Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 23.07.2024 e gazete

admin | 23 Temmuz 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 23.07.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 23.07.2024 e gazete

HABER METNİ;

GENÇLER ŞAHİNBEY’DE FABLAB İLE ÖĞRENECEK

TAHMAZOĞLU YENİ İCATLARA ÇIKARMA YAPIYOR

Şahinbey Belediyesi, Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde tasarım, üretim ve inovasyonu destekleyen FABLAB Merkezini açtı.

Şahinbey Belediyesi gençlerin yaratıcı potansiyellerini en üst düzeye çıkarmaları amacıyla Uyum ve İnovasyon Merkezi açılışını gerçekleştirdi. Açılış törenine Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun yanı sıra TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da katıldı. Açılışta konuşan öğrenciler, yeni keşifler yapma imkanı sunduğu için Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’na teşekkür etti.

Öğrencilerin yeni keşifler yapmaları için Şahinbey Belediyesi olarak destek olduklarını söyleyen Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Önceden büyüklerimiz yeni icat çıkarma diye bizi uyarırlardı. Eski köye yeni adet getirme derlerdi. Artık tam tersi yeni icat çıkarmamız gerekiyor. Yeni keşifler bulmamız lazım. Bunun içinde imkan gerekiyor. Biz istiyoruz ki öğrencilerimiz yeni icat bulsun. Yeni teknolojilerde yeni alanlarda araştırmalar yapsın. Burası hem öğrencilere hem de vatandaşlarımıza açık. Artık farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Diğerlerinden farklı olalım. Türkiye bu anlamda yeni araştırmalarla çok farklı noktalara geldi. Biz bu alana destek veriyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğu ile bölge halkı için sürekli iletişimde olduklarını ifade eden TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal “Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu ile TEKNOFEST 2020 yılında Gaziantep’te yapıldığı dönemden bu yana sürekli bir iletişimimiz var. Kendisiyle bu şehrin insanları için neler yapabiliriz diyerek sürekli konuşuyoruz. Gelecekte yaşanabilecek tüm zorluklara hazırlıklı olmalıyız. Karışılacağımız sorunların çözümünü üretecek olan da yine kendimiziz. Savunma Sanayinde nasıl kendi kendimize yettiğimizi tüm dünya söylüyorsa bunu diğer alanlarda da yapabilmeliyiz. Bunlar için ön önemli ihtiyaç insan kaynağımız. Buraya daha öncede geldim ve her seferinde yeni bir heyecan buldum. DENEYAP Teknoloji atölyesi ve Bilim Şahinbey gibi teknolojik çalışmanın yanında kültürel ve sanatsal çalışmalara yönelik alanlar var. Bu binada açılan FABLAB merkezi ile yeni bir fonksiyonel çalışma daha verilecek. DENEYAP ve BİLİM Şahinbey’de elde edilen deneyimler burada üretime doğru dönüştürme noktası olacak” dedi.

*

*

BAHARAT SEKTÖRÜNÜN KALBİ GAZİANTEP’TE ATTI

GASTRONOMİNİN LEZZETİ BAHARATTA

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ile Aromatik Bitkiler ve Baharat Üreticileri Derneği (ABÜDER) iş birliğinde, Gaziantep’te ‘Baharat Sektörü Değerlendirme’ toplantısı düzenlendi.

GTB’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen baharat üreticileri; Anadolu’da baharat üretimi, Türk baharatının markalaşmasının önemi, baharat ihracatı ile sektörde yaşanan sorun ve çözüm önerileri hakkında görüş alışverişinde bulundular.

GTB Meclis Salonunda düzenlenen değerlendirme toplantısına, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selim Kaplan, Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan,  Gaziantep Üniversitesi Fitoterapi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Uzmanı Ahmet Güngör ile Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen baharat üreticileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in; Mezopotamya’yı, Doğu Akdeniz’e bağlayan bir hat içerisinde yer aldığını belirterek, bu hata bakıldığında baharat yolunun bir kalkınma yoluna nasıl dönüştüğünün görülebileceğini söyledi.

Bu hattın emanetçileri olduklarını belirten Şahin, “Bu kadim emanetin hakkını verirsek ve bu mirasa gerekli şekilde bakarsak önümüz çok açık. Çünkü dünya çeşitli sorunlarla karşı karşıya. Küresel ısınma var, iklim değişiklikleri var. Bu zor coğrafyada, bu zor dönemeçte değerlendirebileceğimiz güçlü potansiyellerimiz mevcut. Bunun için toprağa dönmemiz, bu toprakların ata tohumunu, ana tohumunu kullanmamız gerekiyor. Ecdadın bize verdiği mirası yüksek teknolojiyle, akıllı tarımla buluşturup, elimizdeki bu büyük potansiyeli geleceğe sürdürülebilir bir kalkınma modeli olarak bırakmamız gerekiyor” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak 2014 yılında Tarım Daire Başkanlığını kurduklarını anımsatan Şahin, burayı sahada öğreten ve çiftçilere destek sağlayan bir okul haline dönüştürdüklerini sözlerine ekledi.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ise konuşmasında, baharatın geleneksel Türk yemeklerindeki yeri ve önemine dikkat çekti.

İnsanlık tarihine yakın bir geçmişe sahip olan baharatın ticaret yolları aracılığıyla dünyayı dolaşan ender ürünlerden biri olduğunu belirten Akıncı, tıbbi ve aromatik bitkilerin artık günümüzde tüm dünya mutfakları ve kozmetik endüstrisi için stratejik öneme sahip olduğunu ifade etti.

Akıncı, konuşmasında ayrıca Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin’e, Gaziantep’e Baharat Müzesi ve Baharatçılar Sitesi’ni kazandırmasından dolayı da teşekkür etti.

Aromatik Bitkiler ve Baharat Üreticileri Derneği (ABUDER) Başkanı Aydın Acun ise Türkiye’nin tarımsal üretimde ve gıda sanayinde önemli bir ülke olduğuna vurgu yaptı.

                              Anadolu coğrafyasının baharat sektörünün hem üretim hem de ticaret tarafında yüzyıllardır var olduğuna dikkat çeken Acun, “Üretimde ülke olarak asırlık bir deneyime sahibiz, güçlü potansiyelimizin farkındayız ama sektör olarak organize olamayışımızın maalesef birtakım sorunlarını beraberinde yaşıyoruz.  Diğer taraftan çok önemli bir potansiyele sahip kategorinin parçası olmanın da avantajlarını görüyoruz.

Türkiye baharat ve aromatik bitkilerde şu ana kadar geldiği hacimlerin artık çok daha üzerinde. Bunun yanına kozmetik ve sağlığı da eklediğimizde aromatik bitkiler tarafında aslında Türkiye’nin en fazla hacim sağlayan ürün grupları arasında yer alıyoruz diyebiliriz “dedi.

Gaziantep Üniversitesi Fitoterapi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu’nun; Nane, Sumak ve Kırmızıbiber üretiminde yaşanan sorunları ve sahada alınması gereken tedbirleri  anlattığı toplantıda, ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selim Kaplan ile Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan da  baharat üreticilerinin talep ve önerilerini dinleyerek, yapılan çalışmalar ve denetimler hakkında açıklamalarda bulundular.

*

*

*

Başkan Celal Kadooğlu, uluslararası fuarların kente büyük değer katacağını söyledi

 Uluslararası fuarlar için pahalı bir kentiz

FUARLAR KENTİYİZ

AMA ULUSLARARASI FUARIMIZ YOK

“Uluslararası fuarlar için altyapı tamamlanmalı, zihniyet değişmeli”

“Fuar alanı, oteller ve restaurantların kapasitesi çok yetersiz. Fırsatçı esnaf fuar zamanı fiyatları ikiye üçe katlıyor. Havayolu ile ulaşım zulme dönüşüyor. Yabancı ziyaretçilerin fuar dışında zaman geçireceği mekanlar çok az. Uluslararası fuarlar için altyapı tamamlanmalı, zihniyet değişmeli”

Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden olan Gaziantep’te her yıl çok sayıda fuar düzenleniyor. Hatta Gaziantep’e, “Fuarlar kenti” de deniliyor. Ancak sayısal anlamda çok sayıda fuarımız olmasına rağmen gerçek anlamda uluslararası bir fuarımız bulunmuyor.

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Gaziantep’te gerçek anlamda uluslararası fuarlar düzenlemek için gerekli olan altyapının çok yetersiz olduğunu söyledi. Kadooğlu, “En önemli konulardan birisi konaklama ve restaurant ihtiyacıdır. Maalesef Gaziantep’te büyük organizasyonları kaldırabilecek kapasiteye sahip sınırlı sayıda tesis bulunmaktadır. Bu tesisler de fuar zamanında fiyatlarını yüzde 200-300 civarında artırarak şehrimizin dünyanın en pahalı şehirlerinden birisi olmasına vesile olmaktadır” dedi.

Dubai’de düzenlenen Gulfood Gıda Fuarı ile ilgili rakamları paylaşan Başkan Kadooğlu, “Gulfood 2023 fuarında 125 farklı ülkeden 5.223 katılımcı yer aldı. 195 ülkeden 134.460 ziyaretçi fuara katıldı. Bizim fuarlara değil 134 bin, dışarıdan 10 bin kişi gelse şehirdeki otellerin kapasitesi yetmez” dedi. Celal Kadooğlu, Gaziantep’te uluslararası fuarlara büyük ihtiyaç bulunduğunu belirterek, bunun için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Öncelikle sanayi ve ticaret alanındaki potansiyelimizin uluslararası pazarlarda daha iyi tanınması, rekabet gücünün artırılması ve pazar payımızın genişlemesi için uluslar arası fuarlara büyük ihtiyacımız var. Gerçek anlamda uluslararası fuarlar kente büyük değer katacaktır. Ancak bugüne kadar yapılan ve bizlerin de katıldığı ancak büyük hayal kırıklığı yaşadığımız fuarlar, maalesef ‘Ben yaptım, oldu’ mantığından ileri gitmemekte, insanlar sadece hatır için fuara katılmak durumunda kalmaktadır.

Adı uluslararası olan ancak yerel ölçeğin dışına çıkamayan bu fuarlarda başarı elde edilemeyince büyük ölçekli marka firmalar bu fuarlara katılmama yönünde direnç göstermeye başlamıştır. Bu direnci kırmanın tek yolu şehir olarak birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesinden geçmektedir. Bir şahsın ya da kurumun fuarı algısı bir tarafa bırakılmalı, şehrin ve bölgenin fuarı düşüncesiyle hareket edilmelidir.  Bizler Gaziantep ve ülkemiz için her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız. Tek dileğimiz, önümüzdeki yıllarda kentimizin sektörel fuarlar merkezi haline gelmesidir. Çünkü Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde bir ya da birkaç sektör değil çok sayıda sektör bulunmakta, her sektör de bu fuarlara ihtiyaç duymaktadır.

Gaziantep’in uluslararası ölçekte sektörel fuarlara ev sahipliği yapabilmesi için öncelikle mevcut fuar alanımız yetersizdir. Çevresinde hiçbir sosyal tesis bulunmamaktadır. Özellikle otoparkın yetersizliği ciddi bir sorundur. Fuarın genişletilmesi, hollerin uluslararası standartlara çekilmesi gerekmektedir. Bunun için de Mülki İdare ve yerel yönetimlere büyük görev düşmektedir.

Diğer taraftan fuar ziyaretçilerinin günübirlik girebilecekleri alan sayısı bir elin parmakları kadar değildir. Unutulmamalıdır ki, uluslararası fuara gelen nitelikli alım heyetleri, kültür turlarına katılmak istemez.  Onların ilgisini uluslararası markaların bünyesinde bulunduğu büyük alışveriş merkezleri ve dünya markası mekanların yer aldığı alanlar çeker.

Gaziantep’in en önemli sorunlarından birisi hiç şüphesiz ulaşımdır. Maalesef Türk Hava Yolları ve diğer havayolu şirketleri yeterli sayıda uçak tahsisi yapmadığı için Gaziantep’e hava yoluyla gelmek de geri dönmek de bir zulme dönüşmektedir. Tıpkı yerel esnafın yaptığı gibi Türk Hava Yolları ve diğer şirketler fiyatlarını ikiye üçe katlamaktadır. Bunun acilen önüne geçilmesi ve düzenlenecek uluslararası fuarlara yönelik uçak seferleri uygun fiyatlarla konabilmelidir.

Fuar dönemlerinde yaşanan fırsat enflasyoncuları maalesef sadece lokanta ve otellerde görülmemekte, en basit ticari taksiler bile kontaklarını yüksek miktarda dövizlerle açmaya çalışmakta ve gelen ziyaretçilere ekonomik yük bindirmektedirler. Bunların önlenmesi özellikle fuar alanı ve şehir merkezi arasında ve merkezde bulunan oteller arasında kolay ulaşımın sağlanması yerel yönetimlerin özellikle Büyükşehir Belediyemizin öncelikleri arasında yer almalıdır.

Gaziantep bulunduğu konum itibariyle bir çok ülke tarafından, “Güvenli olmayan bölge” olarak lanse edilmektedir. Bizlere ve bu kenti yönetenlere düşen en önemli görevlerden bir tanesi, uluslararası platformlarda Gaziantep’te güvenlik açısından herhangi bir sorun yaşamadığını dile getirmek ve acilen bu ülkelerin uyguladığı ziyaretçi ambargolarının kaldırılmasını sağlamak olmalıdır. Bunun için de gerekirse Türkiye’de bulunan yabancı büyükelçilikler ve misyon şeflerinin Gaziantep’e   davet edilerek kentin genel yapısı hakkında bilgilendirilmesi, bölgenin gezdirilmesi, Gaziantep’in sadece sanayi ve ticaret alanında değil tarihi ve kültürel değerler açısından da büyük bir potansiyele sahip olduğunun gösterilmesi gerekiyor. 

Uluslararası fuarların temel yapılarının ve kriterlerinin doğru tahlil edilmesi ve bu kriterlerin Gaziantep’te düzenlenecek olan uluslararası fuarlar için uygulanması en önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Uluslararası fuar organizasyonunu gerçekleştirecek kurum ve kuruluşlar ile fuarcılık firmalarının yönetimlerinin mutlaka Güneydoğu Anadolu ihracatçı Birlikleri başkan ve üyeleri ile koordinasyon ve işirliği içerisinde olması büyük fayda sağlayacaktır. Çünkü bizim ihracatçılarımız bir yıl içerisinde dünyanın 7 kıtasında ve yüzlerce ülkesinde sürekli uluslararası fuarlara katılarak bu fuarları yakından inceleme fırsatı bulunmaktadır.”

*

*

*

Yeniden Refah Partisinden aşure etkinliği

Gaziantep Yeniden Refah Partisi il başkanlığı, Muharrem ayı münasebetiyle Balıklı Parkında  vatandaşlara aşure ikramında bulundu.

Kuran okunmasının ardından Yeniden Refah Partisi tarafından sürdürülen geleneksel aşure etkinliği, bu yıl da yaklaşık 5.000 kişinin katılımı ile gerçekleşti.

Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Sedat Yıldız, teşkilat mensupları ile birlikte vatandaşlarla hem sohbet etmek hem de aşure dağıtımı yapmak için böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirtti.

YILDIZ “AŞURE HANELERİMİZE HUZUR VERSİN”

Muharrem ayının İslam âlemi için önemli bir ay olduğunu ifade eden Yıldız “Bu ay biliyorsunuz bereket ayı, birlik ayı, bereket ayı, biz de birlik ve beraberliğimiz göstermek amacıyla bu etkinliği gerçekleştirdik. Allah birliğimizi daim etsin, hanelerimize huzur ve bolluk versin.” dedi.

YILMAZ “GÜZEL GÜNLERE İNŞALLAH”

Aşure dağıtımı sırasında konuşan Yeniden Refah Partisi Genel Merkez Kurucular Kurulu Üyesi Şükrü Yılmaz, Muharrem ayının birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirdiğini belirtti. Yılmaz, “Muharrem ayında matem oruçları biter, aşure günleri başlar. Kerbela’da şehit olan Hazreti Hüseyin ve ehlibeytin ruhları şad olsun. O acıları unutmadığımızı göstermek için birlik, beraberlik ve kardeşliğin sembolü olan aşuremizi bütün parti teşkilatımız ve üyelerimiz ile birlikte yurttaşlarımıza dağıtıyoruz. Allah kabul etsin. Allah bir daha insanlığa böyle acılar yaşatmasın. Hep birlikte güzel günlere inşallah erişelim” şeklinde konuştu.

Yoğun katılımla gerçekleştirilen etkinlik, çekilen hatıra fotoğrafları ile sona erdi. Programa; Yeniden Refah Partisi Gaziantep İl, Şahinbey. Şehitkâmil, Oğuzeli ilçe teşkilatları, Kadın ve Gençlik Kolları, parti üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

*

*

ÖDÜLLÜ ÇEVRE DOSTU YEŞİL PROJENİN ETKİLERİ SÜRÜYOR

-OĞUZELİ BİYOGAZ ENERJİ SANTRALİ’NDE ATIKLAR GERİ KAZANDIRILARAK, ÇEVRESEL ETKİLERİ ORTADAN KALDIRIYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Oğuzeli ilçesinde hizmete açılan Biyogaz Enerji Santrali’nde atıklar geri kazandırılarak, milli ekonomiye katma değer sağlanıyor, zararlı çevresel etkiler ortadan kaldırıyor.

Daha temiz bir Gaziantep için enerji ve çevre çalışmalarına önem veren Büyükşehir Belediyesi kurduğu santralde hayvansal atıkları anaerobik ortamda çürüterek biyogaz elde ediyor ve altta kalan metanı alınmış ve çürümüş atığı gübre olarak kullanıma sunuyor. Uygulanan yöntemle enerji ve yüksek kaliteli gübre kazanılarak sera gazı emisyonunun azaltılması, toprak verimliliğinin arttırılması ve temiz su kaynaklarının korunması sağlanıyor.

2018 yılında çalışmaya başlayan Oğuzeli Biyogaz Enerji Santrali’nde bugüne 20 bin 225 MW elektrik üretimi yapıldı. Toplamda bin 133 ton karbon salınımı engellendi ve 50 bin ton katı atık bertarafı sağlandı. 

BİYOGAZ ÜRETİMDE MODERN VE VERİMLİ KAYNAK KULLANIMINA ÖNEM VERİLİYOR

Çevre Koruma, Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Daire Başkanlığı’nın özenli çalışmaları kapsamında biyogaz üretimiyle modern ve verimli kaynak kullanılması amaçlanıyor. Tarıma entegre edilerek hayvan haklarını gözeten ve çevre dostu bir hayvancılık modeli geliştiren tesis, çevresel etkileri olan atıkları geri kazandırarak katma değer sağlıyor. Yürütülen çalışma ile atığın zararlı çevresel etkilerini ortadan kaldırıyor.

Santralde günlük 300 tona yakın büyükbaş hayvan gübresi, tavuk gübresi ve tarımsal atıklar işlenerek yılda 7 GWh elektrik enerjisi üretilirken, çevre dostu katı organik gübre ve “Altın Gübre” olarak tabir edilen sıvı organik gübre üretiyor.

SANTRAL ÇEŞİTLİ ÖDÜLLERE LAYIK GÖRÜLDÜ

Katar merkezli Globalcarbonncouncil (GCC) standardına göre Karbon Sertifikası çalışmalarına başlayan merkez ulusal ve uluslararası platformlarda ödüllere layık görüldü.

Santral projesiyle Deutsche Messe projesinde ICCI 2015 Enerji Verimliliği Ödülü alırken, Biyogaz Projesi Sürdürülebilirlik Akademisinde 2017 Yılı Sürdürülebilirlik İş Ödülleri, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği tarafından 2018 Yılı Düşük Karbon Kahramanı Ödülü Biyogaz Projesi Uluslararası Kent Araştırmaları Komitesi tarafından 2018 Yılı İdeal Kent Ödülü ve Biyogaz Projesi- 2023 Yılı İlham Veren Kamu Yönetimi Proje Ödülünü aldı.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı