Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cumartesi 10.08.2024 e gazete

admin | 10 Ağustos 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Kültür Sanat, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cumartesi 10.08.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cumartesi 10.08.2024 e gazete

HABER METNİ;

SASA SPKDA DA BÜYÜYOR

Erdemoğlu grubuna bağlı Sasa Polyester Sanayi A.Ş. (SASA) CEO su Mehmet Şeker SPKnın, Sasa Polyester (SASA) bedelsiz sermaye artırımına onay verdiğini açıkladı.

Sasa Polyester Sanayi A.Ş. (SASA) yatırımcılarının heyecanla bekledikleri müjdeli haberi veren Şeker Sasa Polyester Sanayi A.Ş. (SASA) nın  bedelsiz sermaye artırımı kararının Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) geçen gün yayımladığı bültende duyurulduğunu söyledi.

 SPK, SASA Polyester’in 7 Haziran 2024 tarihli bedelsiz sermaye artırımı başvurusunu onayladı.

Şeker yaptığı açıklamada “Sermaye Piyasası Kurulu’nun yayımladığı son bültende, Sasa Polyester Sanayi A.Ş.’nin (SASA) %700 oranındaki bedelsiz sermaye artırımı başvurusu uygun görüldü. Böylece şirket 2023 yılında gerçekleşen bedelsizin ardından 2024 yılında da hissedarlarına %700 oranında bedelsiz pay verecek. Şirket Yönetim Kurulunun 27 Mart 2024 tarihinde aldığı sermaye artırımı kararı sonrası resmi başvuru 7 Haziran 2024 tarihinde kurula iletilmişti. Önümüzdeki günlerde yapacağımız açıklamalar ile bedelsiz süreci ve hak kullanım tarihlerini kamu ile paylaşacağız”dedi.

*

*

FISTIK MI BUĞDAY MI?

TARIM POLİTİKASININ(VARSA !) ÇÖKÜŞÜ

1968 lerde fıstık yürüyüşü

Fındık alım fiyatı açıklandı

– Toprak Mahsulleri Ofisi, 2024 ürünü kabuklu fındık alım fiyatını Giresun kalite için kilo başına 132 lira, Levant kalite için 130 lira açıkladı. Açıklamada sivri fındık için fiyat yer almadı.

– Her yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan fındık alım fiyatı, bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından basın bülteni ile açıklandı

– Üreticinin beklentisi kilo başına en az 150- 160 liraydı.

– 2023 yılında Giresun kalite 84 lira, Levant kalite 82,50 lira, sivri fındıkların fiyatı ise kilo başına 80 lira açıklanmıştı.

*

*

*

TARİHİ CAMİYİ YERLE BİR ETTİLER

ŞEHRİ EMİN KEMAL VURAL TARİH YOK EDİLİRKEN NEREDEYDİ?

-TAMAMEN YIKILAN VE OLMAYAN TARİHİ YAPININ RESTORASYONU OLUR MU?

Gaziantep Kalesi kısmi olarak 6 Şubatta zarar gördü ama kalenin tamamı Derviş Paşa camisi gibi yerle bir edilmedi. Çünkü Gaziantep’in dirayetli bir sahibi ve şehri emini Fatma Şahin’i var.

İslahiye’nin sahibi var mı ya da yıllarca Belediye Başkanlığı yapmış Şehri Emini Kemal Vural nerede?

İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural bu yıkıma neden tepki göstermedi?

İslahiye’nin kent merkezinde bulunan ve Merkez Cami olarak da bilinen Tarihi Dervişpaşa Cami 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremde yıkılmazken, deprem sonrasında yıkım yapan ekiplerin dikkatsizliği sonrasında büyük oranda hasar alarak yıkıldı.

Tarihi ve Kültürel mekanın sadece bir yıkım işiyle ihale alan taşoran firmanın kepçesine bırakıldığında bir tarih yok oldu.

BURADA KİM SUÇLU

Birinci sorumlu şehri emin olarak kentin teslim edilen İslahiye Belediye Başkanı.

Şehri emin ne demek; şehrin tarihi, kültürel, mimari yapısıyla kendisine yedi emin olarak teslim edilendir.

Kültür Bakanlığı Kültür Varlıklarını  Koruma Yüksek Kurulu  ve Anıtlar Yüksek Kurulu ne yapar?

 “Koruma bölge kurullarınca alınan kararlara karşı kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerce yapılan itirazları değerlendirerek karar vermek..”

Başta Şehri Emin olan İslahiye Belediye Başkanı kemal Vural  bu konuda görüş öneri belirtti mi. Yoksa yıkılsın talebinde bir görüş mü sundu. Gerçi sessiz kalınması da yıkılma kararı verilmesinden yana olmaktır.

Kültür Bakanlığı Kültür Varlıklarını  Koruma Yüksek Kurulu  ve Anıtlar Yüksek Kurulu teşkilatlı bir kurum kısmi ağır hasar almış bir tarihi mekanı nasıl tamamen ortadan kaldırır?

Anıtlar Yüksek Kurulu ne iş yapar?

MADDE 6 – (1) Koruma Yüksek Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır: a) Korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve restorasyonuyla ilgili işlerde uygulanacak ilkeleri belirlemek. b) Koruma bölge kurulları arasında gerekli koordinasyonu sağlamak.

Bu koordinasyon sağlandı mı?

Dahası var;

2016-2017 yılında Vakıflar Bölge müdürlüğü tarafından tarihi Cami olarak adlandırıldığı için Milyarlarca lira harcanarak restore edilen Caminin 6 yıl sonra 6 Şubat depremi sonrasında yıkımda aldığı bu yara tarihi caminin sonunu getirdi.

YIKIM KARARINI KİM VERDİ?

Kültür envanterinde “1865 yılında inşa edilen cami 2016 yılında restore edilmiştir. 6 Şubat depremlerinde çatısı ve minaresi yıkılan cami ağır hasar görmüştür” ibaresi yer aldığı halde Kültür varlıkları Koruma Yüksek kurulu bu yıkımı neden kontrol etmedi ve gözetmen bulundurmadı?

İslahiye Merkezde bulunan Tarihi Dervişpaşa Cami yanında bulunan binaya  ağır hasar kaydı verildi ve  dolayısıyla yıkım kararı verildi. Binanın yıkım işini alan ekiplerin gerekli tedbirleri yeterli düzeyde almaması dolayısıyla bina yıkılırken bina ile birlikte Tarihi Dervişpaşa Cami’nin de minaresinin yer aldığı  batı tarafındaki duvarlarını yıktılar. Tedbirsizlik nedeniyle de cami yıkıldığı ifade edildi.

TARİH TEKERRÜR EDER AMA HESAP SORMASINI DA BİLİR

2017 yılında Vakıflar Bölge müdürlüğü tarafından tarihi Cami olarak adlandırıldığı için milyarlarca lira harcanarak restore edilen Caminin şimdi deprem sonrasında yıkımda aldığı bu yara sonrasında TAMAMEN YIKILARAK yeniden sil baştan yeni bir tarihi! Cami yapılmak üzere ihaleye çıkılıyor ve yüklenici firma inşaata başlıyor.

Sultan Abdülaziz Han zamanında Fırka-i Islahiye adıyla kurulan kuvvetin komutanı ve Dördüncü Ordu Müşürü Derviş Paşa tarafından Gaziantep’in İslahiye ilçesinde yaptırılan Dervişiye Camii Sultan 2. Abdülahmid Han döneminde restore edilmişti. Günümüze kadar ulaşan caminin minaresi depremde avluya yıkılırken, çatı ve duvarlar ise hasar aldı. Bu çatı ve duvarlarda güçlendirme ve restorasyon yapılacağı yerde tamamen tarihin yıkılmasına  ve inisiyatifin tamamen yıkımı yapan kepçeciye verilmesi dikkat çekti.

İslahiye halkı bu sorumsuzluğu yapan sorumlulardan hesap sorulmasını bekliyor..

*

*

*

SANKO HOLDİNG’İN BEŞ ŞİRKETİ CAPİTAL 500’DE LİSTEYE GİRDİ

Ekonomi dergisi Capital’in Türkiye’nin en büyük özel sektör şirketlerini ortaya koyan Capital 500 araştırmasında SANKO Holding’in beş şirketi listeye girdi.

SANKO Holding şirketlerinden ÇİMKO Çimento, ENKO Enerji, SANKO Tekstil İşletmeleri, SANKO Enerji ve SANKO Pazarlama Capital 500’de yer aldı.

Şirketlerin 2023 yılı cirosu baz alınarak yapılan araştırmaya göre, ÇİMKO Çimento 208’inci, ENKO Enerji 305’inci, SANKO Tekstil İşletmeleri 355’inci, SANKO Enerji 419’uncu, SANKO Pazarlama ise 469’uncu sırada bulunuyor.

*

*

1.9 milyon TL ödüllü

DOKU KUMAŞ TASARIM YARIŞMASI’NDA FİNALİSTLER BELLİ OLDU

GATHİB tarafından ihraç edilme potansiyeli yüksek, özgün ve katma değerli yeni kumaş tasarımlarını ve genç tasarımcıları sektöre kazandırmak amacıyla bu yıl dördüncüsü düzenlenen Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nın 1. Jüri Değerlendirmesi gerçekleştirildi.

1.9 milyon TL ödüllü yarışmada dokuma, örme ve baskı kategorilerinde finale kalmaya hak kazanan 10’ar yarışmacı belirlendi. GATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci ‘’Gençlerin sürdürülebilir tasarımları bizleri çok etkiledi. Hep birlikte daha çevreci ve yaratıcı bir gelecek inşa edeceğimize inanıyoruz’’ dedi.

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonu ve T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ile, katma değerli tekstil ihracatına katkı sağlamak ve Sürdürülebilirlik temasını tasarım ekosistemine kazandırmak adına düzenlenen Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nın 1. Jüri Değerlendirmesi gerçekleştirildi. Sektörün önde gelen temsilcileri, akademisyenler ve ünlü moda tasarımcıları tarafından yapılan değerlendirme sonucunda dokuma, örme ve baskı kategorilerinde finale kalmaya hak kazanan 10’ar yarışmacı belirlendi. 12 Ağustos-22 Eylül uygulamalı eğitim ve kumaş üretim aşamasının ardından 4 Ekim’de gerçekleşecek final gecesi ödül töreninde tüm kategorilerde ödül kazanan yarışmacılar ilan edilecek.

Sektörün geleceğine gençler ışık tutacak

Türkiye’nin 2023 yılı tekstil ihracatının 11,6 milyar dolar olduğunu ve Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nın bölge ihracatında yeni bir pencere açtığını belirten GATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci yarışma sayesinde ihraç edilme potansiyeli yüksek, özgün ve katma değerli yeni kumaş tasarımlarını ve genç tasarımcıları sektöre kazandırdıklarını belirtti. Gençlerin tasarım fikirlerinin sektörün geleceğine ışık tutacağını ifade eden Başkan Fikret Kileci sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Bu yıl, özellikle sürdürülebilirlik ve çevre dostu uygulamalar, günümüzün en kritik konularından biri olarak ön planda yer almaktadır. Sürdürülebilirlik, yalnızca çevresel etkileri azaltma değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal açıdan da sürdürülebilir çözümler sunmayı içerir. Bu bağlamda, doğal kaynakların korunmasına ve geri dönüşüm süreçlerine duyarlı kumaş tasarımları önceliklerimiz arasında yer alıyor. Katılımcıların doğa dostu malzemeler kullanarak, çevre üzerindeki etkilerini en aza indirmeye yönelik özgün, yenilikçi ve yaratıcı tasarımlar jürimizi oldukça etkiledi. Her bir tasarımın, alışılmışın dışında bir vizyon sunması ve tekstil sektörüne yeni bir soluk getirmesi bizim için büyük önem taşıyor. Bu anlamlı ve heyecan verici süreçte, emeği geçen tüm katılımcılara teşekkürlerimizi sunuyor, hep birlikte daha çevreci ve yaratıcı bir gelecek inşa edeceğimize inanıyoruz’’ dedi.

‘’Dokuma, örme ve baskı” olmak üzere 3 farklı kategoride düzenlenecek yarışmanın yarışmada toplam 1.950.000 TL para ödülü dağıtılacak.

*

Dokuma Kategorisi İlk 10 Finalist:

DOKUMA Aslı Şenay Yarar

DOKUMA Büşra Çeltikçi

DOKUMA Davut Ağuş

DOKUMA Dilara Anıl

DOKUMA Edanur Keser

DOKUMA Elif Özkaya

DOKUMA Emir Nur Sakar

DOKUMA Füsun Melek Aygün

DOKUMA Meryem Derigan

DOKUMA Zeynep Lara Köroğlu

*

ÖRME Berranur Özmen

ÖRME Emre Baran

ÖRME Esra Taşkın

ÖRME Gizem Akyol

ÖRME Melisa Tomuş

ÖRME Nazlı Yağantekin

ÖRME Sena Köroğlu

ÖRME Sümeyye Nur Koçak

ÖRME Tuğçe Kelemci

ÖRME Zeynep Özmen

*

BASKI Aylin Özaksoy

BASKI Ebru Gökçe Gökçeli

BASKI Elif Eren

BASKI Elif Demirağ

BASKI Funda Kurt

BASKI Meliha Zeynep Yıldırım

BASKI Merve Sarigene

BASKI Muhammed Yasin Özel

BASKI Sümeyye Bulut

BASKI Tuğba Kahyeoğlu

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı