Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 19.07.2024 e gazete

admin | 19 Temmuz 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 19.07.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 19.07.2024 e gazete

HABER METNİ;

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Mah-ı Muharrem Oruç Açma Lokması” programında konuştu:

“EHLİBEYT MUHABBETİNİ KARDEŞLİĞİMİZİN MAYASI OLARAK GÖRÜYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mah-ı Muharrem Oruç Açma Lokması” programına katıldı. Programa Alevi Bektaşi ve Cemevi Başkanı Ali Rıza Özdemir, Cemvakfı Onursal Başkanı İzzettin Doğan ve çok sayıda Alevi kuruluşu ve dedeler katıldı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen “Mah-ı Muharrem Oruç Açma Lokması” programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ehlibeyt sevgisi bize Peygamberimizin bir emridir, Ondan bize kadar çok kıymetli bir hatıradır. Türk milleti olarak yüzyıllardır bu aziz hatıraya layıkıyla sahip çıkmanın gayretindeyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Yas-ı Muharrem’in 10’uncu gününde, diğer adıyla Aşure Günü’nde bir sofra etrafında olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

Sofrada bulunanlara teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Öncelikle Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa’ya salat, Onun ehlibeytine ve her biri kutup yıldızlarımız olan dostlarına selam olsun diyorum” ifadesini kullandı.

Hazreti Hüseyin’in ve 72 yoldaşının şehadetlerinin 1385’inci yıl dönümünde Kerbela şehitlerini rahmetle yad eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muharrem Ayı’nın Müslümanlar için rahmet ve bereket ayı olduğunu hatırlattı.

“EHLİBEYT MUHABBETİNİ KARDEŞLİĞİMİZİN MAYASI OLARAK GÖRÜYORUZ”

Muharrem’in aynı zamanda yürekleri Kerbela Çölü’ne çeviren büyük bir yangının, acının ve matemin de ayı olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Hicri 61 yılında yine bir 10 Muharrem gününde Kerbela’da yaşanan o katliamı neredeyse 14 asır sonra bile hâlen hüzünle hatırlıyoruz. Resulü Ekrem Efendimiz torunları İmam Hasan ve İmam Hüseyin’i ‘dünyadaki reyhan çiçeklerim’ diye severdi. Onları öpüp koklamaya doyamaz, adeta gözünden bile esirgerdi. Bir gün kendisine ‘ehlibeytten en çok kimi seversiniz’ diye sorulduğunda, ‘Hasan ve Hüseyin’ diyecek kadar ikisine de düşkündü. Tabii Hazreti Hasan ve Hazreti Hüseyin’le birlikte bizim gönül dünyamızda ehlibeytin de çok müstesna bir konumu vardır. Peygamberimiz aleyhissalatu vesselam ‘beni, Allah’ı sevdiğiniz için, ehlibeytimi de beni sevdiğiniz için sevin’ buyurmuştur. Ehlibeyt sevgisi bize Peygamberimizin bir emridir, Ondan bize kadar çok kıymetli bir hatıradır. Türk milleti olarak yüzyıllardır bu aziz hatıraya layıkıyla sahip çıkmanın gayretindeyiz. Ehlibeyt muhabbetini, millet olarak ezeli ve ebedi kardeşliğimizin mayası olarak görüyoruz. Allah’ın izniyle bu maya sağlam olduğu müddetçe bizi kimse bölemez, bizi kimse ayıramaz, aramıza nifak duvarları öremez. Ama ne zaman bu maya bozulur, zayıflar ve çözülür, Allah korusun işte o zaman millet olma vasfımızı da kaybederiz.”

“BİRLİĞİMİZ, BERABERLİĞİMİZ DAİM OLSUN”

Bu masadaki birlikteliği “kalplerdeki ehlibeyt sevdasının bir nişanesi olarak” değerlendirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muharrem orucunu açmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Allah’tan, Mah-ı Muharrem oruçlarını kabul etmesini dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rabb’im, Hazreti Hüseyin ve dostlarının matemini paylaşan canların dünya ve ahiretlerini mamur eylesin. Birliğimiz, beraberliğimiz, kardeşliğimiz daim olsun” ifadelerini kullandı.

*

*

EHLİBEYT SEVGİSİNİ AŞURENİN ZENGİN TADINDA GÖRÜYORUZ

İl Devlet Erkanı Düztepe cemevinde Muharrem Orucu iftarı açtı

Muharremin 10. Günü Hz. Muhammed’in torunu, Hz.Alinin oğlu Hz. Hüseyin ve 71 taraftarının Kerbela’da katledilmesi nedeniyle tutulan Muharrem Orucu iftarına Gaziantep Valisi KemaL Çeber, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Gaziantep İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Halil Şen, Gaziantep İl Emniyet Müdürü Celal Özcan, Alevi Kültür Dernekleri Gaziantep Şube Başkanı Hasan Çolak, alevi dedeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

*

*

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ AŞURE GELENEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Her yıl Muharrem Ayı’nda vatandaşlara aşure ikramında bulunan Şahinbey Belediyesi bu geleneğini, bu yılda sürdürüyor.

Bu yıl 200.000 vatandaşa aşure ikramında bulunacak olan Şahinbey Belediyesi bugüne kadar 3.726.0000 kişiye aşure ikramında bulundu. Her gün Şahinbey ilçesinin çeşitli noktalarında aşure ikramında bulunan Şahinbey Belediyesi, bu yıl Muharrem ayı boyunca vatandaşlara aşure ikramında bulunacak. Elmacı Pazarında yapılan aşure ikram alanına gelen Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, kaselere doldurduğu aşureleri vatandaşlara ikram etti.

MUHARREM AYI BİRLİK BERABERLİK VE KARDEŞLİK DEMEK

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Muharrem Ayı’nda aşure geleneğinin devam ettiğini belirterek “Öncelikle vatandaşlarımızın Muharrem Ayı mübarek olsun. Muharrem Ayı tarihte birçok olayın yaşandığı ve birçok peygamberin mucizelerinin gerçekleştiği bir ay. Hz. Nuh Aleyhisselam gemisinin Cudi’ye demirlediği, Hz. Adem Aleyhisselam’ın duasının kabul edildiği, Hz. Yakup  Aleyhisselam’ın gözlerinin açıldığı ve Hz. İsa  Aleyhisselam’ın mucizesinin yine bu ayda gerçekleştiği bir aydır. Aynı zamanda Muharrem Ayı’nın hüzünlü tarafı var. Bunlardan en bilineni Kerbela olayı, Hz. Hüseyin Efendimizin ve arkadaşlarının şehit edilmesi, her zaman yüreğimizi dağlayan bu olayı, acıyla hatırlıyoruz. Muharrem ayı inancımızda önemli bir ay. Annelerimiz özellikle Muharrem Ayı’nın 10’uncu gününde aşure günü şehrimizde gelenek olarak aşure dediğimiz bu güzel tatlıyı yapar ve komşularıyla paylaşır. Aşure 17 çeşit malzemenin bir araya gelerek kendi tatlarını kaybetmeden yepyeni bir tadın oluşturduğu güzel bir karışım. Şahinbey Belediyesi olarak bizde bu geleneği sürdürüyoruz. Her gün 12 bin vatandaşımıza ilçemizin çeşitli noktalarında aşure ikramında bulunuyoruz. Toplamda 200 bin vatandaşımıza aşure ikramında bulunacağız. Tüm vatandaşlarımızın bir kez daha Muharrem Ayı mübarek olsun” dedi.

*0

*

ELEKTRONİK BURUN CİHAZI

-SANKO ÜNİVERSİTESİ AKADEMİSYEN VE ÖĞRENCİLERİ, HASTALIKLARI KOKU İLE TEŞHİS EDECEK PROJE GELİŞTİRİYOR

-PROF. DR. EYÜP İLKER SAYGILI: “ELEKTRONİK BURUN CİHAZI İLE FARKLI HASTALIKLARIN NEFES YOLUYLA TEŞHİSİ YAPILABİLECEK”

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eyüp İlker Saygılı, koku ile farklı hastalıkların teşhis edilmesini sağlayan “Elektronik Burun” cihazının tasarımını geliştirdiklerini söyledi.

Cihaz sayesinde nefeste bulunan uçucu organik molekülleri hassas bir şekilde ölçerek, hastalıkların erken dönemde teşhisine yönelik önemli bilgiler elde edebileceğini anlatan Prof. Dr. Saygılı, “Kronik hastalığı olan kişilerde bazı kan parametrelerinin kontrolü, kan alma yöntemiyle değil, nefesten ölçülerek takibi yapılabilecektir” dedi.

Prof. Dr. Saygılı, cihaz sayesinde metabolizma sonucu ortaya çıkan ve nefesle atılabilecek formdaki kimyasalların kantitatif (sayısal değeri) analizlerinin yapabileceğini, cihazın, tasarımı bakımından kolay taşınabilir ve tekrar kullanılabilir olmasının da hastaya büyük konfor sunacağına vurgu yaptı.

Günümüz koşullarında insanların, evde tansiyon, kan şekeri gibi sağlık kontrollerinin takibini evde konfor alanlarında kendilerinin yapabildiği gibi elektronik burun cihazları sayesinde var olan hastalıkların takibini de yapabileceklerini belirten Prof. Dr. Saygılı, şunları kaydetti:

 “Günümüzde sağlık hizmetlerinin mobil teknolojilerle entegre gelişimi sürecinde tıp-mühendislik kurgusu içerisinde yürüyecek çalışmalara katkı büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle özellikle dijital sağlık (tele-tıp, mobil sağlık) uygulamalarında sağlık hizmetlerin ekonomik boyutuna avantajlar sağlayacaktır.”

Cihazın; patent, tescil ve klinik çalışmalarının devam ettiğini ve başarılı bir girişim olabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Saygılı, şöyle konuştu:

 “Dünyanın hızlı bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçtiği günümüzde toplumların her alanda ilerleme sağlayabilmesi için üniversite-sanayi iş birliği büyük önem taşımaktadır. Küresel rekabetçilik endeksinde önde olan ülkeler bilim ve mühendislik eğitimini tıp eğitiminin ayrılmaz birer parçası görerek kendi tıp geleneklerine yeni yön veriyorlar.

Bugün kullandığımız kalp pilleri, beyin pilleri, stentler, kataterler ve bunun gibi sağlık ürünleri aslında birer tıp, temel bilim, bilgisayar ve mühendislik alanı ürünleridir. Bu nedenle klinik bilimlerin ihtiyaçlarından doğmuş, temel bilim ve mühendislik ürünlerinin kurgulanması ve bu yöndeki çalışmalar tematik üniversitelerin önem verdiği kriterlerin en başında gelmektedir.

Üniversite olarak bu ilke doğrultusunda klinik bilimlerin ihtiyaç duyduğu mevcut ürünlerin daha iyilerini yapmak ve geliştirmek için klinik bilimler, temel tıp bilimleri, temel bilim ve mühendislik alanlarını birbirlerinden ayrı görmüyor ve multidisipliner iş birliği içerisinde yeni ve değişen dünya koşullarına uygun ürünleri insanlığın hizmetine sunmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Prof. Dr. Saygılı, “Uçucu Organik Moleküllerin, Elektronik Burun Sensörü ile Kantitatif Ölçümü” başlıklı projenin, 2021 yılında TÜBİTAK 2209 A “Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” tarafından desteklendiğini anımsattı.

Prof. Dr. Eyüp İlker Saygılı’nın danışmanlığında geliştirilen ve SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezunu Dr. Buse Kaplan’ın yürütücülüğünü üstlendiği projeye, Yüksek Elektrik Elektronik Mühendisi Alper Kaplan, Yüksek Tekstil Mühendisi Duygu Mermi ve Yüksek Makine Mühendisi Ertuğrul Mermi katkı sundu.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı