Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 11.07.2024 e gazete

admin | 11 Temmuz 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 11.07.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 11.07.2024 e gazete

HABER METNİ;

BİR YANDAN HUBUBAT PARA ETMİYOR

DİĞER YANDAN HEM İTHAL HEM İHRAÇ EDİYORUZ

TÜRKİYE GELECEK YILDAN İTİBAREN AÇ KALABİLİR

Tarımsal üretimde girdi maliyetlerinin aşırı yükselmesi hasat sonrası ürünün ise yüksek enflasyona rağmen yerinde sayması tarımı bitirme noktasına getirdi.

 Limon üreticileri maliyetini kurtarmadığı için limon bahçelerini söktüler. Şimdi biz limonu 100 TL ye yiyoruz. Taze Fasulyenin kilosunu 80 TL ye yiyoruz. Bamyanın kilosunu 120 TL ye yiyoruz. Nohudu 70 TL ye yiyoruz.

Lakin buğday Gaziantep Ticaret Borsası’nda 9500 Tl den, Arpa 7200 Tl den işlem görüyor.

Üretim çürürken alım gücü azalmasını bırakın bitiyor.

Yani bu dengesizlik sürdüğü sürece anlayacağımız gelecek yıldan itibaren Türkiye aç..

GÜNEYDOĞU’DAN 6 AYDA 1,6 MİLYAR DOLARLIK HUBUBAT İHRACATI

Güneydoğu Anadolu bölgesinde ihracat liderliğini sürdüren hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, yılın yarısında ihracatını yüzde 7,3 artırarak 1,6 milyar dolara taşıdı. Bisküvi, buğday unu, bitkisel yağlar, şekerli ve kakaolu ürünler ile makarna başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan sektörün, Güneydoğu’nun toplam ihracatı içindeki payı yüzde 30’a yaklaştı. 6 aylık dönemde bölgeden gerçekleşen hububat ihracatı 2,1 milyon tona ulaştı. Bu verilere göre; Türkiye’nin toplam makarna ihracatının yüzde 61,7’si, ayçiçek yağı ihracatının ise yüzde 56,4’ü Güneydoğu’dan bölgesinde yapıldı.

“Dünya makarna ihracatı içinde Güneydoğu’nun payı yüzde 20’ye yakın”

Türkiye’deki makarna üreticilerinin önemli bölümüne ev sahipliği yapan bölgenin toplam makarna ihracatı içindeki payının artmaya devam ettiğini belirten Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu şunları söyledi:

 “Gaziantep ve Mardin, dünya makarna üretiminde çok merkezi konumdalar. Bu yılın ilk yarısında bölgemizin makarna ihracatı, geçen yıla göre 67 bin ton daha artarak 490 bin tona ulaştı. Güneydoğu Anadolu yıl sonunda yaklaşık 1 milyon ton makarna ihracatına ulaşarak, miktar bazında İtalya’nın bir önceki yıl gerçekleştirdiği makarna ihracatının yarısını tek başına yapmış olacak. Bu sonuçlar, aynı zamanda bölgemizin tonaj olarak dünya makarna ihracatı içindeki payını yüzde 20’ye yaklaştırdığı anlamına geliyor. Değer bazında çok daha fazla pay alan İtalya, ağırlıklı olarak bizim kotalarla önümüzün kesildiği AB pazarı içinde ihracat yapıyor. Bölgemizin makarna ihracatında ise ağırlıklı olarak Afrika ve Amerika kıtaları öne çıkıyor.”

 “Türkiye’nin ayçiçek yağı ihracatının yarıdan fazlasını yaptık”

Küresel piyasalarda litresi 1 dolara kadar yükselen ham yağ fiyatlarının, gümrük maliyetleriyle birlikte ayçiçek yağ üreticilerini zorlayan seviyelere geldiğini belirten Kadooğlu şunları söyledi:

“Ayçiçek tohumu küresel fiyatlarında, gerek sıcak havanın üretimi olumsuz etkilemesinin gerekse artan talebin etkisiyle geçen ay dolar bazında yüzde 20 seviyesinde bir yükseliş oldu. Üretim maliyetlerindeki bu artış, henüz ne yurtiçinde ne de yurt dışında satış fiyatlarımıza yansıyabildi. Fakat tüketicinin ayçiçek yağına karşı aşırı bir ilgisi var var. Geçen yılın ilk yarısında bölgemizin 150 bin ton seviyesindeki ayçiçek ihracatı, bu yıl aynı dönemde 213 bin tona geldi. Türkiye’nin ayçiçek ihracatının yarıdan fazlasını Güneydoğu Anadolu gerçekleştirdi. Şu anda raf fiyatlarındaki ve kurdaki iyileşmelerin yolunu gözlüyoruz. Bu zorlu dönemin sonunda ayçiçek yağı ihracatçılarımızın önünün açık olduğuna inanıyoruz.”

ABDULHAMİT GÜL: UZAYA TÜRKİYE İMZASI ATILDI

AK Parti Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, TÜRKSAT 6A uydusu ile uzaya imza atıldığını söyledi. TÜRKSAT 6A uydusunun 5 milyar insana hizmet vereceğini hatırlatan Gül, “Dünyada kendi uydusunu üreten 11 ülkeden biri olarak tarihe geçtik; bu gurur hepimizin.” dedi.

“5 MİLYAR İNSANA HİZMET VERECEK”

AK Parti Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, TBMM Genel Kurulu’nda TÜRKSAT 6A uydusuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin büyük bir gururu yaşadığını vurgulayan Gül, “Türk mühendislerinin ve teknisyenlerinin projesi olan ve bu topraklarda üretilen ilk millî ve yerli uydumuz ülkemiz başta olmak üzere 5 milyar insana hizmet edecektir. Uydunun faaliyete geçmesiyle, ülkemiz, kendi haberleşme uydularıyla dünya nüfusunun yüzde 65’inden fazla bir kitleye ulaşılabilir hâle gelecektir. Televizyon yayıncılığı ve haberleşme hizmetlerinde kullanılacak TÜRKSAT 6A’nın kapsama alanına Hindistan, Malezya ve Endonezya da dâhil olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“UZAYDA UYDULARIMIZ KIYAMETE KADAR SÜZÜLECEK”

Abdulhamit Gül, Türkiye’nin iletişim ve haberleşme alanında çok önemli başarılar elde ettiğini söyledi. Emeği geçenlere teşekkür eden Gül, “Şanlı bayrağımızın gökyüzünde kıyamete kadar dalgalanacağı gibi uzayda da uydularımız süzülmeye devam edecek.” şeklinde konuştu.

“MİLLİ TAKIMI YÜREKTEN KUTLUYORUZ”

AK Parti Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül’ün gündeminde Avrupa Futbol Şampiyonası’nda ilk 8’e yükselen Milli Takım da vardı.

“Tarih yazan Milli Takımımızı yürekten kutluyoruz” ifadelerini kullanan Gül, “Saraybosna’dan Bakü’ye kadar dünyadaki bütün Türkiye’ye dostları, gönül coğrafyamız bu heyecana, bu coşkuya, bu başarıya ortak oldu, ay yıldızlı bayrağımız için çok güzel dualar ve destekler aldık.” dedi.

“UEFA’NIN DEMİRAL KARARINI KINIYORUZ”

UEFA’nın Merih Demiral kararının hukuk dışı ve siyasi bir refleks olduğunu belirten Gül, “UEFA’nın, uluslararası kurumların bu anlamda adil olmayan tarafgir kararlarına aslında yabancı değiliz. Bu turnuvanın temiz rekabetine gölge düşüren UEFA’nın kararını da bir kez daha buradan, Gazi Meclisimizden kınıyoruz.” dedi.

*

*

UMUT YILMAZ’DAN ÖRNEK DAVRANIIŞ

BAŞKAN YILMAZ, SÖZLEŞMESİ SONA EREN İŞÇİLERE İŞ BULDU

-BAŞKAN YILMAZ’DAN, İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİLERLE İLGİLİ BELGELİ AÇIKLAMA

-YILMAZ: “BİZİ YIPRATMAK İÇİN SİYASİ ŞOV YAPIYORLAR”

-YILMAZ: “AKP, 259 İŞÇİYİ ÇIKARKEN, HAK-İŞ’TEN TIK YOK”

-15 YIL İŞE GELMEDEN MAAŞ ALAN KİM?

Yasa gereği sözleşmesi sona erdiği için işten çıkarılmak zorunda kalınan işçiler ve Hak-İş Sendikası tarafından yapılan eylemle ilişkin açıklamada bulunan Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, işçilerin tamamının AKP döneminde, ilçe teşkilatının referansıyla işe alındığını söyledi. Başkan Yılmaz, Hak-İş Sendikası’nın önceki dönemde 259 işçinin işten çıkarılmasına sessiz kalmasını siyasi şov olarak nitelendirdi. Yılmaz, sözleşmesi sona erdiği için işten çıkarılmak zorunda olan tüm işçilere iş bulduğunu da müjdeledi.

Başkan Umut Yılmaz, işten çıkarılan işçilerle ilgili belgelerle açıklama yaptı. Belediye önünde Hak-İş Sendikası tarafından gerçekleştirilen eylemler hakkında konuşan Başkan Yılmaz, eylemlerin birkaç gündür devam ettiğini ve halkın bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Yılmaz, işten çıkartılan işçilerin partizanlık veya sendika üyeliği nedeniyle değil, tamamen yasal zorunluluklar çerçevesinde işten çıkarıldığını söyledi.

HAK-İŞ’TEN TIK YOKTU!

İşçilerin hangi partiye mensup olduğuna bakmadıklarını, sadece süreli iş sözleşmeleri gereği işlerine son verdiklerini belirten Yılmaz, “Bizden önceki yönetim bu işçileri işe almış ve biz de yasa gereği bu işçilerin işine son vermek zorunda kaldık. Hak-İş Sendikası, belediyemiz önünde eylem yapıyor, ancak 2021 yılında Şehitkamil Belediyesinden 113 işçi çıkarıldığında Hak-İş’ten hiçbir ses çıkmadı. Toplamda 259 kişi eski yönetim tarafından işten çıkarıldı ve yine Hak-İş’ten tık yoktu. Şimdi ise Şehitkamil Belediyesinde bir tek üyesi olmamasına rağmen, bizi yıpratmak için siyasi şov yapıyorlar.” açıklamasını yaptı.

AKP İLÇE TEŞKİLATININ REFERANSIYLA İŞE ALINMIŞLAR

Başkan Yılmaz, işten çıkarılan işçilerin tamamının seçimden 2-3 ay önce işe alındığını ve bu işçilerin 6 aylık süreli sözleşmelerle çalıştıklarını kaydetti. İşçilerin partili kimliklerine bakmadıklarını ve bu konuda adil davrandıklarını vurgulayan Başkan Yılmaz, “Bu işçilerin işten çıkarılma tarihleri 30.06.2024. Yani 6 aylık süreyle işe alınmışlardı. İşten çıkarılan işçilerin kim olduğunu sordum ve bana verilen listeye göre tüm işçiler, AKP ilçe teşkilatının referansıyla işe alınmışlar. AKP’li dostlarıma hiç ben böyle bir şey yapmam. Çünkü bana en büyük destekleri, partimden sonra veren partidir AKP. Ben, biraz önceki listeyi, daha biraz önce aldım. Tamamı, AKP ilçe teşkilatından gelen listeyi biraz önce aldım ama bu kişiler, 1 hafta önce mecburen, yasa gereği, sözleşmeleri gereği 6 aylık oldukları için çıkarıldı.” ifadelerini kullandı.

15 YIL BOYUNCA İŞE GELMEDEN MAAŞ ALAN KİŞİNİN DOSYASINI VERMEYE HAZIRIM

Başkan Yılmaz, işçilerin haklarını savunmaya devam edeceklerini ve Hak-İş Sendikası’nın bu konudaki sessizliğini eleştirerek, “Biz, her zaman işçinin, emekçinin yanındaydık. Ben adayken, grev olduğunda, 2 gece gittim işçilerin yanında, Başpınar’da soğukta yattım. Hak-İş’ Sendikası yoktu o zaman. Hiçbir zaman bir eylemde, bir grevde Hak-İş Sendikası’nı göremezsiniz. Ama Cumhuriyet Halk Partili bir belediye olduğu zaman, genel başkan yardımcısı kimse, ismini bile bilmiyorum, gelir belediyemizin önünde eylem yapar. Ben; size, Hak-İş Sendikası’na sunmak istiyorum. Bu dosya, Şehitkamil Belediyesinde 15 yıl boyunca çalışan ama tek bir gün işe gelmeyen; pandemide, depremde, ekonomik krizlerde 1 tek gün işe gelmeyen, çatır, çatır maaş alan kişinin dosyası. Şu anda müfettişte. Hak-İş Sendikası’ndan bir tık duydunuz mu? Bir ses duydunuz mu? Duyamazsınız. Çünkü işine gelmez. Bütün gerçekleri bilmenizi istiyorum. Biz, haksız bir iş yapmadık, yapmayız da. Hiç kimsenin kimliğine de bakmadık, bakmayacağız da. İşten çıkartılan işçiler için çok üzülüyorum.” açıklamasında bulundu.

BELEDİYELER, AKP’DE OLDUĞU İÇİN TABİİ Kİ KONUŞMAZLAR

Yılmaz, diğer belediyelerde yaşanan işten çıkarmalarla ilgili olarak da örnekler verdi. Adıyaman’da ve Menemen’de yapılan toplu işten çıkarmalarda Hak-İş’in sessiz kaldığına işaret eden Başkan Yılmaz, “O belediyeler, AKP’de olduğu için tabii ki konuşmazlar. Ancak Cumhuriyet Halk Partisi yasaya uygun davrandığında, belediyemizin önünde eylem yaparlar.” diye konuştu.

BİZ İNSANLARIN KİMLİKLERİNE BAKMAYIZ

Sayıştay denetimlerinin de işten çıkarmalar konusunda kendilerini zorlayacağını belirten Başkan Yılmaz, “Biz insanların kimliklerine bakmayız. Kim necidir, ilgilenmeyiz. Fakat şimdi Sayıştay gelecek. Bana derlerse ki “6 aylık işçileri neden çıkarmadın?” “Belediyeyi zarara mı uğrattın?” ne hesap vereceğim? Biz de bir muhalif belediyeyiz. Biz de iktidara siyaseten muhalif bir belediyeyiz.” sözlerini kaydetti.

İŞÇİNİN, EMEKÇİNİN YANINDAYIZ

İşten çıkarılan işçilere çağrıda bulunan Başkan Umut Yılmaz, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

 “İşten çıkarılan tüm arkadaşlarımıza rica ediyorum, yarın saat 12.00’de Başkan Yardımcımız Cihan Bey ile görüşsünler. 60’ına birden, eski müvekkil firmamla görüştüm ve 60’ını birden işe alacaklar. Lütfen, Başkan Yardımcımız Cihan Bey’e ulaşsınlar. Tüm işçileri, derhal işe koyacağız. Her zaman işçinin, emekçinin yanındayız.”

*

*

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANI DR. ÖĞR. ÜYESİ

ÇAĞDAŞ DEMİROĞLU MEDICAL POINT’DE

HASTA KABULÜNE BAŞLADI

Medical Point Gaziantep Hastanesi, akademisyenlerden oluşan uzman ekibini genişletmeye devam ederek, kadrosuna Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Çağdaş Demiroğlu’nu dahil etti.

Dr. Öğr. Üyesi Çağdaş Demiroğlu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Medical Point Gaziantep hastanemizde hasta kabulüne başlamıştır. Hastaneden yapılan açıklamaya göre, Medical Point Gaziantep Hastanesi, akademisyenlerden oluşan uzman ekibini genişletmeye devam ederek, kadrosuna Dr. Öğr. Üyesi Demiroğlu’nu dahil etmiştir.

Medical Point Gaziantep Hastanesi’nde hasta kabulüne başlayan Dr. Öğr. Üyesi Çağdaş Demiroğlu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, uzmanlık alanları arasında Gebelik Takibi, Riskli Gebelikler, Normal Müdahaleli Doğum, Epidural Doğum (Prenses Doğum), Laparoskopik Operasyonlar, İdrar Kaçırma Ameliyatları, İnfertilite, Laparoskopik Operasyonlar, Genital Estetik Operasyonlar, Miyom ve Rahim Alma Operasyonları bulunuyor.

Medical Point Gaziantep Hastanesi, uzman ekibiyle birlikte sağlık alanındaki kaliteli hizmet anlayışını sürdürüyor.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı