Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 23.08.2024 e gazete

admin | 23 Ağustos 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 23.08.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 23.08.2024 e gazete

HABER METNİ;

KAMUOYUNA DUYURU

 UMUT YILMAZ TAHMAZOĞLU’NUN DAĞITIMLARINI ÖVGÜ İLE ÖRNEK GÖSTERDİ

CHP TAHMAZOĞLUNU HEDEF GÖSTERDİ

Gazeteci Murat Ağırel yazmış; ” Toplam nüfusu 930 Bin olan ilçeye  15 Milyon dolar ödeyerek 1 Milyon 180 Bin ayakkabıyı nasıl dağıttınız,kime dağıttınız?”

Ağırel haberi yaparken ya bilgiyi yanlış aldı ya da manipülasyona alet oldu. 1 Milyon 180 bin ayakkabı bir anda dağıtılmış değil.7- 8-10 yıla dağılmış bir zaman diliminde dağıtılan bir ayakkabı serüveni var.. Üstelik öğrenci gençlere verilmiş bir hediye. Kimi başarılı bir karne karşılığı teşvik amaçlı dağıtılmış kimi kan vererek bu ayakkabıyı almış.

Kan verme geleneğini unutmuşken Şahinbey Belediyesi bu bilinci topluma yaymada önemli başarılar elde etti.

Öğrenciyi başarıya süreklemenin ödüllü yolu olan hediye dağıtmak bir teşvik mekanizmasıdır. 15 milyon dolar asla sokağa da saçılmıyor direk öğrencinin lehine kullanılıyor.

Ben bunu bir gazeteci olarak bu satırları yazarken İstanbul,Ankara’dan oturarak siyasi haberi Gaziantep’ten servis edildiği gibi kullanmak yerine o ayakkabıyı alıp sevinç naraları atan öğrenciyle sevinci paylaşarak yazan biriyim.

Özellikle Çanakkale Şehitlerini anma etkinliğini kusura bakmasın hiçbir kimse tartışma manipülasyon ortamına sokamaz. Çanakkale Türkiye Cumhuriyeti Devlerinin ve Mustafa Kemal Atatürk’ün bütünlüğü açısından kırmız çizgimizdir.

Ne paralar dökülürse dökülsün bu milli değeri gelecek nesillere taşımak zorundayız.

Bu konu siyasi konulara asla alet edilmemeli.

Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz bile Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun yaptıklarını örnek alıp seçildikten sonra aynı etkinlikleri yapacağını seçim propaganda süresince hep tekrar etmedi mi?

Doğru olan da bu..

Sonuç; Sayın Ağırel Gaziantep’e Şahinbey’e gelin o ayakkabı alan gencin sevincini yerinde görün haberi de o gencin dilinden yazın. Umarım fikriniz hemen değişecektir. Bizzat sizi ben davet ediyorum..

*

*

Gazeteci Murat Ağırel yazmış; ” Toplam nüfusu 930 Bin olan ilçeye  15 Milyon dolar ödeyerek 1 Milyon 180 Bin ayakkabıyı nasıl dağıttınız,kime dağıttınız?”

Sorusuna Şahinbey Belediyesi şu cevabı verdi ve aynen yayınlıyoruz;

Bir televizyon kanalında Belediyemizin ilçemizde bulunan öğrencilere karne hediyesi olarak verdiği spor ayakkabıları, Çanakkale ziyaretleri ve bisikletlerle ilgili olarak yapılan asılsız iddialarla ilgili;

 – Yayında bir yılda dağıtıldığı iddia edilen ayakkabılar her yıl yaklaşık 150 bin adet olmak üzere sekiz yılda başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilerimize dağıtılmıştır. En kaliteli ayakkabılar en ekonomik şekilde piyasadan temin edilmiştir.

 – Yine aynı yayında bahsedilen Çanakkale ziyaretleri ise 2015 yılından beri sürdürülmektedir. Ecdadımızla öğrencilerimizi buluşturmayı ve tarih bilincini gelecek nesillere aktarmayı hedeflediğimiz bu ziyaretlerden şu ana kadar 203 bin 57 öğrencimiz ve aileleri yararlanmıştır. Bu seyahatler uçakla ve en ekonomik koşullarda gerçekleştirilmiştir. Bu faaliyetimiz de tüm hizmetlerimiz gibi Sayıştay denetiminden geçmiştir.

 – Yayında bahsi geçen bisiklet dağıtımı ise Belediyemiz tarafından 2019 yılından beri sürdürülmektedir. Bisiklet dağıtımlarının tamamınınimzalı tutanakları mevcuttur.

 Ayrıca bu asılsız iddialarda bulunan kişilerin hayalini bile kuramayacağı ve birçok Büyükşehirde dahi uygulanmayan proje ve hizmetleri, bir ilçe belediyesi olarak hayata geçirdiğimizi bir kez daha belirtiyoruz. Bir basın açıklamasına sığdırılamayacak bu hizmetlerimizi öz kaynaklarımızla gerçekleştirdiğimizi de ayrıca ifade ediyoruz.

 Hayata geçirdiğimiz proje ve çalışmalarımız sadece Gaziantep’te değil, tüm Türkiye’de takdir ve ilgi ile takip edilmektedir. Bu tür mesnetsiz iddialarla hedef alınmamızın nedeninin tam da bu olduğunu değerlendirmekteyiz.

 Tek kuruş dahi borcu olmayan; yüzlerce hizmeti ve sosyal belediyecilik projeleriyle yıldızı her geçen parlayan Belediyemiz, örnek çalışmalarına tüm bu mesnetsiz iddialar ve engelleme çabalarına rağmen devam edecektir.

 Bu mesnetsiz iddialarda bulunan gazeteciler ve yayınlarla ilgili gerekli tüm hukuki süreçler ivedilikle başlatılacaktır. Ayrıca bu asılsız iddialarla ülke gündemini meşgul eden gazetecileri ilçemizi ziyaret etmeye ve hizmetlerimiz konusunda halkımızın nabzını yerinde tutmaya davet ediyoruz.

 Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

*

*

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR’DEN TARIMA REKOR DESTEK!

– ÇİFTÇİYE 8 MİLYON 432 BİN 925 LİTRE MAZOT DESTEĞİ VERİLDİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimin arttırılması, modern tekniklerin benimsenmesi ve çiftçinin maddi olarak refaha kavuşması amacıyla yaptığı desteklerini, ihtiyaçları karşılayacak şekilde devam ettiriyor.

Tarımın her aşamasında çiftçinin yanında olan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yerel yönetimlerde Türkiye’de bir ilk olan Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile son 10 yılda verdiği desteklerle çiftçinin yanında oldu. Belediye, modern tekniklerle tarımda sürdürülebilirliği sağlama amacıyla çalışma yürüttü.

Mazot desteği, mobil analiz laboratuvarları, sulama projeleriyle yerel yönetimlere örnek projeleri hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, bölgenin iklimi ve toprak yapısına uygun destekleriyle çalışmalarına yön veriyor.

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR İLE ANTEP FISTIĞI KORUNUYOR HAK ETTİĞİ DEĞERE ULAŞIYOR

Gazi şehrin ekonomisini can damarlarından biri olan Antep fıstığının hak ettiği maddi değere ulaşması, fiyat spekülasyonlarının önlenmesi amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından boz kavlak baklavalık fıstığının kuruma bağlı şirketler üzerinden alımına başladı. Antep fıstığının değerini koruması ve üreticinin maddi açıdan zarar görmemesi için başlatılan çalışmayla büyük emeklerle yetiştirilen fıstık hak ettiği değere ulaşacak.

Antep fıstığında verimi ve kaliteyi arttırmak için çiftçilere Antep fıstığı gübresi desteğinde bulunuldu. Antep fıstığında görülen fito plazmadan kaynaklı zararı en aza indirmek, verimi ve kaliteyi arttırarak sürdürülebilirlik sağlamak amacıyla 10 bin Antep fıstığı üreticisine 10 bin adet bitki besin paketi desteği verildi.

ÇİFTÇİYE YAPILAN MAZOT DESTEĞİ YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

Çiftçilerin en büyük gider kalemlerinden biri olan akaryakıt giderleri için Büyükşehir Belediyesi’nin en çok takdir edilen projesi mazot desteği hayata geçirildi. 2022 yılında başlayan uygulama ile 43 bin 15 çiftçi üreticiye çiftçi kart dağıtımı gerçekleştirildi. Yüzde yüz hibeli şekilde 8 milyon 432 bin 925 litre mazot desteği sağlayan Gaziantep Büyükşehir, Türkiye Petrolleri ile yapılan protokol kapsamında çiftçi kart sahibi tüm çiftçilere mazot alımlarında yüzde 6 indirim yapıldı.

GELEN TALEPLER DOĞRULTUSUNDA MAZOT DESTEĞİNİN TARİHİ ÖNE ALINDI

Çiftçilerden gelen talep doğrultusunda 2024 yılında yapılacak mazot desteğinin tarihini öne çekildi. ÇKS’ye kayıtlı 43 bin 015 çiftçiye bu yılda tarlasının boyutuna göre yapacağı 4 milyon 842 bin 800 litrelik akaryakıt desteği Ocak ayında değil Ekim ayında yapılacak.

CAN SUYUM PROJESİYLE TARIM ARAZİLERİ SU İLE BULUŞUYOR

Küresel ısınma ile beraber gelen iklim krizi nedeniyle yaşanan kuraklıkların tarımsal üretime zarar vermemesi için çalışma başlatan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Gaziantep Valiliği iş birliğinde Can Suyum Projesi’ni başlattı. Yürütülen iş birliği çerçevesinde tarımsal alanların su ile buluşmasını sağlamak amacıyla kent genelinde toplamda 317 bin metre uzunluğunda sulama kanalı yapılacak. Yürütülen proje ile 68 bin 10 dekar alan su ile buluşacak. Uygulama aşamasında bulunan proje kapsamında 89 bin 734 metre kanal tamamlandı.

TARIMSAL ÜRETİMİ DESTEKLEMEK İÇİN MİLYONLARCA FİDE, FİDAN VE TOHUM DAĞITILDI

 Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, çiftçinin birim alanda gelirinin artması, maliyetlerin aşağı çekilmesi amacıyla 34 bin 883 çiftçiye biber, patlıcan, domates, Puma-Tilmen ve çilek çeşitlerinden olmak üzere toplamda 33 milyon 889 bin 955 adet fide desteği yapıldı. Tarımda sertifikalı tohum üretimini arttırmak amacıyla buğday, arpa, nohut, fiğ, mercimek ve mısır çeşitlerinden 21 bin 14 üreticiye 11 milyon 93 bin 381 kilogram tohum desteğinde bulunuldu. Bölgesel iklim ve toprak koşullarına uygun olma durumlarına göre ilçelere alıç, badem, kiraz, sumak, zeytin, nar fidanı çeşitleri çiftçilere dağıtıldı. 18 bin 214 çiftçiye toplamda 243 bin 877 adet fidan desteği verildi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Gastronomi ve Tarımsal Eğitim Merkezi’nde yetiştirilen Antep fıstığı, zeytin, incir, bağ, nar çeşitlerinin sertifikalı fidanlar çiftçilere dağıtımı yapıldı. İlçelerin iklim ve toprak koşullarına uygun olarak yetiştirilen 74 bin 98 fidan bin 146 çiftçiye dağıtıldı.  

MOBİL ANALİZ LABORATUVARI VE TOPRAK TARAMA SİSTEMİ ÇİFTÇİLERİN İHTİYAÇLARINI BELİRLİYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü proje kapsamında, tarım arazilerimizde toprak taraması yapılıyor. Çiftçinin tarım arazilerinden 25-40 santimetre derinliklerden tüpler vasıtası ile toprak örneği alarak çalışmalar yapılıyor.

Mobil Analiz Laboratuvarında çiftçilerin topraklarından alınan toprak, bitki öz suyu, sulama suyu ve yaprak numuneleri laboratuvar ortamında veya sahada analizleri yapılıyor. Yapılan analizler ile toprakta mevcutta bulunan bitkinin ihtiyaç duyduğu bitki besin elementleri ve sonradan eklenen elementleri alıp almadığı tayin ediliyor. Tayin sonucunda çiftçilere reçeteler oluşturuluyor.

ÜRÜNLERİN KORUNMASI İÇİN YAKLAŞIK 60 BİN ADET HASAT KASASI DAĞITILDI

Katma değeri yüksek olan zeytin ve fıstık ürünlerinin yetiştiriciliğin yapana üreticilerin ürünlerinin zarar görmemesi için Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışma başlatıldı. Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 bin 950 üreticiye 59 bin 500 adet hasat kasası verildi.

ÜZÜM ÜRETİMİNDE KALİTENİN ARTMASI İÇİN YÜKSEK TELLİ BAĞ KURULUMU YAPILDI

Gazi şehirde üzüm üretiminin yoğun olduğu İslahiye ilçesinin Altınüzüm ve Sulumağara mahallelerinde modern tekniklerle üzüm üretimi amacıyla yüksek telli bağ kurulumu yapıldı. Daha sağlıklı ve kaliteli üzüm üretilmesi için 75 dekar alana 15 adet Yüksek Telli Sistem Bağ kurulumu yapıldı.

MERALAR GÜNEŞ ENERJİSİ İLE SUYA KAVUŞTU

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanılması amacıyla hayvancılığın yoğun olduğu 27 köyde ortak mera noktalarında güneş enerjisi ile çalışan hayvan içme suyu tesisleri kuruldu. Proje ile köylerin mera alanlarında otlanan hayvanların suya ulaşma imkanı kolaylaştı. Aktif olarak çalışan tesislerin gerekli kontrolleri, arıza, eksik ve bakımları Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yapılıyor.

DAĞITILAN SÜT SOĞUTMA TANKLARIYLA ÜRETİCİNİN KARI ARTIYOR

Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan “Sütümü Soğutuyorum Değerini Arttırıyorum” Projesi kapsamında süt üreticilerine destek olmak, elde ettikleri sütü bozmadan, koruyucu kullanmadan muhafaza etmelerini sağlamak amacıyla 300 litrelik süt soğutma tankları dağıtıldı. Tankların kullanıma başlamasıyla beraber üreticinin karının yüzde 20 ile 30 oranında artması hedefleniyor.

1 MİLYONDAN FAZLA HAYVAN, BAKANLIK İŞ BİRLİĞİNDE AŞILANDI

Tarım ve Orman Bakanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Valiliği iş birliğinde ücretsiz şekilde hayvan aşılamaları yapıldı. 22 bin 479 üreticinin 1 milyon 159 bin 955 adet hayvanına aşılama gerçekleştirildi.

ARI ÜRETİCİLERİ İÇİN EKİPMAN DESTEĞİ

Ekosistemde önemli rolü olan arıların üretiminin devamını ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla kentte faaliyet gösteren arı üreticilerine destek olunuyor. Arı kovanı, arı otu, koruyucu ekipman, körük, Varoa koruyucu, Nosema koruyucu gibi gerekli olan ekipmanların temini sağlayan Büyükşehir Belediyesi, 3 bin 379 arı üreticisine 55 bin 927 adet ekipman ve ilaç desteği sağladı.

AFET BÖLGESİNİN KALKINMASI İÇİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DESTEK SAĞLADI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremleri sonrası büyük hasar alan Nurdağı ve İslahiye’de yaraları sarıyor. İlçelerde tarımsal faaliyette bulunan vatandaşlar için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, meyve ve sebze yetiştiriciliği yapan en az 10 dekarlık tarımsal ürün yetiştirme alanına sahip 200 çiftçiye yağmurlama ve damlama sulama sistemleri desteği sağlandı.

Afet bölgesine kurulan Ortak Makine Parkı ile ekipmanlarını enkazda kaybetmiş çiftçilerin tarımsal üretim ve hasatta kullanımına ihtiyaç duyduğu başta traktör olmak üzere birçok alet-ekipmanın yer aldığı park hizmeti verdi. Çiftçiler ihtiyaç duydukları ekipmanları buradan temin ederek üretim, bakım ve hasat işlerini gerçekleştiriyor. Ayrıca afet bölgesinde depremden etkilenen Nurdağı ve İslâhiye ilçelerinde yüzer çiftçiye 2 dekarlık alan için çilek fidesi, malç naylonu, sulama sistemi, gübre ve ilaç desteği veriliyor.

GAZİANTEP TARIMINDA KADIN İMZASI!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, tarımda kadının rolünün desteklenmesi için eğitim ve projeler yürütüyor. Toplumun temel unsurlarından olan kadının tarım sektöründe de var olması için kadınların üretimde daha fazla rol almasına katkı sağlamak amacıyla, kadın kooperatifleri destekleniyor. İlk olarak Tarımsal Eğitim ve Yöresel Ürünler İşleme Merkezi kuran Büyükşehir Belediyesi burada 550 kadın çiftçiye kooperatifleşme eğitimi verildi.

OĞUZELİLİ KADINLAR İÇİN SON TEKNOLOJİ KURUTMA SİSTEMİ SAĞLANDI

Eğitimini tamamlayan kadınlar arasından gönüllüler aracılığıyla Oğuzeli Ezogelin Kadın Kooperatifi kuruldu. Eğitim merkezi içinde kurulan en gelişmiş kurutma teknolojilerinden birisi olan dondurarak kurutma (freeze dry) tesisini hizmetlerine sundu. Kurutma ile tazesine en yakın besin değerlerine sahip ürün üretiminde kadınların aktif rol alması, kadınların teknoloji anlamında da kendilerini geliştirmelerine olanak sağlandı. Merkezde ayrıca nar ve üzüm işleme entegre tesisi kurularak yine kadın kooperatiflerinin bu tesiste üretim yapmalarına olanak sağlandı. Modern üretim teknolojilerinin kullanıldığı tesis, bölge ve ev ekonomilerine katkı sağlamayı amaçlıyor.

YESEMEK KADIN KOOPERATİFİ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÜRÜNLERİNİ KURUTUYOR

İslahiye ilçesinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin teşvikleri ile kadınların birleşerek kurdukları Yesemek Kadın Kooperatifi ise yöresel ürünler için tesis oluşturuldu. İlçede kurulan Güneş Enerjisi ile Biber Kurutma Tesisi, güneş enerjisinden yararlanarak kırmızı pul biber, biber ve domates salçası, kuru domates, üzüm pekmezi, koruk ekşisi gibi geleneksel ürünler üretiliyor. Kadınların İslahiye ilçesinde kalkınmasına katkı sunan çalışmayla kadınların ekonomik özgürlük kazanmaları için üretim alanına sahip olmalarına olanak sağlanıyor.

YEŞİL NİZİP’İN GÜÇLÜ KADINLARI!

 Türkiye’nin en büyük nane üretim merkezi olan Nizip ilçesinde ise kadınlar damga vuruyor. İlçede kurulan “Güneş Enerjisi ile Nane Kurutma Tesisi” Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin teşvikleri ile kadınların birleşerek kurdukları Yeşil Nizip Kadın Kooperatifi’nin hizmetine verildi. Güneş enerjisinden yararlanarak nane, hurma gibi ürünleri kurutularak, katma değerli ürünlere dönüştürüp, ekonomik gelir elde etmeleri ve ilçedeki kadınlara örnek teşkil etmeleri amaçlanıyor.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı