Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 26.08.2024 e gazete

admin | 25 Ağustos 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 26.08.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 26.08.2024 e gazete

HABER METNİ;

TARIM ÇÖKÜŞÜ FISTIKTAN İBARET DEĞİL

TARIMIN AMİRAL GEMİSİ FISTIK DEĞİL; BUĞDAY,ARPA,MISIR,MERCİMEKTİR

Fıstık bu bölgede zengin işi.. Dünkü CHP’nin Çiftçi Mitingi de fıstık üzerine kurgulanmıştı. Ben beni bildim bileli 61 yaşındayım fıstık hep yatırım aracı olmuştur. Bugün 1’e al 5 ay sonra iki misline sat.

Bu hep böyle oldu ve böyle de olmaya devam edecek..

Asıl sorun buğday, arpa, mercimek ekilen topraklar fıstık ağaçlarıyla dolmaya başladı.

Ekmek fakirin umudu, baklavaya konan fıstık zenginin umudu. Buğdaya  rant yok, ama fıstıkta rant var.

Bu nedenle CHP ilk defa bir rantsal bir miting düzenledi.

Fıstık karın doyurmaz ama buğday doyurur. Geçen yıl 2023 de Buğday 9.400 TL  iken, bugün ise 10.100 TL..

Enflasyon yüzde 70 artarken, girdi maliyetleri yüzde 150 artarken  buğdaydaki artış sadece yüzde 5..

Buğday fakirin katığı..

Fıstık ise zenginin zevk mamulü..

Kıraç alanlar durduğu yerde verimlii Buğday alanları bir bir fıstık ağaçlarıyla doldu taştı..

Asıl tehlike bu…

ÇİFTÇİMİZİ KORUMAK ADINA BİBER İTHALATINI GİRİŞİMİZLE DURDURDUK

Gaziantep Milletvekili  Ali Şahin Gaziantep Tarım İl Müdürü Mehmet karayılan ile birlikte  İslahiye ilçesinde biber hasatına katıldı ve açıklamalarda bulundu.

Şahin yaptığı açıklamada biber üreticilerine de bir müjde vererek biberdeki ithalatı durdurduklarını ifade etti. Şahin şu cümlelere yer verdi; “Biberimizi, çiftçilerimizi korumak adına Tarım Bakanlığımız, Tarım İl Müdürlüğümüz ve Ziraat Odamızla birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz Bu aşamada tarım kredi kooperatifimiz İle beraber alımı başlatacağız . Çiftçilerimizi korumak adına biber  ithalatını yüzde 99 durdurmuş bulunmaktayız. Bu da çiftçilerimizin bizden bir beklentisiydi. Aynı zamanda biberin kalitesini gıda güvenliğini tehlikeye sokan hileli ürünleri piyasaya sürenlerle mücadelemizi sürdüreceğiz. Operasyonla çiftçilerimiz ve ürünlerini kalite yönünden  istismar eden hileli ürünleri piyasaya sürenler engelleniyor. Elbette içimizdeki çürük elmaları ayıklayarak biber üreticilerimizin yanda olmayı sürdüreceğiz.”

Şahin hileli biber üretimine yönelik ise şu açıklamayı yatı;”Yapılan denetimlerde Nurdağı’ndaki söz konusu işletmede pul biber ve toz biber ürünlerine katılmak üzere öğütülmüş halde yaklaşık 60 ton domates posası ve sumak ürününe eklenmek üzere yaklaşık 15 ton havuç posası tespit edilmiş ve tüm ürünler imha edilmiştir…”

*

*

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, üreticilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Fıstık Mitinginde iktidarı eleştirdi.  Gaziantep İstasyon Meydanı’nda “Üreticinin sesini duyuyoruz, duyuruyoruz!” sloganıyla düzenlenen mitinge CHP Lideri Özgür Özel’in yanı sıra Şehitkâmil Belediye Başkanı Umut Yılmaz ile milletvekilleri, parti yöneticileri, partililer ve binlerce çiftçi katıldı. Üreticilerin sesini tüm Türkiye’ye duyuracaklarını söyleyen Özel, üreticilerin yaşadığı sıkıntılarda sorunun sistemde değil, iktidarda olduğunu söyledi.

Özel, çiftçilerin sorunlarının görmezden gelinmemesi gerektiğini ifade ederek, “Çiftçi yok sayılamaz, çiftlerin sorunları görmezden gelinemez. Çiftçinin sorunları yoktur diyorlar. Buradan Erdoğan ve Bahçe’liyi, diğer liderleri uyarıyorum. Sizin sahte gündemlerinizin peşine takılıp Antep fıstığı üreticilerini yalnız bırakmayacağım. Bizim derdimiz emekçidir, Rize’deki çaycı, Giresun’daki fındıkçı, Antep’teki fıstıkçıdır. Biz üreticimizin yanındayız. Emekçiyi sömürenlerle gidecek yolumuz, konuşacak konumuz, bir anayasa gündemimiz yok. Bizim yolumuz sizlersiniz, Antepli fıstık üreticileri, emekçilerdir. Cumhuriyet Halk Partisi diyor ki, “Üzülmeyin, enseyi karartmayın. Vardır bunun da bir çaresi. O da Cumhuriyet Halk Partisi’. Biz sizlerin yanındayız” diye konuştu.

TMO, ANTEPFISTIĞINI DA ALMALI

 Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Türkiye’nin çeşitli illerinde çeşitli ürünleri aldığı gibi Gaziantep’te, Şanlıurfa’da, Kilis’te, Siirt’te de Antepfıstığını alması için çağrıda bulunan Özel, şunları kaydetti: “Buradan iktidara sesleniyorum. Bir avuç aracıyı, bir avuç taciri korumayı bırakın. Derdi sen çekeceksin, parayı başkası kazanacak. Yok öyle yağma. Yazıklar olsun böyle düzene, yazıklar olsun. Tarım Bakanı orada burada abuk subuk telefon görüşmeleri yapmayı bırak. Geçen sene dört kilo fıstık satıp bir işçi yevmiyesi ödeniyor. Bu sene on kilo fıstık satılması gerekiyor. Onun için buradayım. Cumhuriyet Halk Partisi sadece eleştiren bir parti değil, çözüm yollarını söyleyen partiyiz. İktidar olduğumuzda Toprak Mahsulleri Ofisi, Gaziantep’te fıstık almak zorundadır. TMO, fıstık alacak. Fıstıkta derhal taban fiyat uygulamasına geçeceğiz. Artan sıcaklar, fıstıkta verimi düşürüyor. Sulama zaruri hale geldi. Fıstığın sulanması için projelerin başlatılması lazımdır. Bu bölgede sadece fıstık değil, kırmızıbiber çiftçileri de feryat ediyor. Geçen sene İslâhiye’de tarlada 130 lira olan biber, bu yıl 60 liraya alıcı bulamıyor. İslâhiye yarı fiyatına kırmızıbiber satmak zorunda kalıyor. Bu sorunun en önemli sebeplerinden bir tanesi de kırmızıbiber ithalatına izin veren anlayıştır.”

MALİYETLER 2-3 KAT ARTMIŞ

Fıstık üreticilerinin cebine göz dikenler olduğunu aktaran Özel, artan maliyetlere de dikkat çekerek, “Başta Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, bu bölge Türkiye Fındık üretiminin dörtte birini, Antep fıstığı üretiminin yüzde 75’ini gerçekleştiriyor. Dünyadaki toplam üretimin yüzde on ikisini sizler karşılıyorsunuz.  Fıstık üretmek zor iş, emek ister, alın teri ister, Bugün fıstık üreticisinin cebine göz dikenler var. Bugün Ziraat Odası Başkanları’yla konuştum. Üreticilerle konuştum. İşte fıstık burada, işte fıstık üreticisi burada, işte millet televizyonlarının başında. Geçen sene gübrenin çuvalı bin 600 lirayken, bu sene 3 bin liraya çıktı.  Geçen sene ilaç 40 lirayken, bu sene 600 liraya çıktı. Mazot 24 liradan, 45 liraya çıktı. Her şeyin maliyeti üç kat arttı. Geçen yıl markette satılan fıstık şimdi markette 600 liraya satılıyor. Her şey iki kat, üç kat artmış. Bu Gaziantep’in geçiminin ana maddesi bu ürün geçen sene 115 lira da bu sene niye 90 lira niye 95 lira? Bu; akılla, vicdanla, mantıkla ,izah  edilebilir mi?” ifadelerini kullandı.

Özel’in konuşmasının ardından Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz tarafından CHP Lideri Özel’e Türk Bayrağı hediye edildi.

*

*

*

Bu başarı Alg Spor’un

BU GURUR GAZİANTEP’İN

Kadın Futbolcular Derneği (KAFUDER) tarafından ilk kez düzenlenen “Kristal Ayaklar Ödül Töreni” Ankara CerModern’de yapılırken Gaziantep futbolunun gururu olan Alg Spor’da ödüllendirildi.

Gectiğimiz günlerde Ankara’da gerçekleşen törende kadın futbolunun yükselen yıldızları ile destek verenler ödüllendirildi. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, siyaset, spor ve medya dünyasından çok sayıda isim törende yer aldığı törende kadın futbolunun gelişiminde önemli pay sahibi olan Gaziantep Alg Spor Kulüp Başkanı Ali Gözcü’de ödüllerildi.

ALİ GÖZCÜ’YE BÜYÜK ONUR

Kadın futbolunun gelişmesinde her zaman ön ayak olan Gaziantep Alg Spor Başkanı Ali Gözcü’nün bu mücadelesi ödülle taçlandırıldı. Kadın Futbolcular Derneği (KAFUDER) tarafından ilk kez düzenlenen kristal ayaklar ödül töreninde Alg Spor Başkanı Ali Gözcü, “Yılın Kadın Futbol Yatırımcısı” seçildi. Ödül karşısında çok mutlu olan ve duygulanan başkan Gözcü, kadın futbolunun gelişmesi için her zaman ellerinden geleni yapmaya çalışacaklarını söyledi ve kendisine bu ödülü layık görenlere ise teşekkür etti.

BİR ÖDÜLDE NİHAL SARAÇ’A

Sportif başarıların yanı sıra altyapıya verdiği önem ile de ön plana çıkan Gaziantep Alg Spor’da başkan Ali Gözcü’nün yanı sıra U19 milli takımında oynayan Alg Sporlu sporcu Nihal Saraç, Kristal Ayaklar Ödül Töreni’nde “Yılın Umut Vaat Eden Genç Futbolcusu” seçildi.  Saraç, ödülünü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş’ın elinden aldı. Üst üste iki ödül birden alarak şehrimizi gururlandıran sarı-grili takım önümüzdeki sezon ligde ise yeniden şampiyonluk mücadelesi vermek istiyor.

BAKAN AŞIK TEBRİK ETTİ

Ödül törenine katılan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, başta ALG Spor Başkanı Ali Gözcü olmak üzere kadın futboluna yatırım yapan tüm adamlarına teşekkür ederek şunları söyledi; “Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), kadın futbolunun gelişmesiyle ilgili çalışmalar yapıyor. Bu daha başlangıç. Güzel şeyler olacak. Burada emeğe geçen herkesi tebrik ediyorum. Gençlerimizi, kızlarımızı kucaklayalım. Spor evrensel bir değer. Türk sporunun gelişmesini istiyoruz. Hep beraber çalışmaya devam edeceğiz. Kadın gülerse dünya güler” diye konuştu.

*

*

Bu başarı Alg Spor’un

Bu gurur Gaziantep’in

Kadın Futbolcular Derneği (KAFUDER) tarafından ilk kez düzenlenen “Kristal Ayaklar Ödül Töreni” Ankara CerModern’de yapılırken Gaziantep futbolunun gururu olan Alg Spor’da ödüllendirildi.

Gectiğimiz günlerde Ankara’da gerçekleşen törende kadın futbolunun yükselen yıldızları ile destek verenler ödüllendirildi. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, siyaset, spor ve medya dünyasından çok sayıda isim törende yer aldığı törende kadın futbolunun gelişiminde önemli pay sahibi olan Gaziantep Alg Spor Kulüp Başkanı Ali Gözcü’de ödüllerildi.

ALİ GÖZCÜ’YE BÜYÜK ONUR

Kadın futbolunun gelişmesinde her zaman ön ayak olan Gaziantep Alg Spor Başkanı Ali Gözcü’nün bu mücadelesi ödülle taçlandırıldı. Kadın Futbolcular Derneği (KAFUDER) tarafından ilk kez düzenlenen kristal ayaklar ödül töreninde Alg Spor Başkanı Ali Gözcü, “Yılın Kadın Futbol Yatırımcısı” seçildi. Ödül karşısında çok mutlu olan ve duygulanan başkan Gözcü, kadın futbolunun gelişmesi için her zaman ellerinden geleni yapmaya çalışacaklarını söyledi ve kendisine bu ödülü layık görenlere ise teşekkür etti.

BİR ÖDÜLDE NİHAL SARAÇ’A

Sportif başarıların yanı sıra altyapıya verdiği önem ile de ön plana çıkan Gaziantep Alg Spor’da başkan Ali Gözcü’nün yanı sıra U19 milli takımında oynayan Alg Sporlu sporcu Nihal Saraç, Kristal Ayaklar Ödül Töreni’nde “Yılın Umut Vaat Eden Genç Futbolcusu” seçildi.  Saraç, ödülünü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş’ın elinden aldı. Üst üste iki ödül birden alarak şehrimizi gururlandıran sarı-grili takım önümüzdeki sezon ligde ise yeniden şampiyonluk mücadelesi vermek istiyor.

BAKAN AŞIK TEBRİK ETTİ

Ödül törenine katılan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, başta ALG Spor Başkanı Ali Gözcü olmak üzere kadın futboluna yatırım yapan tüm adamlarına teşekkür ederek şunları söyledi; “Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), kadın futbolunun gelişmesiyle ilgili çalışmalar yapıyor. Bu daha başlangıç. Güzel şeyler olacak. Burada emeğe geçen herkesi tebrik ediyorum. Gençlerimizi, kızlarımızı kucaklayalım. Spor evrensel bir değer. Türk sporunun gelişmesini istiyoruz. Hep beraber çalışmaya devam edeceğiz. Kadın gülerse dünya güler” diye konuştu.

*

*

GAZİANTEP’E “YEŞİL HİDROJENLİ OTOBÜS”

İÇİN ALMANYA MODELİ!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin kamuda yeşil büyümeli otobüslerin kullanımı çalışması somut adımlarla gelişiyor.

İstanbul’da Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği (H2DER) ziyaretinde, belediyenin, İTÜ ve dernek ile üçlü bir anlaşmayla harmanlama projesi, Almanya’nın Duisburg Yatırım ve Dış Ticaret Destek Ajansı (DBI-Duisburg Business&Innovation) CEO’su Prof. Dr. Rasmus Beck tarafından ilgi ve takdirle karşılandı. TIAD (Duisburg Türk İş İnsanları Derneği) Yönetim Kurulu ürünlerinin yer aldığı ziyaret, NRW Global ile Duisburg Yatırım ve İnovasyon Ajansı tarafından organize edildi.

Duisburg Yatırım ve İnovasyon Ajansı Ofis Yöneticisi Ömür Hafızoğlu ve NRW Global adına Dr.Adem Akkaya ile birlikte H2DER Başkanı Yusuf Günay’ın yanı sıra dernek üyelerinden Sarper Cengiz, Argun Karaçay, Ali Rıza Köse, Nusret Ensari, Emrecan Erdoğan, Aziz Kılıç, Ömer Faruk Kırbıyık ve Win Solar Kurucu Ortağı Burak Günay buluşmada yer aldılar

İKLİM İÇİN “KARDEŞ ŞEHİRLER”DAYANIŞMASI!

Prof. Dr. Rasmus Beck , Duisburg ve Gaziantep’in kardeş şehirlerinin olduğunu hatırlatarak önemli tespitlerde bulundu. “Çelik üretimi artık yeşil hidrojensiz mümkün değil” diyen Prof. Dr. Rasmus Beck, “Almanya, özellikle sanayileşmede yeşil hidrojene yatırım yapıyor. Şu anda sadece hidrojende çalışan 55 şirket var. Federal hükümet ile sübvansiyonlar için görüştük , Almanya Federal Ekonomi ve Enerji Bakanı Robert Habeck’i misafir olarak kullandık, talep ve önerilerimizi aktardık. Dönüşüm başladı. Mevzuat hızla oluşturulmalı. Duisburg, bu yıl sonuna kadar 89 adet depolamalı büyük araç (otobüs, çöp kamyonu, atık toplayıcı, geri dönüşüm için hizmet veren araçlar) alımı yapacak. Gaziantep Duisburg’un kardeş şehri. Karşılıklı heyet ziyaretleri ile aboneli otobüs projenize destek başlatınacağız ” diye konuştu.

Üniversite, belediyeler ve STK işbirliğinin hedefi kamu yararıdır !

Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği H2DER Başkanı Yusuf Günay , Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve (İTÜ) İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliği içeren projeye, Duisburg Yatırım ve Dış Ticaret Ajansı (DBI) sunumu ile hedef faydanın çok daha hızlı gerçekleşeceğini söyledi. Günay, “Bizler H2DER olarak değerli üyelerimiz ile birlikte, fayda üretecek, titizlikle takip ediyoruz. Bir değerli çalışmamız da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile başladı. Yeşil Hidrojen Özel Endüstri Bölgeleri ilan edilmesi için girişimimizi başlattık. Öncelikle iki bölge oluşabilir: Biri, rüzgar zenginliği ile Ege bölgesi, diğeri güneş çiçekleri ile Güneydoğu ya da Doğu Anadolu’da. Temiz elektrik, su kaynaklarına yakın çevredeki yeşil enerji üretimine yönlendirilecek. Üçlü protokolümüze, dördüncü girişimi yani Duisburg Yatırım Ajansı’nı katmak da çok değerli. Kamu yararı için, üniversite, STK ve belediyelerin işbirliği kaçınılmazdır. Prof. Beck v tüm heyete, önce ziyaretlerinden sonra sunulan işbirliğine teşekkür etti ” dedi.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı