firmalar arasında çeşitli sektörlerde işbirlikleri ve ortaklıklar tesis edilmesini ümit etmekteyiz. Başarılı geçen görüşmelerimizin ardından heyetimiz ülkemize döndü. Bu süreç içerisinde bizlerden desteklerini esirgemeyen Türkiye Necef Başkonsolosumuz Sayın Cafer Olcay Karakaş ve Ticaret Bakanlığı Müşavirlerimize teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki süreçte bu temasların olumlu dönüşlerini alacağımıza inanıyorum” dedi.

*

*

GAZİANTEP’TE SÜRDÜRÜLEBİLİR SANAYİ İÇİN KRİTİK ADIM

GSO KURUMSAL KARBON AYAK İZİNİ HESAPLAYAN İLK ODA OLDU

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik önemli bir adım atarak, ISO 14064-1 standardına göre Kurumsal Karbon Ayak İzi hesaplamalarını tamamlan ve raporlayan ilk oda oldu. GSO, bu kapsamda dünyanın önde gelen uluslararası akredite kuruluşlarından biri olan TÜV-SÜD’e başvurarak, karbon ayak izi verilerinin doğrulanması sürecini başlattı.

Atılan bu adımın Gaziantep ve ülkemizdeki diğer odalar ile kuruluşlara da örnek olmasını umduklarını belirten GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, “Karbon ayak izimizin doğru hesaplanması ve uluslararası standartlara uygun olarak raporlanması, sürdürülebilirlik çalışmalarımızın önemli bir parçasıdır. TÜV-SÜD gibi dünya çapında güvenilir bir kuruluşun doğrulama sürecinde yer alması, bu alanda attığımız adımların güvenilirliğini artıracaktır. Sanayimizin çevresel etkilerini en aza indirmek ve sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşmak için karbon ayak izimizi belirlemek, gelecek adına atmamız gereken en kritik adımlardan biridir” dedi.

Gaziantep sanayisinin ülkemizin kalkınmasında önemli bir role sahip olduğunu kaydeden Ünverdi, “Ancak bu rolümüzü çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bir şekilde devam ettirmemiz büyük önem taşıyor. Bu çalışma, sanayicilerimize örnek teşkil edecek ve tüm sektörlerde bu bilincin yayılmasına katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Ünverdi, “Yeşil Mutabakat konusunda sanayicilerimizi bilinçlendirme amacıyla birçok çalışma yürütüyoruz. İştirakimiz olan Gaziantep Sanayi Odası Mesleki Eğitim Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. (GSO-MEM A.Ş.), TÜBİTAK’ın Yeşil Dönüşüm konusunda bölgemizdeki tek çözüm ortağı olarak faaliyet göstermektedir” dedi ve ekledi: “Bu çabalar, Gaziantep sanayisinin çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığını bir kez daha ortaya koyuyor. Bu noktada, 60’tan fazla firmanın karbon ayak izini hesaplayarak yol haritalarını belirledik ve bu firmalarımızın uluslararası pazarlarda daha avantajlı konumlanmalarına katkı sağladık.”

2019 yılında başlattıkları sanayide dönüşüm hamlesi kapsamında dijital ve yeşil dönüşüme odaklandıklarını dile getiren Adnan Ünverdi, ‘’İşletmelerimizi yeşil dönüşümle geleceğe hazırlamaya, AB Yeşil Mutabakatı kapsamında uygulanacak yaptırımlardan etkilenmemeleri için desteklemeye devam ediyoruz. GSO-MEM’den bu konuda destek almak isteyen firmalarımızı, sürdürülebilirlik çalışmalarına katılmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı