Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 05.07.2024 e gazete

admin | 05 Temmuz 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Ekonomi, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 05.07.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 05.07.2024 e gazete

HABER METNİ;

NİHAYET DEZENFLASYON SÜRECİ BAŞLADI

Dezenflasyon; fiyat artış hızının, yani enflasyon oranın zaman içinde azalması anlamına gelmektedir. Pandemide alınan yara ve ardından  6 Şubat depremi sonrası ekonominin nasıl sarsıldığını açık şekilde yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Aslında Sosyal Güvenlikte bir depremi daha yaşadık.

Bu depremin adı EYT lilere erken emeklilik hakkı.

Yani 10 bin TL alan bir emeklinin alacağı diğer 10 bin TL EYT den 42 yaşında  emekli emekli olana gitti.

Ve çığ gibi bir sosyal güvenlik açığı oluşurken enflasyon da tepe yaptı. Şimdi de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in çabalarını da güveniyoruz. Enflasyonun tepe noktasından dip noktasına geçmesini dört gözle bekliyoruz.

Peki nasıl olacak bu iş; öz kaynak ile.

Yabancı kaynağa bakarsak; yabancı kaynak 1 getirir 5 götürür.

Peki öz kaynağı nasıl arttıracağız; elbette yeryüzündeki bütün değerlerimizle. Bunun en başında tarım geliyor. Mazot pahalı, gübre pahalı, yem pahalı..Tarım dibe vurmuş..

Ne yapmalı..

Tek çare ihracatımız ama onun da hammaddesi yüzde 70 ithal; diğeri enerji ve işçilik.Enerji de pahalı. Bir tek işçilik kalıyor asgari ücret 17 bin TL ile ..

Yani bu ekonomiyi 17 bin TL ile işçi mi kurtaracak..

TÜRKİYE’NİN HAZİRAN AYI İHRACATI 18,6 MİLYAR DOLAR OLDU

📈Yılın ilk yarısındaki ihracat 125,4 milyar dolara, 12 aylık ihracat da 257,8 milyar dolara ulaştı

🎙️TİM Başkanı Mustafa Gültepe: “İhracatçıların talep, beklenti ve önerilerini Bakan Şimşek’e ilettik”

Türkiye’nin haziran ayı ihracatı 18,6 milyar dolar oldu

Türkiye’nin haziran ayı ihracatı 18,6 milyar dolar düzeyinde kaydedilirken, yılın ilk yarısındaki ihracat 125,4 milyar dolara, 12 aylık ihracat da 257,8 milyar dolara yükseldi.

GAİB HAZİRAN AYI İHRACAT RAKAMLARINI AÇIKLADI

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Haziran ayına ilişkin ihracat verilerini kamuoyu ile paylaştı. Yapılan basın açıklamasına göre, bölgenin Haziran ihracatı 768 milyon dolar olarak gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %12,5 oranında bir azalma yaşandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek; Dezenflasyon süreci başladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada “Mevsimsel düzeltilmiş üç aylık hareketli ortalamanın yıllıklandırılmış değerinin ima ettiği enflasyon eğilimi yıl sonu hedefimizle uyumludur. Yüzde 1,64’lük aylık haziran verisi ise yüzde 22’lik yıllıklandırılmış enflasyonu işaret ediyor” dedi.

Finansal istikrar, sürdürülebilir cari açık, rezerv birikimi ve gri listeden çıkış gibi birçok alanda elde ettiğimiz başarıyı programımızın ana hedefi olan dezenflasyonda da belirgin bir şekilde göreceğiz.

Fiyat istikrarına ulaşana kadar programımızı kararlılıkla uygulayarak kalıcı refah artışını sağlayacağız.”

Mayısta yıllık ihracat 260 milyar dolar ile tarihi zirvesine ulaşırken ithalat son bir yılda 29 milyar dolar azaldı. Yıllık dış ticaret açığı 35 milyar dolar iyileşerek 87 milyar dolara geriledi.

Turizmde de güçlü seyir devam ediyor, mayısta yabancı ziyaretçi sayısı yıllık yüzde 14 arttı.

Yıllık cari açığın mayısta bir önceki aya göre 6 milyar dolar iyileşerek yaklaşık 26 milyar dolar seviyesine gerilemesini bekliyoruz. İkinci çeyrek itibarıyla cari açığın milli gelire oranının yüzde 2,5’in oldukça altında gerçekleşmesini öngörüyoruz.

Gerileyen cari açık dış finansman ihtiyacını azaltacak, daha kalıcı rezerv birikimi sağlayacak, ⁠dış borcun milli gelire oranını düşürecek, finansal istikrarı daha da güçlendirecek, kredi notu artışlarının devamına zemin hazırlayacak ve hedeflerimize ulaşmamızda önemli rol oynayacaktır.

*

*

TÜRKİYE MİLLİ OLİMPİYAT KOMİTESİ, FATMA ŞAHİN’İ TÜRKİYE’NİN İLK “FAIR PLAY ANNESİ” SEÇTİ

, GAZİANTEP TÜRKİYE’NİN KUTLU TOPRAKLARIDIR

Gaziantep’te örnek bir liderlik sergileyen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye’nin ilk “Fair Play Annesi” ünvanına layık görüldü.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) iş birliğiyle düzenlenen 1’inci Fair Play Anneleri Projesi Paneli, 25 Aralık Kahramanlık Panoraması ve Müzesi’nde gerçekleşti. TMOK tarafından seçilen Şahin, panel öncesi düzenlenen tören ile resmi olarak “Türkiye’nin İlk Fair Play Annesi” ünvanını aldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, burada yaptığı konuşmada gönüllülük esaslı çalışma anlayışının önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

 “İnsan yetiştirmek kolay değil. Merhameti ve vicdanı öğreterek insanı yaşama hazırlamalıyız. O yüzden kendi gönüllülük esasıyla çalışan komiteye partiler üstü bir duruşla Gaziantep’in annelerini Fair Play annesi olarak seçtiği için teşekkür ediyorum.”

ŞAHİN: BU ŞEHRİ BİR ANNE OLARAK ÇOK ÖNEMSİYORUZ

Bu şehrin çocuklarını bir anne olarak çok önemsediğini belirten Başkan Şahin, “GASMEK’ler açtık. Anneye Süt Bebeğe Can, Hoş Geldin Minik Hemşerim, mahalle kreşleri projelerini devreye koyduk. Eğitim için 7 yaşın çok geç olduğunu söylüyor bilim dünyası. 6 yaş için altın çağ diyor. Merhameti, vicdanı daha sonraki yaşlarda çocuklarımıza öğretmek çok zor. O yüzden okul öncesine çok büyük gayret gösterdik. Gaziantep, doğumdan ölüme eğitim seferberliğinde her konuda ilk 10’da olması gerekiyor dedik. Hamdolsun çalışınca her şey oluyor. Bu yapılan çalışmaların bu gibi platformlarda görünmesi bizim için çok kıymetli” dedi.

ŞAHİN, 6 ŞUBAT DEPREM SÜRECİNİ ANLATTI

Başkan Fatma Şahin, 6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem süreci hakkında da önemli ve samimi görüşler bildirdi. Şahin, “Deprem sonrasında afetten en çok etkilenen Nurdağı’na yetişen ilk araç bizimdi. Yeni yolda üç metre büyüklüğünde yarıklar oluşmuştu. Nurdağı, Hatay’ın ve Kahramanmaraş’ın beslenme damarı. Eğer bu ilçemizi hızlıca hareket ederek açmasaydık, daha fazla çocuk, daha fazla anne enkaz altında belki de yaşamını yitirecekti” diye konuştu.

Deprem sürecinde sabahlara kadar battaniyeler dağıtıp depremzedelerin ihtiyaçlarına bir nebze de olsa cevap verme çabası içinde olduklarını dile getiren Şahin, “Eksi 5 derecede insanlarımız üşüyorlardı. O süreçte Cumhurbaşkanımızla konuştuk. Devletin bütün ağırlığını, babalığını bu bölgelerimizde gösterdik” şeklinde konuştu.

ARIPINAR: GAZİANTEP’İ SEÇERKEN İSTATİSTİKİ VERİLERDEN FAYDALANDIK

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Komisyonu Başkanı Erdoğan Arıpınar, Gaziantep’in Türkiye’nin kutlu toprakları olduğundan bahsederek, şu ifadelere yer verdi:

 “Türkiye’de Gaziantep’in yeri başkadır. Bugün burada bulunmamızın ayrı bir önemi var. Sizlere Fair Play’i anlatmak istiyorum. Bu kavramın Türkçedeki manası insanlıktır. Fair Play, Allah’ın, vicdanının sesini duymaktır. Onun için bu kavramı ülkemizde canlandırmak için yola koyulduk. Hepimiz bu proje için gönüllüyüz. Fair Play Anneleri, dünyada ilk defa hazırlanan bir projedir. Bu proje bizim aklımıza yerel seçimlerdeki kadın belediye başkanlarının başarısıyla geldi.”

Fair Play Anneleri projesinin başlangıç sürecinden de bahseden Arıpınar, “İstatistikleri inceledik. Kazanan belediye başkanları içerisinde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in arka arkaya 3 seçimi de kazandığını gördük ve projenin ilk adımı için Gaziantep’i seçtik. Buradaki katılımcılarımız, Türkiye’nin ilk Fair Play Anneleri ünvanını alacak. Tabi, Başkanımız Fatma Şahin’in ilk olma özelliği dolayısıyla ödülünü de bu program vesilesiyle takdim edeceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından Türkiye’nin ilk “Fair Play Annesi” seçilen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e elde ettiği ünvan dolayısıyla plaket verildi.

Panel öncesi fuaye alanında 11. Dünya Fair Play Karikatür, 1. ve 2. Dünya Fair Play Fotoğraf Yarışması’nda dereceye giren eserler için hazırlanmış sergilerin açılışı da yapıldı. Kurdele kesim töreni sonrası katılımcılar sergileri gezerek, bilgi aldı.

*

*

GÜÇLÜ KADROSU İLE ÖZEL BİREYLERE ‘DEĞER’ KATIYOR

“BİZİM İÇİN DEĞERLİSİNİZ”

Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde faaliyet gösteren 300 özel bireyin faydalandığı Değer Özel Eğitim, Rehabilitasyon ve Dil Konuşma Merkezi, eğitim programlarıyla göz dolduruyor. Merkez bünyesinde fizyoterapi salonları, hobi atölyeleri, oyun alanları ve bire bir konuşma terapi eğitimleriyle özel gereksinimli bireylerin sosyal hayata katılımları hızlandırılıyor.

 “Bizim İçin Değerliniz” parolası ve hizmet kalitesiyle öğrencilerine, çalışanlarına ve özel bireylerin ailelerine değer katan Değer Özel Eğitim, Rehabilitasyon ve Dil Konuşma Merkezi Gaziantep’te tüm modüllerde eğitim veren nadir eğitim kurumları arasında yer alıyor.

Günden güne büyüyen  ve eğitim kadrosunu her geçen gün güçlendiren Değer Özel Eğitim, Rehabilitasyon ve Dil Konuşma Merkezi çocukların ilgi ve yeteneklerini ortaya çıkarmak için çeşitli eğitsel, sanatsal, sportif ve psikososyal çalışmalara imza atıyor.

Değer Özel Eğitim, Rehabilitasyon ve Dil Konuşma Merkezi’nin güçlü kadrosu her çocuğun özgüvenini artırmayı ve başarı duygusunu hissetmelerini sağlamayı hedeflerken, aynı zamanda ailelerle yakın işbirliği içinde çalışarak çocukların yaşam kalitelerini arttırmak ve umutları yeşertmeyi hedefliyor.

Değer Özel Eğitim, Rehabilitasyon ve Dil Konuşma Merkezi’nin uzman kadrosu “Yaygın Gelişimsel Bozukluklar, Özel Öğrenme Güçlüğü, İşitme Engelli Bireyler, Görme Engelli Bireyler, Dil ve Konuşma Güçlüğü, Zihinsel Engelli Bireyler, Bedensel Engelli Bireyler” modüllerini özel bireylerin ihtiyaçlarına göre düzenleniyor ve uyguluyor.

*

*

GAİB HAZİRAN AYI İHRACAT RAKAMLARINI AÇIKLADI

BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE %12,5 ORANINDA BİR AZALMA YAŞANDI

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Haziran ayına ilişkin ihracat verilerini kamuoyu ile paylaştı. Yapılan basın açıklamasına göre, bölgenin Haziran ihracatı 768 milyon dolar olarak gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %12,5 oranında bir azalma yaşandı.

GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede: “İhracatçılarımızın yaşadığı sorunlar ve global ticaret alışkanlıklarındaki değişiklikler rakamlarımıza dönem dönem yansıyor. 9 günlük bayram tatili ile birlikte yaşanan bu durum rakamlarımızı Haziran ayında bir miktar geriye itti. Yapacağımız faaliyetler ve ortaya koyacağımız vizyonla birlikte önümüzdeki dönemde bu düşüşü telafi edeceğimizi düşünüyorum. Bölgemizden bu ay 768 milyon dolar Gaziantep’ten ise 652 milyon dolar ihracat yapıldı.” şeklinde konuştu.

GAİB’in yayınladığı yazılı açıklamaya göre, yılın ilk 6 ayında bölgeden 5,5 milyar dolarlık ihracat kayda alınırken, en çok ihracat yapan 6. Şehir konumundaki Gaziantep’ten ise 4,8 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Bölgenin bu dönemde en çok ihracat yaptığı ülkeler sırasıyla Irak, ABD, Suriye, İngiltere, Suudi Arabistan, İtalya, Almanya, Libya, İran ve Cibuti olurken, en fazla ihracat yapılan ürün grupları ise makine halıları, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, kumaşlar, iplikler, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, diğer gıda müstahzarları, ağaç ve orman ürünleri ile demir-çelik mamulleri olarak açıklandı.

SEKTÖREL BİLİNCİ ARTIRMAYA YÖNELİK ÖNEMLİ ADIMLAR ATIYORUZ

Haziran ayında sektörel bazda yapılacak çalışmalar ve ihracatın geliştirilmesi adına yeni projeler üzerinde yoğunlaştıklarını belirten Kileci: ‘’Sektörel bilinci artırmaya yönelik önemli adımlar atıyoruz. Tekstil Birliğimizin Doku Kumaş Tasarım Yarışmasının başvuruları devam ediyor. Tasarlayın Dokuyalım Makine Halısı Tasarım Yarışmamızın da I. Jüri değerlendirmesini geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdik. Sektörde yer edinmek isteyen tüm gençlerimizi yarışmalarımıza bekliyoruz. Gençlerimize yarışmalarımız hakkında bilgi vermek ve sektörlerimizde yaşanan güncel gelişmeleri aktarmak amacıyla geçtiğimiz ay Gaziantep, Kahramanmaraş, İzmir, Denizli, Uşak, Isparta ve Çanakkale illerindeki üniversitelere ziyaretlerde bulunduk. Halı Birliğimiz tarafından düzenlenen ve Ticaret Bakanlığımızın destekleriyle gerçekleştirdiğimiz Japonya Sektörel Ticaret Heyeti ile bölgenin önde gelen firmalarıyla görüşmeler yaparak ticari ilişkilerimizi güçlendirmeyi hedefledik. Ayrıca Hububat Birliğimiz New York/ABD’de düzenlenen Summer Fancy Food Show Fuarında Türkiye Gıda İhracatçıları standını ziyaret ettiler. Öte yandan ülkemizin onur konuğu olarak yer aldığı 55. Uluslararası Cezayir Fuarına Birliklerimiz stantlı katılım sağladı.’’ dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisinin düzenlediği 31. Olağan Genel Kurul ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’ne de katıldıklarını belirten Kileci: ‘’Hem TİM 1000 listesinde hem de İSO 500 listesinde bölgemizden birçok firma yer aldı. Yaptığımız işlerden böyle güzel dönüşler almak bizi mutlu ediyor. Biz bu dönüşleri artırmak, ihracatçılarımızın karşılaştığı zorlukları aşmak ve ihracatımızın büyümesini sağlamak için faaliyetlerimize her gün bir yenisi eklemeye devam edeceğiz.’’ dedi.

*

*

*

ERDEMOĞLU HIZLA YÜKSELİYOR

ERDEMOĞLU HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI İBRAHİM ERDEMOĞLU SON ON YILDA YAPTIĞI YARDIMLARI 92 KAT ARTIRARAK BİRİNCİ SIRADA YER ALDI.

Her yıl Capital dergisi tarafından hazırlanan Gönlü Zengin İş İnsanları listesinde yer alan Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, son on yılda yaptığı bağışları 92 kat artırarak yardımlarını en çok artıranlar listesinde birinci sırada yer aldı.

Capital Dergisi tarafından titiz çalışmalar sonucu her yıl yayınlanan Gönlü Zengin 50 iş insanı sıralamasında Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu 552 milyon liralık bağış ile 12. Sırada bulunuyor. Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, bağışlarını son on yılda en fazla artıranlar listesinde ise bağışlarını 92 kat artıran iş insanı olarak birinci sırada yer aldı.  İbrahim Erdemoğlu hayırseverliğin babası Merhum Mehmet Erdemoğlu’nun mirası olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi. ” Servet bizim felsefemize göre kişisel zenginlik demek değil, aynı zamanda toplumun refahına katkıda bulunmak için bir araçtır. Toplumun her kesimine destek olmayı ve yardımlarımızı sürdürülebilir kılmayı ilke edindik. Başta eğitim tesisleri ve bursları olmak üzere, Ülkemizin ihtiyacı olan her alanda yardımlarımızı devam ettirmeye kararlıyız. Ülkemize karşı olan sorumlulukların farkındayız ve elimizdeki tüm imkânları dün olduğu gibi bugünde seferber etmeye devam edeceğiz”

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı