Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cumartesi 17.08.2024 e gazete

admin | 17 Ağustos 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cumartesi 17.08.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cumartesi 17.08.2024 e gazete

HABER METNİ;

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR, ÇKS’YE KAYITLI ÇİFTÇİLERE SAĞLAYACAĞI MAZOT DESTEĞİNİ AÇIKLADI

– 43 BİN ÇİFTÇİYE TOPLAMDA 4 MİLYON 842 BİN LİTRE MAZOT DESTEĞİ VERİLECEK!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı 43 bin 15 üreticinin tamamına 4 milyon 842 bin 800 litre akaryakıt desteği sağlayacak.

Büyükşehir Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Toplantısı’nın 2’inci Birleşimi, Başkan Vekili Halil Uğur başkanlığında Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı. Birleşimde gündemde yer alan 81 madde görüşülerek meclis üyelerinin oylarına sunuldu.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda yapılan birleşimin sonunda ek gündem maddelerine geçildi. Burada, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde Gaziantep il sınırları içerisinde bulunan ÇKS’ye kayıtlı 43 bin 15 üreticinin tamamına, yüzde yüz hibeli olarak 4 milyon 842 bin 800 litre akaryakıt desteği verileceği açıklandı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Halil Uğur mazot desteğiyle ilgili yapmış olduğu açıklamada “Çiftçilerimize destek olmak amacıyla 2024 yılında ÇKS’ye kayıtlı olmak şartıyla 4 milyon 842 bin 800 litre akaryakıt desteği verilecek. Yıllardan beri çiftçimize destek olmak amaçlı mazot desteği veriyorduk. Bu yılda yapma kararını aldık” ifadelerini kullandı.

*

*

FABRİKA YERLEŞİM PLANI YANGINA GÖRE TASARLANMALI

Geçtiğimiz gün bu kentin bir ciğeri daha yandı. Yılların birikimi sadece sahibi için değil bu ülkenin aynı zamanda milli serveti yok oldu.

Geçtiğimiz tüm yangınlarda hep aynı temenniler; “.İnşallah bir daha tekerrür etmez. “

Ama  sadece olmaması yönünde temennilerle yetinmememiz gerekiyor.

Yangın tedbiri aslında fabrika inşaat yerleşim planından geçer. Hammadde üretim tesisi ve depo arasındaki mesafeler bir yangında çok kolay müdahale edilebilecek nitelikte olmalı.

Gaziantep OSB de fabrikalar kendi gelişimini zaman periyodunda geliştikçe zincir halkası gibi yapılanması nedeniyle  dip dibe tesisleri yangına kolay müdahaleyi ne yazık ki engelliyor.

Yeni yapılmakta olan endüstriyel sistemlerle mevcut işletmelerde alınacak yangın güvenlik önlemleri birbirinden çok farklı olması gerekirken yeni yapılan tesislerde bile arsa payından kar etme anlayışı yangın facialarına davetiye çıkarıyor.

 Tamamlanmış yapılarda önlem almak oldukça zordur. Yeni yapılan işletmelerde kolay ve ucuz olarak uygulanan sistemler, tamamlanmış tesislerde çok pahalı olduğu gibi bazen mümkün bile olamamaktadır. Planlama aşamasında çevre riskleri göz önüne alınarak mimari projede gerekli değişikliklerin yapılması ve inşaat aşamasında yangından korunma sistemlerinin yapılması maliyet açısından oldukça önemli farklılık gösterir. Bir kuruluşun yangın önlemleri proje aşamasında düşünülmeli, yapım aşamasında tamamlanmalı ve işletme aşamasında kontrol ve bakımı yapılmalıdır.

Fabrika yangınlarının çoğunluğu gece meydana gelmektedir. Bunun nedeni ise geceleri kimse olmadığı için fabrikada küçük bir kıvılcımın yavaş yavaş büyümesi ve ancak belli bir noktaya geldikten sonra fark edilmesidir. Yangının erken haber alınması ve söndürülmesi için günümüz teknolojisinin kullanılması, insanların olmadığı zamanlarda oluşan yangınların haber alınması ve söndürülmesi için söndürme algılama sistemlerinin mutlaka yapılması şarttır. Yangın alınan tedbirlerle önlenir yapılan tasarımlarla söndürülür.

*

*

GTB, ‘FİNANSAL OKURYAZARLIK’ EĞİTİMİ DÜZENLEDİ

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen ‘GTB Gıda Sektörü 2. UR-GE Projesi’ kapsamında, gıda sektöründe faaliyet gösteren üye işletmelerine yönelik “Finansal Okuryazarlık” eğitimi düzenledi.

Eğitimde; ihracatta banka seçimi, finansal belgeler, finansal riskler, dış ticaretin finansmanı, kambiyo ve yaptırımlar hakkında katılımcılara bilgiler verildi.

Gaziantep Ticaret Borsası gıda sektöründe iştigal eden üye işletmelerinin, bütçe yönetimi ve yatırım stratejilerine katkı sağlamak ve bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla “Finansal Okuryazarlık” eğitimi gerçekleştirdi.

GTB yeni idari hizmet binasında düzenlenen eğitimin açılışında konuşan Dış Ticaret Uzmanı Recep Heptaş, finansal okur yazarlığın, işletmelerin mali kararlarını daha bilinçli ve stratejik bir şekilde almalarına katkı sunduğunu ifade etti.

Finansal okuryazarlığın işletmeler için karlılığı artırmayı, mali riskleri yönetmeyi ve sürdürülebilir bir büyümeyi mümkün kıldığına dikkat çeken Heptaş, ihracatçıların, döviz kurları, ticari finansman seçenekleri ve risk yönetimi konularında bilgi sahibi olduklarında, küresel pazarda daha etkin stratejiler geliştirebileceklerini dile getirdi.

Açılış konuşmasının ardından gerçekleştirilen eğitim programında Dış Ticaret Uzmanı Recep Heptaş, dış ticaretin temel araçları, ihracatta banka seçiminde dikkat edilecek noktalar, bankaların aldığı komisyonlar, ihracatta karşılaşılabilecek finansal riskler ve finansal belgeler hakkında bilgiler verdi.

Heptaş, eğitimde ayrıca dış ticaretin finansmanı, yurtdışı teminat mektupları, kambiyo mevzuatı, ihracat bedellerinin tahsilatı ve ihracat işlemlerindeki sorumluluklarla ilgili de detaylı açıklamalarda bulundu.

İnteraktif bir şekilde gerçekleşen eğitimin sonunda, eğitmen Heptaş, katılımcılardan gelen soruları yanıtlanarak, konuyla ilgili güncel gelişmeler üzerine paylaşımlarda bulundu.

*

*

HAYDİ TARLADAN SOFRAYA” PROJESİ  SATIŞLARINA BAŞLADI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen “Haydi Tarladan Sofraya” projesiyle çiftçiler ürünlerini belirlenen alanlarda satmaya başladı.

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerin emeklerini doğrudan tüketiciye ulaştıran projenin ilk uygulama yeri Kuzeyşehir 1’inci Etap’ta kurulan Haydi Tarladan Sofraya alanı oldu. Vatandaşlar çiftçilerin ürettiği meyve, sebze, yoğurt, reçel gibi ürünleri aracısız olarak direkt üreticiden uygun fiyata alıyor. Alanlarda Büyükşehir Belediyesi Zabıta Ekipleri satış yerlerinde denetimlerini sürdürüyor.

HAFTANIN 5 GÜNÜ 5 FARKLI YERDE KURULACAK

Haftanın 5 günü kurulacak Haydi Tarladan Sofraya kapsamında pazartesi günleri Alaaddin Yavaşça Eğitim Merkezi, salı günleri Derekenarı Tur Otobüsleri Park Alanı (Kalealtı), çarşamba günleri Mehmet Akif Ersoy Pazar Yeri (Karataş), perşembe günleri Kırsal Terminal İçi ve cuma günleri ise Kuzeyşehir 1’inci Etap’ta kurulacak.

“Haydi Tarladan Sofraya” projesiyle çiftçiler ile tüketiciler arasında doğrudan bir bağ kurularak hem üreticiye hak ettiği kazancı sağlamak hem de tüketiciye daha uygun fiyatlarla kaliteli ürünler sunmak hedefleniyor. Çiftçiler ürünlerini doğrudan tüketiciye sunarak daha yüksek kazanç elde edecek. Böylece, tarım sektöründe adil bir gelir dağılımı sağlanacak ve üreticilerin alın teri karşılığını bulacak. Aynı zamanda, vatandaşlar da taze ve doğal ürünlere daha uygun fiyatlarla ulaşabilecek.

PROJE ÜRETİCİNİNDE VE TÜKETİCİNİNDE YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Kuzeyşehir Karacaören Mahalle Muhtarı İsa Yiğit, Haydi Tarladan Sofraya Projesi’ni ilk olarak Kuzeyşehir’de başlattığı için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e teşekkür ederek, “Vatandaşlarımız çok memnun. Yerinde ve zamanında bir proje. Köyde yetişen ürünlerin çoğu buraya ulaşmıyordu. Bu proje sayesinde hepsi Kuzeyşehir’de mevcut” açıklamasında bulundu.

 “FİYATLAR ÇOK UYGUN”

Kuzeyşehir’de oturan Elif Duman ise Haydi Tarladan Sofraya ürünlerini çok beğendiğini ifade ederek, “Fatma Şahin’e çok teşekkür ederim burayı kurdurduğu için. Çiftlerin de ürünlerinin satılmasını sağlıyor. Biz de alıyoruz. Ürünler doğal ve ellerimizle seçiyoruz. Bundan memnunuz. Fiyatlar da çok uygun. Herkesi buraya bekliyoruz. Üretenlere rabbim bol bereket versin. Çeşitlilik çok fazla. Meyve sebze, yoğurt, nar ekşisi her şey var” dedi.

“HEM ÜRETİCİ HEM DE TÜKETİCİ KAZANIYOR”

Karacaburç köyünde üretim sağlayan Serpil Aslan, projenin yararlı olduğunu belirterek, “Ben ev hanımıydım. Benim için çok iyi oldu. Vatandaşlar da çok güzel buldular. Hem üretici hem de tüketici kazanıyor. Fatma Şahin’e çok teşekkür ederiz” diye konuştu.

 “ÜRETİCİYLE TÜKETİCİ BİR ARAYA GELDİ”

Karacaören Köyü’nde çiftçilik yapan Fatih Yılmaz ise, vatandaşların projeyi sevdiğini belirterek, “Üreticiyle tüketici bir araya geldi. Güzel, doğal köy ürünleri yakın çevre köylerden burada satılıyor, vatandaşlarımız devamını istiyorlar. Ürünlerimiz kaliteli, hal fiyatlarına veriyorlar. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e çok teşekkür ederiz. Bize bu imkanı sağladıkları için kendilerine minnettarız. Sadece meyve sebze değil, kendi ürettiğimiz yoğurt, sütleri de satıyoruz” ifadelerini kullandı.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı