Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 22.08.2024 e gazete

admin | 23 Ağustos 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 22.08.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 22.08.2024 e gazete

HABER METNİ;

ANTEP FISTIĞI LİSANSLI DEPODA ÜRÜN ALIMLARI DEVAM EDİYOR

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ FISTIK ALIMINA BAŞLADI

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, çiftçilere verdiği desteği hız kesmeden sürdürüyor. Başkan Tahmazoğlu, yaptığı açıklamada, bugüne kadar vatandaşlara verdikleri tüm sözleri yerine getirdiklerini belirtti.

Geçtiğimiz günlerde fıstık alımlarıyla ilgili önemli bir duyuru yapan Başkan Mehmet Tahmazoğlu, bu kez de çiftçilerin emekle ürettiği boz kavlak fıstığın alımına başladıklarını açıkladı. Gaziantep Ticaret Borsası Lisanslı Deposu önünde yapılacak alımlarda, komisyon ve hamaliye ücreti alınmayacak ve ödemeler peşin olarak gerçekleştirilecek. Başkan Tahmazoğlu, ayrıca şehrin en önemli mahsullerinden biri olan fıstığı, uygun fiyatlarla vatandaşlara sunacaklarını ifade ederek, “Şehrimize ve ülkemize hayırlı olsun” dedi. Bu adımla Şahinbey Belediyesi, çiftçilere olan desteğini bir kez daha göstermiş oldu.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sizlere bugüne kadar ne söz verdiysek yaptık. Geçtiğimiz günlerde sizlere fıstık alımlarımızla ilgili bir açıklamada bulunmuştum. Bugün de çiftçimizin emekle ürettiği boz kavlak fıstığın alımlarına başlıyoruz. Gaziantep Ticaret Borsası Lisanslı Deposu önünde, komisyon ve hamaliye ücreti olmadan, peşin ödeme ile alım yapacağız” diye konuştu.

-GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI FATMA ŞAHİN:

– “ÜRETİCİLERİMİZİN EMEĞİNİ VE ANTEP FISTIĞININ DEĞERİNİ LİSANSLI DEPODA KORUYOUZ”

-GTB YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI KENAN UYGUR:

– “ANTEP FISTIĞI LİSANSLI DEPO ÜRÜNÜN SAĞLIKLI VE GÜVENLİ ŞEKİLDE DEPOLANMASINA KATKI SUNMAKTA”

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) tarafından İKA destekleriyle yaptırılan Türkiye’nin ilk Antep Fıstığı Lisanslı Deposunda ürün kabul işlemleri devam ediliyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Şahinbey Belediyesi tarafından fıstık üreticilerine destek sağlamak amacıyla alımı yapılan ‘Boz Kavlak’ Antep Fıstığı lisanslı depoda muhafaza altına alınmaya başlandı.

Gaziantep-Nizip karayolu üzerinde kurulu bulanan ve fiziki 10 bin ton depolama kapasitesine sahip olan Antep Fıstığı Lisanslı Depoda, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve beraberindeki heyet incelemelerde bulundu.

Üreticilerle bir araya gelerek, ürün alım işlemlerini yerinde kontrol eden Başkan Şahin, GTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kenan Uygur’dan lisanslı deponun işleyişi hakkında bilgiler aldı.

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BOZ KAVLAK FISTIĞIN ALIMINA BAŞLADI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından, boz kavlak fıstığın alımına başlandığını belirten Şahin, üreticilerin yanında yer alarak Antep fıstığının değerini lisanslı depoculuk ile koruduklarını ifade etti.

Aylardır fıstık üreticisi ile sahada çalıştıklarını ve ihtiyaçlar doğrultusunda destekleri belirlediklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin şunları söyledi:

“Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Şahinbey Belediyesi dün olduğu gibi bugün de çiftçinin yanında. Elimizden geldiğince takım ruhu ve Gaziantep Modeli ile çalışıyoruz. Bunun sonunda çiftçinin zor şartlarda elde ettiği ürün değerini kaybetmeden değerini koruyor. Maliyetler düşüyor ve ücretsiz yapılan desteklerle çiftçimizin kâr marjını arttırıyor ve fıstığın hak ettiği değere ulaşmasını sağlıyoruz. Bu mantıkla çalışmamızı tamamladık. Aylardır fıstık üreticimizle beraber sahada çalıştık. Onlar ne istiyorsa kararları aldık. Dün itibariyle boz kavlak fıstığı almaya başladık. Yüksek bir memnuniyetin olduğunu görüyoruz. Çiftçilerimiz bizim yaptığımız çalışmalardan ziyadesiyle memnun. Bu yıl var yılı, bereket yılı. Sonunda fıstık üreticimiz emeğinin hakkını alacak. Alımlar devam edecek, lisanlı depoculuk sistemiyle çiftçimizi, köylümüzü korumuş olacağız. Bizim açımızdan baklavalık olan boz kavlak fıstığı almak çok önemli bir karardı.”

Konuşmasında lisanslı depoculuk faaliyetinin çiftçiye sağladığı avantajlar üzerinde duran Başkan Fatma Şahin, şu ifadeleri kullandı:

“Yeni bir döneme geçtik. Yeni dönemde lisanslı depoculuk çok önemliydi. Antep fıstığı bizim yeşil altınımız. Banka ne ise lisanslı depoculuk da bir banka sistemi görüyor. Çiftçimizin zor şartlarda elde ettiği ürünün değerinde satılmasını sağlıyor. Tarım Kredi Kooperatifi ile beraber çalışıldı. Bu modelde stopaj yok, nakliye ve laboratuvar desteği var. Gelen her ürün analize tabii tutuluyor, randıman ortalamaları alınıyor. Bunların hepsi göz önünde tutularak fıstığın kalitesine göre fiyat belirleniyor. Çiftçimiz onay verdiğinde alınıyor, çuvallanıyor ve depolanıyor. Burada yıl boyunca altının bankada durması gibi, çiftçimiz ihtiyacı olduğunda istediği zaman istediği şekilde malını alabiliyor. Bu sistem fıstıkta şu anda yaşanan sorunları çözmek için büyük bir ilaç oldu.”

GTB YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI UYGUR:

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kenan Uygur ise Antep fıstığı Lisanslı Deponun işleyişi ve sağladığı avantajlar hakkında bilgiler verdi.

Antep fıstığının ana vatanı Gaziantep’te kurulan Antep Fıstığı Lisanslı Deponun, fıstık üreticilerine sağlıklı ve güvenli depoculuk hizmetinin yanı sıra çeşitli devlet desteklerini de beraberinde sunduğunu söyledi.

Antep Fıstığı Lisanslı Deponun ürünün en iyi koşullarda saklanarak, kalite ve güvenliğinin artmasına katkı sunduğunu kaydeden Uygur, tesisin aynı zamanda ürünü işleyen firmalar için de istenilen miktar, standart ve kalitede ürün temini sağladığını dile getirdi.

Lisanslı depoya teslim edilen ürünün ilk olarak laboratuvar ortamında analiz edilerek sınıflandırıldığını vurgulayan Uygur, bu ürünlerin daha sonra diğer ürünlerle karıştırılmadan barkod sistemiyle çuvallanarak demir kafesler içerisinde muhafaza altına alındığını söyledi.

Tesise; kırmızı kabuklu, ben kavlak ve boz kavlak Antep fıstıklarının kabul ediğini aktaran Uygur, dileyen çiftçinin ürününü Türkiye Ürün İhtisas Borsası aracılığıyla elektronik ortamda satışını gerçekleştirebileceğini, isterse de ürününü tekrar geri alabileceğini ifade etti.

Güvenli ve sağlıklı depolama, tüm risklere karşı koruma ve elektronik ürün senedi (ELÜS) ile kolay alım-satım imkânı sağlayan Antep Fıstığı Lisanslı Deponun üreticilere çeşitli devlet destekleri imkânı da sağladığını vurgulayan Uygur, “Üreticilerimize devletimiz tarafından ton başına 100 TL nakliye desteği, ton başına 30 TL aylık depo kira desteği ve parti başına da 25 TL analiz desteği verilmekte” ifadelerini kullandı.

*

*

ENERJİDE EMEĞİN DEĞERİ GÖZETİLMELİDİR

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Gaziantep Şube Yönetim Kurulu Başkanı İslim Arıkan Enerji sektörünün  dalgınlığa, dikkatsizliğe,  konsantrasyon bozukluğuna kesinlikle gelmeyen hassas bir sektör olduğunu vurgulayarak şu açıklamayı yaptı;

“ Tüm dünya Ülkelerinde olduğu gibi, Ülkemizde de, hayatımızın her alanında kullandığımız elektrik enerjisinin üretilmesi, iletilmesi, dağıtılması,  en önemlisi bunların bakımı ve kesintisiz enerjiyi sağlamak kolay bir iş değildir.

Elbette ki, her sektörün çalışma koşulları, risk ve yetkinlik seviyeleri farklıdır. Ancak enerji sektöründe çalışanlar kolay yetişmezler. Başarılı bir enerji yönetimi tecrübe gerektirir. Hayatlarına mal olacak iş kazaları geçirirler, bazen ömür boyu meslekten men olabilir yada hapis cezasına maruz kalabilirler.

Enerji sektörü dalgınlığa, dikkatsizliğe,  konsantrasyon bozukluğuna kesinlikle gelmeyen hassas bir sektördür.

Gerek kamu, gerek özel olsun, bu sektörde çalışan kişilerin psikolojilerinin geçim sıkıntıları ile bozulması işlerine olumsuz yansıyacaktır.

Bu durum göze alındığında enerji sektöründe çalışan teknik personellerin özlük haklarının düzeltilmesi gerektiğini düşünüyor, gereken iyileştirilmelerin yapılmasını bekliyor ve inanıyoruz.

Enerjide emeğin değerinin verilmesini istiyoruz”

*

*

GÜNEYDOĞU’NUN 7 AYLIK AYÇİÇEK YAĞI İHRACATI 294 MİLYON DOLAR

Güneydoğu Anadolu’nun en fazla ihracat gerçekleştiren sektörü hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri alanında bölgenin 7 aylık ihracatı 1,9 milyar dolar oldu. Bu dönemde bölgeden gerçekleşen toplam hububat ihracatı 2,5 milyon tonu geçti. Bölgedeki firmalar toplamda 586 bin ton makarna, 247 bin ton ayçiçek yağı ihraç etti. Bu verilere göre; değer bazında Türkiye’nin toplam makarna ihracatının yüzde 62,9’u, ayçiçek yağı ihracatının ise yüzde 55,7’si Güneydoğu Anadolu bölgesinden yapıldı. 7 aylık dönemde Güneydoğu’nun ayçiçek yağı ihracatı 294 milyon dolara ulaştı. Bitkisel yağ ihracatında Cibuti, Irak ve ABD ilk üç sırada yer aldı.

“Ayçiçeği tohumu tarife kontenjanı, rafine yağ üreticilerini kapsamalı”

Cumhurbaşkanı Kararıyla 1 Ocak-30 Nisan 2025 tarihleri arasında düşük gümrük vergisiyle ayçiçeği tohumu ithalatı için tarife kontenjanı açılmasını değerlendiren Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu şunları söyledi:

“Temmuz itibarıyla Çukurova’da başlayan ayçiçek hasadı, Marmara’da devam ediyor ve buradan gelen veriler bu yıl aşırı sıcakların rekolteyi etkilediğini gösteriyor. Bu süreçte ürün arz güvenliğini sağlamak ve fiyatlama davranışlarını olumlu etkilemek üzere, Cumhurbaşkanlığı kararı ile ithalat konusunda önemli bir adım atıldı. Resmi Gazete’de yayınlanan kararla gelecek yıl 1 milyon ton yağlık ayçiçeği ithalatı yapılabilmesi için tarife kontenjanı açıldı. Ham yağ üretimini desteklemeye yönelik bu düzenlemenin rafinasyon işlemiyle yemeklik yağ üreterek son tüketiciye hizmet eden işletmelere doğru genişletilmesini arzu ediyoruz. Çünkü tarife kontenjanının sadece ayçiçek tohumu kullanan firmalara tahsis edilmesinin, sektör genelinde bir asimetri ve haksız rekabet doğuracağını düşünüyoruz. Rafinasyon yapan firmalara doğru genişleme olmadığı bir durumda, ham ayçiçeği yağı fiyatlamasının serbest piyasa koşullarında sağlıklı bir şekilde oluşmama riski var.”

 “Ayçiçek yağı imalatı Gaziantep bölgesinde önemli bir istihdam alanı”

Ayçiçek yağı imalatının Güneydoğu Anadolu’da bölgesel ekonomi için büyük bir ticari önem taşıdığına dikkat çeken Kadooğlu şunları belirtti:

“Bölgeden yılda 500 milyon dolara yakın ayçiçek yağı ihracatı yapıyoruz. Firmalarımızın tanıtım gücüne bağlı olarak siparişler artıyor ve yüksek talebe bağlı olarak ayçiçek yağı ihracatımız 7 aylık dönemde miktar bazında yüzde 15 kadar daha artmış görünüyor. Tarife kontenjanına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre yağlık ayçiçeği ithalatında gümrük vergisi yüzde 8, ham yağ ithalatında ise gümrük vergisi yüzde 20 olarak uygulanacak. Bu farktan, düzenlemede tohum ithalatının önceliklendirildiğini görüyoruz. Fakat; ham ayçiçeği yağını hammadde olarak temin eden ve rafinasyon işlemini yapan yemeklik yağ üreten firmalarımızın da göz ardı edilemeyecek derecede yüksek üretim kapasiteleri var. Bu tesisler özellikle Gaziantep bölgesinde önemli bir insan kaynağı için istihdam alanı oluşturuyor. Buna ek olarak, uluslararası ticari bağlantılarımız geliştikçe bölgedeki markalarımız yurt dışında daha fazla bilinen ve talep gören bir hale geliyor.”

*

*

Gaziantep Medical Point Hastanesi

KLİNİK ARAŞTIRMALARI 1.YILINDA

Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı

Hayrullah Kubba’nın liderliğinde Klinik Araştırmalar 1 yaşında

Sağlık sektöründeki yenilikçi yaklaşımıyla tanınan Medical Point Hastanesi, klinik araştırma bölümünün 1. yılını büyük bir gurur ve coşkuyla kutladı. Modern tıbbın gelişimine katkıda bulunmak amacıyla 19 Ağustos 2023’te faaliyete geçen bölüm, bir yıl boyunca önemli başarılara imza atarak tıp alanındaki ilerlemelere katkıda bulundu.

Gaziantep Medical Point Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ekber Şahin ve Prof. Dr. Alper Sevinç, 1. yıl dönümü etkinliğinde yaptığı konuşmada, “Bir yıl önce bu önemli bölümü kurarken amacımız, sağlık alanındaki yenilikleri takip etmek ve bilimsel araştırmalarla tedavi süreçlerimize değer katmaktı. Bugün, bu hedeflerimizin ötesinde bir başarıya imza attık. Klinik araştırma bölümümüz, sağlık bilimleri alanında önemli adımlar atarak, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde dikkat çekici projelere ev sahipliği yapmaktadır.” dedi.

Klinik araştırmaların temel amacı, toplum sağlığını geliştirmektir. Bu hedef doğrultusunda çalışan Gaziantep Medicalpoint Hastanesi, araştırma sonuçlarını sağlık uygulamalarına entegre ederek hastalarına daha etkili ve güvenli tedavi seçenekleri sunmaktadır.

“Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Kubba ise, ‘Klinik Araştırma Bölümü’nün 1. yıl dönümü, sağlık sektöründe bilimsel ilerlemeyi teşvik etme ve hastalara daha iyi hizmet sunma konusundaki kararlılığını bir kez daha gözler önüne serdi. Bu önemli dönüm noktasında, tüm ekibe ve destekçilerine başarılarının devamını diliyoruz.’ dedi.”

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı